Author Topic: Започнаха да промивът мозъци ГАЛЪП (Еврей Райчев) ще има нова партия на изборите  (Read 899 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tiesto

  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 1,306
  • Gender: Male
Социолозите не са изследвали в дълбочина профила на тази електорална група.

От това хем не станаха ясни нагласите на българите, хем излезе, че хората не знаят какво точно искат. Стана ясно обаче, че българите отново са вперили поглед с надежда към нов спасител.

Ще станем ли според вас свидетели на нов политически феномен? Бихте ли се доверили на чисто нова партия? Възможно ли е повторение на явлението ГЕРБ? Каква нова партия би могла да увлече след себе си избирателите? Готови ли сте за нова промяна? смятате ли, че ще има изненади и нови фигури в парламента? Искате ли ново управление?

Заявете вашата позиция!« Last Edit: 10 Apr 2011, 01:31:18 by Tiesto »
 

Offline Tiesto

  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 1,306
  • Gender: Male


Възможно е на политическата сцена да се появи нов играч, тъй като на терена има дефицит и ниша за здрав разум.

Това каза в интервю за Фокус социологът Андрей Райчев от Галъп Интернешънъл.

Според него на президентските избори партия АТАКА ще вземе по малко от 1.7%, СДС и ДСБ 8%, ГЕРБ ще вземе около 28%, а БСП 14%, Движението за права и свободи има твърд електорат и ще събере рекордни за тези избори 11%.

Според него за предстоящите избори на политическата сцена може да излезе напълно нова партия. Не е задължително това да е формацията АБВ. „В момента близо половината от избирателите се щурат и казват: нещо не ни харесват тези, обаче не виждаме кой. Това е ниша, в която съвсем спокойно може да се създаде политически субект, който да събере тези избиратели, да се афишира като нещо различно, нещо ново.

"И ГЕРБ и НДСВ дойдоха именно благодарение на отварянето на такава ниша”, каза Райчев.

"Все повече и повече назрява необходимостта от някаква коалиция на здравия разум, която да въведе разума в политиката. От друга страна и сините и червените по никакъв начин не могат да намерят някаква обща допирна точка. Всеки воюва на някакво собствено поле, или ако използваме думите на нашия премиер – всеки си копае на собствената картофена нива”, посочи Райчев.

Според социолога изборите могат да бъдат подходяща среда за реанимация на малките партии и на обединенията от тях, в това число и на НДСВ, ВМРО.

Според него предизборната кампания вече е в ход. „Аз бих казал, че тя започна още преди два-три месеца. Ясно се води още с дебатите и приемането на бюджета, дистанцирането на Синята коалиция. Всички тези неща кристално ясно показаха, че полека-лека навлизаме в предизборен период”, каза уважаваният социолог от Галъп Интернешънъл Андрей Райчев