Автор Тема: Трагедията с "Титаник" описана в роман 14 години преди да се случи  (Прочетена 3674 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Трагедията с "Титаник" описана в роман
14 години преди да се случиПризрак се явявал на автора, вдъхновявал го да пише и му показвал видения

Въпреки че от катастрофата на британския кораб "Титаник" е изминал почти цял век, тя не само че не е забравена, а точно обратното. Интересът към драматичните събития сякаш расте все повече с времето. Трагедията с огромния плавателен съд отдавна се е превърнала в легенда, която вдъхва загадъчност и ужас на новите поколения.

 Случката с "Титаник" безспорно е най-голямата катастрофа в историята на корабоплаването и едно от най-гибелните събития през ХХ век. Въпреки че десетки години наред хиляди учени, изследователи, окултисти, инженери, математици и любители са разглеждали под лупа последователността на събитията, все още онова, което се случва на 15 април 1912 година, не може да бъде напълно обяснено и крие своите тайни.  Водили са се хиляди спорове за поведението на капитана и приближените му през онази нощ и за това дали е било възможно фаталният удар с айсберга да бъде избегнат. Мненията на учените обаче най-вероятно никога няма да могат да стигнат до консенсус. Трагедията е последица от грешки и обстоятелства, които се случват толкова абсурдно и в същото време реално, че някои изследотели на необяснимото започват да подозират, че свръхестествени сили са намесени в катастрофата.

 Съществува една малко известна, но много странна история, която сякаш доста сериозно подкрепя тази теза. Тя е свързана с творчеството на писателя Морган Робъртсън. В един от своите кратки романи той описва в детайли огромна катастрофа на презокеански лайнер с хиляди загинали. В книгата му името на кораба е "Титан". Четейки романа на Робърдсън, могат да се открият фантастично точни съвпадения с катастрофата на "Титаник". Онова, което е наистина необяснимо обаче, е фактът, че книгата е написана 14 години преди трагедията. По това време "Титаник" още не е бил проектиран дори на хартия.


 Морган Робъртсън е роден през 1864 година. По-голямата част от книгите му са на морска тематика. В една от тях, която той завършва окончателно през 1898 година, се разказва за огромния кораб "Титан". Той се удря в голям айсберг, който разкъсва корпуса му. В романа корабът потъва за часове, а повечето пътници загиват поради липса на достатъчно спасителни лодки.

 Точните съвпадения между историята от романа и действителността обаче съвсем не свършват дотук. Някои от подробностите в творбата за нещастие направо се превръщат във факт, само че 14 години по-късно.


 В романа съвпада дори месецът, през който се случва трагедията - април. Авторът описва "Титан" като плавателен съд с дължина около 800 стъпки и три витла. "Титаник" има три витла и е дълъг точно 882 стъпки. В книгата корабът може да побере около 3000 души и да развие скорост 24-45 възела. Тези параметри съвпадат абсолютно точно с "Титаник".

 "Титан" има 24 спасителни лодки и три машини. "Титаник" - 20 лодки и същия брой машини. И накрая, но не на последно място, в произведението "Титан" потъва за няколко часа, след като се удря в огромен айсберг и получава голяма пробойна в дясната предна част на обшивката си. Това също съвпада поразително точно с инцидента с "Титаник".

 По времето, когато романът е завършен, "Титаник" все още дори не е бил измислен като кораб. След трагедията Морган Робъртсън е засипан с въпроси, на които дава доста странен отговор. Той казва, че от време на време му се явява някакъв призрак, който го вдъхновява да пише и му показва разни видения. Авторът твърди, че е създал книгата на базата на едно от тези видения. Когато разказва за призрака, писателят изглежда искрен, безсилен и смутен и не може да даде никакво друго логично обяснение за поразителните съвпадения между художествената измислица и реалността.  Това не е единствената мистериозна история, свързана с потъналия кораб. Според една друга малко известна хипотеза "Титаник" става жертва на египетско проклятие. Един от малкото известни факти е, че по време на корабокрушението плавателният съд е


 превозвал много ценна египетска мумия на известна гадателка, живяла по времето на Аменхотеп IV [1379 - 1362 г.пр.Хр.]. Съществуват много зловещи легенди, свързани с тази мумия и нейното откриване. Според една от легендите под главата на жрицата стояло изображение на Озирис и надпис: "Ако дори само веднъж погледнеш лицето ми, съдбата ще се обърне срещу теб". Върху клепачите на мумията старателно били изобразени странни символи и заклинания. Според легендата пророчицата била пазена от тайнствени сили и, който се осмели да наруши покоя й, трябвало да умре.

 След откриването й находката била закупена от лорд Кентървил. Той затворил мумията в дървен сандък и я качил на борда на "Титаник". Понеже находката била на практика безценна и трябвало да й се обръща особено внимание, тя била поставена близо до капитанската каюта. Както е известно, съществуват много разкази за хора, връхлетени от египетски проклятия заради това, че са нарушили покоя на мъртвите и са ограбили гробниците им. Според някои окултисти точно това се е случило и с капитана на "Титаник". Близостта на прокълнатата находка може да е провокирала трагедията. Някои дори твърдят, че капитанът не е устоял на любопитството и отворил дървения съндък, за да погледне лицето на пророчицата.

 Истината е, че според корабния дневник, капитанът на "Титаник"


 Едуард Смит се държал странно преди инцидента

 По непонятни причини в един момент той малко се отклонява от предварително начертания курс и увеличава докрай скоростта на кораба, въпреки постоянно пристигащите предупреждения за лед по пътя. След удара пък, въпреки че е много опитен моряк, капитанът изпада в пълно объркване. Държи се неадекватно и прекалено късно предупреждава пасажерите за инцидента. Според хора от обкръжението му той дори за известно време се колебае да изпрати ли сигнал за помощ или не, а това е абсолютно нелепо в създалата се ситуация. Дали цялото объркване се дължи на шока от катастрофата, или наистина проклятието на египетската мумия е повлияло на събитията, можем само да гадаем.


Робъртсън е намерен мъртъв в хотелска стая

 След като никой не пожелал да публикува романите му, изпълнени с космически гущери и динозаври, слабо известният английски журналист и фантаст Морган Робъртсън през 1898 г. решил да смени мястото на действието и в новото си произведение, наречено Futility, за сцена избрал Северния Атлантик, а за герой на романа - суперголемият и суперлуксозен лайнер "Титан", тръгнал на първото си плаване от Англия за САЩ с милионерите на стария и новия свят. По време на плаването си в една студена априлска нощ "Титан" с пълна скорост се врязал в айсберг и потънал, а много пасажери се издавили, защото спасителните лодки не достигали.

 Фабулата никак не разчувствала британците и 14 години романът трупал прах върху кориците си. След трагедията обаче той донесъл на своя автор място в първата колона на авторитетния "Таймс".

 Романът му станал проклет, макар че той го преиздал. Авторът скоро починал - на 24.03.1915 г. бил намерен мъртъв в хотела си в Атлантик сити.

http://www.arhiv.vestnikataka.bg/archive.php?broi=1605&text=&fromDate=&toDate=&newsID=94601
« Последна редакция: 14 Апр 2017, 06:39:27 от Hatshepsut »
 

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox

http://www.imo.org/MediaCentre/PressBriefings/Pages/11-titanic.aspx
...
"Генералният секретар на Международната морска организация (IMO) – Коджи Секимизу се обърна към световната морска общественост, припомняйки трагичната гибел на лайнера RMS Titanic. На 14 април се навършват 100 години от катастрофата.
Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, „Титаник“ бил най-големия пътнически лайнер в света по онова време. По време на първото си плаване (от Саутхемптън, Англия; до Шербур, Франция; Куинстаун, Ирландия; и Ню Йорк), той се сблъсква с айсберг в 23:40, неделя вечерта на 14 април 1912, и потъва два часа и четиридесет минути по-късно в 2:20 понеделник сутринта на 15 април 1912 след като се разцепва на две части."
http://www.maritime.port.bg/2012/04/13/7216-titanic/
http://www.imo.org/MediaCentre/Multimedia/ImageLibrary/Pages/default.aspx


http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BAРедактирано от администратор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: 16 Ное 2016, 14:22:03 от Hatshepsut »
Ad honores
 

Неактивен rumena moma

 • Premium user
 • Senior Member
 • *
 • Публикации: 882
 • Пол: Жена
 • OPS !
 • Зодия: Leo Leo
 :rolleyes-1:

Покрай 100-годишнината от „Титаник”, не съм много сигурнa днес кой точно е възкръснал – Иисус или Леонардо Ди Каприо . Где ти е смърте жилото ! Христос вoзкрeсe !
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Навършват се 105 години от потъването на „Титаник”


Презокеанският лайнер „Титаник” се отправя на първия си трансокеански рейс на 10 април 1912 г. от британското пристанище Саутхемптън.

Капитан на кораба е опитният Едуард Джон Смит, който има 38-годишен стаж. Това плаване трябвало да бъде неговата "лебедовата песен" и награда от компанията „Уайт Стар” преди планираното му пенсиониране. „Титаник” щял да измине разстоянието между двата бряга на Атлантика за 5 денонощия.

След сблъсък с айсберг лайнерът потъва за 2 часа и 20 минути в нощта срещу 15 април, в северната част на Атлантическия океан.

На борда му има 1 316 пасажери и 891-членен екипаж, общо 2 207 души. От тях се спасяват 705, а 1 502 загиват. Петима българи от благоевградското село Белица също оцеляват.

Последната оцеляла Елизабет Гладис Дийн, наричана от приятелите си Милвина, почина през 2009 на 97 години във Великобритания. През 1912 тя била двумесечно бебе и най-малкият пътник.

Милвина била сложена в чанта и спасена. Майка й и брат й също се спасили, но баща й загинал. Семейството, което смятало да започне нов живот в Канзас, се върнало в Саутхемптън.

Едва на осем години момичето разбрало, че е било на борда на "Титаник".

Кабокрушението на „Титаник“ предизвиква неимоверен за времето си обществен резонанс в целия свят, ставайки същевременно най-голямата по численост на жертвите морска и транспортна катастрофа в историята на корабоплаването.

Един век по-късно, по брой на жертвите катастрофата на „Титаник“ е петата по трагизъм в историята морска катастрофа.

„Титаник“ е вторият кораб от проект за построяването на три, най-големи за времето си лайнери – всеки с водоизместимост 66 хил. тона. „Титаник” има 11 палуби и е суперлуксозен – с ресторанти, барове, зимни градини, салони за танци, гимнастически зали, алеи за разходки, включително площадки за ролкови кънки и турска баня.

За забавлението на пътниците се грижат 25 професионални музиканти, които свирили до последно.

http://topnovini.bg/node/762852
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Предсказанието на Морган Робъртсън

Морган Робъртсън бил слабоизвестен английски журналист и фантаст. През 1898 г., след като никой не пожелал да публикува романите му, изпълнени с космически гущери и динозаври, той решил да смени мястото на действието си в новото си произведение наречено Futility (в българската литература го превеждат като „Напразно”, „Безсмислено” или „Безсилие”, а дори и като „Гибелта на Титан”), като за сцена избрал Северния Атлантик. Главният герой на романа – суперголемият и суперлуксозен лайнер „Титан” тръгнал на първото си плаване от Англия за САЩ с милионерите на стария и новия свят. По време на плаването си в една студена априлска нощ „Титан” с пълна скорост се врязъл в айсберг и потънал. На борда нямало достатъчно спасителни лодки и по-голямата част от около 2000-те му пътници загинала.

Излишно е да се споменава, че фабулата никак не разчувствала британските души и  години наред романът трупал пласт след пласт прах върху кориците си. Но след 14 г. донесъл на своя автор място в първата колона на авторитетния „Таймс”. През април 1912 г. катастрофирал и потънал презокеанският кораб „Титаник”. Англичаните не могли да повярват – съвпаденията им дошли в повече. А и само един бърз поглед показвал каквъв зъл гений се оказал Робъртсън: потъналият в романа кораб се казвал „Титан”, реалният – „Титаник”. И двата кораба имат по 4 комина и по 3 винта. „Титан” е дълъг 260 метра, а „Титаник” – 269 метра. Измисленият имал водоизместване 70 000 тона, а истинският 66 000 тона, Робъртсъновият имал мощност 50 000 конски сили, срещу 55 000 конски сили на този на „Уайт стар лайн”. Скоростите на двата парахода съвпадали – 25 възла. Да не говорим, че и двата лайнера пътували през април, в студено време, с пълна скорост, блъснали се в айсберг през нощта и потънали. На борда им се возели много хора от висшето общество и лодките така и не достигнали за над 2000-те им пътника.


До злополучния „зъл гений” завалели стотици гневни и отчаяни писма на близки и роднини на загиналите, а романът му станал проклет, макар че той го преиздал. Злият гений починал не много след това – на 24.03.1915 г. е намерен мъртъв в хотела си в Атлантик сити.

Дали Морган Робъртсън е имал видение „свише” или всичко това е просто съвпадение? Каквато и да е истината, само едно е напълно сигурно – писателят с точност е описал в книгата си детайлите около потъването на „Титаник” и по този начин е предсказал една от най – големите катастрофи по онова време.

https://mysticallegends.wordpress.com/
« Последна редакция: 26 Юли 2018, 22:09:45 от Hatshepsut »
 

 

Израел става на 60 години [Ционизъм в силата си]

Започната от Ванадий

Отговора: 20
Прегледи: 4286
Последна публикация 02 Юли 2008, 22:53:06
от krystalnacht_666
Скоро ще живеем по 1000 години

Започната от Angel Lights

Отговора: 5
Прегледи: 2263
Последна публикация 24 Юли 2012, 13:33:27
от Hatshepsut
Троен съюз между Югославия, Гърция и Турция през 50те години срещу България!

Започната от Курган

Отговора: 6
Прегледи: 3380
Последна публикация 18 Фев 2010, 03:09:08
от Катерина