Оттук може да свалите
Програма за стар български правопис (на кирилица и глаголица) Тази програма инсталира до 4 нови клавиатурни подредби:
- кирилица (фонетична) - новия стандарт за Windows Vista
- кирилица БДС - новия стандарт за Windows Vista
- глаголица (фонетична) - новия стандарт за Windows Vista
- глаголица БДС - новия стандарт за Windows Vista
Тези клавиатурни подредби дават възможност за свободно изписване на буквите
Ѣ, Ѫ, Ѥ, Ѧ, Ѩ и
Ѭ (или вариантите им на глаголица). Не е задължително да се инсталират и 4-те клавиатурни подредби, аз например пробвах и инсталирах само една - кирилица (фонетична).
Тя може да се ползва и като обикновена клавиатурна подредба, тъй като всички останали букви са си на същите места.Ако клавиатурата ви има 102 клавиша (т.е. да има два клавиша
|\), то за буквата
Ѣ ще има отделен клавиш (до левия SHIFT). При фонетичната кирилица останалите букви
Ѫ, Ѥ, Ѧ, Ѩ и
Ѭ се набират с помощта на клавиша Alt-Gr (десен Alt), като следва:
- Ѫ - Alt-Gr+O
- Ѣ - Alt-Gr+{ (ako имате стандартна клавиатура със 101 клавиша)
- Ѥ - Alt-Gr+I
- Ѧ - Alt-Gr+E
- Ѩ - Alt-Gr+<
- Ѭ - Alt-Gr+>За клавиатурната подредба БДС комбинациите са следните:
- Ѫ - Alt-Gr+F
- Ѣ - Alt-Gr+S (ako имате стандартна клавиатура със 101 клавиша)
- Ѥ - Alt-Gr+I
- Ѧ - Alt-Gr+E
- Ѩ - Alt-Gr+V
- Ѭ - Alt-Gr+GИ най-важното - тези подредби работят само под Windows Vista и Windows ХР (32 и 64-bit). За Windows ХР трябва да инсталирате предварително компонента:
Install files for complex script and right-to-left languages(Start -> Control Panel -> Regional and Language Options -> Languages)
Препоръчвам ви да инсталирате и другия компонент -
Install files for East Asian Languages. Taka ще виждате без проблеми всякакви японски и китайски йероглифи, както и някои специални символи, като [
♀] и [
♂].
Задължително прочетете двата PDF файла с помощна информация!Тази програма върви в комплект с няколко шрифта, съдържащи буквите от стария български правопис, които обаче трябва да се инсталират ръчно. Аз съм ги пробвал всичките, най-добрите са:
- Bukvica
- Lazov (става само за старобългарски текст, защото изписва
И като
Н, а
Н като
N!)
- Litopys New Roman
- Titus Cyberbit
- Palatino (има само
Ѣ)
Някои от стандартните шрифтове също поддържат някои (или всички) от тези допълнителни букви, примерно:
- Arial,
Times New Roman и
Tahoma (само под Windows Vista!)
- Cambria (има само
Ѣ)
- SegoeUI (има всичките 6 букви -
Ѣ, Ѫ, Ѥ, Ѧ, Ѩ и
Ѭ)
- MS Sans Serif (има всичките 6 букви)
- Lucida Sans Unicode (има само
Ѣ и
Ѫ)
Не знам дали тази програма може да се инсталира и работи под Windows 7.
Aз я използвам повече от година под Windows ХР вместо стандартния софтуер за фонетична кирилица и досега не съм имал каквито и да било проблеми с нея :-)