"Българският език е най-точният език на който могат да се предават окултните закони и Словото на Бога, защото българския народ е най-древния народ на земята" П.Дънов
Винаги съм се замислял над този израз.Какво има в предвид П.Дънов.С какво нашия език е различен от другите.И защо той казва ,че не случайно е избрал България.И нима е случайно ,че той и много други твърдят ,че спасението на човечеството ще дойде от славяните и че те са предвестниците на новата шеста раса.Слушах едно американско радиопредаване за имената в С.А.Щ и другите англоезични страни.Нито едно тяхно име не беше съставено от корените на думите :светлина,радост,вяра,надежда,любов,мир,Бог,добро,огън.воля,рай и т.н..Затова пък някой беше наименувал детето си Satan (сатана)..След навлизането на христианството навлизат някои имена (еврейски ) от билейки персонажи.Същото става и при нас.Веднага направих сравнение с българските (славянските) имена.Удивих се на невероятното многообразие на имена със светло,положително значение и излъчване.Радост,Радостин,Радослав,Райчо,Райко,Радка,Радосвет,Радомир,Красимир,Пламен,Любов,Любчо,Любомир,Людмил(мил на людете),Мирослав,Миродраг,Милодраг,Милко,Милен,Славчо,Мирчо,Вяра,Надежда,Богдан,Богомил,Боголюб,Добри,Добрина,Владимир,Благовест,Обич,Огнян,Св-етлин,Светлана,Светослав,Веселин,Божидар,Драгомир,Драгомил,Драгой,Драган, и т.н и т.н.Разнообразието просто ме изненада.Даже името Севда,Севдалин-по турски севда означава любов.Не знам дали се използва като име в турския език.Нима това е случайност? Бог е светлина и Словото на Бога може да се предаде чрез един светъл език, език идваш пряко от първоисточника.Така перефразирах думите на Петър Дънов.А след това случайно ми попадна информация за сричката "ра".Оказва се ,че това е старославянска дума с окултно значение. Най-общо слънчева светлина,но също,божественна светлина,енергията на живота,живителната сила,началото на всичко ,божественния Аз или Бог.Не случайно главния Бог при египтяните е Ра -Бога на слънцето.Но това, на което се учудих е как не сме забелязвали смисъла на тази дума, която употребяваме и сега.Например РАдост-доставяне на "ра".Доставяне на живот,на божественна светлина.Сетих се за руската(старославянска) дума РАдуга.Тук няма нужда от превод.Означава светлинна дъга.Дъга която се получава от спектралното разлагане на слънчевата светлина.В английския език думата е rainbow ,което означава дъждовна дъга.Значението не е толкова точно.Започнах да прехвърлям в главата си думите с "ра"."Раждане"-енергията на живота"ра"+ждане (жду,ждан-очакван).Или раждане означава очакване на живота,животочакане,светочакане.Знаели ли сме за силата на тази дума..."Рай"-мястото,източника на "ра".край-място.Рай-мястото на светлината."Раз"-първичност,начало на всичко.Започваме да броим :раз,два,три.и т.н.Първоначалния замисъл.Ра+Аз=раз.Раз поставена пред всяка дума означава изначалност,първичност на действието.Тичам-разтичвам се;будя-разбуждам;чета-разчитам(чрез "ра" азът прочита);нося-разнасям и т.н.Да разгледаме думата " разсъмване"".Ра"+ Аз съм+ване (показва действието,прявлението). Бих го превел като-Аз съм проявлението на "ра"( божественната светлина,на Бога).Подобна е думата " разсвет"(изначална светлина).Не случайно се препоръчва посрещането на изгрева."Развитие"-ра+Аз+вия."Вия" означава движение по спирала,или Божественният Аз се движи по спиралата на еволюцията...Да разгледаме "разум".Ра+Аз+ум.Просветлен азов ум.Ума на Божественния Аз.Ако пред думата "крия" поставим "раз" то от нещо ,което е скрито,спотаено, то става явно,РАЗкрива се.Това е смисъла на думата "разкривам" (за Бога няма тайни).Божественната светлина осветява тъмнината и изважда всичко на показ...Подобен е смисъла на думата "разобличавам"( раз+ обличам).Обличам от своя страна произлиза от облик-обичен лик (лице,личност). Думата "различен" показва изначалното РАзнообРАзие.Имаме навика да казваме за някой ,който не ни интересува (или много често не изпитваме симпатия към него), че ни е безразличен.Но "без" означава липса на нещо.Или безразличен означава без разлика,нямащ разлика.Такъв като всички.Нима тази дума не ни подсказва да не забравяме ,че даже когато сме "безразлични" един към друг ние сме едно цяло (без разлика),като отделни части от всеобщото единство. "Растеж"-ра+ставане(издигане) с помоща на живителната сила,енергията на живота."Старателен"- ставам РАтелен(осветен,просветен)Върша делата си с помоща на "ра"."Радетел"-извършител на светли дела."Работа" и "труд"-като че не правим разлика между тези думи, но труд би трябвало да ни затруднява,да ни е трудно,нещо което вършим на сила.Работа, би трябвало да е когато се вършат Божиите дела-РА-БОжияТА. "ОбРАботвам"-би трябвало да се тълкува като обична работа за Бога. "ОбРАЗ"-Обич+ ра+аз.Обичен свелинен Аз."СъРАтник"-този който върши светли дела със себеподобни,съсветец.Има и думи които не носят полжителен смисъл.Примерно "рана"-място от където изтича "ра"(живота).Думата "раз" не може да се постави пред думата "убивам",което подсказва,че думата няма изначалност от "ра".Или убийството не е било предвидено изначално от Бога."Раз" се е внедрила пред думата "стрелям",Разстрел навлиза в българския език едва след навлизането на огнестрелното оръжие и убийствата стават масови...Тук вече и езика започва да губи първоначалното си светло излъчване...Старата дума за война- "рат" ме смущаваше докато не разбрах,че в нея е вложен съвсем друг смисъл от смисъла, който влагаме в думата война-физическо унищожаване на себеподобни продиктувано от егоистични (преди всичко материални ) интереси.Рат означава борба за надмощие на светлината над тъмнината без убиване,а чрез просветляване на тъмнината чрез Словото.
Но силата на славянския език не се крие само в думичката "ра".Тя може да се срещне навсякъде.Руснаците казват "спасибо" това не е нищо друго, а Спаси Бог.Българите използват израза "помози Бог"."Благодаря" е даряване на благо.Пожеланията са силни и светли.Думата "план" се използва във всички езици ,но "планина"само в Българският.Какво означава "планиране"- най-общо обмисляне на бъдещи действия.Но може да се каже също,че е създаване на определена мисъл-форма,която се носи в пространството и чака своето материализиране,изпълнение.А какъв е другия смисъл на думата "планирам"-нося се свободно в пространството.А планината е мястото където свободно носещата се Божественна мисъл-форма се улавя,приема най-добре, защото е далеч от местата запълнени с всякакви мисъл форми,далеч от гъсто населените места.Не случайно за да се общува с Бога всички са се качвали в планините...Или планината е мястото за получаване на Божия план за човеците.Славянската дума "уд" се е използвала в Българския език до 40-те години (съдя по лекциите на Петър Дънов) и означава крайник,разчленение,член.Да разгледаме думата"удовлетворение".Удо-воле-творение.Удово волево творение. Уда чрез волята твори.Ние неправилно я възприемаме като наслаждение,задоволство.Но пропускаме думата "творение".Или получаване на наслаждение,задоволство от творческия процес.Съвместно творение и радост за всички от неговото съзерцание-това желае Бог от нас.Ние творим чрез удовете,а творческата мисъл ни е дадена от Бога.Или изпълняваме Божията воля.Това всъщност е идеалът, когато вършим Божиите дела,а не своите лични егоистични желания,когато сме готови на себе-отричане.Плътското удоволствие (изпълнена е волята на уда) ,ако няма за цел Божественно творение не може да бъде удовлетворение...Ето какво изначално е означавало удовлетворение.Няма език в които думите душа,дух, дъх,дишам,дихание,въздишка и т.н. да са толкова близки по значение.Не случайно Висоцки пее-"и я дышу и значить я живу.."Думата "карма" не е славянска но бългаската дума карам не се нуждае от обяснение-означава действиеТова означава и думата карма ..А руската дума "карать" означава осъждане.Кармата също е действие отсъдено според предишните ти дела.Думата " кандило" се исползва от българите векове преди англичаните да започнат да използват свещта и да я нарекат candle.Думата " чакра" е санкритска и означава енергиен център,място на енергийно завихряне(въртене).Това означава и българската дума " чакрък"-това което се върти,създава вихри.Според египетската космогония Атум е Бога творец създател на света (атом-най-малката частица от материята съдържаща характеристиката на живота).От Атум произлизат Озириз-светещо същество,светлина ,дух,което също и значи ОЗАРЕН и Изида .Озирис(озарен) олицетворява животворящия дух,а Изида (българските думи зидар,иззиждам) формообразуващата материя.От единението на Озирис и Изида се ражда ХОР (събирателния образ на човека като понятие.(човеци-ХОРА)Също думите певчески хор и хоро(хоровод).И в двата случая са група хора които пеят или танцуват-или изпитват радост от живота. Думата "свят" (светът в който живеем) произлиза от свет,светлина.В руския език (а и в нашия) се използва и думата "мир" (в этом мире-на този свят), (мирово значение-световно значение) и свет (вокруг света-около света). Или изначалния Божи замисъл е бил за един мирен (без войни) и светъл (без тъмни помисли) свят.Или нашия език изразява ,чистия , истинния замисъл на Бога за света.
Няма друг език освен СЛАВЯнските, който така ярко смислово да изразява Божия замисъл,Словото на Бога,защото СЛАВЯните са СЛАВен народ.Защото това е народ избран да проСЛАВи Бога.Това не ни дава право да се възгордяваме,а да оценим по достойнство дара (дар-словото-езика на който говорим), който ни е даден от Бога в това ни въплащение.И това ми дава право да се съглася че ние сме стара нация,че нашия език е стар,чист и светъл,но това означава също,че пред нас стои огромната отговорност за бъдещето на човечеството и земята,че пред нас стои огромната задача да съхраним езика ни в чистия му вид ,да запазим нашите потомци от влиянието на тъмните сили,на заблудата и да не им отнемаме свободата на светлата човешка мисъл,която ние трябва да распространим по света.