Author Topic: Относно празника Хелоуин  (Read 5180 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Относно празника Хелоуин
« on: 05 Nov 2011, 05:29:50 »
Хелоуин, или Деня на Вси светии, честваме през нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Празникът се отбелязва по целия свят, но е изключително популярен в Америка, Великобритания и Ирландия. Тържествата датират още от дълбока древност, като се смята, че празникът е измислен от келтите. Те вярвали, че в тази нощ идват духовете на мъртвите и се вселяват в телата на живите. Келтите слагали страшни маски и облекла, вдигали голям шум, за да изгонят нежеланите гости.

***
Празникът Хелоуин има дълга и интересна история. Първите, които го празнуват, били келтите. Те отбелязвали Нова година на 31 октомври, тъй като тогава лятото свършвало официално и започвала зимата, която те свързвали със смъртта. Този празник наричали Самхейн (Samhain). Келтите вярвали, че на този ден духовете на умрелите през отиващата си година отново се завръщат на Земята, за да се вселят в телата на живите. За да не позволят на призраците да се вселят в телата им, вечерта на 31 октомври хората загасяли огньовете пред домовете си, за да изглеждат къщите студени и неуютни. Преобличали се като вампири, боядисвали лицата си със сажди и с викове обикаляли по домовете на съседите си, за да изплашат излезлите от гробовете призраци. Освен това пред входната врата на къщите си оставяли храна, с която духовете да се нахранят и да не влизат в дома.
След шумното обикаляне на съседите келтите се събирали около големи огньове, запалени от друидите - жреците, които били едновременно духовни вождове, учени и поети. Било прието да се принасят в жертва животни, а понякога и хора, в които смятали, че са се вселили духове. Всяко семейство трябвало да вземе от свещения пламък, за да запали огнището в дома си.
След като римляните превземат териториите, населявани от келтите, местните традиции и обичаи се смесват с тези на завоевателите. Заедно с честването на келтската Нова година се отбелязвал и римският празник Фералия, на който се отдавала почит на мъртвите. След като християнството се превръща в главна религия по земите, където по-рано друидите правели своите обреди, през VII век папа Бонифаций IV (608-615) утвърждава 1 ноември като ден на Вси светии, или ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Така католическата църква се опитала да премахне съществуващите до този момент езически празници. Хората обаче продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Самхейн и празника Фералия.

Десетилетия по-късно 2 ноември е обявен за Ден на всички души - All Souls Day, в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви. След години обичаите за трите празника се преплели и слели в един, който нарекли Хелоуин.
Обичаят бил пренесен в Съединените щати през 1840 г. от ирландски емигранти, търсещи убежище от глада в родината си. Американците, също като ирландците и англичаните, започнали да се преобличат в страшни костюми, да обикалят съседите. Постепенно се появява и обичаят, известен като trick-or-treat (почерпѝ, за да не ти напакостя) и тогава започват да се раздават различни лакомства.
В края на ХIХ век Хелоуин се превръща във всенароден празник в Америка, свързан с веселия и маскаради. Започнали да се организират вечерни партита с игри и почерпки, а децата се маскирали в страшни костюми.
През ХХ век Хелоуин в Америка започва да се празнува в училищата и така всяко дете се включвало в тържествата. Оттогава и обикалят домовете деца с маскарадни костюми, а домакините задължително им дават бонбони и сладкиши.

http://oceansoul.truden.com/halloween.htm
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Относно празника Хелоуин
« Reply #1 on: 01 Nov 2012, 18:42:51 »
Самхейн - един по-различен поглед


Нека започнем от наименованието. Оказва се, че познатото ни Samhain, което сме свикнали, по примера на преводачите на окултни книжки, да наричаме Самхейн, съвсем не се произнася така. Въпреки че има няколко версии за произхода на думата, тя най-често се извежда от староирландски. От своя страна той е доста сложен език и съвсем не предполага произнасянето на това, което виждаме, както е в английския. Така излиза, че samhain следва да се произнася „соуийн” (в транскрипция /ˈsaʊ.wɛn/, /ˈsaʊ.wɪn/).

Смятам, че това което най-много обърква хората, когато става въпрос за празници, е начинът, по-който сме свикнали да ги възприемаме. От една страна имаме българските празници – запазени хилядолетни традиции, практикувани буквално от нашите баби и дядовци. Тях ние възприемаме като нещо изключително „селско”, адски „скучно” и толкова „просто”, че изобщо няма как да се сравнява със западните практики. От друга страна имаме чуждите празници – традиции, нямащи нищо общо с културата ни, начина ни на живот, а понякога дори и със сезони, различни от нашите. Но благодарение на популярните книги и филми, нашето съзнание автоматично ги свързва с островърхи шапки, мистериозни отвари, невероятна мощ, магически изживявания и всякакви такива „яки” и „готини” неща. Смешно е, защото тези, които мислят така, нито в единия, нито в другия случай са си направили труда да проверят каква всъщност е истината. Така „празнуването” на Самхейн те възприемат като ден, в който трябва да се облекат в най-черните дрехи, да призовават мъртвите и да правят мистични ритуали с черни свещи, докато всъщност би следвало да направят вечеря за семейството си, като оставят в една чиния храна и за своите предци, да извършат гадания за късмета си през идната година и в идеалния случай да запалят огньове, през които да прекарат добитъка си. Да не забравяме и големият празник с много храна и съвсем естествено - много алкохол!

Разбира се, за да знаете какво се прави на даден празник, то трябва най-напред да знаете какво ознаменува този празник, след това кой и къде го чества и най-накрая трябва да проверите как го прави. Учудващо е, че в повечето случаи този процес е сведен до първосигналното „научавам какво се прави на празника – правя го”. Но нека се върнем към така любимия на всички Самхейн.

 Най-общо казано Самхейн ознаменува края на лятото и съответно настъпването на зимата, която от своя страна е разбирана като особен период в годишния цикъл, защото именно тогава природата умира, за да се възобнови няколко месеца по-късно. Съвсем основателно именно на този ден в древността хората са почитали своите прадеди и са смятали, че границата между този и другите светове е най-тънка.

 Но кои са тези хора? Противно на очакванията, Самхейн не е буквално „келтски” празник или поне само най-общо би могъл да бъде определен като такъв. Този проблем идва от факта, че под названието „келти” се имат предвид племената, които населяват централна Европа по време на желязната епоха. Счита се, че Самхейн е бил характерен за етническите общности, които са говорили гойделски езици. А от 20-ти век насам, той започва да се чества като религиозен празник и от нео-паганистите и уиканите.

 След като уточнихме тези неща, нека да поправим и някои други основни заблуди. Първата от тях е, че още от дълбока древност празникът е почитан като „келтската нова година”. Всъщност той е изтълкуван и популяризиран под това название едва през 19-ти век от учените Джон Рис и Джеймс Фрейзър, но до момента няма сигурни данни, че теориите им са основателни.

 Другата заблуда е, че съществува нещо като „келтски бог Самхейн”, властващ над отвъдното, който дори имал своя собствена „евокация”. Това не е учудващо, тъй като подобно вярване е било разпространено през 18-ти век. Всъщност, след съответните проучвания се разбира, че при келтите няма бог на мъртвите, а още по-малко бог Самхейн. Реално погледнато има смътни данни за келтски герой на име Samain или Sawan. Въпреки това данните са твърде мъгливи, за да се правят повече заключения.

https://occultroom.blogspot.com/2012/10/blog-post_969.html
« Last Edit: 08 Aug 2018, 20:14:07 by Hatshepsut »
 

Offline A.C.A.B

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Posts: 205
 • Gender: Male
 • Софияя
Re: Относно празника Хелоуин
« Reply #2 on: 23 Feb 2013, 11:38:38 »
Ето още информация относно "Хелоуин"

Древните келти празнували своята Нова година - Самхайн (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.

На английски език наименованието на празника звучи като All Saint's Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween (Хелоуин) както се нарича в САЩ и до днес.

Любопитни факти


    Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O'Lantern.

    На този празник в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание. В последни години костюмите стават все по-реалистични, което води до проблеми. Често децата си слагат силиконови маски които в някои случаи са прекалено тесни и причиняват множество случаи на почти задушили се деца и деца със сериозни травми вследствие на блъскане в предмети поради ограничена видимост.

    В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos - Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият текила на гробището , а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.

    Гай Фокс - известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. Присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година. Фокс бил член на католически заговор против протестантския крал Джеймс. По тази причина в Англия някои от традициите, свързвани с Хелоуин, започват да се провеждат на 5 ноември.

    Хелоуин е езически култ и няма нищо общо с деня на всички светии, който православната църква празнува първата неделя след Петдесетница.

    Някои правят аналогия с българския езически култ на кукерството. Това вероятно е неправилно, тъй като маскирането с костюми на Хелоуин е сравнително млада традиция, станала популярна в САЩ едва през 30те години на 20в., докато кукерите са религиозен култ от дохристиянския български период.


__________________
БЪЛГАРИЯ НАПРЕД ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ!!!
Не се страхувам от враг, на когото бронята блести.

http://www.vbox7.com/play:ce0ea24191
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Относно празника Хелоуин
« Reply #3 on: 31 Oct 2014, 12:49:00 »
Не ни натрапвайте безмозъчния Хелоуин!


Тук не става въпрос за ограничен национализъм, който по инерция отрича всичко чуждо.
Да оставим настрана, че Хелоуин е абсолютно чужд, католически, наложен от американската култура празник.
Той просто е тъп. Не по отношение на същността, която носи като идея от древния келтски ритуал по случай посрещането на Новата година. А по отношение на това, в което са го превърнали днес.
Малко са думите, за да опиша колко тъпотия, лигавщина и повърхностно кухо желание да си "готин" и "модерен", правейки нещо съвършено неадекватно, има в този празник.
Хелоуин партитата по клубове, офиси и детски градини са потресаващо отблъскващо явление. Защото то е белег на изключително вредно чуждопоклонничество, толкова безмозъчно по своята същност, че чак е страшно. Хелоуин не се "празнува", защото някой осъзнава и одобрява историята и древната идея на този празник. "Празнува" се, защото повърхностната част от днешното българско общество не вижда нищо лошо да прави каквото и да е, без да знае защо, стига да му изглежда "готино".
Вие, които купувате маски, костюми и безброй други простотии за децата си за Хелоуин, колко пъти ги заведохте на "Сурва" в Перник? Или на десетките други кукерски игри из цяла България?
Защото за ваше сведение, кукерите и Хелоуин водят началото си от едни и същи древни разбирания, от едни и същи ритуали.
С тази разлика, че българските кукерски игри са запазили оригиналния си дух, значение и представяне. А Хелоуин се е превърнал в един тъп и жалък карнавал на зомбита, които нито си дават зор да помислят защо се излагат, нито им пука.
Така че, дайте да престанем с простотиите. А който много държи да се излага, поне да го прави сам и ненатрапчиво. Защото има хора, които не искат да им навират глупости в очите. Понеже са глупости и понеже са вредни.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=3&cp=0&newsid=25575
« Last Edit: 08 Aug 2018, 20:15:25 by Hatshepsut »
 

Offline omerzen

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,216
 • Gender: Male
 • R.I.P. 2015
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Относно празника Хелоуин
« Reply #4 on: 31 Oct 2014, 13:45:38 »
Много хубава статия. Нямам какво да допълня или да оспорвам.
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.
 

Offline Siegfried

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 1,923
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Catholic Christianity-Catholic
Re: Относно празника Хелоуин
« Reply #5 on: 31 Oct 2014, 13:50:31 »
Наистина Хелоуин в България е нещо много извратено, защото вероятно никъде другаде по света не може да видите вампири, зомбита и феи да играят КЮЧЕК, качени на маса заедно !!! :laugh-1:
Да ЖИВЕЕ 9-ти ЮНИ, да ЖИВЕЕ Цанков !
Истинският БългАрски Химн Шуми Марица;

"Аз" - Дарий, Цар Велик, Цар на Царете, Цар на много народи, син на Хистасп, Ахеменид, Персиец, син на Персиец, Ариец от Арийския род !

Българио, за тебе тѣ умрѣха, една бѣ ти достойна зарадъ тѣхъ, и тѣ за тебъ достойни, майко, бѣха !
 

Offline rado84

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Posts: 142
 • Gender: Male
 • Компютърен маниак
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
 • Politics: None None
Re: Относно празника Хелоуин
« Reply #6 on: 06 Nov 2014, 06:54:14 »
Както щат да го наричат. Докато не почнат да ми плащат, за да го празнувам - няма да го празнувам. Пък и аз мога да си се напия и без да съм облечен като идиот.
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Относно празника Хелоуин
« Reply #7 on: 30 Oct 2015, 08:55:57 »
Хелоуин ни превръща в изтърбушени тикви от бостана на глобалното село


Опиянени от свободията на новото време, не усещаме как изсушаваме корените си и стремглаво се сриваме в бездната
Горан Благоев, специално за Faktor.bg

Календарът тази година даде повод за истинско развихряне на консоме-индустрията, която задоволява и най-екстравагантните прищявки за Хелоуин. Заветната нощ за хорър-любителите сега се пада в петък срещу събота и зловещите карнавали ще могат да шестват уикенд. Хелоуин уикенд. Така поне го рекламират обилно. Парти-агенциите вече не смогвали с работата. Хотели в китната ни провинция предлагат низ от чудовищни, призрачни, вещерски и прочие забавления за хелоуинския уикенд. Един от ценоразписите гласи: „Цена за малки върколаци, феи, вещици, плашила и др. – 29 лв. Цена за големи чудовища, магьосници, дяволи и др. – 49 лв.”. Ще помисли човек, че България се е превърнала в снимачна площадка за мега-продукция на холивудски психотрилър или хорър. Чак и Хичкок (царство му небесно, ако не е другаде...) би завидял на тази развинтена фантазия. Не стига, че действителността за мнозина от гражданите на държавата е толкова убога и ужасяваща, та хайде да я разкрасим с повече зловещ грим, кървища, писъци. И всичко това в името на едното разтоварване от делника, на освободеноста от всякакви стереотипи, на зачеркването на всякакви табута. Всъщност едно възпроизвеждане на свобода, живот в илюзии, които превръщат кича в ценност. Едва ли онези, които ще пръснат пари за хелоуински костюми, атрибути и партита се замислят, че с похарченото могат да напълнят нечий отдавна празен хладилник, да платят нечия отдавнашна неплатена сметка за ток или да покрият лечението на някой тежко болен...

Дълго време се питах, защо чужди нам традиции като Хелоуин и Свети Валентин толкова здраво се вкорениха сред българите. Струва ми се, че силата им идва не само от вездесъщата индустрия на забавлението, която е

най-масовият съвременен наркотик

и никое общество не е пощадено от него. Популярността на Хелоуин издава един много дълбок проблем на нашето съвремие – гладът за образи. Неспособни да сме щастливи такива, каквито сме, обезумели сме да бъдем други пред другите – преуспели, самодоволни, напомпани с мускули и самочувствие, търсещи легитимност в обществото не чрез своя образ, а чрез своята маска или маски – въпрос на умение за превъплъщаване. Без-образни същества. Хамелеони. Чудовищният грим на Хелоуин чудовищно им подхожда...

В тази без-образност форматираме и децата си. С родителска безпросветност им помагаме да се спретнат по-впечатляващо за хелоуинския маскарад. Без да съзнаваме, че зловещите масчици, които им предлагаме, притъпяват способността им да различават доброто от злото; заблуждават ги, че убиецът, насилникът или злосторникът е само един костюм, в който всъщност е скрито тяхното другарче. Но така заживяват с илюзията, че агресията е маскарад, в който безнаказано можеш да влезеш в каквато ти скимне роля; че насилието и убийството може да се превърне в забавление; че със силите на мрака може да се съжителства в безспирен купон. Свикват с грозното, стават безкритични към пошлото. Насилието сред подрастващите стана норма на поведение, дрогата – по-насъщна от хляб. А колцина млади намериха утеха в окултни учения и сатанинските секти? Даваме ли си сметка, че това са все поколения, които в детството се забавляваха и с хелоуински маскаради. Продължава да е така...

Разходете се из интернет-порталите на което и да е българско училище и вижте колко много снимки има от Хелоуин и колко малко от... Деня на будителите. Без да има статут на училищен празник, Денят на Вси светии шества из българските училища дори като форма на извънкласна дейност. Видял съм го с очите си. В плановете на едно елитно училище, където се мъдреха и други инициативи от този род – като например хороскоп на учителя или фън-шуй на класната стая. Виждал съм и как

учителки се маскират наравно с учениците си,

вместо да им говорят за празника на духа. За празника на светлината, а не на мрака. За празника на пробуждането, не на злото. За празника на съзиждането, не на разрухата. Досега нито просветното министерство, нито Църквата, нито всевъзможните агенции за децата и младежите не са си и помисляли да говорят срещу уврежданията в психиката на подрастващите, които има опасност да породи уж безобидната хелоуинска веселба.

Опиянени от свободията на новото време, ние не усетихме как изсушаваме корените си и стремглаво се сриваме в бездната на глобалната безликост. Повалихме стълбовете на вековната ни духовност в тинята на световната пошлост. Отдавна нямаме памет, че сме наследници на култура, сътворявана много преди авторите на Хелоиун-комерса да открият своята Америка и да я преврърнат в обетованата земя на опростачването. Криза на идентичността. Самолишихме се от порива да възродим това, което някога са били нашите предци. Самоизтърбушихме се като тикви за хелоуински фенери. Тикви в бостана на глобалното село. Които сами ще си изгният или – ако имат повече късмет - ще ощастливят прасетата от някоя световна ферма.

https://www.faktor.bg/
« Last Edit: 08 Aug 2018, 20:16:10 by Hatshepsut »
 

Offline Siegfried

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 1,923
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Catholic Christianity-Catholic
Re: Относно празника Хелоуин
« Reply #8 on: 30 Oct 2015, 10:31:10 »
г-н Благоев повече би трябвало да се притеснява от мюсюлманското нашествие и мюсюлманските джамии, които всеки ден изникват в някой български град, а не от някакъв си Хелоуин, който нито ще смени религията на българите, нито ще направи всички българи Католици, нито ще вкара младите в църквите, незвисимо дали църквите  са проавославни, или католически.

Светът за съжаление и на г-н Благоев вече е глобален и няма как да спрем младите(освен ако нЕкой пак не върне комунизма и да забрани христянската религия, най -вече омразната за комунистите Католическа религия) да празнуват този или онзи "лош" западен, или "лош" католически празник(като Хелоуин даже не е и католически, а е езически празник) просто защото младите искат да бъдат по - близко до Европа, а не до АЗИЯ .
Аз мисля,че е малоумно да спираме българите и най - вече младите да празнуват Хелоуин, или каквото и да е, просто защото празникът не бил примерно ; Гръцки, или  РУСКИ,  'щото било по - добре да празнуваме руски ,или гръцки празници,  защото видите ли тези циганообразни държави били православни  :laugh-1:?!?!

Ама защо всички борци за православието ВИНАГИ ЗАБРАВЯТЕ,че  точно православните би "братя" ГЪРЦИИТЕ  и руснЯците НЕ даваха Автономност на православната ви църква и не искат в православната българска църква да се водят проповедите на БЪЛГАРСКИ. Абе престанете с тия руски рубладжийски истерии винаги като дойде  Хелоин(или св. Валентин) да не би Хелоуин да иска да забрани православната религия, или църква, да не би Хелоуин да иска да забрани проповедите на български език в православната църква  ?!?!? 
Защо г-н Благоев и православната църква не наложат в края на Октомври примерно да се празнува нЕкой СРЪБСКИ празник, сърбите нали са православни, те са ваши правослвани братя и това предполагам ще е ОК и за КДСарската проРУСКА православна църква,  да защо например не празнувате нЕкъФ подобен на Хелоуин, но СРЪБСКИ - примерно Лесковачки-Хелоуин,  в който всички да се обличат като сръбски четници и цяла вечер да гърми яко СРЪБСКА МУЗИКА, или РУСКИ православни  ЦИГАНСКИ романси ?!

Така и никога не успях да разбера истерията около този празник от който предимно псевдо националистите от атАКА, русофилските движения и доносниците от КДСарската православна църква започват да вият на умряло преди всеки  Хелоуин и се насират от нЕкъФ необясним за мен  страх, предполагам не за друго, а защото в дните около празника ще бъде застрашен бизнесът им с иконки, свещи, кръщенета, сватби и погребения, които след 10.11.89г.,(доколкото знам от приятели) "ПО ХРИСТЯНСКИ" се определят по нЕкви баснословни, разбира се неофициални тарифи определяни от милеещите за вярващите православни миряни НЕНАСИТНИ за ПЕЧАЛБА червени КДСарски попчета !
А нима г-н Благове не знае,  че от години е обществена тайна, че православните храмове са се превърнали в частни търговски обекти на главният управляващ поп, да не продължавам в какво са се превърнали православните манастири, като Троянския, Рилският и тн и тн., нещо което повече трябва да притеснява г-н Благоев, а не някакъв езически празник, който е един ден в годината и в него няма нищо АНТИправославно ?!?! А и ако една религия в случая православната е СИЛНА, тя не би трябвало да се притеснява от подобни забавни за младите празници!
Разберете, че нямам нищо против правослвната църква, най - малко към православните христяни, които според мен, свещениците ни, сестрите ни, монсеньорите ни, кардиналите ни и Папата сте наши БРАТЯ(НЕЩО КОЕТО НИКОГА НЕ СЪМ ЧУЛ в ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА), но имам много против това българите да бъдем  делени целенасочено от някои чужди агенти на добри христяни - правослвните, и лоши и мръсни Христяни; Католици и Протестанти(което много ми ми напомня на КОМУНИЗМА и комунистическата антикатолическа пропаганда), имам и много ама много против висшият ви клир и множеството попчета доносници, които не се разпопиха и НИКОГА НЯМАХА ДОСТОЙНСТВОТО да потърсят прошка от вас миряните им за комунистическите с безчинства, доноси,членство в атеистичната БКП(тези ли имат правото да съдят и да дават оценки, кое било правилно и кое НЕ?),  а продължиха да се изживяват като ХРИСТЯНСКИ свещеници все едно не са били зависими от един АТЕИСТИЧЕН САТАНИНСКИ РЕЖИМ и ИДЕОЛОГИЯ какъвто е КОМУНИЗМА.
Същият висш клир на правослваната църква и до ден днешен не спира да изпълнява антъбългарската РУСКА политика на руската православна църква, чиито Патриарх е Генерал от КГБ и най - близък сподвижник на КГБиста/комунист путКин, но да се върнем на Хелоуин който не е нищо друго освен празник в който младите се забавляват на воля и никой от тях вЕрвайте ми никой не се интересува какъв по народност и религиозна принадлежност е този празник, те просто искат да маскират и да се забавляват без да искат да си сменят нито вярата от православна в католическа, нито нещо друго което би застрашило равновестието между Католическата и Православната религия в България в полза на Католическата !!!   
« Last Edit: 30 Oct 2015, 10:58:43 by Siegfried »
Да ЖИВЕЕ 9-ти ЮНИ, да ЖИВЕЕ Цанков !
Истинският БългАрски Химн Шуми Марица;

"Аз" - Дарий, Цар Велик, Цар на Царете, Цар на много народи, син на Хистасп, Ахеменид, Персиец, син на Персиец, Ариец от Арийския род !

Българио, за тебе тѣ умрѣха, една бѣ ти достойна зарадъ тѣхъ, и тѣ за тебъ достойни, майко, бѣха !
 

Offline Sturmmann

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 747
 • Gender: Male
Re: Относно празника Хелоуин
« Reply #9 on: 30 Oct 2015, 18:24:18 »
На мен никак не ми допада тоя празник. Доста сатанински ми се струва, не от религиозна гледна точка, а от чисто естетическа.
Боян Расате:
Ние сме национални социалисти и се борим за силна и етнически чиста България.
 

Offline kinggod

 • Newbie
 • Posts: 2
Re: Относно празника Хелоуин
« Reply #10 on: 09 Jan 2016, 22:43:36 »
Азне го харедвам този празник.
 

Tags: