Author Topic: Разривът на арабите с Катар - какво се крие под повърхността  (Read 964 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vailen

 • Premium user
 • Forum Member
 • *
 • Posts: 403
 • Gender: Male
Разривът на арабите с Катар - какво се крие под повърхността


Беше въпрос на време напрежението между страните в Залива да ескалира.
Сутринта на 5 юни неочаквани за повечето външни наблюдатели новини разтресоха Персийския залив и вероятно ще се отразят тепърва в целия Близък изток и Северна Африка. Няколко от държавите, формиращи Съвета за сътрудничество в Залива, решиха да скъсат отношения с Катар, обвинявайки Доха в спонсориране на радикални групи и политически движения, застрашаващи националната им сигурност.
Разбира се, това е само на повърхността. Историята е много по-дълбока и нюансирана.
На първо време, не става дума само за скъсване на отношения между Катар и държавите от Съвета за сътрудничество в Залива. На катарски граждани е забранено да посещават емирствата и Саудитска Арабия, а онези, които сега се намират там, им е даден срок от 14 дни да напуснат. Границите са затворени, както и въздушното пространство. Редица компании съобщиха, че ще спрат полетите си от и за Катар, а по сухопътната граница със Саудитска Арабия е наложена блокада.
От всички държави Кувейт и Оман са единствените държави от Съвета за сътрудничество, които все още не са скъсали отношенията си с Катар. Освен страните от Залива Египет, Йемен и Либия от страна на преходното правителство също се присъединяват към изолацията на Катар, което означава, че сблъсъкът вече излезе от границите на Персийския залив и съвсем скоро ще има отражение от регионален характер.
Можем само да предположим какво може да последва.
Така например сблъсъкът е много вероятно да се отрази на терен в Сирия и Либия, тъй като Катар и емирствата подкрепят различни милиции. Турция също ще се принуди да заеме позиция, заради близките си отношения с Катар не само за Близкия изток, но и за Сирия. Анкара и Доха имат и сериозни икономически връзки и обмен на стоки. А ако Близкия изток се разтресе (очакваме и реакцията на Иран), то със сигурност ще има отражение и в съседни райони. Икономически последици със сигурност ще има заради важността на Катар в износа на газ.
В този ред на мисли, ако видите картата на района, блокадата има голямо значение, тъй като Катар зависи от доставките по суша на храна, идващи през Саудитска Арабия. От сутринта цените на хранителни продукти са увеличиха двойно, включително на ориза – една от най-използваните храни в страната. Изолацията на Катар може да се отрази на цените на газта, ако бъде наложена морска блокада. Прави впечатление, че САЩ обмислят от седмици насам да махнат флота си от Катар и да го преместят към някоя друга страна в Залива. Все още не е ясно коя ще е тази държава, но очевидно Вашингтон желае да преразгледа политиките си с Катар предвид сближаването на Доха с Иран.
Трябва да се каже, че конфликтът между Саудитска Арабия, емирствата и Катар тлее от години, но ескалира през последните седмици. За външния наблюдател тези страни представляват една хомогенна цялост с една и съща политика спрямо региона и Близкия изток, но това далеч не е така. Тези държави имат различен поглед за почти всички теми освен Йемен – включително относно подкрепата за въоръжени групи. По този параграф Катар води значително пред емирствата и Саудитска Арабия.
За Катар държавната подкрепа за движения като "Мюсюлмански братя" и "Нусра" в Сирия означава по-голяма сфера на влияние за сметка на силните си съседи. За Саудитска Арабия и емирствата обаче това е сериозен проблем предвид идеологическата и политическа война, която водят от десетилетия с групировки като "Ал Кайда". По време на посещението на Тръмп напрежението се показа наяве с различни изказвания и словесни престрелки между лидерите на държавите от Залива и Катар. Тогава на официалната агенция на Катар се появиха съобщения в подкрепа на Иран, които Катар от своя страна твърди, че са следствие на хакерска атака.
Скандалът достигна връхна точка с изгонването на определени граждани от Саудитска Арабия в Катар и от Катар в Саудитска Арабия, като няколко от големите фамилии, имащи представители и в двете държави, обвиниха Катар в политики срещу тях.
Напрежението се засили допълнително с изтичането на мейли и документи на посланика на емирствата в САЩ, според които емирствата опитват да работят с Израел и САЩ срещу Катар и ограничаването на влиянието му в Близкия изток и Залива.
За съжалението на Катар връзките му с организации като "Нусра" и "Мюсюлмански братя" са доказани, като Катар е единствената държава в Залива, за която има данни за подкрепа на държавно ниво за подобни групи. "Нусра" подобно на "Ислямска държава" е отявлен противник на Саудитска Арабия въпреки религиозната доктрина на Рияд. Още преди няколко дни лидери на "Нусра" изразиха подкрепа за Катар срещу кралството и това не остана незабелязано. Катар е и страната, в която се подслоняват някои от най-видните клирици и лидери на Мюсюлмански братя.
С няколко думи, страните от Залива виждат проблем в опитите на Катар да установи по-добри отношения с Иран, чието влияние в Близкия изток се увеличи благодарение на милициите, които Техеран подкрепя. Също така страните от Залива искат Катар да прекрати отношения с "Хамас", които са подкрепени също от Иран. Именно по тази линия Доха поиска от членове на движението да напуснат страната, но дали това ще стане наистина тепърва ще се види. Катар вече пренасочи голяма част от полетите си през иранска територия, което в очите на страните от Залива е потвърждение на обвиненията, които отправят.
От гледна точка на САЩ вътрешната криза в Залива е нож с две остриета – Рекс Тилерсън направи всичко възможно корпорацията Exxon Mobile да получи достъп до газовите полети на Катар, но в същото време Вашингтон води сериозна политика за изолацията на Иран и неговите съюзници.
За обикновените граждани на Катар и Саудитска Арабия противопоставянето в Залива е лоша новина. Не се знае какви регулации ще има за смесените семейства и техните деца, които са граждани и на двете държави. Не се знае още какво ще се случи с бизнес отношенията, свързани с катарски фирми и личности, базирани в емирствата. И още нещо – все още не знаем как тази регионална криза ще се отрази извън Близкия изток.

Руслан Трад
/www.dnevnik.bg

Руслан Трад е журналист и анализатор на свободна практика, съосновател на журнала за военни конфликти De Re Militari.
България над всичко!
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Quote


US military operations unaffected by diplomatic rift in Gulf"The United States and the coalition are grateful to the Qataris for their longstanding support of our presence and their enduring commitment to regional security. We have no plans to change our posture in Qatar. "
http://www.qatar-tribune.com/Latest-News/us-military-operations-unaffected-by-diplomatic-rift-in-gulf
...
...
Американските военни операции от US въздушната база в Катар не са засегнати от конфликта между Катар и тримата негови съседи в Персийския залив, заяви Пентагонът в понеделник.
САЩ ще се стремят да посредничат в решаването на този конфликт и ще накарат правителството на Катар да преосмисли политиката си към Иран.
На срещата в Рияд(Саудитска Арабия) на 21 май, на която присъства и емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани, президентът на САЩ призова за повишаване нивото на международната изолация на Иран. Тогава Доналд Тръмп обвини Техеран за финансирането на тероризма и подкрепата на режима на Башар Асад в Сирия.
Ad honores
 

Tags: