Автор Тема: Македония: Новият закон за лустрация е инспириран от България  (Прочетена 1322 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ФранкистTopic starter

 • банкетен революционер
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,405
 • Пол: Мъж
    Препоръката в доклада на ЕП за Македония, в която се иска да бъдат обявени имената на сътрудниците на тайните служби от бивша Югославия, не е предложена от докладчика Ричард Хоуит, а от българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев, пише днес македонският ”Утрински весник”.    Изданието коментира, че с новия закон правителството ще бъде на еднаква вълна с Бойко Борисов, който, откакто бил в управлението, започнал ожесточена битка с доносниците от предишния режим, включително и отзоваването на около 30 посланици от чужбина. Евродепутатът Ковачев не криел задоволството си от факта, че неговата поправка е станала толкова известна в Македония и е аргумент на управляващите да повишат нивото на лустрация.

    „Този процес присъства в Централна и Източна Европа и в него има един географски феномен – колкото е по на изток, толкова е по-тежък”, заявил Ковачев за „Утрински весник”. По думите на българския евродепутат сътрудниците на старите комунистически структури присъстват в икономиката, политиката и църквата и е време да се знае кои са, за да се създава възможност за помиряване на обществото с онези, които са работили за режими, които не са били много демократични.

    „В бивша Югославия и в България тези структури усложняват отношенията между нашите граждани”, заявил Ковачев. Той изтъкнал, че поправката не била предназначена само за Македония, а за всички страни, които искат да станат членки на ЕС. Той е изтъкнал и че откриването на бизнесмените доносници бил голям проблем и в България, тъй като „червените милионери” са първите, които са натрупали капитал след промените.

    Вестникът коментира, че поправката на Ковачев била единствената, която македонското правителство е уважило с такава гласност и готовност, пренебрегвайки същевременно останалите като например прекратяването на антиквизацията, засилването на политическия диалог и обвяването на списъци със случаи на корупция, в които се посочват и имена на високопоставени лица.


www.actualno.com
 

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Цитат
"... „В бивша Югославия и в България тези структури усложняват отношенията между нашите граждани”, заявил Ковачев. Той изтъкнал, че поправката не била предназначена само за Македония, а за всички страни, които искат да станат членки на ЕС. Той е изтъкнал и че откриването на бизнесмените доносници бил голям проблем и в България, тъй като „червените милионери” са първите, които са натрупали капитал след промените..."
....
....
Тук ще намерите един добър анализ за ролята на "Службата за безбедност"(македонската ДС) от Александар Диневски и опитите за сърбизация на Македония от УДБа.
Цитат
"...Досегашниот 45 годишен развој на Службата за безбедност исполнет со несомнени успеси во зачувувањето на новосоздадената држава, сепак не ќе може докрај правилно да биде разбран без опстојна и сестрана критичка оценка на помалку розевите страници од нејзината историја, со посебен акцент на продлабочената спрега со Комунистичката партија од која директно произлезе феноменот наречен „политичка полиција“.


Играјки ја улогата на „ударна тупаница“ на Партијата, Службата стана најверен чувар на партиската монолитност и едноумие и главен лост на еден посебен систем на власт наречен партиско – полициска држава. Целосната потчинетост кон семоќните партиски комитети доведе до тоа таа да стане заштитник на партискиот, а не на државниот поредок. Таму каде што бољшевичката демагошка пропаганда беше недоволно моќна во убедувањето на граѓанинот во „светлите“ перспективи на „најубавиот од сите можни светови“, на сцена стапуваше моќната политичка полиција со својот доволно богат арсенал од репресивни и политичко обоени „мерки и активности“.
http://makedon.blog.mk/category/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0/
...
...
Цитат
"...Фалсификатот на „Избори ’94“ имаше за цел, покрај спроведување на планираната криминална транзиција на општествениот капитал, и распаѓање на ВМРО-ДПМНЕ. Чинот на забивањето на „последниот клин во ковчегот“ на партијата која беше носителот на инцијативата за прогласување на независност на нашата Татковина, требаше да се случи на пост-изборниот конгрес на партијата во Кичево во рана 1995. год. Тогаш Томислав Стојановски—Далавера, изготви предлог за нов партиски статут со кој по иницијатива на само еден Општински комитет би можело да се смени Председателот на Партијата. Откако овој статут не мина, СДБ и Јаначковиќ—односно УДБа—подготвија нов план за конечна пресметка со Македонците:

1. Да се инфилтрираат соработници на  во врвот на ВМРО ДПМНЕ;

2. Да се „купи“ (компромитира) Љубчо Георгиевски; и

3. Да се обезбеди сигурен доказ дека ВМРО ДПМНЕ се финансира од Бугарија.

Точка (3) од планот била спроведувана низ ПО „ЦРНИ“. „Службена белешка“, Ев. бр. 09-228, од датум 10.03.1997. год. од Оперативната акција (ОА) „Индиго“ дава индикации за спроведувањето на точка (1).

Инифилтрирање на Соработници на УДБа во ВМРО-ДПМНЕ..."
http://forum.kotle.ca/printthread.php?tid=1045
...
...
Цитат
Оделение за заштита на народот
Историја

На советувањето во Столице, одржано на 26 септември 1941, формирани се првите разузнавачки и контраразузнавачки служби и утврден е системот на организација и врски помеѓу нив. Во септември 1943 при Врховниот штаб на НОВЈ е формиран Отсек за заштита на народот, а на 13 мај 1944, со наредба на Врховниот командант Јосип Броз Тито е формирано Одделението за заштита на народот - ОЗНА како единствен орган на целокупната разузнавачка и конраразузнавачка организација. За начелник на ОЗНА тогаш е поставен Александар Ранковиќ.
ОЗНА се состоела од 4 отсеци:
Првиот отсек бил задолжен за работа во странство и на окупираните територии. Началник на првиот отсек бил Макс Баќе Милиќ.
Вториот отсек бил задолжен за работа на ослободените територии. Началник бил Павле Пекиќ.
Третиот отсек имал разузнавачки задачи во самата НОВЈ. Негов началник бил Ефто Шашиќ.
Четвртиот отсек се занимавал со статистичко-технички работи и негов заповедник бил Мијат Вулетиќ.
Во март и април 1945 биле формирани петти и шести отсек на ОЗНА:
Петтиот отсек бил формиран како контраразузнавачки против страните агентски мрежи во Југославија. Во 1946 овој отсек се приклучил како трет на првите два во рамки на УДБА.
Шестиот отсек извршувал задачи од областа на контра-разузнавачката заштита на транспортот, но бил преточен во вториот сектор скоро по крајот на војната.
На крајот на војната, ОЗНА располагала со картотеки за над 17.750 лица.
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%B7%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%82
« Последна редакция: 28 Мар 2012, 20:31:54 от Петкан »
Ad honores
 

Tags:
   

  Относно името на Македония

  Започната от MAGADAN

  Отговора: 66
  Прегледи: 31987
  Последна публикация 17 Юни 2018, 20:46:14
  от Hatshepsut
  Македония можело да бъде най-верният съюзник на Турция на Балканите?

  Започната от Amenhotep

  Отговора: 12
  Прегледи: 3464
  Последна публикация 07 Ное 2010, 14:09:17
  от Veskou
  Немощната Македония се жалва

  Започната от Skarlet

  Отговора: 3
  Прегледи: 1459
  Последна публикация 17 Май 2008, 11:34:33
  от Родолюбец IYI
  Тодор Александров буни духове в Македония

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 7
  Прегледи: 2642
  Последна публикация 20 Дек 2012, 02:47:01
  от the_dzo
  Македония - нашествието на хунзите

  Започната от Македония

  Отговора: 19
  Прегледи: 4664
  Последна публикация 11 Ное 2008, 12:27:39
  от Skarlet