Автор Тема: Голям извор – кръстопът на историята и природата  (Прочетена 1676 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ПетканTopic starter

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
На 10.09.1872 г Васил Левски създава първия революционен окръг в България с център село Голям Извор и заради голямата му активност, Апостолът го определя за Първи окръжен революционен комитет в Българско. На 12 декември 1872 Левски пише писмо до окръжния център в Голям извор, в което казва:Близо е времето вече — българинът не ще бъде роб, а свободен.“

 ...


Село Голям извор(общ.Тетевен,обл.Ловеч) се намира в планински район, на 15 км от Тетевен по поречието на р. Оселна.

Старото каменно училище в с.Голям Извор
...

В наши дни заради близостта с Балкана и чистия въздух в с.Голям Извор има Основно оздравително училище,наречено "Васил Левски".
Поклон пред паметта на Апостола!
Ad honores
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Голям извор – кръстопът на историята и природата

Китното селце крие потомците на първите довереници на Апостола


В близост до къщата музей през 2007 г. беше открит възпоменателен знак,
посветен на паметта на голямоизворските заточеници в Диарбекир
след обира на турската хазна при Арабаконак

„Девет годин той скита се бездомен, без сън, без покой,/ под вънкашност чужда и под име ново...“
Един от най-отдадените борци за нашата народна свобода – Васил Левски, непрестанно е рискувал живота си, за да създаде мрежа от комитети из цялата страна. Където и да е отишъл, винаги е намирал свои последователи. Малко известен обаче е фактът, че първият окръжен революционен комитет във вътрешността на страната, който създава на 10 септември 1872 г., е в село Голям извор.

Разположено по поречието на река Оселна, в северните склонове на живописния Тетевенски балкан, това населено място е успяло да съхрани не само важна част от историческата памет на България, но и е приютило съществена част от богатството на нашата природа. В близост до него се намират значими природни забележителности, среща се уникално биоразнообразие, пръснати са известни културно-исторически паметници. Един от тях е прочутият Гложенски манастир в Тетевен, чиято история датира от далечния XIII век.

Тук са и знаменитите пещери „Моровица“ и „Съева дупка“, а минералния курорт Шипково всяка година събира хиляди туристи. Като неделима част от очарованието на средния дял на Стара планина са и  резерватите Боатин и Царичина. По време на татарските кланета през XIII век, бежанци от околностите на Киев се заселват по южните склонове на масива Лисец и основават село Киево или Киевски извор. Доста години по-късно селото е преименувано на Български или Български голям извор.

По време на османското владичество то попада на важния кръстопът между Средец, Видин, Русчук, Дунав и Влашко. Киевчани построяват и манастира-крепост „Св. Георги“.
Днес разположението му също е стратегическо. Голям извор се явява важна част от добре развита и планирана мрежа от пешеходни и веломаршрути, разкриващи красотата и величието на Балкана.

Щедростта на природата е основната предпоставка този край да  бъде заселен от дълбока древност. На Вели връх, в близост до селото, са открити основите на древна крепост и керамика от тракийско, римско и славянско време. В популярната в района  местност Тульошевец пък е разкрит некропол и са намерени пръстени и други ритуални предмети от XII век, свидетелстващи за съществуването на голямо поселище, носещо името Тулешево.

Жителите на Голям извор извоюват специален статут на своето село по време на османското владичество – на т. нар. „Войнуганско село“. Така в него нямат право да се заселват османци. По това време в него кипи богат стопански живот, а жителите му са повече от 3000. През 1870 година, в учителската стая на местното школо, Васил Левски основава частен революционен комитет. Тогава той се подвизава в района с псевдонима Сюлейманоглу Дауд.  Това е първият окръжен революционен комитет в Българско.

През 1972 г., по повод 100-годишнината от създаването му, старото школо и къщата на секретаря на комитета Георги Стойков са обявени за музеи. И днес посетителите може да видят в тях много оригинални експонати, отразяващи местните исторически събития.
През 1816 г. в центъра на селото, в двора на църквата "Св. Възнесение Господне", е открито  килийно училище.

То функционира до средата на същия век. През 1843 г. сменя статута си от килийно на взаимно светско училище. През 1972 г. даскалото е възстановено в автентичния си изглед и в момента то също е преоборудвано като музей. В него Апостолът събира първите си съмишленици. Затова и в него има направени тайни изходи към планината.
Преди повече от 140 години по планината край Голям извор са минавали много комитски пътеки. Любопитното е, че в тези времена тогава в селото не е имало турски конак и дори  мухтарят (кметът) е бил християнин.

http://www.desant.net/show-news/25027/
« Последна редакция: 27 Ное 2017, 07:24:35 от Hatshepsut »
 

Tags:
   

  Българката и нейното място в историята на България

  Започната от Царица

  Отговора: 25
  Прегледи: 11579
  Последна публикация 08 Мар 2018, 14:40:24
  от Hatshepsut
  Софроний Врачански – духовникът, оставил следа в историята

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 1
  Прегледи: 1884
  Последна публикация 20 Ное 2015, 07:19:14
  от Hatshepsut
  Как руските спецслужби манипулират историята в полза на политиката

  Започната от Атила

  Отговора: 9
  Прегледи: 5861
  Последна публикация 18 Окт 2017, 10:33:49
  от Siegfried
  Из историята на Българските железници

  Започната от Петкан

  Отговора: 0
  Прегледи: 1301
  Последна публикация 07 Ное 2016, 22:06:07
  от Петкан
  300 хомосексуалиста прецакаха естествения ход на историята

  Започната от Севар Вананд

  Отговора: 10
  Прегледи: 3245
  Последна публикация 11 Окт 2008, 01:25:32
  от Александър