SpyBot - Search & Destroy e безплатна анти-спай програма. Програмата се справя изключително добре с откриването и премахването на шпионски и рекламен софтуер, също така се справя добре с dialer, hijacker, riskware. Програмата няма проблеми със съвместимостта, може да работи със всякакъв друг защитен софтуер. Дефинициите се обновяват често и не са много големи като размер. Програмата има различни функции, които придават цялостна защита на вашата система от подобни гадинки. За жалост, няма резидентна защита, но и скенерът върши много добра работа. Процесът на сканиране не трае много дълго. Програмата има вграден превод на Български език. SpyBot - Search & Destroy е изключително ползвана програма както от начинаещи, така и от напреднали потребители. Програмата поддържа почти всички Windows базирани операционни системи. Също така Windows Mobile и Symbian, за които трябва да изтеглите специален софтуер, намиращ се на следния адрес -
http://spybot.info/en/symbian/index.html (Symbian) ;
http://spybot.info/en/wince/index.html (Windows Mobile.)
Moже да я стартирате и под Linux, като я емулирате с Wine, но не мисля, че ефект от сканирането ще има. Инсталация на програмата.
След като стартирате инсталационния файл, пред вас ще се появи следния прозорец в който трябва да изберете език за инсталатора:

В списъка има доста езици сред които и български. Аз ще избера английски. За да продължим напред, натискаме бутона OK.
В следващия появил се прозорец, няма нищо важно, може да продължим като натиснем бутона Next.
Следващия прозорец ни запознава с лицензното споразумение.

Ако разбирате английски и имате желание, прочетете го. За да продължим с инсталацията, избираме I accept the agreement и натискаме бутона Next.
От следващия прозорец може да изберем директория, където да се инсталира програмата.

Може да смените зададената от инсталатора, чрез натискане на бутона Browse.
За да продължим, натискаме бутона Next и, ако няма създадена (по незнайно каква причина) такава директория, програмата ще ви го съобщи и ще ви пита дали да създадете, разбира се избирате Yes.
В следващата стъпка от инсталацията трябва да изберете какво да се инсталира.

Тук можете да си изберете готови профили от програмата както и да създадете собствен такъв. Ето какво ще инсталира всеки един профил:
1) Full installation - Ще инсталира програмата, заедно с езици на програмата (сред които и български), поддръжка на скинове и опция за изтегляне на ъпдейтите при нужда.
2) Full installation for blind users - Tози профил е за хора, които имат проблеми с очите. Тук иконките на програмата ще станат доста по-големи от нормалните и ще се инсталира всичко останало без поддръжката на скинове.
3) Compact installation - При избран този профил, програмата ще се инсталира заедно с опцията за теглене на ъпдейти при нужда, без поддръжка на езици, скинове и др.
4) Custum installation - От по-горната информация може да настроите профил по ваш избор.
Лично аз препоръчвам да изберете Full installation, за да бъде всичко наред и да не се чудите защо това го има в статията, а при мен не.
За да продължим напред, натискаме Next.
http://www.kaldata.com/articles.php?action=show&showarticle=141