Автор Тема: Археологически находки от Древен Египет  (Прочетена 47048 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #90 -: 10 Мар 2017, 13:58:50 »
Откриха статуя на Рамзес II в беден квартал на Кайро


Екип от египетски и германски археолози откри огромна 8-метрова статуя, която вероятно е на фараона Рамзес II, управлявал преди повече от 3000 години, пише БТВ.

Откритието, което се смята за много значимо, беше направено в беден квартал на Кайро, близо до руините на храма на Рамзес II в древния град Хелиополис.

Статуята е изработена от кварцит.

Същият екип намери и горната част на статуя на фараон Сети II, който е внук на Рамзес II.

Храмът на Слънцето в Хелиополис, който е изграден именно от Рамзес II, е бил един от най-големите в Египет – почти два пъти по-голям от Карнак, но е бил разрушен по римско време.

https://www.novinite.bg/articles/139718/Izklyuchitelna-nahodka-Otkriha-statuya-na-Ramzes-II-v-beden-kvartal-na-Kajro-SNIMKI#sthash.CnoLOTfK.dpuf8-метрова статуя е открита при разкопки на археолози от Египет и Германия миналата седмица, съобщават от "Гардиан".

Колосът на фараона е на повече от 3000 години и е висок 8 метра. Той е намерен в близост до останките на храма на Рамзес II в античния град Хелиополис, намиращ се в източните райони на днешната столица - Кайро. Затова и теорията на този етап е статуята да е на фараона.


Заедно със статуята са открити и други древни находки. Те били потънали в подпочвени води и изваждането им било голямо предизвикателство за археолозите. От началото на годината до сега германската археологическа мисия, която провежда разкопки в Египет, е открила и много други находки. По информация на Министерството на антиките в Египет, в близост до храма на фараона Аменхотеп III във вторник са открити 66 статуи на Сехмет - древноегипетската богиня на огъня, войната и изцелението.

Според министъра на антиките Халед ел Анани това откритие е най-значимото в историята на Египет. Находката може да помогне за завръщането на Египет в списъка на най-посещаваните туристически дестинации. Според статистика на "Гардиан" броят на туристите, посещаващи Египет, е спаднал с близо 5 милиона само в периода 2010 - 2011 година - от 14.7 млн. посетители годишно през 2010 година на 9.8 млн. за 2011г. Причините за това са политически. Припомняме, че през 2011 година, по време на "Египетската революция", Хосни Мубарак бе свален от власт.

Намирането на статуята е от огромно значение, понеже Рамзес II е бил един от най-великите фараони на Древен Египет, управлявал цели 70 години - между 1279 - 1213 г. пр. Хр.

https://news.bg/world/8-metrova-statuya-na-3000-godini-be-otkrita-v-kayro.html
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 13:02:12 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #91 -: 03 Апр 2017, 22:13:12 »
Нова пирамида откриха южно от Кайро


Наклонената пирамида на фараона Снофру

Археолози са открили близо до Кайро останки на древна пирамида, вероятно от времената на XIII династия, XVIII - XVII век пр.н.е., съобщава Министерството на антиките на Египет, цитирано от Ал Джазира.

Останките, датирани на 3700 години, са намерени 40 км южно от Кайро и вероятно представляват първият опит в Египет да се изгради гладка пирамида, разказват служители на министреството.

"Откритата част е в добро състояние, археологическата мисия ще продължи да работи, надявайки се да открие други части на пирамидата", - заяви ръководителят на Централното управление на Министерството на Кайро и Гиза Ал ал Шахат.

Махмуд Афифи, представител на министерството на антиките заяви днес, че останките са разположени на север от наклонената пирамида на фараона Снофру в царския некропол в Дашур. Поради начупените страни, се смята, че пирамидата е била първият опит в древен Египет да се изгради гладка пирамида.

Адел Окаша, началник на некрополния археологичен комплекс в Дашур, обясни, че останките са от вътрешната структура на пирамидата, включително един проход, водещ към вътрешността на пирамидата, а после издигащ се към повърхността и свързващ наземните помещения. Археолозите са открили също част от алабастрова табличка 17 на 15 сантиметра с надпис с йероглифи, а също и отломки от каменни блокове.

https://nauka.offnews.bg/
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 13:02:47 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #92 -: 07 Май 2017, 14:29:13 »
Откриха "погребална градина" на 4000 години до Луксор

Останки от "погребална градина", съществувала преди 4000 години, бяха открити в гробница от епохата на фараоните близо до Луксор в южната част на Египет, съобщава Artprice. Археолозите знаят за съществуването на тези малки градини благодарение на изображенията им върху скулптури и в стенописи в гробници. За пръв път обаче останки от подобна градина са открити в древния град Тива, днешния Луксор, отбелязват от египетското министерство по въпросите на паметниците на културата.

"Градината вероятно е имала символично значение и е играла роля по време на погребални ритуали", поясни Хосе Галан, ръководител на попадналия на находката испански археологически екип. Останките от градината с размери 3 метра на 2 метра са открити при разкопки във вътрешния двор на гробница, която датира от 2030-1640 г. пр. Христа. Археолозите открили корени и ствол от дърво на 4000 години, високо около 30 сантиметра, както и съд с фурми и други сушени плодове, които вероятно са били използвани като дарове. В древен Египет мъртвите били традиционно погребвани, заобиколени от предмети, които са ги радвали приживе, за да могат да продължат да им се радват и в отвъдното, отбелязва още БГНЕС. Екипът от археолози е открил и малък храм от кал и камък близо до градините, състоящ се от три каменни плочи – едната е съдържала посвещение на египетските богове Монту, Птах, Сокар и Озирис.

Некрополът Драа Абул Нага се намира близо до известната Долината на царете, където много от фараоните, включително Тутанкамон, са погребани.

Прочети още : https://www.actualno.com/interest/otkriha-pogrebalna-gradina-na-4000-godini-do-luksor-news_610014.html
© Actualno.comИспански учени откриха погребална градина на 4 000 години на хълма Дра Абу Ел-Нага край Луксор, Египет. Макар тези градини да са известни на археолозите от рисунките в гробниците, за първи път до този момент такава е откривана в Египет.

Уникалното ботаническо откритие, направено след 16-годишни разкопки, ще помогне на археолозите да научат повече за живота в някогашните земи на Тива (днес Луксор). По времето на изграждането на градината Тива е била столица на обединеното царство на Горен и Долен Египет.

Откритието е направено в рамките на проекта Djehuty, воден от проф. Хосе Мануел Галан (José Manuel Galán) от Испанския национален изследователски съвет (CSIC), съобщава Live science.

Преди около 4 000 години в Древен Египет пейзажите са били оформяни в правоъгълни погребални градини, пълни с марули, храсти и дървета.

Откритата градина е правоъгълна, издигната на около 0,5 м над земята и разделена на отделни легла, всяко от които с площ по 30 кв/см. В древни времена две дървета са били посадени в градината, обяснява Хосе Мануел Галан.

"За първи път е открита физическа градина и за първи път археологията може да потвърди, това за което се е досещала от иконографиите", допълва той. Анализ на градината ще разкрие какви точно растения и метеорологични условия е имало в древна Тива, уточнява Галан.


Растенията са имали повече символично и ритуално значение, обясняват археолозите. "Градината ще ни предостави и информация за религиозните вярвания и практики, както и за културата и обществото по времетона 12-тата Династия", допълва Галан (12-тата Династия е господствала между 1939 г.пр.н.е. до 1760 г.пр.н.е.).

Например, известно е, че палмата, сикомората (смокиня) и персеята (авокадо), са свързвани със силата на възкресението. Растения като марулята пък са свързвани с плодородието и от там завръщането към живота, обяснява Галан.

"Трябва да изчакаме, за да видим какви растения ще идентифицираме чрез анализа на семената, които събрахме. Това е вълнуващо и уникално откритие, което отваря множество посоки за изследване", като религиозни вярвания, погребални практики и ботаника, уточнява още Галан.

Сикамора е асоциирана с небесната богиня Нут и е символ на възкресението и прераждането, обясняват учените. "В египетската митология Слънцето преминава всяка нощ през тялото на Нут и тя го ражда наново по време на изгрев всяка сутрин - тази идея за възраждането е обвързана с погребалните вярвания за хората, за задгробния им живот след смъртта им на земния свят", обяснява Майкъл Оуки (Michael Oakey), вице-председател на египтоложкото общество на Съсекс за изданието IBTimes.


Открита е и купа за плодове, която вероятно е била дар за боговете

Градината, която е сравнително малка - 3 на 2 метра, е открита в открит двор на входа на каменна гробница от Средното Кралство, вероятно от 2 000 г. пр.н.е Различните легла на градината вероятно са съдържали различни видове растения. В центъра й има две легла, поставени по-високо от останалите, където вероятно са били посадени малки дървета или храсти, смятат археолозите.

За тяхна изненада откриват в единия ъгъл на градината останки от храста Тамариск (Ракитовица) заедно с корените и 30-сантиметрово стъбло. Точно до него пък е намерена купа, с останки от фурми и други плодове, вероятно положена като дар за боговете.

Редом до стената на гробницата археолозите откриват малък параклис, изграден от тухли от кал, с три каменни надгробни камъни вътре в него, известни като стела. Тези стели обаче, са датирани от 13-тата Династия, което означава, че са направени след създаването на градината.

Единият от надгробните камъни е принадлежал на Ренеф-сенеб, а другият на "войника" ("гражданин") Хемеми - син на господарката на къщата, Сатидену", съобщават учените. Всеки камък е имал препратка към Монту - местен бог, и към боговете на подземното царство Птах, Сокар и Озирис.

"Тези открития подчертават важността на района около хълма Дра Абу ел-Нага като свещен център за широк кръг от поклонически дейности по време на Средното Царство. Това ни помага да разберем високата гъстота от гробници в по-късни времена, както и религиозният символизъм, който този район от некрополи притежава", обяснява Галан.
Кадри на откритите стели в района на градината

https://nauka.offnews.bg/
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 13:03:51 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #93 -: 19 Юли 2017, 22:17:29 »
В Долината на царете е локализирана гробница,
която е възможно да принадлежи на съпругата на ТутанкамонВходът към Долината на царете от страната на Тива

Прочутият египетски археолог Захи Хавас и екипът му твърдят, че са открили доказателства за съществуването на гробница, която може би принадлежи на съпругата на фараона Тутанкамон, царица Анхесенамон.

Археолозите планират евентуални разкопки на мястото, където предполагат, че се намира гробницата. То е в Долината на царете и е в непосредствена близост до гробницата на фараона Ай (1327-1323 г. пр.н.е.).

“Сигурни сме, че там има гробница, но не знаем със сигурност на  кого принадлежи”, казва Хавас пред Livescience. В началото на месеца в италианския сайт на National Geographic е публикувано съобщение, в което се изказва предположение, че Хавас и екипът му са открили нова гробница в Долината на царете и сега тази хипотеза намира потвърждение лично от египетския археолог.

“Знаем, че там някъде има скрита гробница, защото намерихме четири следи от поставянето и укрепването на основите ѝ”, обяснява Хавас. “Това е нещо като маркиране на фундамента, че е започнал градеж на гробница; представляват няколко ями, изкопани в скалата, които се запълват с керамика, останки от храни и стари инструменти, което представлява знак за започналия градеж”.

“Древните египтяни са правели обикновено четири или пет такива ями в началото на строежа на нова гробница. Освен това, радарите отчетоха наличието на скрита структура, която е възможно да е входа на гробницата”, допълва Хавас.

Що се отнася до това, чии останки може да са погребани в нея, египтологът изказва предположението, че е възможно това да е гробницата на Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон (властвал между 1336 – 1327 г. пр.н.е.). След смъртта на Тутанкамон, Анхесенамон се жени за фараона Ай, така че не е изключено нейната гробница да се намира в близост до тази на Ай, обяснява хипотезата си Хавас. Той допълва, че предстоящите разкопки ще бъдат извършени под негово ръководство.

Захи Хавас оглавява египетския Върховен съвет по античното наследство в периода между 2002 и 2011 година. Става и първи министър на Министерството по античността, след създаването на длъжността през януари 2011 година.  През месец юли същата година подава оставка и напуска поста. В момента Хавас е ръководител на италианска археологическа експедиция, която работи в Долината на царете.

https://historynakratko.blogspot.bg/
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 13:04:44 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #94 -: 10 Сеп 2017, 06:49:47 »
Египетски археолози откриха гробница на 3500 г. в Луксор


Египетски археолози в южния град Луксор откриха гробница на златар от XVIII династия на Древен Египет, обявиха властите, цитирани от ДПА.

Това е последното от серията открития в страната.В  гробницата археолозите са открили саркофаг, мумии, скъпоценности и дървени маски, поясниха от правителството.

Артефактите също включват статуя на златаря и съпругата му, които се смята, че са живеели преди повече от 3 500 години.

Египетският министър на антиките Халед ал Анани обяви откритията на археологическия обект на западния бряг на Нил в Луксор.Анани поясни, цитиран от АП, че гробницата не е в добро състояние. По думите му в гробницата има мумии на древни египтяни, които са живеели по време на XXI и XXII династия.

В последните месеци страната обяви, че е открила различни древни артефакти.

През април 8 мумии бяха открити в гробница на 3 500 години в Луксор. Месец по-рано огромен колос беше разкрит в Кайро, свързван с фараон Псамтик от Двадесет и шеста династия на Древен Египет.

С откритията Египет се надява да възроди туристическия сектор, засегнат през последните години от зачестилите терористични атаки и вътрешната нестабилност.

https://news.bg/world/egipetski-arheolozi-otkriha-grobnitsa-ot-3-500-g-v-luksor.html
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #95 -: 25 Сеп 2017, 15:39:58 »
Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида


Археолози откриха доказателства, че древните египтяни са транспортирали огромните блокове гранит и варовик за Хеопсовата пирамида с дървени кораби по система от канали до пристанище, което е било съвсем близо до основата на строежа, съобщи в. "Дейли мейл".

Древният папирус намерен в пристанището Уади ал-Джарф. Той е написан от надзирателя Мерер, който отговарял за 40 работници. Това е единственият съществуващ писмен разказ на свидетел на строежа на Голямата пирамида в Гиза.

Мерер пише, че хиляди работници са транспортирали 170 000 тона варовик по Нил в дървени кораби. След това блоковете са превозвани по каналите до вътрешното пристанище. Мерер описва също строежа на каналите и гигантските диги, с които са отклонявали водата от Нил.

Каменните блокове са тежали по 2,5 тона. Гранитът е превозван от разстояние около 850 км от Асуан до Гиза. Варовикът е добиван по-близо. От векове една от най-големите загадки е как общество от бронзовата епоха с толкова слабо развити технологии е успявало да направи това.

Хеопсовата пирамида е построена около 2600 г. пр. н. е.

Археологът Марк Лерер откри доказателства за затрупан канал до Голямата пирамида. Известна е и церемониална лодка, построена за фараона Хеопс. Тя е била предназначена за пътуването му в отвъдния свят, но възстановяването ѝ дава информация за корабостроенето по онова време.

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/dreven-papirus-razkriva-kak-e-postroena-heopsovata-piramida-2050149
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #96 -: 06 Окт 2017, 07:55:17 »
4000-годишен обелиск, посветен на древна египетска царица, откриха в Сахара


Министерството по античността на Египет съобщи за вълнуващо откритие: горната част на гранитен обелиск от времето на Старото царство. Артефактът датира от около 2000 г. пр.н.е. Върхът на древния монумент някога е бил покрит с медно или златно фолио, за да блести под слънчевите лъчи. По обелиска са изсечени надписи, посветени на „царица Анхесенпепи II“ (известна и като Анхнесмерира II).

Д-р Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по античността, разказва, че обелискът е открит по време на разкопки, извършвани от швейцарско-френска експедиция, финансирана от Университета в Женева. Учените са проучвали погребален комплекс на царица Анхесенпепи II, който се намира в некропол в Саккара - древно поселение, намиращо се  на около 30 км южно от съвременен Кайро.


Археолози на терена на некропола в Саккара

Думата обелиск е гръцка и пръв Херодот използва този термин, за да описва подобни паметници. Древните египтяни са ги наричали ‘tekhenu’, което се превежда като „да пробиеш небето“. По форма представляват четириъгълни колони, стесняващи се във височина и завършващи с пирамидален връх. Обикновено са изсичани за да се отбележи някакво събитие или като почит към дадено лице или божество.

Древните египтяни са изсичали обелиските от монолитен блок, почти винаги червен гранит. Този вид скала се среща най-вече в Асуан, в южната част на Египет. В гранитните кариери на Асуан каменните блокове са били отсичани от скалата, а след това са транспортирани по река Нил до мястото, на което е предвидено да бъдат издигнати.


В съобщението на Министерството по античността на Египет се посочва, че на новооткрития обелиск е изписано името на царица Анхесенпепи II, а от това би следвало и да е посветен на нея. Д-р Айман Ашмауи, ръководител на отдела по древен Египет в министерството, казва, че обелискът е преместен малко по-далеч от първоначалното му положение, което би следвало да е входът на погребалния комплекс на царицата. По време на Новото царство по-голяма част от територията на стария некропол е използвана като кариера за добив на каменен материал, така че е възможно обелискът да е бил изтеглен настрани от каменоделците от по-ново време.


Профил на Анхесенпепи II от погребалния ѝ храм

Царица Анхесенпепи II е една от важните фигури от VI-тата династия. Тя е сестра и съпруга на фараона Пепи I и името ѝ буквално означава „Животът ѝ принадлежи на Пепи“. Друга сестра ражда от Пепи I син, който приема името Мернера I, а след смъртта на Пепи I, Анхесенпепи II става и негова съпруга. По-късно почива и Мернера I, а на престола на Старото царство застава 6-годишният роден син на царицата, Пепи II, на когото Анхесенпепи II става регент. Пепи II доживява до 100-годишна възраст и от това следва, че е управлява Египет в продължение на цели 94 години (макар че някои изследователи виждат грешка в разчитане на текстовете и се говори за 64-годишно управление).


Обелиск от храм на Рамзес II. В момента се намира на площад "Конкорд" в Париж

Погребалната камера на Анхесенпепи II е открита през 1963 година. В нея са намерени останките на жена на средна възраст, положена в саркофаг, за който се предполага, че е принадлежал на царицата. През 1998 е открита и пирамидата ѝ, а след разкопките в нея са открити първите известни примери за надписи в пирамида, посветени на царица. В текста е записана като „царицата майка“, поради което се смята, че пирамидата е градена по времето на управлението на сина ѝ. Сега към всичко това се добавя и обелискът, изработен в нейна чест.

Откритият фрагмент от горната част на обелиска е с дължина около 2,5 метра. Това го превръща в най-големият известен до момента фрагмент от обелиск, датиращ от времето на Старото царство. По предварителни изводи на експерти, целият обелиск е бил с височина около 5 метра.

Под самия връх, по целия периметър на обелиска има жлеб, което говори, че някога върхът е бил покрит с пирамидон – пирамидален връх, изработен от мед или злато.
На една от стените има изсечен надпис, в който се изброяват титлите на царица Анхесенпепи II.
Археолозите се надяват, че скоро ще открият и долната част на обелиска.

http://historynakratko.blogspot.bg/2017/10/Ankhnespepy-II.html
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #97 -: 16 Окт 2017, 21:11:28 »
Археолози откриха пирамидона на една от последните пирамиди от Древен Египет


Швейцарски и френски археолози съобщават, че са открили в „долината на пирамидите“ в Саккара върха на пирамида, предназначена за пирамидата на майката на Пепи II – един от последните фараони от периода на Древното царство, съобщават от египетското министерство по античността.

"Открихме каменния блок на север от пирамидата на фараона Пепи I, близо до мястото, където, както очаквахме, би следвало да се намира пирамидата на съпругата му Анхесенпепи II – майка на фараона Пепи II, един от владетелите от VI-тата фараонска династия в Древното Египетско царство. До този момент нямаше никакви намеци, че ще имаме късмета, да открием пирамидон“, казва Филип Коломбер, ръководител на разкопките.

На практика, всички пирамиди, построени по време на разцвета на древната цивилизация в Египет, са били видими от десетки километри, защото върховете им са били украсени от особена структура – пирамидон, блестящ под лъчите на Слънцето.

Пирамидонът е камък с пирамидална форма, покрит със златно фолио или други скъпоценни метали и украсен с името на погребания в пирамидата; това е можело да бъде както самият „повелител на двата дома“, така и неговите съпруги или близки роднини. За съжаление, златното покритие на пирамидоните е привличало погледите не само на поданиците и гостите на фараоните, но и на грабителите, затова нито един от тези каменни върхове не е оцелял до наши дни в оригиналния си вид.

Коломбер и колегите му са открили този уникален по рода си паметник по време на разкопки в Саккара – една от първите „долини на пирамидите“ в историята на Древен Египет, в която са открити 11 царски гробници и множество пирамиди и мастаби на техните съпруги, деца и придворни служители.

Проучвайки останките в околностите на пирамидата на Пепи I, един от най-могъщите владетели от шестата династия на Древното царство, учените се натъкват на частично разрушен пирамидон с размери приблизително 1,3 метра във височина и с дължина на страната в основата около 1,1 метра. Върхът на каменния блок е разрушен – учените предполагат, че мародери са виновни за това, но основата и долната му част са относително добре запазени.

Според археолозите, този връх е бил предназначен за така и не построената пирамида на царица Анхесенпепи II, съпруга на Пепи I и предполагаемата майка на Пепи II, който на практика е последният пълноправен владетел на Древното царство; при Пепи II започва да се усеща нестабилността във властта на държавата, поради нарастващата мощ на номарсите – представители на аристократични родове, управляващи отделните провинции.

В подкрепа на предположението, че пирамидонът е предназначен за пирамидата на Анхесенпепи II, е и това, че наблизо археолозите са открили и фрагмент от нейна статуя. Само преди дни беше открит и фрагмент от обелиск, посветен на същата царица. Това е най-древният обелиск, откриван досега.

Археолозите се надяват, че бъдещите разкопки ще им помогнат да потвърдят първоначалните им предположения.

https://historynakratko.blogspot.bg/2017/10/Ankhnespepy-II-piramidon.html
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #98 -: 02 Яну 2018, 18:19:48 »
Нова технология разкрива тайните на обикновения човек в Древен Египет

Учени използват светлинни спектри за разчитане на надписи в обвивките на мумиите, без да ги унищожават


Нова технология за сканиране ще позволи на учените да надникнат в живота на обикновените хора в Древен Египет. Египтолозите в University College в Лондон са открили начин да четат надписите върху папируса, с който древните обвивали мумията преди да бъде погребана, разказва Би Би Си.

Досега единственият начин учените да разберат какво пише на папирусите е бил да унищожат обвивките на мумиите заедно с рисунките върху тях.

"Ужасявам се от мисълта тези ценни произведения на изкуството да бъдат унищожени, за да се стигне до текста. Това е престъпление", коментира египтологът Катрин Пикет.

Учените са решили да сканират обвивките, съставени от папируси и масла, които ги слепват, с различни светлинни спектри. Мастилото, с което е писано върху папируса започва да свети при определена честота на вълните и позволява на египтолозите да прочетат текста.

Новата техника ще помогне за по-пълното описание на живота на обикновените хора, защото използваните папируси често съдържат информация за данъците, заемите и сделките на египтяните. Такива документи рядко се запазват, но използването им при погребения на знатни хора позволява съхранението им.

"Отпадъчния папирус е използван за изработката на ценни вещи и това е причината да се запази над 2000 години", казва ръководителят на проекта проф. Адам Гибсън от University College. "Те представляват една от най-богатите библиотеки от папируси, които иначе щяха да бъдат унищожени."

https://clubz.bg/
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 13:07:26 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #99 -: 18 Яну 2018, 16:36:59 »
Египетски археолози започват търсенето на Анхесенамон


Захи Хавас, известният египетски археолог и бивш министър по въпросите за древността, обяви началото на разкопките в Долината на царете, които може да доведат до откриването на гробницата на Анхесенамон - дъщеря на Нефертити и съпруга на Тутанкамон.
 
"През януари тази година започнахме собствените си разкопки в т.нар. Долина на маймуните - западната част от Долината на царете. Към момента изследваме района около гробницата на фараон Аи, наследника на Тутанкамон, където радарът ни отчете вероятността за вход към гробницата му на дълбочина от около 5 м под земята", съобщи археологът в личния си блог.

Фараонът Аменхотеп IV (по-късно Ехнатон), съпругата му Нефертити и синът му Тутанкамон са считани за един от най-ярките и най-интересни управници от епохата на Новото царство в Древен Египет.
 
Аменхотеп IV, например, е един от първите хора в световната история, които въвеждат религиозна реформа и е първият монотеистичен владетел на Египет. По време на управлението си той прави опит да замени класическите египетски богове и влиятелните жреци с култ към Слънцето.

Нефертити пък се счита за образец за красота на Бронзовата епоха, а Тутанкамон привлича от години вниманието на учените и обществеността заради мистериозната си смърт на 20-годишна възраст и непокътната си "прокълната" гробница.

В допълнение към загадката около смъртта на Тутанкамон, археолози и египтолози водят и нестихващи спорове къде всъщност е погребана съпругата му и полусестра по бащина линия Анхесенамон.

Досега в гробницата на фараона са били намерени няколко мумии на жени, една от които на дъщеря му. За другите две се предполага, че са съпругата му и другата му сестра, но това така и не е било доказано.

Анхесенамон надживява Тутанкамон с няколко години след смъртта му се омъжва за за бившия върховен съветник на фараона, Aи. Поради тази причина, много египтолози смятат, че царицата е погребана отделно от първия си съпруг, в друга гробница в Долината на царете. Но тъй като никога не е била намерена нейната мумия, спорът за нейното погребение продължава и до днес.

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/egipetski-arheolozi-zapochvat-tyrseneto-na-anhesenamon-2073165
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #100 -: 03 Фев 2018, 20:36:32 »
В Египет бе открита гробница на 4400 години


Част от стенописите в новооткритата древна египетска гробница край Кайро

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро.
Гробницата вероятно е принадлежала на жрицата Хетпет от времето на Петата династия, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани и от БТА.

По стените й са изписани ловни и риболовни сцени. Има и рисунки на маймуни, които на времето са били държани като домашни животни. Едната е на маймуна, която бере плодове, а другата танцува на музика от оркестър.

В гробницата има и ценни надписи.

Египет обяви серия от археологически открития за няколко месеца, включително и на няколко гробници край Луксор.

През март миналата година беше намерен масивен колос край Кайро, вероятно на фараона Псамтик от 26-а династия.

Близо до пирамидите се строи голям музей, който ще бъде открит частично тази година.

http://dnes.dir.bg/news/egipet-grobnitza-26845710


Видео:
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 13:08:29 от Hatshepsut »
 

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #101 -: 03 Фев 2018, 22:03:54 »
[youtube]9nZoduHvqxs [/youtube]
4,400 year-old tomb discovered near Egyptian pyramids
Ad honores
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #102 -: 10 Фев 2018, 20:17:52 »
Археолози откриха древни съоръжения за производство на бира в Египет


Археолози откриха древни съоръжения за производство на бира и хляб на обекта Тел Едфу в Египет, съобщи Сайънс алърт.
Обектът, който е на 600 км южно от Кайро, се изследва от археолози от 16 години.
В края на миналата година екип от Чикагския университет откри там останки от две административни сгради на около 4400 г. - от периода на Старото царство, когато са построени пирамидите, предаде БТА. "Находката е чудесна, защото имахме много малко информация за селищата от тази епоха в региона", каза проф. Надин Мьолер от екипа.

Разкопките разкриха контейнери за съхраняване на продукти и други артефакти в работилници, които показват, че хората там са варили бира и правили хляб на място. Има и свидетелства за топене на мед. Археолозите мислят, че комплексът е построен за високопоставени особи, надзиравали добива на ценни метали в източните пустини.

Копирано от https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6709394 © www.24chasa.bg
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #103 -: 24 Фев 2018, 18:51:19 »
Откриха древен некропол от 26-та династия


Министърът на службата за древности в Египет обяви откриването на древен некропол, намиращ се в провинция Мения, южно от Кайро. Той се състои от множество погребални шахти от Късния и Птолемейския периоди.
Една от намерените гробници принадлежи на върховен жрец на бог Тот - Херсаесей. В тази гробница има общо 13 погребения и множество фигури ушебти, от който 1000 са в отлично състояние. Открити са също 4 канопа, съдържащи органи на жреца Джехути-ирди-ес. Мумията на този жрец е покрита с бронзова широка яка, изобразяваща богинята Нут. Яката е богато украсена със сини и червени мъниста, кристални мъниста, слонова кост и бронзово покритие. Върху тялото се намират и 4 амулета.
В некропола мисията намира също и 40 варовикови саркофага с различна форма и големина. Друга семейна гробница съдържа огромни по размери саркофази и фигури ушебти, принадлежащи на различни жреци.

http://english.ahram.org.eg/News/291590.aspx
(статията е на английски език)

За повече снимки вижте тук:

http://www.egyptologyforum.org/bbs/Tuna_new_cemetry.pdfМинистерството на антиките на Египет съобщи, че е открило древно гробище в град Миня в южната част на страната, информира ДПА.

Министър Халед ел Анани поясни, че големият некропол съдържа златна маска, 40 саркофага, около 1000 статуи, керамика, бижута и други артефакти.

Гробището е разположено на 4 километра северно от района Туна ал Гебел.

Това е само началото на ново откритие, смятаме, че се нуждаем от най-малко пет години, за да свършим работата в некропола, каза министърът пред журналисти на мястото на откритието.

Археологическите разкопки в района са започнали през 2017 г., стана ясно още от думите на Анани, който добави, че има археолози от Мюнхен, Хилдесхайм и Египет.

"Откритието е важно, тъй като дава обяснение на няколко аспекта от живота на древните египтяни", заяви още министърът.

През последните месеци Египет обяви няколко древни открития, включително няколко гробници в южния град Луксор. По-рано този месец египетски археолози откриха гробница на 4 400 г. в близост до пирамидите в Гиза южно от Кайро. Гробницата е на върховната жрица Хетпет от Пета династия.

https://news.bg/world/v-egipet-otkriha-dreven-nekropol.html
« Последна редакция: 24 Фев 2018, 20:08:52 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #104 -: 31 Окт 2018, 06:24:23 »
В Египет са открити ями на 3600 години с останки от ръце


През 2012 година археолози направили откритие в древния град Аварис (днешен Тел Ал-Даба), северен Египет, което сякаш излиза директно от филм на ужасите. Открити са 16 отсечени ръце, заровени в ями около и в древен дворец. Учените са на мнение, че за това не са отговорни нито фараоните, нито техните мумии, а зловещ древен ритуал.

Археолозите определили, че възрастта на костите е около 3600 години, като имат няколко предположения на какво точно са се натъкнали. Всички ръце са десни и изглеждат неестествено големи. Били поставени в 4 отделни ями в дворец, който според археолозите принадлежал на владетели от племената на хиксосите. Това са група азиатски племена, които през 1720 година преди Новата ера нахлуват в Древен Египет и го управляват повече от век. По време на управлението им столица на Египет бил град Аварис.

Манфред Битек, австрийски археолог, ръководещ разкопките в древния град Аварис, твърди, че откритието потвърждава някои истории от древни египетски ръкописи. Въпреки че това е първото физическо доказателство за съществуването на подобна традиция, древните текстове гласят, че войници, които донесат дясната ръка на врага си получавали голямо количество злато като награда.

Разбира се, да отрежеш ръцете на врага си се използва в преносен смисъл, означавайки да му отнемеш силите, но изглежда, че той се използвал и в буквалния си смисъл. Сведения за подобна практика има на една от стените на гробницата на фараон Яхмос I, управлявал Египет в периода 1552–1525 година преди Новата ера, където е записано следното: ‘Аз се сражавах и донесох ръката на врага си!‘

Интересно е, че повечето от ръцете били открити в две от ямите, като в другите две имало само по една ръка. Засега няма доказателства, сочещи на какви хора са принадлежали отрязаните крайници, но някои експерти са на мнение, че били на местни египтяни или на хора от териториите на Леванта. (Леванта е територия, включваща цялото източно Средиземноморие и островите му.)

Битек твърди още: ‘Това също така може да е част от някакво наказание. Може би така лишавали човек от всякакво право на притежание завинаги. До момента това е единственото доказателство, различно от древните текстове, че този ритуал действително се провеждал. Ако е така, то най-вероятно всяка яма представлява отделна церемония.‘

Двете ями, в които имало само по една ръка, били разположени точно пред тронната зала на двореца. Други археолозите смятат, че тъй като преди 3600 години тази част от Египет била управлявана от хиксосите, то тези ритуали може по някакъв начин да са били свързани с тях.

Повечето от информацията за уникалното откритие се базира на предположения.  Други са на мнение, че церемониите били свързани с египетските богове. Те изхождат от факта, че намерените ръце са сравнително големи, което предполага, че хората, на които са принадлежали не били случайни. Това повече прилича на жертвоприношение, отколкото на осакатяване на вражески войници или вид наказание. Някои археолози предполагат, че ямите с по една ръка били предназначени за дар за боговете.

Подобни жертвоприношения не са изненадващи в територии, които били уязвими за нашествия. Египтяните се молели на боговете да покосят нашествениците, като им изпратят глад и болести. Битек добавя, че тези ями може и да са част от ритуал, целящ да предпази египетските земи от нашествениците с помощта на боговете.

Разкопките в древния град Аварис продължават и до днес, като до момента все още няма нови открития, които да хвърлят светлина върху загадъчните ями в древния град Аварис.

https://az-znam.com/
 

Tags:
   

  Най-древни праисторически находки по българските земи

  Започната от Amenhotep

  Отговора: 28
  Прегледи: 24906
  Последна публикация 04 Юни 2019, 22:19:32
  от Hatshepsut
  Археологически находки от Плиска

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 16
  Прегледи: 9636
  Последна публикация 12 Апр 2019, 08:26:00
  от Hatshepsut
  Археологически находки в област Пазарджик

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 18
  Прегледи: 12965
  Последна публикация 25 Юли 2019, 16:39:34
  от Hatshepsut
  Археологически находки в област Търговище

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 10
  Прегледи: 9523
  Последна публикация 10 Юли 2019, 08:56:40
  от Hatshepsut
  Археологически находки в Пловдивска област

  Започната от Гълъбов

  Отговора: 67
  Прегледи: 37483
  Последна публикация 18 Юли 2019, 09:26:51
  от Hatshepsut