Автор Тема: Бесарабско село изгони всичките си цигани  (Прочетена 2564 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,072
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Бесарабско село изгони всичките си цигани


Църквата в Село Лошчиновка

Акцията е заради убийството на 9-годишно момиче

Село Лошчиновка в Одеска област на Украйна, населено предимно с бесарабски българи, изгони всички цигани от населеното място, след като стана ясно, че един от тях е заподозрян в убийството на 9-годишно момиче.

Инициативата за изселването бе издигната на събрание на жителите на селото по време на сесия на общинския съвет, предаде "Интерфакс".

Жителите на Лошчиновка разбиха няколко къщи на роми [цигани], като във вълненията участваха над 300 местни жители. Полицията трябваше да се намеси, за да въдвори ред.

Положението в селото рязко се изостри, след като на 26 август в изоставена къща в покрайнините на селото бе открито тялото на 9-годишната Ангелина. Арестуван бе 21-годишен ром [циганин] от селото, заподозрян в убийството на детето.

Местни жители твърдят, че ромите [циганите] се появили в селото преди 3 години и оттогава се занимават с грабежи, разпространение на наркотици, побоища и заплахи срещу селяните. Местните власти и полицията не са реагирали на оплакванията на хората.

12-те ромски семейства се съгласили да си тръгнат още вчера сутрин и после да продадат къщите си, обяви депутатът от районния съвет Юрий Шишман.

http://www.bolgari.net/besarabsko_selo_izgoni_vsichkite_si_cigani-n2-10500.html


Кайраклия или Лошчиновка (на украински: Лощинівка, на руски: Лощиновка) е село в Южна Украйна, Измаилски район на Одеска област.
Селото се намира в историческата област Буджак (Южна Бесарабия). Разположено е на 9 километра северно от град Измаил.
През 1850 година в селото се открива първото еднокласно народно училище.

След поражението на Русия в Кримската война селото става част от Молдова и остава в границите на Румъния до 1879 година.

В края на 1917 година се създава Съвет на селски депутати, но на 4 февруари 1918 година войските на кралска Румъния окупират териториите около град Измаил. В окупационната зона попада и Кайраклия. След сключването на германско-съветския Пакт Рибентроп-Молотов на 28 юни 1940 година съветските войски навлизат в Бесарабия и Северна Буковина, като завземат и териториите около град Измаил. На 22 юли 1941 година селото отново попада под румънски контрол, а на 25 август 1944 година - под съветски, като е преименувано на Лошчиновка.

Населението на селото възлиза на 1350 души (2001г.). По-голяма част от жителите са бесарабски българи.

https://bg.wikipedia.org
 

Tags: