Автор Тема: Кой би имал полза от война в Македония?  (Прочетена 1597 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ФранкистTopic starter

 • банкетен революционер
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,405
 • Пол: Мъж
Не знам - тия македонците тъпи ли са или на тъпи се правят?!Моля някой да ми отговори!Може би съществуват няколко едновременни заговора за дестабилизиране на македонска държава. Също така е възможно да става дума за поредица от местни нападения за отмъщение, пише "Утрински весник"


Топлата пролет заплашва да се превърне в още по-топло лято, тъй като напрежението в Македония расте след убийството на петима невъоръжени македонци. Поредицата от инциденти с насилие, които се случиха тази година, изглеждат като преднамерени провокации с цел да се дестабилизира страната, като се предизвика открит сблъсък между славяните и албанците.(Нали бяхте деца на Македон?)  Но кой би имал най-голяма полза от македонската катастрофа?Спекулациите във връзка с извършителите и планиралите междуетническото насилие се увеличават, но досега няма твърди доказателства кои са виновниците. Не може да се отхвърли възможността за сблъсък между престъпни банди за територии. Има обаче няколко варианта за това кой би могъл да има полза от тази ситуация и всички варианти трябва да бъдат разследвани.

Заплахи с отмъщение

Неотдавнашнте убийства съвпаднаха със съобщението за поява на нова група, наречена "Армия за освобождаване на окупираните албански земи". В информациите на македонските медии се посочва, че групата е изпратила ултиматум на македонското правителство да се оттегли от "окупираните албански територии" или в противен случай ще се изправи пред отмъщение, включвайки и нападения срещу полицията и силите за сигурност.

От бунта и краткотрайната война през 2001 г. твърдолинейните албански елементи от време на време заплашваха с подновяване на враждебните действия, твърдейки, че македонците продължават да дискриминират албанците. Макар бунтовниците да имаха ограничена, ако изобщо я имаха, подкрепа сред албанското население, от близкото минало е ясно, че
за предизвикване на война е достатъчно и малцинство.

Ескалирането на етническите сблъсъци би довело до разпадане на коалиционното правителство, тъй като подкрепата в албанската общност за албанския партньор в правителството, Демократичния съюз за интеграция, би могла рязко да спадне. Но за нито една от двете главни албански партии не би бил от полза още един сблъсък, тъй като те биха били въвлечени в непредвидима политическа надпревара с възможност за формиране на някоя трета сила, която се застъпва за открит албански сепаратизъм.

Голяма е вероятността бунтовниците да настояват да привлекат недоволната младеж, твърдейки, че правителството,водено от ВМРО-ДПМНЕ, нарушава правата на албанците.

Радикалната програма няма да бъде подкрепена от нито една съседна държава или от международната общност. Все пак тя би могла да предизвика междуетнически сблъсъци и бъдещо разделение на общността, което би върнало Македония назад.

Правителствата на Албания и на Косово няма да приемат със задоволство дестабилизация на Македония, особено ако има натиск за интервенция в името на застрашената албанска общност. Такъв сценарий би могъл да бъде предизвикателство за правителствата в Тирана и Прищина и би могъл да предизвика тревога от националистическа и иредентистка реакция в двете държави.

Някои наблюдатели вярват, че зад ескалиращото напрежение може би стоят елементи от самата администрация на ВМРО-ДПМНЕ, които искат да увеличат обществената подкрепа за правителството във време, в което страната е изправена пред икономическа стагнация и няма никакви изгледи през май на срещата на върха в Чикаго да бъде поканена да влезе в НАТО.

Но тази стратегия би била саморазрушителна, ако реакцията на албанците бъде отпор, а етническото напрежение излезе от контрол. Подялбата на страната не се подкрепя от политиците, които твърдят, че тяхната нация има директно потекло от античните македонци и които може би питаят надежди за Велика Македония.

Окончателният изход от кървавите сблъсъци би могъл да бъде намалена славянска македонска държава и засилена международна изолация.

Обвинения и към Гърция

Някои обвиняват и Гърция, че е конспиратор или провокатор на сблъсъка. Това означава, че Атина е изпратила свои агенти в Македония с цел да организират инциденти и да увеличат вътрешното напрежение, или е вербувала сътрудници в страната за извършване на тези работи.

Макар гръцките власти и мнозинството от гръцката опозиция да са единни в политиката си към Скопие, дестабилизация на Македония не е в интерес на Атина. Това би могло да кулминира с подялба на Македония, нерешаване на спора за името и би имало негативни последици и за Гърция. Подстрекаването на албанския сепаратизъм в Македония ще запали огъня на национализма в целия регион, а пламъкът може би няма да може да се локализира вътре в границите на страната.

Съмнение може да падне и върху радикалните български националисти -

 онези в България или вътре в Македония, които не приемат македонската държавност и смятат съседите си за част от една нация. Несъмнено те биха приветствали разпадането на Македония, тъй като без албанските региони остатъкът от Македония би могъл отново да се присъедини към България. Пробългарският елемент в Македония обаче е отслабен забележително през последните няколко години, а правителството на ВМРО преправя историята, твърдейки, че много от българските царе всъщност са македонски, макар Македония като нация или държава да не е спомената в историческите записи до края на ХХ век.

Сърбия е още един кандидат, заподозрян в подстрекаване

на пропадането на Македония. Но Белград има още по-малко причини, отколкото Гърция или България, да разпокъса съседката си. Тъкмо обратното, националистическите сили в Сърбия фаворизират близки връзки със Скопие против твърденията за албанска заплаха.

В реалността може би съществуват няколко едновременни заговора за дестабилизиране на все по-уязвимата македонска държава. Също така е възможно да няма изобщо никакви заговори, а да става дума за поредица от местни инциденти и нападения за отмъщение, които, ако към тях се подходи лошо, може да имат същия ефект като изтънчен и координиран вътрешен или международен заговор.

Независимо от нейния произход, ескалиращата спирала на конфликтния национализъм ще отдалечи няколко страни от европейския проект, ще попречи на икономическото развитие и ще осъди региона на още един мрачен период на изолация и стагнация.

БТА

странното е че никъде в т.нар. псевдоанализ не видях да се обвиняват албанците, а всички други! Бягане от проблема!Докато най-накрая май пак ще има бежанци към нас.
« Последна редакция: 27 Апр 2012, 14:08:44 от Франкист »
 

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Кой би имал полза от война в Македония?
« Отговор #1 -: 27 Апр 2012, 15:16:59 »
Цитат
"Убийството на петимата рибари край Скопие и насилието, предизвикано като последваща реакция, до голяма степен дестабилизират страната и нарушават междуетническите отношения, пише днес македонският ”Утрински весник”... "
http://www.focus-news.net/index.php?id=n1643865Цитат
"Петкратното убиство кај Смилковското езеро не е одмазда на мафијата и не е поврзано со акцијата „Детонатор“, ниту со други полициски активности. Ова го изјави првиот човек на Бирото за јавна безбедност при МВР, Љупчо Тодоровски, кој во Будва учествуваше на дводневен собир на шефовите на полициите на земјите од Југоистична Европа (СЕПЦА).

Одмаздата на мафијата е исклучена како можност. Полицијата има траги и мислам дека сме на добар пат да го расветлиме убиството“, рече Тодоровски.

На годишното генерално собрание на СЕПЦА, учествуваа делегации на полициите на Италија, БиХ, Србија, Македонија, Албанија, Бугарија и на Хрватска, како и претставници на Интерпол, Европол, ЕУКОМ, ФБИ и многу други организации. Целта на состанокот е да се зајакне соработката меѓу полициите од регионот и со тоа да се зголеми безбедноста..."
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A8529A891E4B6A468A3C8D98C3436B97
...
...
Единственото "спасение" за БЮРМ е членството в НАТО,но както се вижда ясно,проблемно е приемането на бившата югорепублика в алианса,ако не се стигне до споразумение с Гърция за името на БЮРМ.

Цитат
"САД: нема покани за членство на самитот во Чикаго"
"Од Вашингтон уште една порака дека Македонија ќе може да се надева на членство откако ќе го реши спорот со Грција
Сојузниците од НАТО нема да донесуваат одлуки за проширување на Алијансата на самитот во Чикаго, но тие сепак ќе испратат јасна порака со поддршка до земјите-кандидати, изјави Тина Кајданау, главен заменик-помошник државен секретар на САД за европски и евроазиски прашања во говорот пред Комитетот за Надворешни работи на американскиот Конгрес.
„САД јасно изјавуваат дека вратата на НАТО останува отворена за новите земји членки, кои ги исполнуваат стандардите на Алијансата", истакна Кајданау. Таа додаде дека Македонија ги исполни критериумите за членство во Алијансата и придонесе за регионалната и глобалната безбедност.
„САД целосно го поддржуваат процесот започнат под ОН и предводен од амбасадорот Нимиц, и редовно водат разговори како со Грција, така и со Македонија, за да најдеме заемно прифатливо решение на спорот за името, па да можеме да ја исполниме донесената одлука на самитот во Букурешт и да се испрати покана за членство на Македонија ", изјави Кајданау..."
http://www.dw.de/dw/article/0,,15913689,00.html?maca=maz-TB_maz_utrinski-5917-xml-mrss

Спорът за името на бившата югославска република трябва да бъде решен на две нива-вътрешно(със съгласието на партиите на етническите албанци) и чак тогава с Гърция.Ето защо приемането на БЮРМ в НАТО не е толкова лесен и бърз процес,защото САЩ няма да пренебрегнат интересите на Косово,които не са в унисон с желанието на македонското правителство да бъде час по-скоро прието в НАТО.
Мисля,че на тази държава тепърва и предстоят тежки дни.
Ad honores
 

Неактивен Imperatora

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 24
 • Пол: Мъж
Re: Кой би имал полза от война в Македония?
« Отговор #2 -: 27 Апр 2012, 19:06:33 »
Полза ще има държава имаща идеали, политици, дипломация. Полза би могла да извлече дори и България.
Аз имам виждане как би могло да стане това - при евентуален военен конфликт между албанци и "македонци" и неутралитет на всички други държави (особено тези на Балканите), намеса на България на страната на Македония. Виждането ми може би изглежда трудно изпълнимо, невъзможно, а дори и налудничаво. Пречки за това има много. Едно, че някои хора и организации са играли роля на арбитър спрямо българската вътрешна и външна политика (ООН, НАТО, ЕС и пр.) Друго, че българският политически елит трудно би достигнал до решение за намеса в чужда политика. Трето,  самият български народ не би бил на едно мнение (дори повечето биха били против). Примери има много.
Това е начин да отворим очите на нашите сънародници, лъгани за тяхната национална принадлежност. Третирани, ако някой е прозрял и признал истината. Това е начин за ревизия на множеството договори откъсващи от територията на българската държава чисто българско население. Това е начин да помогнем на нашите събратя, които по чужда вина наричат себе си "македонци".
« Последна редакция: 27 Апр 2012, 19:15:03 от IMPERATORA »
 

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Кой би имал полза от война в Македония?
« Отговор #3 -: 27 Апр 2012, 20:31:01 »
Увъртанията около евентуалното членство на БЮРМ в НАТО са индикация за нежелание от страна на западните държави за решаването на етническия конфликт в тази страна по най-безболезнения начин,защото ако БЮРМ бъде приета в вонния алианс,това предполага вътрешна стабилност.Тази стабилност би могла да бъде предмет на спешни официални разговори с лидерите на политическите партии в БЮРМ и да се уточнят параметрите на членството,а това изключва всякакво етническо напрежение.Вътрешнопартийните разногласия са сериозна пречка за решаване на спора за името на БЮРМ с Гърция,а това е препъникамъка за членството на югозападната ни съседка в НАТО.
Македонската дипломация засега търпи неуспехи в опитите си за членство в НАТО и показателен за това е факта,че в програмата на министъра на външните работи Никола Попоски не е предвидена среща с Хилари Клинтън при визитата му във Вашингтон.
Цитат
"...Попоски се сретна и со медијаторот Метју Нимиц, а потоа замина за Вашингтон, каде утре ќе има состаноци во американскиот Конгрес и Стејт Департментот. На неговата агенда не е средба со државната секретарка Хилари Клинтон, според македонски извори бидејќи не била ни барана, а според американски бидејќи распоредот веќе и' бил полн.(Н.Р.)"
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=4AEDD2CA42F3234E8526034B351AFCF4
...

Никола Попоски
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B8
...
Шефовете не дипломацията не две държави не се срещат тогава,когато няма какво да си кажат...
Ad honores
 

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Кой би имал полза от война в Македония?
« Отговор #4 -: 28 Апр 2012, 22:31:47 »

Цитат
"Сите даваат поддршка, никој не најавува покана за прием"
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=825DF371FCDF5F479517CB77CF73F3DD
Цитат
"...„Очекуваме поддршка и помош од секој наш пријател на претстојниот Самит во поглед на тоа ако се отвори прашањето за проширувањето или зачленувањето на Македонија“, реплицирал претседателот Иванов, одговарајќи потоа дека наспроти иницијативите од македонската страна, од Грција нема оптимистички најави дека е можно брзо решение на спорот..."
...
Това са реалностите за предстоящето членство на БЮРМ в НАТО,т.е. пълна мъгла и неопределено очакване,пълно с условности от типа "ако...",но докато тази мъгла се вдигне,албанците няма да дремят...
« Последна редакция: 28 Апр 2012, 22:35:47 от Петкан »
Ad honores
 

Tags:
   

  Репресии срещу българите в Македония

  Започната от Инжинер Донев

  Отговора: 75
  Прегледи: 17161
  Последна публикация 14 Фев 2012, 11:31:35
  от Франкист
  В Македония: Историята ни не може да се поделя с България

  Започната от Франкист

  Отговора: 6
  Прегледи: 2171
  Последна публикация 26 Яну 2012, 14:43:01
  от Франкист
  Програмна реч на българите от Вардарска Македония (БЮРМ)

  Започната от Крум

  Отговора: 8
  Прегледи: 2696
  Последна публикация 25 Май 2008, 01:20:05
  от Крум
  Темелко Нешков - оцелелият поборник за българщината в Македония

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 1
  Прегледи: 3513
  Последна публикация 30 Яну 2016, 08:54:49
  от Hatshepsut
  Президент и парламент в Македония взаимно се обвиняват

  Започната от Ванадий

  Отговора: 0
  Прегледи: 1235
  Последна публикация 04 Авг 2008, 16:57:19
  от Ванадий