Автор Тема: Президентските и парламентарните избори в Сърбия  (Прочетена 14344 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,588
 • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Re: Президентските и парламентарните избори в Сърбия
« Отговор #30 -: Февруари 03, 2008, 20:57:34 »
Епа много ясно че сме русофоби.Както всеки нормален човек на тоя свят трябва да е.
Факт 8-)
 

Неактивен NordwaveTopic starter

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,376
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Президентските и парламентарните избори в Сърбия
« Отговор #31 -: Февруари 03, 2008, 21:00:36 »
Зверствата на сърбите срещу Българщината в Македония.

В края на четиредесетте годин на миналия век властите във Вардарска Македония разкриват нова голяма организация на ВМРО. Тя е създадена през април 1947 г. от Ангел Мишев от с. Скаченци, Велешко, бивш български учител. Той възобновява дейността на ВМРО във Велешко, Скопско, Крушевско и Битолско. В Брушанската планина в Тиквешко А. Мишев създава нелегален щаб на ВМРО и чрез куриери свързва всички групи на организацията в посочените райони.С хвърчащи позиви организацията призовава населението да оказва отпор на сърбокомунистическите власти, които преследват и задушават и най-елементарните права на българите. Тъкмо затова ръководството на организацията прибягва до въоръжаване на отделни групи и създаване на чети на ВМРО. Ангел Мишев се свързва и с Македонската патриотична организация (МПО) в САЩ, откъдето получава в. „Македонска трибуна" и други печатни материали. Чрез тях организацията внушава на населението, че една активна съпротива срещу сърбокомунистическите власти ще доведе до създаването на независима Македония под покровителството на Англия и Америка.

В началото на 1948 г. организацията е разкрита. Стотици нейни членове са арестувани и след жестоки разследвания и инквизиции са осъдени на дългогодишен каторжен затвор; По сведения на в. „Политика" от 14 май 1948 г., процесът срещу ръководството на организацията продължава три дни - от 11 до 13 май с.г. Подсъдимите са обвинени в предателство, тероризъм и стремеж за откъсване на Вардарска Македония от Югославия. За тези обвинения Скопският окръжен съд издава следните присъди: Ангел Мишев - на смърт, Сарафко Гелев от с. Брушани, Тиквешко - на смърт, Живко Илиев от с. Манастирец, Тиквешко - на смърт, Пандо Атанасов от с. Скачанци, Велешко - на 20 години затвор, Фердо Йовков от Кавадарци - на 20 години, Темелко Нешков от с. Бело поле, Прилепско - на 12 години, Дончо Попандов от с. Ватоша, Тиквешко - на 15 години и пр.

Жестоките присъди и публичните разстрели и избивания без присъда на видни българи не довеждат до уплаха и примирение, а обратно - до още по-голяма омраза към сърбокомунистите.
Паралелно с ВМРО на Ангел Мишев, в Битолско действа ВМРО на Методи Коларов. Тя се създава в края на 1945 г. и е разкрита през януари 1947 г. В Битоля е проведен двудневен процес (29 и 30 април с.г.) срещу ръководството на ВМРО в Битолско. Членовете му, всички от Битоля, са обвинени, че са създали терористична организация, която се е борила за откъсване на Вардарска Македония от Югославия и за създаване на независима Македония начело с Иван Михайлов. Съдът ги обвинява още и за обида на „македонската чест", защото подсъдимите твърдели, че македонците са българи.

За тези обвинения Окръжният съд в Битоля им налага най-тежки наказания:
01. Методи Николов Коларов, като създател на ВМРО в Битолско и главен идеолог, е осъден на смърт и конфискация на цялото му имущество;
02. Славе Тодоров Петров - на 12 години каторжен труд;
03. Благой Велев Начевски - на 15 години каторжен труд;
04. Йонче Мишков Кузманов - на 20 години каторжен труд;
05. Вангел Спасов Георгиев - на 6 години каторжна работа;
06. Лазар Атанасов Божилов - на 8 години каторжен труд;
07. Новица Георгиев Милаков - на 7 години каторжен труд;
08. Александър Тошков Лозанов - на 11 години каторжен труд;
09. Никола Методиев Коларов - на 15 години каторжна работа;
10. Петьр Паричев Динев - на 11 години каторжен труд;
11. Атанас Михайлов - на 10 години каторжен труд.

Осъдените ръководители на ВМРО в Битоля и Битолско, почти всички интелектуалци, отхвърлят обвинението, че са били терористи, защото в продължение на тригодишната си дейност организацията не е извършила нито един терористичен акт. Те защитават своето становище, че Вардарска Македония насилствено и с измама е присъединена отново към Югославия, което народът в Македония никога няма да приеме, защото не е забравил сръбското робство, по думите на Методи Коларов в отговор на обвинителния акт. А що се отнася до обвинението за „обида на македонската чест", понеже подсъдимите се считат за българи, смятат това за още един абсурд, тъй като населението в Македония е българско по народност. Процеси от подобен характер и обвинения като: борба за защита на българската народност, за обида на „македонската чест", за независима Македония и пр. по това време (1945-1950 г.) се водят из всички градове на Вардарска Македония. Наред с организациите на ВМРО, начело на които застават авторитетни интелектуалци и будни българи, участвали в борбата за освобождение на Македония от сръбско робство до 1941 г. и първи оглавили съпротивата срещу великосръбския македонизъм след 1944 г., изключително важно значение има и новата борба на учащата се младеж във Вардарска Македония.

Още през 1945 г., според в. „Борба" от 21 август 1946 г., в гимназията в Щип е създадена ученическа организация на ВМРО начело с Панчо Хаджисмилев. Ръководителите на младежката организация си поставят за цел да се борят за защита на българската народност, подложена на отричане и преследване, и за създаване на независима Македония. Те разпростират своята мрежа сред учениците във Велес и Струмица. Чрез устна проповед и разпространяване на печатни материали те изясняват своите цели. В началото на март 1946 г. сърбоманските власти разкриват организацията и арестуват 12 ученици от щипската гимназия. На процеса, проведен от 17 до 19 август в Щип, учениците са обвинени, че са създали младежка михайловистка терористична организация, като са развивали активна устна и печатна пропаганда против „народната власт", против „македонския народ", против „братството и единството" на югославските народи и за откъсване на Вардарска Македония от Югославия, като възнамерявали да я обявят за самостоятелна, под покровителството на Америка. Учениците не отричат обвинението, като заявяват, че тяхната борба е продължение на борбата на ВМРО за освобождение на Македония от сръбско робство. Въпреки тяхното малолетие съдът произнася тежки присъди. Панчо Смилев е осъден на 7 години затвор, Наум Койзеклиев - на 7 години, Борис Давков - на 6 години, Димитьр Илиев - на 5 години, Васил Евтимов - на 4 години строг тьмничен затвор и каторжен труд.

През май 1946 г. властите разкриват ученическата организация на ВМРО и в гимназията в Струмица, като арестуват 25 души начело с Методи Калкашлиев. След неколкомесечни разследвания в Щипския затвор, на 31 август 1946 г. те са изправени пред съда.

В обвинителния акт, според в. „Политика" от 2 септември 1946 г., се казва, че в цялостната си дейност организацията е работила срещу новия ред в НР Македония. В печатните позиви и други материали е отричала македонската нация, а нейните членове дори и при разследването са заявили, че населението в Македония е българско по националност. Освен това организацията се изграждала на принципа на ВМРО на Ванче Михайлов с „тройки" и „петорки", предвиждала е и използването на въоръжен терор. За тази цел тя прибягнала към въоръжаване на своите членове. За тези обвинения 22-ма ученика, между 16 и 19-годишна възраст, са осъдени от 1 до 10 години строг тъмничен затвор. Между тях: Методи Калкашлиев, Коста Хаджимишев, Любен Топчев, Мирчо Пецев, Борислав Белев, Никола Апостолов, Иван Андонов и др. Ученическа организация на ВМРО, подобна на струмишката, властите разкриват и във Велешката гимназия. За дейност против наложеното отвън сърбокомунистическо робство във Вардарска Македония през април 1946 г. съдът във Велес осъжда създателите на организацията Благой Джайков, Крум Чушков, Тодор Лукаров, Панчо Велев, Милчо Ангелов и Кирил Симеонов от 3 до 7 години строг тьмничен затвор.

През юни 1947 г. в гимназията в Охрид също е разкрита организация на ВМРО. На 27 и 28 август същата година ръководството й е изправено пред съда. Според в. „Политика" от 30 август 1947 г. в обвинителния акт се казва, че подсъдимите са действали напълно от великобългарски и михайловистки позиции против „нова Югославия". В отговор подсъдимите ученици заявяват пред съда, че са създали ВМРО, която е имала за цел да се бори срещу връщането на сърбите и сърбизирането на Македония. Съдът произнася следните присъди: Саво Коцарев - 8 години, Климе Евров - 8 години, Ташко Стоянов - 10 години, Кирил Майов - 8 години, Крум Миладинов - 5 години, Петьр Мостров 5 години, Никола Георгиев - 6 години. Повече от 20 души получават условни присъди и са освободени.

В годините 1947-1950 в почти всички гимназии и градове във Вардарска Македония действа ВМРО „Правда". Тя се създава през декември 1947 г. в Ресен от учениците Живко Ставрев, Христо Попов и Йонче Лазаров. След това обхваща Скопие, главно средното медицинско училище. Начело на организацията застават Мирко Георгиев, Никола Казанков, Панде Пешев, Кочо Ников, Димитьр Димитров и др. В Щип организацията се ръководи от Георги Доцев, Душко Стаменов, Илия Христов и Ацо Рунтев. В Прилеп - от Григор Кръстев, Костадин Сотиров, Благой Рампов, Благой Мърмев, Кочо Смичков. В Битоля - от Любен Чокревски, Дане Попов, Иван Проев, а в Гевгели - от Костадин Коленков, Йоско Йосифов и т.н. Организацията си поставя за цел, подобно на ММТРО преди 1941г. да обхване в свойте редове основната част от учащата се младеж във Вардарска Македония, да се бори против връщането на сърбите и за независима Македония извън Югославия. На 27 март 1950 г. в сградата на гарата във Велес се провежда събрание на представители на ученическите организации от няколко града. Тук е приет нов устав на организацията и е изпратена декларация от името на ВМРО „Правда" до ООН, в която се настоява Македония да бъде призната за отделна държава. Декларацията попада в ръцете на властите, които извършват арести първо в Щип, а след това в Скопие, Битоля, Прилеп, Ресен и пр. На проведените през август 1950 г. процеси десетки ръководители и членове на ВМРО „Правда" са осъдени от 2 до 10 години строг тьмничен затвор с обвинение, че са създали нелегална терористична организация и чрез въоръжена борба са искали да откъснат Вардарска Македония от Югославия и я да обявят за самостоятелна начело с Иван Михайлов.

Голяма част от учениците остават неразкрити и продължават дейността на организацията, като я пренасят и в студентските среди. През 1951 г. властите разкриват студентска организация на ВМРО в Медицинския и във Философския факултет в Скопие. Според нейния устав тя си поставя за цел да се бори с всички средства срещу сърбокомунистите, за независима Македония извън Югославия, в духа на идеите на ВМРО отпреди 1941 г. Вместо арести и съд на 13 август 1951 г. в Струмица властите разстрелват ръководителите на организацията - студентите Мирчо Пецев, Стефан Топчев, Борислав Белев, Георги Костурков и Георги Яръмов, като обявяват, че те са искали да бягат в Гърция.

През следващите години организации на ВМРО все със същата българска национална идеология и програма властите разкриват: в Охрид през 1953 г.; в Битоля през 1956 и 1973 г.; в Скопие през 1952, 1953, 1957, 1961, 1970 и 1985 г.; в Крушево през 1959 и 1964 г.; в Щип през 1954, 1960 и 1971 г.; във Велес през 1957, 1963 и 1972 г., и т.н. По-важните процеси са срещу поета Венко Марковски (1950 г.), студентският процес в Скопие (1961 г.), процесът срещу Тодор и Плиска Манасиеви през 1970 г. в Щип, през 1972 г. в Скопие срещу писателя Пандо Евтимов, 1983 г. срещу писателя Димитър Яранов, процесът в Скопие срещу Ангел Митрев-Героя и Ангел Крайничанец през 1985 г. - всички завършили с издаване на дългогодишни присъди.Последният антибългарски процес на сърбоюгославските власти във Вардарска Македония е организиран през 1991 г. във Велес срещу Георги Калаузаров, Крум Чушков, Гоце Чушков и др. Те са обвинени, че са запалили югославското знаме, извършили са атентат срещу офицерския дом на сръбската армия във Велес и са предупреждавали югославската армия да напусне Македония. Съпротивата на цялото население достига своя връх през 1991 г., когато то принуди сърбокомунистическите власти в Скопие да разрешат искания десетилетия наред референдум за бъдещето на Вардарска Македония. Той се провежда на 8септември 1991 г. Резултатите от него са в пълно съзвучие и потвърждение на исканията на дейците на ВМРО и младежките организации, на хилядите преследвани, репресирани и лежали в затворите интелектуалци. Над 97% от населението се обявява за незабавно излизане на Вардарска Македония от югославската федерация и за създаване на независима република Македония. По този начин се изпълни една много съществена част от програмата на националноосвободителното движение на българите в Македония от периода между двете световни войни до наши дни.

Възобновяването и дейността на ВМРО през 1945 г. и свързаните с нея десетки националноосвободителни организации, действащи срещу новата сръбска окупация, срещу отричането и преследването на българската народност, когато идеята за „македонска нация" се налага с огън и меч не само във Вардарска Македония, но и от ОФ правителството в България, е не само героизъм, но и изключително чувство за историческа и национална отговорност на интелигенцията и младежта в Македония пред българския род. Проявената готовност за саможертва в името на запазването на българската народност в Македония, категоричните искания в меморандумите на ВМРО, на Демократичния фронт „Илинден 1903", на министьр-председателя Методи Андонов-Ченто до Парижката мирна конференция, десетките искания на студентски организации на ВМРО до великите сили и ООН за разрешаване на македонския въпрос извън Югославия е велика историческа проява на македонските българи от 1944 г. насам.Периодът след 1944 г. е третият, най-дьлъг и сложен етап от развитието на националноосвободителната борба на българите в Македония. За времето от 1944 до 1980 г., по сведения на Васил Хаджикимов от Щип, един от главните дейци в съпротивата срещу теорията за „македонска нация", прекарал Югодини в затвора Идризово, във Вардарска Македония са проведени над 700 политически процеса срещу интелектуалци, младежи и изобщо будни българи, завършили със стотици смъртни присъди. В същия период са убити или безследно изчезнали 23 хиляди души и над 120 хиляди българи са преминали през затворите и лагерите на Титова Югославия. Около 180 хиляди са прогонени в България и в други страни по света.Както освободителната борба срещу турците, срещу сръбското и гръцкото кралско робство между двете световни войни, така и борбата против сръбското комунистическо потисничество във Вардарска Македония има своите апостоли, идеолози, организатори и ръководители. Между тях не може да не споменем първите идеолози, създатели и дейци на новата ВМРО след 1945 г. - д-р Васил Иванов, д-р Константин Тренчев, д-р Коста Терзиев, Ангел Димов, Методи Андонов-Ченто, Димитьр Гюзелев, Спиро Китинчев, Димитър Чкатров, Венко Марковски, Павел Шатев, Тодор Манасиев, Георги Гоцев, Трайко Попов, Коста Хрисимов, Георги Яръмов, Георги Костурков, Стефан Топчев, Бранко Димчев, Панде Евтимов, Кирил Сивески, Саво Коцарев, д-р К. Робев, д-р Т. Гичев, д-р Н. Ципушев, Йордан Миалков и още цяла фаланга неспоменати дейци и ръководители на новата националноосвободителна борба във Вардарска Македония 1944-1991 г. Със своята саможертва в борбата за запазване на българската народност и за освобождение на Вардарска Македония от сърбокомунистическо робство тези хора сътвориха новата история на българите в Македония и дават жив пример на днешните интелектуалци и политици в София и в Скопие, както и на световната просветена и политическа мисъл как в наши дни може и трябва да се реши въпросът за Македония. Национален комитет "Родина" http://shumi_marica.blog.com.mk/node/60102
 

Неактивен NordwaveTopic starter

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,376
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Президентските и парламентарните избори в Сърбия
« Отговор #32 -: Февруари 03, 2008, 21:11:48 »
Свобода за унгарска Войводина, Свобода за албанско Косово! Свобода за българските Западни покрайнини!
« Последна редакция: Април 05, 2017, 06:41:31 от Hatshepsut »
 

Неактивен Ванадий

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,532
 • Пол: Мъж
Re: Президентските и парламентарните избори в Сърбия
« Отговор #33 -: Февруари 03, 2008, 22:12:37 »
Забележете териториялното развитие на Сърбия, разпадането най-вече:


Balkans_Animation_1800-2008.gif
« Последна редакция: Април 05, 2017, 06:45:03 от Hatshepsut »
 

Неактивен stanigost

 • Banned
 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 37
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Президентските и парламентарните избори в Сърбия
« Отговор #34 -: Февруари 04, 2008, 05:47:12 »
Рускии са враги болгарев! Все враги русии са болгарски приятели!

Руснаците са врагове на България. Всички врагове на Русия са наши приятели

Где бы ты был, если бы мой прадед в 1877 году кровь не проливал? Быдло ты турецкое!  :lol:
П.с: Админ удалите мою анкету! Не хочу на этом форуме с быдлом общаться!
« Последна редакция: Февруари 04, 2008, 05:52:03 от stanigost »
 

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,588
 • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Re: Президентските и парламентарните избори в Сърбия
« Отговор #35 -: Февруари 04, 2008, 08:22:41 »
руси - вървете си обратно в сърбо руските KISS ASS форуми! Тука никои не ви иска :down:
 

Неактивен Metoman_88

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 938
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: Президентските и парламентарните избори в Сърбия
« Отговор #36 -: Февруари 04, 2008, 20:44:32 »
Ах кога ли най-после тая жалка държавица ще спре да блещука?
Ще измислим нови хитрини,
закони всякакви игри.
Наш човек на пост там, ще внедрим
далавера с него да въртим.
 

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,658
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
                               

                                   
             182. Jebem ti mater kad si bio EMBRION.
....
....

Томислав Николич е новият президент на Сърбия
Цитат
"Лидерът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич успя да победи опонента си Борис Тадич. По данни на избирателната комисия след 75% преброени бюлетини, Николич има 49,8% от гласовете, Тадич - 47%. Изборите преминаха при относително ниско участие - 46,8%.

Тадич призна поражението и призова Николич да остане на европейския път.

Сърбия бе разтърсена от най-голямото политическо земетресение от падането на Слободан Милошевич - бившият националистически лидер Томислав Николич спечели президентските избори на втория тур и стана новият държавен глава. Той смени демократа Борис Тадич на президентското кресло и в следващите пет години ще бъде държавен глава на Сърбия..."
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=905148
===
===
Цитат
182. Jebem ti mater kad si bio EMBRION.
Избрано от сборника "250 СРЪБСКИ ПСУВНИ"
http://www.e-bane.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2393
« Последна редакция: Април 05, 2017, 06:50:54 от Hatshepsut »
Ad honores
 

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,658
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Каква ориентация ще вземе Сърбия след победата на Александър Вучич?
Към ЕС или отново с Русия?
Вучич показва предпочитанията си към ЕС, но няколко дни преди изборите беше в Москва и е привърженик на идеята за признаването на независимостта на Косово..
Лидерът на Сръбската прогресивна партия и премиер на страната Александър Вучич спечели най-много гласове на днешните президентски избори.
Вучич получава подкрепата на 58,1% от избирателите. Следват Саша Янкович с 14%, Лука Максимович, известен с псевдонима Любиша Прелетачевич-Белия с 9.5%, Вук Йеремич с 5.3% и Воислав Шешел с 4.4%.
...
Цитат
Предаст ли Сербия Россию?
Цитат
"Помимо этого, обращает на себя внимание и газовый вопрос, в том числе судьба проекта "Южный поток", который в скором времени может быть реанимирован. Сербия, несомненно, получила бы огромную выгоду от строительства газопровода через Болгарию. Однако возможное вступление страны в ЕС и следование в русле общеевропейской антироссийской политики может поставить крест на газопроводе на территории Сербии. А это уже потеря потенциальных рабочих мест и инвестиций.
Возможно также повиснет на волоске судьба Российско-сербского гуманитарного центра в Нише, который и так нервирует наших западных "партнеров".
Таким образом, судьба российско-сербских отношений зависит от действий Белграда и его выбора относительно дальнейших действий. Россия же свой выбор уже сделала: наша страна всегда поддерживала сербский народ в самых трудных ситуациях. Каковы же будут действия Сербии, узнаем уже очень скоро."
http://politrussia.com/world/ternistyy-pust-v-536/
...
Цитат
Предизборни казачок

Да ли је Владимир Путин подржао Александра Вучића на предстојећим председничким изборима у Србији, какав резултат можемо да очекујемо у недељу, и шта ће тај резултат значити за будућност Србије
http://www.pecat.co.rs/2017/03/predizborni-kazacok/
...
...

" Владимир Путин и Александр Вучич уверены, что отношения между нашими странами будут развиваться позитивно.
Благодарю за гостеприимство и поддержку территориальной целостности и суверенитета Республики Сербия - вас лично и Российскую Федерацию", - сказал по-русски Александр Вучич.

Уже после встречи с российским президентом Вучич сообщил, что в ближайшее время (по его словам, "вопрос нескольких дней или недель, но не месяцев") Россия передаст Сербии шесть многоцелевых истребителей четвертого поколения МиГ-29. "В ближайшие дни президент Путин подпишет указ, по которому самолеты будут переданы нам", - сказал премьер." 

https://rg.ru/2017/03/27/putin-obsudil-s-vuchichem-novye-proekty-i-situaciiu-v-regione.html
...
Интересното е, че руските информационни източници, които коментирайки газовия въпрос на Сърбия, говорят почти уверено за това, че проекта "Южен поток" скоро може да бъде реанимиран и, че Сърбия ще получи изгода от строителството на газопровода през България.
Първото официално посещение на новия сръбски президент Вучич ще бъде в Китай.

« Последна редакция: Април 04, 2017, 23:40:40 от Петкан »
Ad honores
 

Tags:
   

  Отношенията Сърбия - Косово

  Започната от Nordwave

  Отговора: 87
  Прегледи: 19071
  Последна публикация Юли 04, 2013, 23:31:40
  от Лудия Макс
  Демографската криза в Сърбия

  Започната от Nordwave

  Отговора: 15
  Прегледи: 3774
  Последна публикация Септември 06, 2008, 22:53:27
  от Сит
  Относно членството на Сърбия в ЕС

  Започната от Ванадий

  Отговора: 77
  Прегледи: 46572
  Последна публикация Февруари 26, 2018, 23:46:53
  от Петкан
  България заби нож в гърба ни, гневи се Сърбия

  Започната от Теодор

  Отговора: 4
  Прегледи: 2037
  Последна публикация Декември 07, 2009, 12:49:08
  от Nordwave
  Горчивата истина за Сърбия

  Започната от Борисъ

  Отговора: 16
  Прегледи: 7172
  Последна публикация Април 17, 2018, 23:28:40
  от Мишок