Author Topic: ДВСК отново издиша - по всички хранителни вериги масово храни с изтекъл срок  (Read 2579 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tiesto

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1,306
 • Gender: Male
БГНЕС

Качеството на стандартите за месни деликатеси тук:

http://e-vestnik.bg/8815

Коментар: Антикомунист

Всички стоки трябва да бъдат с брандиран срок на годност върху опавковката, а не с надписи, стикери или написани с фулмастер или маркер.

Нататък са коментарите на другарите от сайта за новини за ДВСК.

Коментарите относно качеството на храната по българските магазини вижте тук:

10) бг 17 Април, 2010 в 11:19 am
Намирам, че ДВСК си вършат работата. Писах им на e-mail за вмирисани кренвирши в "Пени маркет", взеха веднага мерки, иззеха всичките продукти и след 4 дни получих на e-mail отговор с резултатите от проверката.

12) купих боклуци 18 Април, 2010 в 10:31 am
В "метро" имат и друга хватка.Продуктите с изтекъл срок се препакетират на по малки разфасовки с нови срокове за годност. Отвааряйте си очите на 4 при пазаруване в метро за сроковеете на годност и НИКОГА НЕ КУПУВАЙТЕ МЕТРО РАЗФАСОФКИ !

13) чичата 18 Април, 2010 в 10:36 am
всички меса с изтекъл срок се преработват на колбаси в казана с химикали

16) и още за консервите 18 Април, 2010 в 11:40 pm
Поставянето на срок на годност с мастило върху ламаринената кутия прави лесни фалшификациите Тази боя лесно се трие със спирт и може да се маркират многократно Някога върху консервите срок на годност се гравираше върху ламарината, но сега не е така

И ето какво пише една опарила се клиентка от магазини СБА, където аз редовно пазарувам и на тоя етап съм много доволен, но винаги има доволни и недоволни:

17) girl 19 Април, 2010 в 1:39 am
Аз лично съм работила в малък квартален супермаркет на СВА, на който голяма част от клиентите са пенсионери. Първо само да кажа за тестените изделия - примерно имахме хляб, който идваше без никаква опаковка, беше си пресен разбира се и на лавицата не е стоял повече от ден - той просто се втвърдява и го връщаме на дистрибутора; но ние касиерките трябваше да го поставяме в торбички. Можете да си представите - работиш с пари и постоянно пипаш мръсни неща, обаче хляба като дойде ведната трябва да се заемеш да го слагаш в торбичките и да го омърсиш допълнително. Това е лошо, сега ще кажа нещо което ми е направило добро впечатление. Получавахме едни сладкиши-рула, които дистрибуторите често идваха да проверяват дали им е минал срока на годност, който беше напечатан върху опаковката (труден беше за намиране и разчитане, явно маркировката им беше с не особено добро качество) но чест им правеше, че ако продукта изтича днес или утре ти го заменяха с нов. Стоки като гризки и чипсове се толерират по малко по друг начин. Понеже производителите на гризки не си взимаха старите, които са с изтичащ/изтекъл срок на годност, на нас работниците в супермаркета ни беше наредено от шефката

Била в момента продават пуйки с изтекъл срок на годност през 2009. За да прикрият мръсното си деяние са налепили етиети Била акция, с които да скрият истинските етикети. Мръсници

Рени е права, работата на инспекторите е не да интерпретират закона, а да го прилагат. Хаос, "За 1. са характерни корупция , двуличие , пропаганда /който иска да допълва/ ….. , за 2. са характерни надлъгване (буквално), между производители, търговци и потребители ,мошенически стопански отношения , които нямат за цел да ни облекат , нахранят , напоят …целта е една Печалба /алчност / , борба за оцеляване в джунглата". Първо, ти асоциираш деморкацията с това което имаме ние в БГ, а това е мн. погрешно. Всяка една система има своите плюсове и минуси, но някак си при нас в БГ, тези неща като че ли мутират до неознаваемост. Ние сме такива хора, че мойем да развратим свяка една система на управление. Второ, да при капитализмът важна е печалбата, но схемите при търговец - търговец и търговец -потребителса други. Поне от това което виждам, то се състои от няколко неща, повечето познати на българите, но никой търговец не би си позвлил да прави идиотщините които Бг търговеца си позволява. Една моя мн. добра приятелка работеше в един супер маркет в Благоевград, мисля, че се казваше Евромаркет или нещо подобно. Та тя ми обясняваше как шефовете им ги принуждавали да заличават оригиналният срок ...още

Резултатът от работата на екипа на Е-ВЕСТНИК и репортажа им от няколко различни вериги в БГ:

Кайзер Пастърма изтекъл срок на годност:

http://e-vestnik.bg/imgs/hrani_etiketi10/Hrani_srok_god10-5.jpg

Сирене кутия подменен стикер с нов срок измислен естествено, стикера е залепен върху оригиналния срок на годност обозначен от производителя.

http://e-vestnik.bg/imgs/hrani_etiketi10/Hrani_srok_god10-9.jpg

Пореден фалшив стикер

http://e-vestnik.bg/imgs/hrani_etiketi10/Hrani_srok_god10-12.jpg

Точно обозначение на срока на годност обозначено е, като е брандирано на самата опаковка, всъщност и този не се знае какъв е, жалко за голямата марка КФМ.

http://e-vestnik.bg/imgs/hrani_etiketi10/Hrani_srok_god10-8.jpg

Както добре знаем консерванти от серията Е300... са много опасни, а започващи с Е200..... коварни.
« Last Edit: 23 Jan 2012, 05:11:15 by Hatshepsut »
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
"Българският институт за стандартизация (БИС) е националният орган по стандартизация в Република България. Той е регистриран като публичноправна организация, което означава, че „работи за обществена полза и не разпределя печалба”.
Началото на организирана работа по стандартизация у нас е отбелязано през 1932 г., когато са започнали първите опити по унифициране и нормиране в младата ни тогава индустрия. През 1938 г. вече е учреден Български институт по норми (БИН), по подобие на DIN - Немския институт за норми. В периода до началото на войната са публикувани и първите 112 т. нар. български индустриални норми (БИН-ове).
След Втората световна война дейността по стандартизация се поема от ИНРА (Институт за рационализации), който започва да публикува първите БДС-та - българските държавни стандарти. През 50-те години на миналия век страната ни става член на основните международни организации по стандартизация - ISO и IEC.
В началото на 60-те години е създаден Институт по стандартизация, мерки и измерителни уреди (ИСМИУ) към Държавния комитет за наука и технически прогрес (ДКНТП). През 1970 година той е закрит и, заедно с Държавната инспекция за технически контрол върху качеството в промишлеността, влиза в състава на новосъздадения Комитет по качество, стандартизация и метрология (след 1975 година - Държавен комитет за стандартизация). През 1981 година комитетът е преобразуван в Главно управление по стандартизация, отново подчинено на ДКНТП.[1] През 1991 година отново е обособен Комитет по стандартизация и метрология, от 1999 година - Държавна агенция по стандартизация и метрология. През 2005 година, с нов Закон за националната стандартизация, е обособен Българския институт за стандартизация."

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82_%D0%B7%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
...
...
ЗАКОН ЗА НАЦИОНАЛНАТА СТАНДАРТИЗАЦИЯ
В сила от 05.05.2006 г.
Обн. ДВ. бр.88 от 4 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.42 от 5 Юни 2009г., изм. ДВ. бр.97 от 10 Декември 2010г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
     
Чл. 1. (1) Този закон урежда осъществяването на дейността по националната стандартизация и реда за създаването, устройството и дейността на Българския институт за стандартизация, наричан по-нататък "БИС".
(2) Този закон не се прилага за стандарти, разработвани и одобрявани в предприятия, ведомства и отраслови организации.

     
Чл. 2. Този закон определя взаимодействието на органите на изпълнителната власт и БИС във връзка с процедурата за обявяване в областта на стандартите за премахване на техническите пречки пред търговията.
...
Чл. 5. (1) Българските стандарти се прилагат доброволно.


http://www.citybuild.bg/act/zakon-natzionalnata-standartizatziia/2135512321
Quote
"Българските стандарти се прилагат доброволно"
Тук е заровено кучето-в думата "доброволно",която би трябвало да бъде заменена от народните избраници с думата "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО".
Липсата на тази дума не е случайна,а е продиктувана от:БЕЗХАБЕРИЕ и ОБСЛУЖВАНЕ на ИНТЕРЕСИ срещу заплащане.
Ето защо ще ядем всякакви боклуци с различни названия и в пъстри опаковки.
Ad honores
 

Offline Tiesto

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1,306
 • Gender: Male
Още една статия на Е-ВЕСТНИК тук озаглавена:

Как развалиха Българското кисело мляко:

http://e-vestnik.bg/5850

Ако си купите кисело мляко и ако след третия ден не е развалено, значи е менте.

Аз поне си купувам Боженци и засега съм доволен.

Друга качествена марка - Сирене, Кашкавал е ТОП МИЛК прави се от софийската фабрика на стария комунистически завод - СЕРДИКА ! Продуктите на ТОП Милк са от най-различни марки, трябва да гледате да пише, че е правено в Сердика и по този начин ще сте сигурни, че е качествено.

В магазин Lidl сиренето и кашкавала е на ТОП МИЛК цената съответно - сирене 6.50лв за килограм, кашкавал 10лв/кг.
« Last Edit: 22 Jan 2012, 22:06:33 by Антикомунист - Американофил »
 

Offline Tiesto

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1,306
 • Gender: Male
Кисели млека в България - изследване:

Химичен тест на кисело мляко ЕЛБИ (Боженци)

« Last Edit: 23 Jan 2012, 00:31:10 by Антикомунист - Американофил »
 

Offline Tiesto

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1,306
 • Gender: Male
Тестове на организация "Активни Потребители"

Как тествахме? (Методология на изпитването)

В теста участват: 16 марки краве кисело мляко с масленост 3,6% (едно с 4.0%). От тях:

1 биологично - „БИО кисело мляко краве – Хармоника”.

6, произведени по БДС 12:2010 - „ТАБУ”, „Пършевица, „На баба”, „Домлян”,  „Полидей”, „Верея – ОМК”, „Чех - 99”.

9, произведени по собствени технологии на производителите - „Ел-Би” – натурално”, „Меггле” - лактобацилус булгарикус, „Елена”, „Бор Чвор”, „Маркели”, „Сердика” – натурално, „Боженци”, „Родопея” и „Герма”.

Закупуване на проби за изпитване: март 2011 г.

Тествани са следните показатели:
Сензорни показатели - повърхност, цвят, вид на коагулума, строеж при разрез, консистенция след разбиване на коагулума, вкус и аромат. Оценени са по метода на  органолептичното изпитване (дегустация) чрез експертни оценки от панел от 7 експерти чрез оценяване на всеки един от показателите по скала от 1 до 8):

Физико-химични показатели (лабораторно изпитване)

Измерени са според изискванията на съответните стандарти:

Водно съдържание (сухо вещество) – съгласно БДС 1109:1989 Мляко и млечни продукти. Метод за определяне на водно съдържание и сухото вещество.

Масленост - БДС EN ISO 1211:2010 Мляко. Определяне съдържанието на мазнини. Гравиметричен метод (Референтен метод).

Млечен белтък - БДС EN ISO 8968 – 1:2002 Мляко. Определяне съдържанието на азот. Част 1. Метод на Келдал. 

Киселинност - БДС 1111:1980 Мляко и млечни продукти. Определяне на киселинността.

Микробиологични показатели
 Съдържание на Лактобацилус булгарикус /Lb. bulgaricus/ и на Стрептококус термофилус /Str. Thermophilus/ - БДС ISO 7889:2005 Кисело мляко. Изброяване на характерните микроорганизми

http://img163.imageshack.us/img163/9405/img9192copyz.jpg
« Last Edit: 23 Jan 2012, 00:41:41 by Антикомунист - Американофил »
 


Offline Tiesto

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1,306
 • Gender: Male
Quote
Чл. 5. (1) Българските стандарти се прилагат доброволно.[/u][/i]

http://www.citybuild.bg/act/zakon-natzionalnata-standartizatziia/2135512321Тук е заровено кучето-в думата "доброволно",която би трябвало да бъде заменена от народните избраници с думата "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО".
Липсата на тази дума не е случайна,а е продиктувана от:БЕЗХАБЕРИЕ и ОБСЛУЖВАНЕ на ИНТЕРЕСИ срещу заплащане.
Ето защо ще ядем всякакви боклуци с различни названия и в пъстри опаковки.

Това ще рече, че няма никакво качество и никой не следи за качествената изработка на хранителните продукти.

Какво значи доброволно ? Ако правят от палмово масло всичките млечни продукти, какво добро има от доброволното им производство ?
 

Offline Tiesto

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1,306
 • Gender: Male
Ето и какво пишат в поредния червено-жълт всекидневник:

Млечни продукти със съмнително ниски цени отново заляха пазара, пише „24 часа”. Проверка в магазините е установила, че краве сирене все по-често се търгува на цена 3-4 лева, което неминуемо поражда въпроса, дали наистина е от мляко.

От асоциацията на на млекопреработвателите обясниха, че много лесно можем да разпознаем сирене от краве мляко и сирене от растителна мазнина. По думите на Симеон Присадашки оригиналното бяло саламурено сирене трябва да може да се отреже на „филийка” с дебелина от 3 до 5 мм, която да не се разпадне, като се забоде с вилица. „При сиренето от растителни мазнини това е невъзможно. Ако в него има палма, то се пука дори при просто чукване с пръст”, категоричен е Присадашки.

Разликата между кашкавалът от краве масло и този от палмово се усещала още с пипането на продукта. „Кашкавалът от палма не е еластичен като оригиналния, а много мек, защото процесът на зреене е съкратен”, обясниха от агенцията по безопасност на храните.

Друг начин да разберете, дали кашкавалът е истински е като го разрежете с добре изстуден нож. „Палмовият кашкавал полепва по острието при ниска температура, а млечният- не”, категорични са потребители. Обяснението е, че в палмата има ненаситени мастни киселини, докато животинските са наситени.

Симеон Присадашки от Асоциацията на на млекопреработвателите обаче, е категоричен, че палмовият и млечният кашкавал могат да бъдат трудно различени, тъй като, дори да е от мляко, ако кашкавалът е по-стар пак може да полепне по ножа. „Понякога това се получава и ако използваните сурови млека не са достатъчно качествени или се сложи повече закваска”, заяви Присадашки, който обаче е категоричен, че истинският кашкавал по БДС трябва при отчупване на парче да не се разпада и да не се точат конци.

От своя страна, шефът на Агенцията по храните – д-р Йордан Войнов твърди,че проверки се правят непрекъснато и възможността да се спекулира с качеството на млечните продукти е малка.

коментар: В Швабските магазини Лидл и Пени продават един боклук който само прилича на кашкавал - Гауда, такова нещо да не си купува никой, защото не го знаеш от какво е правено. Същото важи и за някакви сини сирена, чедъри и подобни боклуци правени единствено от растителни мазнини, или по-точно с палмово масло. Другото опасно и некачествено нещо е масото в консерви, което е развалено и пресованите колбаси по магазини като Лидл Пени, Кауфланд които се търгуват на дребно по 50ст. един салам, което е ясно, че е боклук отвсякъде. Друго некачествено нещо е натуралните сокове в магазини Лидл, Пени, Кауфланд.

Съвета ми по отношение на напитки е да си купувате портокали на едро, сега се продават навсякъде по 80ст, понеже е зима и с една машинака за 15-20лв си правите натурални сокове прясно изцедени които са идеални.

Като от всичките магазини, най-големите боклуци са в Пени и по разни пазари знайни и незнайни боклуци.
« Last Edit: 23 Jan 2012, 01:03:31 by Антикомунист - Американофил »
 

Offline Tiesto

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1,306
 • Gender: Male
От здравния сайт:

В момента масово преработвателите правят сирене с възможно по-евтини суровини, принудени от ниската покупателна способност на потребителите. Именно поради това палмовото масло продължава да се използва широко в производството на млечни деликатеси, които преди време се смятаха за сирене. Това се налага, тъй като мандрите използват предимно чужда суровина като концентрирано или сухо мляко, което трябва да се омасли допълнително. Това заяви днес председателят на Българското агросдружение Господин Господинов, производител и преработвател на млечни и месни продукти от Стара Загора.

  Господинов обясни, че освен палмово масло, може да се използва и животинско масло, което обаче е по-скъпо и поради това - по-малко предпочитано.

  Мандрите нямат никаква сметка да произвеждат сирене по БДС, тъй като за него няма пазар. Простата сметка показва, че такова сирене би трябвало да струва минимум 10 лева от производител. Един литър истинско мляко без ДДС струва 70 стотинки, а за производството на един килограм сирене има нужда от седем литра. Това прави груба цена от 5 лева само за млякото. В сметката обаче трябва да се включи и 1 лев за различните разходи, като заплати, горива и т.н. При 13 % лихвен кредит, е нормално да се начисли и 16 % печалба за преработвателното предприятие. Дотук цената става 7 лева от мандраджията. Като се сложи ДДС, за да няма сива икономика, сиренето по БДС става 8,50 лева. Оттук-насетне трябва всеки по веригата да сложи своята надценка - търговец на едро, търговец на дребно, обясни Господинов.

  От това цената скача с още между 30-40 %, защото всеки си слага по 10-15 до 25 % печалба. И така цената на истинското сирене, с истинско мляко и без палмово масло, без сива икономика, би трябвало да струва 11 лева в магазина.

  "Хайде ако намалим цената отвсякъде по-малко - но не повече от 1 лев, излиза, че сиренето трябва да е поне 10 лева", допълни Господинов, предаде Фокус.

  В момента той произвежда сирене по БДС, но само за имидж, защото то не се търси от потребителите.

  "Произвеждам такова сирене един път на два-три месеца, защото просто няма кой да ми го купи. Пуснал съм го на абсолютно без печалба на 7,90 лева от мандра. Това е абсолютният минимум. Сиренето е прекрасно, но от него няма печалба", обясни той.

  В същото време чуждото концентрирано или сухо мляко, което преработвателите на млечни храни използват, е почти двойно по-евтино от българското. Между 65 и 75 стотинки за литър е цената на българското сурово краве мляко, докато тази на това от Унгария - малко над 40 стотинки, включително и разходите за транспорт. Единствено субсидирането на българската суровина може да изравни цената й с европейската, смята Господинов.