Author Topic: Илия Троянов: В България управлява олигархия, свързана с някогашната номенклатур  (Read 1246 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Исперих

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 1,624
 • Gender: Male
 • Всички комунисти под земята! (надпис в мина)
 • Religion: None None
Роденият в България писател, пишещ на немски език, ще съди властите в Страсбург
11.10.2007
Германският писател от български произход Илия Троянов предупреди, че ако не му бъде осигурен законен достъп до архивите на комунистическия репресивен апарат, ще съди България в Страсбург, съобщи българската редакция на Радио "Дойче веле".

Илия Троянов, който пише на немски език, е обсипван с награди и похвали от критика и читатели в Германия. Най-известни са романите му: "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и "Събирачът на светове", издадени на български език от "Сиела".

Предстои премиера на филм, международна продукция, който режисьорът Стефан Командарев засне по първия роман.

Една от последните му книги на немски, чието заглавие според самия автор би трябвало да се преведе като "Революция менте", е критичен поглед върху сегашната действителност в България 18 години след промените.

Книгата още не е преведена в България. Предстои проблемите, за които Троянов пише, да бъдат показани и на германския телевизионен екран.

В продължение на няколко седмици тв екип е обикалял из бивши лагери и затвори, в които са били хвърляни от комунистическия режим т. нар. "врагове на народа".

На 25 ноември Втора германска телевизия (Це Де Еф) ще покаже документалния филм на Илия Троянов: "Да вървим напред и да не забравяме".

"Тезата ми е, че в България все още не е започнало онова, което тук в Германия се нарича осмисляне на миналото. Социолозите предпочитат формулировката култура на помненето, по отношение на комунистическото минало, на престъпленията на диктатурата.

Фактът, че този процес все още не е започнал е съзнателна манипулация на онези, които са на власт в България, т.е това е съзнателно инструментализиране на медиите, на науката и отчасти на училищното образование", каза писателят на среща с читатели в берлинския Център за Източна Европа.

Според писателя целта е, да се попречи на критичния поглед върху периода 1945-1989 г., което означава, да се попречи и на критичния поглед върху "сега управляващата олигархия, която е органично свързана с някогашната номенклатура".

В подкрепа на тази си теза писателят Илия Троянов даде за пример преподаването на история в българските училища. Според него младите българи знаят много повече за далечното минало, за български средновековни владетели, както и за въстанията по време на османското владичество, отколкото за времето на социализма отпреди няколко десетилетия.

Един от ключовете за осмисляне на това минало е достъпът до архивите, заяви Троянов. Според него обаче точно този достъп е все още половинчат.

Не всички архиви на различните институции и министерства са отворени, няма достъп до документите от преди повече от 30 години, обясни пред германските слушатели Илия Троянов.

В опита си да получи достъп до архиви той самият се е сблъскал с редица пречки, а и не е отговаряно на писмата му.

"До изтичане за законния срок за отговор остава само още седмица. Аз обаче не очаквам, че ще имам отговор през тази последна седмица.

Ако очакванията ми се потвърдят, ще подам жалба срещу българската държава в Европейския съд в Страсбург. Защото това е абсолютна наглост от страна на българските власти, които си правят каквото си искат в рамките на ЕС.

Това, което ме шокира е, че те дори не си дават зор да имитират поне вербално демократични структури, а се държат авторитарно, така, както са го правили винаги", заяви Илия Троянов в Берлин.

Многобройните му опити да интервюра някои от сега управляващите в България удрят на камък, при това не с директен, аргументиран отказ, а след продължително размотаване и недомлъвки, обясни писателят.

Оттук идва песимизмът му след последния му няколкоседмичен престой в България.

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1108586


Ето цял свят вече знае, че в България комунистите никога не са излизали от властта, а нашите дръвници продължават да ни залъгват че живеем в условията на демокрация. Голямо стадо сме! :down: Но след като позволяваме, защо да не ни доят и стрижат.

”Делото е свято, проклети ще бъдете, ако не продължите борбата” Г. Кондолов
 

Offline MAGADAN

 • Banned
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 594
 • Gender: Male
Ето цял свят вече знае, че в България комунистите никога не са излизали от властта, а нашите дръвници продължават да ни залъгват че живеем в условията на демокрация. Голямо стадо сме!  Но след като позволяваме, защо да не ни доят и стрижат.

Лошото е, че имат изградени лобита - самият факт, че европарламента ги прие в редовете си е много тревожен и обезкуражаващ за национолистическата кауза.

 

Tags: