Автор Тема: Компютрите "Правец" се завръщат по Нова година  (Прочетена 3656 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,072
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Компютрите "Правец" се завръщат по Нова година

Частите за лаптопите ще се произвеждат в Тайван, но ще се сглобяват в България


Така изглежда новият "Правец"

"След 30 години една легенда се завръща..." Това гласи реклама на сайта www.pravetz.bg,  според който скоро на пазара ще се появи преносимият компютър "Правец 64М". Според информацията на интернет страницата устройството ще работи със собствена операционна система "Правец ОС", ще разполага с безплатен офис пакет, процесор на Intel и ще може да работи с редица други платформи като Android, Windows, Solaris и Chrome OS. Първоначално нямаше информация нито за възможността за предварителна поръчка, цена, дори нямаше и контакти. Впоследствие беше добавен имейл за връзка. Новината бързо се разпространи в българското виртуално пространство и доведе до логичните въпроси дали това е истина или просто някой се опитва да привлече внимание с шега на гърба на добрите стари машини "Правец 8" и "Правец 16".


 
От Тайван с любов
 
В крайна сметка новината се оказа вярна и легендарните за България компютри с марката "Правец" ще се завърнат на пазара по Нова година. Зад сайта pravetz.bg стои фирмата за почистване на преносими компютри "Лаптопклийн". Управителят на компанията Бойко Вучев потвърди пред "Капитал Daily", че планира да пусне обявения в интернет лаптоп след Нова година.

"Вече разполагаме с готови прототипи и осъществихме първите тестове", коментира Вучев. Той не пожела да се ангажира с точна цена или дата, от която устройството ще бъде пуснато на пазара, защото все още проектът е в тестова фаза. Вучев допълни, че дори пускането на сайта е направено с цел той да се изпробва и не е очаквал това да донесе толкова голям отзвук. 

За разлика от моделите от 80-те години на миналия век, новите машини няма да се произвеждат напълно в страната. Новите лаптопи "Правец 64М" са поръчани като хардуерен дизайн от тайвански производител и ще се сглобяват в България. Вучев не даде подробности и за операционната система "Правец ОС", само потвърди, че тя е базирана на платформа с отворен код. 
 
Заявените параметри
 
По данните на сайта, новият лаптоп ще ползва процесори Intel от моделите i3, i5 или i7. Ще разполага с до 16GB RAM и до 2TB памет. Удобна е възможността да се инсталира SIM карта, от която да се ползва мобилен интернет, а устройството ще разполага и с HDMI изход за включване към телевизор. "Използваме Intel процесори, защото в момента страната ни няма капацитет да произвежда собствени чипове", коментира Вучев. Според него всички заявени на сайта операционни системи са съвместими с машините и са тествани. Вучев потвърди, че разполага с правата над марката "Правец", които са свободни от 1991 г. и просто са ги подновили.

Разработката на компютрите "Правец" започва през 70-те години на миналия век, а производството им е родният едноименен роден град на Тодор Живков. Доста от периферните устройства се произвеждат в страната. С падането на комунизма производството на "Правец" спира.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/10/15/2161361_kompjutrite_pravec_se_zavrushtat_po_nova_godina/
« Последна редакция: Октомври 16, 2013, 21:35:25 от Hatshepsut »
 

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,406
 • Пол: Мъж
Re: Компютрите "Правец" се завръщат по Нова година
« Отговор #1 -: Октомври 16, 2013, 22:41:35 »
А ето я истинската реклама на ПК Правец  - едно време в ББС-ите.....ехххх, какво времена бяха:MT&T ПРЕДСТАВЯ
ПРАВЕЦ 16/2
Нова надежда
======= ВЪВЕДЕНИЕ ========================================= 1 ===

    Здравей, Потенциален Бъдещи Клиенте!

    В ръцете си ти държиш ключът към бъдещето на човечеството!

        Новият Правец 16/2 не се нуждае от реклами, блестящите постижения на предишните модели са предостатъчни. Но ти, Бъдещи Клиенте, сигурно се питаш, "Ще мога ли да подчиня този жребец, това велико творение на Правешкия Интелект? Ще са достатъчни ли моите бедни, човешки възможности за да управлявам тази мощна машина?"

    На това ние ще отговорим в тази брошура.

======= ИЗЛОЖЕНИЕ ========================================= 2 ===

        Правец 16/2. Каква хармония струи от това име. Каква мощ, какви потенциални възможности рисува в съзнанието ти, Бъдещи Клиенте. Със неговият мощен процесор P80086, с два броя 3 сантиметрови топлинни изолатори, със 5.25" флопи дисково устроиство 180к, със подобрения Full Size 10Mb диск тип "Уинчестър" 140мs, твърдостта на поддържащите бетонени колони, държащи гордо вдигнат мониторният дисплей Extended CGA, който след дълги изследвания сред програмни продукти и потребители бе сведен до замайващото множество от два цвята - ярко зелен и тъмно зелен, със супериздържливия анти-радиационен костюм PARK-17, със подобрена клавиатура с удароустойчиви 5x5cm клавиши и свръхминиатюризираната мишка PSMM-2367, със вграден двигател BalkanCar и електрически генератор с твърдо гориво, приложен към двигателя. Новата свръхзвукова платка със разширени възможности може да изпълни ЕДНОГЛАСНО КОЯ ДА Е нота от 8-те октави, и двугласно нотите До-диез от трета октава и Ми от седма. След всичко това ще добавим, че новият Правец 16/2 има вградени Лунен и Венериански календари и часовник, конфигуриран за орбитата на Нептун.

    И ВСИЧКО ТОВА ВИЕ МОЖЕТЕ ДА ИМАТЕ ЗА СКРОМНАТА СУМА ОТ 146287481 ЛЕВА!

    НЕ ЧАКАЙТЕ -- ОБАДЕТЕ СЕ ВЕДНАГА!!!

======= ЗАКЛЮЧЕНИЕ и БЪДЕЩИ ПОДОБРЕНИЯ ==================== 3 ===

    3.2   Бъдещи подобрения

        Във Правец 16/3 ще има вграден CD-ROM PCDUS-76 със 14-байтови дискове PCDDHS-12. Също и подобрен БИОС със възможност за конфигуриране ЯЗ/ТЗ и ТЗ/ЯЗ на монитора. Срещу допълнително заплащане ще бъде инсталиран и модем PSTSM -- 300 бпс, Менепе 2, външен, с мрежов адаптер 4400V, съвместим с ВСИЧКИ ДРУГИ МОДЕЛИ Правешки модеми -- и най-вече с PONMWLTR-1836/2.

======= ПЕТШАТНИ ГРЕЖКИ =================================== 4 ===

        Лепства пасажад '3.1 - Заклйотшение'. Дупоснати съ некои дрегни грежки ва чаз треда, 'Петшатни Грежки', който пурад сакрадтений финансуве нема та сбобенем.
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,072
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Компютрите "Правец" се завръщат по Нова година
« Отговор #2 -: Октомври 26, 2013, 10:47:33 »
“Правец” – историята на българските компютри


Правец ИМКО-2

В периода от 1944-та до 1989г. в България на власт е социалистическият режим. В днешни дни, 24 години след падането му, оценките за него са всевъзможни. Управлението на Българската комунистическа партия(БКП) и нейните лидери понякога е възхвалявано от живелите в него българи, някои сънародници все още милеят по личността на Тодор Живков, спомняйки и за неговото “време”. Много обаче са и онези, които строго критикуват вече сгромолясалия се социализъм, смятат, че наследството което той оставя е нестабилно, а ефектът върху мисленето на хората твърде неблагоприятен. Днес ние обаче няма да се впускаме в толкова екзистенциални и емоционални теми. Напротив, този кратък увод направихме единствено, за да ви напомним времената, за които ще разказваме. Историята ни все пак се развива именно тогава – през далечната 1979г., на едно много интересно място – Института по техническа кибернетика и роботика към Българската академия на науките. Там, през същата тази година, група учени започват разработката на една машина, която за времето си е била истинско постижение – първият български микрокомпютър. След близо година влагане на изключителни усилия първите три броя – едно ограничено количество, вече са факт. Те носят името ИМКО, съкращение на “Индивидуален микрокомпютър). Зад ИМКО-1 стои основно лицето на един учен – роденият в София инженер Иван Марангозов. Първият български персонален компютър става изключително популярен. Разбира се, както може да се досетите, рекламата на родното производство по онова време е била наистина на ниво, но все пак качествата на създадената от инженер Марангозов машина са факт.

 Две години по-късно работата в института не е спряла, напротив. Българските учени се стремят да подобрят качеството на техните “рожби” и през 1982-ра излиза ИМКО-2, който се е конкурирал с най-добрите компютри в света по онова време. ИМКО-2 е внедрен в завод “Аналитик”, в родния на Тодор Живков град Правец. Там машината е преименувана на “Правец 82″ и става основа за навлезлите по-късно 8-битови машини, които са пуснати в масово производство. През 1984-та, за да бъде конкурентен на световното ниво, Иван Марангозов разработва и “Правец 16″. В близките години производството започва да се изнася в Източния блок, българските компютри нямат достойна конкуренция в рамките на СИВ. България произвежда 40% от компютрите, изполвани в страните членки на СИВ. За нуждите на науката е построен специално Комбинат по микропроцесорна техника (отново в Правец), който започва да се занимава с изработването на машините. Капацитетът на завода е за 100 000 бройки, но той никога не е достигнат. Най-голямото годишно производство възлиза на 60 000 машини. Стойността на изделията достига около 13 милиарда долара годишно.


Ръката РОБКО-1

Светът също бил впечатлен от достиженията на родната наука. На изложение в Лондон компютърът ИМКО бил използван за управление на роботът-ръка РОБКО-1. Чужденците, сред които американци, англичани и японци, останали учудени как за подобно управление съществува толкова евтино решение – техните държави досега инвестирали в създаването на миникомпютри за тази цел, които стрували много по-скъпо.Междувременно, в България е създаден специално Комбинат по микропроцесорна техника, който отново се намира в Правец. Заедно с него много други заводи, работещи в областта, започват да функционират. Те произвеждат предимно периферия, основните се намират в Стара Загора, Пазарджик и Пловдив, а в Монтана пък се изработват мониторите. Този скок в  родното производство се отразява добре на България, на световно равнище страната е трета по използване на електронни устройства на глава от населението. Покрай бума на “Правец”, електрониката в родината достига много високо ниво. Тя дори е използвана в руската космическа програма, някои от модулите на летателните апарати на СССР, които потеглят в космоса, са изработени изцяло в България. По този начин се нареждаме на 3-то място в света по на база развити космически програми – след САЩ и Съветския съюз.


Правец 16Е

По-късно, през 80-те, в световен мащаб големите заводи за електроника започват да копират достиженията на американските IBM и Apple. Българският “Правец” също следва стъпките на своите конкуренти, а като качества продуктите на Завода за микропроцесорна техника са завидни. Политическите промени, пред които държавата се изправя, обаче не вещаят бъдеще за “Правец”. През 1989-та година социалистическият режим в страната пада. Заедно с него се разбиват много от илюзиите, в които обществото е живяло през последните 45 години, много от предприятията и заводите  фалират и по един или друг начин са ликвидирани. Производството на българските компютри спира и скоро те остават забравени във времето, поради бурното развитие на електрониката в световен мащаб. Едва наскоро, 24 години след края на режима, започва да се говори за тяхното завръщане. Става ясно че “Правец” се възражда, а в сайта на фирмата е изписано с големи букви “Една легенда се завръща”. Дали наистина на родния пазар най-накрая ще се появи продукт, който да бъде достоен за някогашните успехи на своя предшественик и дали по някакъв начин ще станем свидетели на живата история на електрониката?

*част от информацията в статията достигна до нас благодарение на сайта www.pravetz.info

http://www.bulgarianhistory.org/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%86-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bc/
 

Tags: