Автор Тема: Народна традиция - Кукерите  (Прочетена 28906 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Черноризец ХрабърTopic starter

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 15
 • Пол: Мъж
Народна традиция - Кукерите
« -: Декември 31, 2007, 23:04:09 »
Народна традиция - Кукерите


Кукерските игри и обичаи се изпълняват само от мъже (главно ергени) през Сирната неделя и понеделника след Сирни заговезни, наричан Кукеровден както и на Нова Година. Всяка кукерска дружина си има водач – кукер, баба или кукерица, кукерска булка, цар, плюфкач, харачари (двама или четирима), берберин. Водачът е облечен в кози, овчи или сърнешки кожи с козината отвън, има кожена маска на главата или пък е с начернено лице. На кръста му са окачени звънци, в ръка държи дървен фалос, обагрен в червено, и пометаш (дървен прът с примързан в края парцал за измитане на пещта). Бабата, облечена в парцаливи дрехи, носи кошница с прежда и хурка и се подпира на патерица. Носи “дете” от дърво и парцали, “ражда” (като пуска коте от високо), или краде истинско дете, докато обикалят домовете. Харачарите носят синджир, с който ловят хората и събират от тях “неизплатени данъци”. Плюфкачите, с начернени лица и дървени оръжия, имат на главата си бръсната кожа или сиренен мях, за да изглеждат плешиви. С лъкове те стрелят пепел по лицата и дрехите на хората. Царят е облечен в празнични дрехи, може да има изкуствена брада. В облеклата на останалите кукери преобладават тези, направени от кожа. Маските, често също от кожа или картон, са богато причудливо украсени с разноцветни вълнени конци, мъниста, лутурки, огледалца и пр. Всички кукери са с окачени на кръста звънци с различна големина, а в ръка носят дървени саби.


Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея са налепят разноцветни конци, лепят се парченца разноцветни платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Най-старинни се считат маските представящи вида на овен, козел и бик. Тяхното задължително присъствие в Кукерските игри доказва тезата, че кукерските игри по произход са свързани с древните дионисиади. Въздействието на маскираните кукери допълнително се подсилва и от звука на окачените по тях медни и тучени (ляти, бронзови) звънци.
Някои маски имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно; от другата носът е гърбав, а лицето зловещо. Тези маски са символ на доброто и злото, които съществуват неразделно в света и са неотменими. Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете на украса. И тук преобладава червения цвят - символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.

Първият обреден момент в кукерският обичай е обхождането на всички домове с пожелания за здраве, плодородие и благополучие и събиране на подаръци (брашно, боб, яйца и пр.). При това кукерите изпълняват различни битови и комични сцени. Накрая на селския мегдан кукерите играят буйни танци, като раздрънкват силно окачените по тях звънци.

Вторият момент е обредното заораване и засяване, където централна фигура е царят. Обикновено се избират най-личният стопанин, с първо мъжко дете или баща на близнаци, за да бъде плодородна годината. За царя може да бъде сложена трапеза на селския мегдан, на която той хапва три залъка, отпива вино и нарича за здраве, берекет и плодовитост. След това подкарва впрегнатите в ралото кукери, изорава три бразди в кръг и засява. Кукерите символически “убиват царя” (или кукерската булка) с носеното оръжие – кросно, след което това обредно лице възкръсва.

В някои селища през нощта срещу Нова година се изпълнява обичаят "камили". Важно място сред подготовката му заема осигуряването на обредния реквизит. В основата на обичая стои древната огромната идея за превъплъщението, затова голямо значение се отдава на маската, като основен характеризиращ компонент. Маските по изумителен начин е проявена голямото майсторство и е изразена голяма фантазия. Те се съхраняват грижливо и всяка година се освежават. Традиция се забелязва при предпочитането на определени материали, така и в образите, символиката и начина на обработката на маските и костюмите. Всяка епоха внася нови участници в обичая.
"Камилата" правят от две върбови дръвчета, с дължина 1 - 1,5 метра, които са съединени в двата си края с две перпендикулярни пръчки. Двете успоредни дръвчета са свързани с няколко извити пръчки от габър или дрян. Така направения скелет покриват с чул. Главата на "камилата" е покрита с кожа или на нея е нанизана невестулка. Завързват хлопки отпред и отзад на "камилата" и й поставят опашка. Така направената камила носи момък, който е облечен в носия, с бели навуща, с черни върви, обут в цървули. Момъкът трябва да бъде здрав и силен, за да може да играе и при среща с друга "камила" да я победи.
Дивиджиите са облечени в кожуси с козината навън. На кръста се завързват кожен ремък и на него прикрепят отзад звънци и хлопки. На главата си поставят маска. Маската се прави от шаяк и се украсява с цветни конци, панделки, дантели, пулове. Дивиджията носи в едната си ръка дървена сабя, а в другата топуз. В миналото в обичая участвали само ергени, през последните години вземат участие и женени мъже.
След излизането на коледарите на двора играят дивиджиите и камилата, носеща името "Марийка". Те говорят малко и извършват различни ритуални действия. Участниците в обичая не трябва да бъдат разпознати от своите съселяни за да бъде привлечено плодородието и игрите им да бъдат успешни. Маската им дава възможност да извършват действията, които в друго време без маска биха били възприети като разпуснатост и разюзданост. Маскираните скачат, дрънкат със звънци, търкалят се по земята, точат сабята си с топуза, правят различни шеги. Клатушкането и повалянето на участниците се прави с цел, да легне от тежко жито класът на нивата. Чрез търкалянето по земята те се стремят да поемат жизнена сила от земята, за да бъдат здрави. На звука на звънците се приписват профилактични свойства, прогонва се всякаква лошотия. Те са неизменен атрибут на карнавалните игри у всички народи и се смята, че имат предпазно, отгонително-магично въздействие. Камилата пада на земята, дивиджията започва да си точи сабята, като обяснява на стопаните: "Камилата ми идва от далеч и е обосяла, трябват ми пари, за да и купя подкови, иначе ще трябва да я заколя." Домакинът дава парче наденица за подкова и пари. Дивиджията "подковава" камилата, като върху крака и държи топуза и удря със сабята. Но камилата пак не става, тя се е разболяла, трябва и лекарство – парче кебап, за да оздравее. Дивиджията натърква с месото тялото и главата на "животното" и то се изправя. В тази "смърт" и "възкръсване" на зооморфното същество се олицетворява смъртта в природата през зимата и нейното възкръсване през пролетта. Ритуалното убийство, често срещан епизод в карнавалните игри, можем да приемем като магичен акт. За да се обезпечи възраждането на природата през пролетта, по принципите на подражателната магия е нужно да се извърши или инсценира убийство и възкресяване.
Обхождането на къщите става само през нощта: "Не бива слънцето да ги свари по пътищата." След обикалянето на цялото село коледари, дивиджии и камили се събират сутринта на мегдана, където са излезли всички селяни. Те ги развличат с весели сцени, играят своебразни буйни кукерски танци. Подскачат високо, "за да расте високо житото", раздрънкват звънци, размахват саби и топузи. Борят се камилите от две групи и по резултатите от тази борба се гадае за благополучието през годината. Вярват, че ако паднат капки кръв ще има берекет през годината. Обичаят завършва с общо селско хоро на мегдана. Със събраните пари и храни участниците в карнавала си устройват гощавка.
В сцените, които разиграват маскираните лица, и в диалога, който водят, се чувства гротеска, пародия. Ако артистичността на участниците е на високо ниво, то зрелището може да има не само развлекателен, но и естетически характер.
През нощта срещу Васильовден групата обикаля къщите, водят се шеговити разговори с домакините. Подаряват им се краваи, пари и булката за благодарност целува ръка на стопанина. По време на посещенията по домовете, по улиците, при среща с различни случайни хора или с насъбралите се зрители кукерите правят комични и цинични закачки, разиграват различни сцени. Зрителите също се закачат и шегуват с маскираните. Шествието е шумно и весело. Игрите са наситени с богата зрелищност, действена конфликтност, разнообразни костюмирани персонажи, комически сцени и ефектни импровизации. Това е едно истинско народно празненство, пълно със свежест, хумор и сатира - народен театър на открито, в който зрители и изпълнители са действащи лица. На смеха приписват особена магическа сила и се стремят да въздействат с нея на животинския и растителен свят. Често магическата функция в народните обреди е наситена с театрални елементи. Затова много от изследователите приемат, че игрите с маски представляват първообраз на театъра.

http://www.bulgarian-folklore.com/readarticle.php?article_id=212
« Последна редакция: Август 25, 2018, 06:33:44 от Hatshepsut »
 

Неактивен Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,369
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #1 -: Март 09, 2008, 09:02:22 »


Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни.
Празникът, който се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, поставя началото на най-продължителния пост през годината, съобщава БТА. На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слага баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба. Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни.
На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате..." - "Господ да прощава, простен да си!", е задължителният отговор. Веселието по време на вечерта е най-голямо при т. нар. хамкане. След вечеря бабата завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят да захапят парчето храна.
Обредът се нарича "люшкане". Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата. Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове, наричани Сирнишки. Огънят се пали от момчета и ергени, като се използва "мамуляк" (слама от царевица) и "черешовина" (кори от черешово дърво). Запаленият огън се прескача от всички.
Вечерта на Сирната неделя мъжете повестяват заговяването за Великден, стреляйки с пушка. Със Сирни Заговезни са свързани и кукерските игри.

http://dnes.dir.bg/2008/03/09/news2750290.html
« Последна редакция: Януари 26, 2017, 08:53:39 от Hatshepsut »
 

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #2 -: Юни 26, 2008, 20:42:08 »
Ето малка част от това което видях на Сурва тази година!« Последна редакция: Декември 31, 2012, 18:33:07 от Hatshepsut »
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #3 -: Юни 27, 2008, 23:43:59 »
Традицията на кукерските игри ни свързва с волжките българи и Шумер, Халдеа и Луристан.

В хрониките на арабския  хронист Хаджи-Омар се говори за Празника на българите - НАРДУГАН:

Цитат
Съгласно друг арабски хронист, Хаджи-Омар, Нардуган (Мардуган, Мардукан, Нардуан) е волжско-български национален праздник "Рождество на Мардукан". Мардуган се празнувал в периода на декемврийското слънцестоене. Изграждала се снежна крепост, в която се поставяла кукла на злия бог "Тама-Тархан". Името Тама-Тархан вероятно идва от “тьма таркан” - “черен управител” – символ на ЧЕРНИЯТ БОГ. Подобно име имал и град Тмутаркан (Черния таркан), столицата на Черна България – подчинена федерална единица в състава на федералната Хазарска държава. Участниците в празника си поставяли маски и се разделяли на две половини. Едните защищавали снежната крепост, а другите се стремели да влязат в крепостта с помощта на огромно чучело на кон, бик или камила, направено от бял матерал. По време на шествието бялото чучело (БЕЛИЯ БОГ) било носено на високи копия или возено на талига, а всички пеели и свирели на тръби и думкали тъпани. Крепостта се превземала обезателно а куклата на “Черния бог” се окачвала на дърво (т.е., отдавала се като дар или жертва на бога). Церемонията вероятно символизира битката между злите сили (Черния бог) и светлите сили (Белия бог), което е много характерно за космологията на иранските народи. Подобни митологични персонажи,  Белобог и Чернобог са описани и при източните славяни. При тях това вероятно са ранни заемки от иранците живеещи по Северното Причерноморие, подобно на бог Хорст, Даждбог, божествената птица Симаргл и др.

http://www.protobulgarians.com/balgaro-kavkazki_vrazki.htm

 
При иранците Върховния бог е Зурван, а синовете му са Ахура Мазда(Добрия) и Ангрю Майню(Лошия)
При шумерите вурховния бог е АНУ - бога на небето , а сина му е ЕНКИ, чиито  синовете са УТУ(Добрия - бога на слънцето) и МАРДУК(Лошия - бога на есенното слънце)

При нас българите са останали следи и от Иранските и от шумерските богове.

СУРВА - Зурван - върховния бог на иранците, името на който се превежда от авестийски - ВРЕМЕ
ЕНЬОвден - АНУ - летния български празник на лятното слънцестоене
ЯНКУЛ - Енки - бога на земята, интелигентноста, мъдроста и магията. П.Добрев го нарича Господаря на Времето
НАРДУГАН - Мардук - върховния бог на Вавилон. Празника на волжките българи идентичен със Сурва
IYI - Уту - Свещения символ на българите - бог на слънцето и справедливостта!!!

Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: Февруари 23, 2015, 19:39:51 от Hatshepsut »
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #4 -: Юли 26, 2008, 13:32:57 »
Ето го поредното нещо сътворено от мен :)

Малък сайт за Сурва със снимките които направих тая година: http://www.surva-bg.com/

Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Desko

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 173
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #5 -: Декември 30, 2008, 16:25:12 »
Въобще не му се връзвайте на тоя макебулгар! Покрай кукерите се опитва да си пробута лъжливите теории за знаците и боговете.
Айде стига вече лъжи и измислици.
Особено много се спекулира с  IYI, спрете да си измисляте за неща, които не съществуват.
 

Неактивен Death angel

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1,486
 • Пол: Мъж
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #6 -: Януари 24, 2009, 15:58:23 »
В Перник започна Международният фестивал на маскарадните игри
 24 януари 2009 09:00 | Ели Ташева


 
   

С концерт-спектакъл „Магията на доброто” снощи в Перник бе открит 18-тия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2009”. 330 маскирани изпълнители на български фолклор излязоха снощи на сцената пред Двореца на Културата в Перник за участие в спектакъла „Магията на доброто”. С пищният концерт се откри за 18-ти път Международния фестивал на маскарадните игри.

Начало на празника даде кметът Росица Янакиева. Участниците и зрителите на шоуто приветства и президента на фондацията на европейските фестивални градове.

В дефилетата на пернишкия площад днес и утре ще преминат 5600 маскирани от 91 групи. Близо 300 представители на четири европейски държави ще покажат своите ритуали и танци. Гости на маскарадната столица на България – Перник са и 13 официални чуждестранни делегации.
 ... ...


http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=323523


Който има възможност да заповяда днес и утре в Перник !  :)
Дават го директно и по местната кабеларка ТВ"Кракра"

П.П.
 Малкия син мина сутринта. Ако мога ще кача снимки.  :)

Последни новини от Международният фестивал на зимните маскарадните игри:

Туку що видях, че  ... вече в гр. Перник плашим караконджулите и с маска на Обама .
    :-P :lol: :-P
« Последна редакция: Септември 03, 2011, 05:23:28 от Hatshepsut »
Не падай духом, където ти падне !
 

Неактивен Балкани

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,076
 • Пол: Жена
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #7 -: Януари 24, 2009, 19:51:55 »
Току що се връщам от Перник.
Обама изби рибата :-P
Ще кача снимки по някое време.
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, драго,
а вий... вий сте идиоти!
 

Неактивен BMPO

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 618
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #8 -: Януари 29, 2009, 15:57:21 »
Някой да пусне снимки от сурва.
Аз нямам фотоапарат и не снимах...

Балкани, ти си ми надеждата! Искам снимки!
« Последна редакция: Септември 03, 2011, 05:24:57 от Hatshepsut »
ВМРО - Вътрешна Македонска Революционна Организация
ВМРО-БНД - Влашка Милиционерско-Разбойническа Организация - Бивши и Настоящи Доносници
Спрете кражбата на името!
 

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #9 -: Февруари 07, 2009, 11:40:01 »

SURVA - The sons of fire!
« Последна редакция: Август 25, 2018, 06:35:47 от Hatshepsut »
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Сосипатор

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 824
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #10 -: Февруари 07, 2009, 14:36:27 »
Ебати гадостта е това!!!
« Последна редакция: Февруари 07, 2009, 14:43:35 от Императора »
 

Неактивен Балкани

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,076
 • Пол: Жена
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #11 -: Февруари 07, 2009, 21:42:51 »
Ебати гадостта е това!!!

От българската култура ли се отричаме?
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, драго,
а вий... вий сте идиоти!
 

Неактивен Сосипатор

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 824
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #12 -: Февруари 07, 2009, 23:01:01 »
Ебати гадостта е това!!!

От българската култура ли се отричаме?

Това е една езическа гадост, нищо повече.

България е православна държава, и подобни гадости не са присъщи на небесния народ носител на светлината (е поне некога е бил такъв).

Това е израз на падението до къде може да стигне един народ.

Алооо Франкфурт, са требе да пуснете тема "Азис, българската икона, и педерастията като израз на родната нация". Щом като всички гадости дето се мъдрят из родината ще тачим, давай тогава. Кво толкова.
 

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #13 -: Февруари 07, 2009, 23:51:59 »
Ебати гадостта е това!!!

От българската култура ли се отричаме?

Това е една езическа гадост, нищо повече.

България е православна държава, и подобни гадости не са присъщи на небесния народ носител на светлината (е поне некога е бил такъв).

Това е израз на падението до къде може да стигне един народ.

Алооо Франкфурт, са требе да пуснете тема "Азис, българската икона, и педерастията като израз на родната нация". Щом като всички гадости дето се мъдрят из родината ще тачим, давай тогава. Кво толкова.


Соси,  тия ритуали не са езически, а са от пред християнската вяра на българите! Тази вяра е била Вярата на Маговете!!!! И това е така наречения Зороастризъм - Огнената религия!

Като запален християнин сигурно си запознат с историята на християнство. Учените които се занимават с нея казват, че християнството и юдаизма са заели много неща директно от зороастризма който е възникнал МНОГО по рано от тях! Идеята за месията - спасител е именно от там, и той носи твоето име - СОСИШ!   


Christianity is Pagan

В България почти всички християнски празници вървят паралелно с българските обичаи! Точно след 3 седмици на 1 март да не забравиш да се накичиш с езическите мартенички, а късно вечерта на същия ден да не се изплашиш от някой кукер или някой въртящ се езически оротник! И да не забравиш да прескочиш огъня за здраве!
« Последна редакция: Август 25, 2018, 06:36:42 от Hatshepsut »
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Сосипатор

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 824
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Народна традиция - Кукерите
« Отговор #14 -: Февруари 08, 2009, 00:35:44 »
Как ще не е езичество, като е чиста проба езичество отсекъде. И никак нема нищо общо със зороастризма. Първо зороастризма не е бил никога българска вера, и макар че е дуализъм пак си е езичество.
А до християнството не е имало български народ. Началото на българите идва със срещата на варварските племена с византия, се до покръстването когато един вид се конституира българския народ.
А колкото до тоя кукерски обичай, това не идва по никакъв начин от зороастризма, а от средно-европейските славянски вярвания.
Подобно нещо е имало у галите, при германите и при славяните. При нас е дошло през славяните.
Недей си съчинява сега. Тази гадост не е иранска, а пра-славянска. Каквато и да е, пак си е гадост.
« Последна редакция: Август 25, 2018, 06:37:00 от Hatshepsut »
 

 

Неравноделните тактове в българската народна музика

Започната от Hatshepsut

Отговора: 4
Прегледи: 2355
Последна публикация Юли 17, 2011, 17:33:36
от Hatshepsut