Автор Тема: Войната по пътищата!  (Прочетена 28670 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен AmenhotepTopic starter

• Pharaoh
  • Hero Member
  • Публикации: 3,527
  • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
    • Профилът ми във VBOX7
  • Зодия: Gemini Gemini
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Войната по пътищата!
« -: Септември 30, 2006, 20:31:03 »
Всеки ден в пътнотранспортни произшестния, в България гинат хора.
За седмица - десетки, за месец - стотици, за година - хиляди.
Защо нямаме никаква култура на каране?
Защо не спазваме ЗДП (Закон за Движение по Пътищата)?
Защо се дават книжки на куцо и сакато?
Как да помогнем за справянето с този проблем?

Последната стания посветена на войната по пътищата в Нетинфо - 198 пияни шофьори и 221 без книжка заловени за две денонощия
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=943715
Цитат
Само за едно денонощие при пътнотранспортни произшествия са загинали 11 души, докато в държави, където се водят активни бойни действия, жертвите са с пъти по-малко, отбеляза Петков.
« Последна редакция: Септември 30, 2006, 20:32:47 от Amenhotep »

Неактивен SSK

• Forum Member
  • **
  • Публикации: 288
Re: Войната по пътищата!
« Отговор #1 -: Септември 30, 2006, 20:42:51 »
Аз съм млад шофьор Аменхотеп.
Знам как ми дадоха книжката с минимум знания.
Шофьорските курсове са под всякаква критика,учебните коли са изключително опростени,изпитващите в повечето случай са два типа-или дават за минимум знания или дават след 2-3 скъсвания.
Специално за учебните коли са дизелови и с качени обороти което опростява много нещата.

В момента не карам без баща ми,защото може да имам книжка но това не значи че съм правоспособен шофьор.
Трябва да покажем на Света,че не всички сме като тях.

• Pharaoh
  • Hero Member
    • Профилът ми във VBOX7
« Отговор #2 -: Септември 30, 2006, 20:58:12 »
От 7 години съм шофьор, и все още се смятам за млад шофьор.
Имам 1 катастрофа (не по моя вина).
Само веднъж съм карал пийнал - хванаха ме, имах си ядове - от тогава и 1 глътка бира да съм пил, не сядам зад волана.
Колкото до състезателите по пътищата...
Колегите ми от НБУ ме бъзикаха че карам като баба, спазвам предимствата и ограниченията на скоростта. Казваха ми "абе ти от НБУ до центъра ме караш за повече време отколкото ще се придвижа с маршрутка" отговорих им - "качвайте се на маршрутка". Питаха ме - "След като имаш връзки в КАТ (наистина имах), и знаеш че никой няма да те пипне, защо караш като баба?" аз им отговорих - "защото не искам да загробя този когото возя, някой непознат, и на последно място себе си"

Имаше един руски виц по темата
Чужденец отишъл в Грузия, качил се на Такси, казал накъде да го кара и бакшиша отпрашил с бясна скорост.
Наближиили светофар - светело червено - бакшишът дал газ и профучал през кръстовището.
- Защо мина на червено бе? Поитал чужденецът
- Щот` съм Джигит.
Това със червения светофар и разговора се повторило още 2 пъти. Но наближили кръстовище, светофара на който светил зелено. Шофьорът набил спирачки и спрял. Чужденецът попитал:
- К`во става бе? Що спираш? Зелено е! Нали си Джигит?
- Абе, аз че съм джигит, джигит съм, ама в Грузия има и други джигити!
« Последна редакция: Септември 30, 2006, 21:05:09 от Amenhotep »

Неактивен Skarlet

• Hero Member
  • Публикации: 1,807
  • хуманистка
  • Зодия: Sagittarius Sagittarius
« Отговор #3 -: Септември 30, 2006, 23:47:46 »
Златни правила за движение по пътищата

За водачи :

1. Никога не спирайте заради пешеходец, освен ако не се хвърли под колата ви.

2. Първото зърнато място за паркиране ще бъде и последното. Заемете го светкавично.

3. Винаги се оглеждайте наляво и надясно, когато пресичате на червено.

4. Никога не използвайте мигачи, когато променяте посоката си на движение. Те само предупреждават останалите шофьори да дадат газ и да ви попречат на маневрата.

5. Контактът с очи с шофьор от другия пол отнема предимството ви.

6. Винаги когато е възможно, спрете насред пешеходната пътека, за да попречите на колкото се може повече пешеходци. А ако някой от тях стъпи на зебрата пред вас, дайте газ и клаксонирайте, докато не го изгоните обратно на тротоара. Пешеходците са безправни участници в движението.

7. Паркирайте на тротоарите при всяка възможност, така че пешеходците да бъдат принудени да слязат на улицата. Там другите шофьори ще се погрижат за тях.

За пешеходци:

1. Никога не пресичай на зебра или ако има подлез не го използвай (По възможност пресичай колкото се може по-често Цариградско шосе, а през време на коледните пости пресичай и по автомагистрала Тракия и Хемус).

2. Никога не спирайте пред кола освен ако тя не е полицейска или не лети със 200 километна в час (справка: Вж 1. Пресичане на магистрали)

3.1 [Отнася се за бабички] Никога не се оглеждай докато пресичаш 3.2 [Отнася се за млади] Винаги като пресичаш отдели поне 1 минута да стоиш посредата на пътното платно

4. Първото свободно място в автобуса ще бъде и последно, заемете го светкавично.

5. Контакт с очи с друг пешеходец, чакащ да се качи в автобуса автоматично прави правото ви да слезнезнете пръв невалидно.

6. Винаги когато е възможно пресичайте на червено човече. Ако водачите ви клаксонират ги напсувайте "Ко искаш уа галош". Ако някой от тях даде газ скочете пред него и го накарайте да набие спирачки и да предизвика верижна катастрофа. Вие сте в правото си да не платите нищо от щетите.

7. Винаги вървете по улицата - така ще накарате шофьорите да се хвърлят в насрещното платно, а там ще се погрижат за тях.

• Pharaoh
  • Hero Member
    • Профилът ми във VBOX7
« Отговор #4 -: Октомври 01, 2006, 11:26:41 »

• Pharaoh
  • Hero Member
    • Профилът ми във VBOX7
« Отговор #5 -: Октомври 23, 2006, 10:22:05 »
През денонощието са регистрирани 12 тежки катастрофи в страната; един е загинал

23.10.2006
София. Един е загинал през изминалото денонощие при катастрофа, съобщиха от КАТ.

На територията на страната са регистрирани 12 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП); ранени са 15 души.

В София са регистрирани 74 леки и четири тежки ПТП.
БТА

• Pharaoh
  • Hero Member
    • Профилът ми във VBOX7
« Отговор #6 -: Октомври 28, 2006, 19:39:22 »
Автобус №280 катастрофира на столичното "Цариградско шосе", няма жертви

Няколко души са били ранени, пострадали са и леки автомобили
27.10.2006

Автобус №280 катастрофира тежко около 21,15 ч. в петък вечер, движейки се по "Цариградско шосе" в столицата по посока към "Орлов мост" в отсечката след Полиграфическия комбинат.

По първоначални данни от КАТ жертви няма, няколко души са били ранени, но вече са настанени в болница.

Колата на софийския градски транспорт с регистрационен номер СА 1562 А е разбила мантинелата и е преминала в насрещното платно на булеварда, заемайки двете леви ленти на двете платна при спирането си.

При инцидента тежко са пострадали поне два леки автомобила. Движението по булеварда в посока към хотел "Плиска" е било спряно.

Шофьорът на автобуса твърди, че е загубил контрол над управлението на машината, тъй като е бил засечен.

На мястото на катастрофата веднага са пристигнали екипи на "Спешна помощ", на полицията и пожарната, както и кметът на София Бойко Борисов.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
31-годишен мъж загина при втора катастрофа за денонощието на "Цариградско шосе"

Инцидентът е станал към 1,45 ч. сутринта, само часове след пътната злополука със студентския автобус №280 там
28.10.2006

31-годишен годишен мъж почина на място при катастрофа с лек автомобил на столичния бул. "Цариградско шосе", съобщи пресцентърът на МВР. Инцидентът е станал към 1,45 ч. тази сутрин, само часове след пътната злополука със студентския автобус №280 там.

Автомобилът "Ауди 90" се движел с несъобразена скорост, вследствие на което напуснал пътното платно, блъснал се в каменно ограждение и метален стълб и се преобърнал.

Починалият е от София, а спътникът му - 30-годишен и също от столицата, е леко ранен.

През изминалото денонощие в страната са станали 29 пътни инцидента, при които са загинали четирима души, съобщава пресцентърът на МВР. Ранени са били 41 души, от които трима с опасност за живота. В София леките произшествия са били 114, а тежките - 10. Загинал е един човек, а 15 са ранени.

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=956897 - нетинфо!

Неактивен Бай Иван

• Hero Member
  • Публикации: 1,280
  • Зодия: Scorpio Scorpio
« Отговор #7 -: Октомври 28, 2006, 20:40:03 »
                   Преди време 24-часа поде инициатива със стикерите "Карай умно  - стигни жив", което е похвално, но не е достатъчно.

• Pharaoh
  • Hero Member
    • Профилът ми във VBOX7
« Отговор #8 -: Ноември 24, 2006, 09:03:33 »
24.11.2006

Трима души са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие; регистрирани са 25 тежки пътни инцидента, съобщи пресцентърът на МВР. Ранените са 34, за живота на двама от тях има опасност. В София през денонощието са регистрирани 295 леки и 11 тежки катастрофи, при които има 16 ранени.

• Pharaoh
  • Hero Member
    • Профилът ми във VBOX7
« Отговор #9 -: Ноември 28, 2006, 20:05:45 »
Ето хора, Боян Расате е поредният човек пострадал от "Войната по пътищата".
Да убиеш човек в пътен инцидент е дълбока психическа травма. Ужасен кошмар за цял живот.
Боли ме сърцето, като си помисля за семейството на загиналия човек...

Измира народът ни по пътищата, всеки кара както си знае, всеки пресича където и както си иска, нямаме никаква култура на автомобилизъм. Колите ни са стари-счупени или нови-мощни. Новите коли ги караме до дупка, все едно сме в танк и сме безсмъртни, старите ги караме, да се състезаваме с новите, да не останем по-назад.
Вместо ЗДП (Закон за движение по пътищата) да важи за ВСИЧКИ учасници в движението - водачи и пешеходци, ЗДП важи само когато пътните полицаи те рекетират за пари, когато те спрат.

Неактивен Иван Иванов

• Senior Member
  • Публикации: 619
« Отговор #10 -: Ноември 29, 2006, 22:33:30 »
Ами губим повече хора за една година от пътни инциденти, от колкото Сърбия изгуби по време на съюзните бомбардировки преди десетина години.  :(

• Pharaoh
  • Hero Member
    • Профилът ми във VBOX7
« Отговор #11 -: Ноември 29, 2006, 22:41:14 »
Най-важното е да имаме КУЛТУРА НА ШОФИРАНЕ!
Разбира се и трошките - коли и фактът че пътищата ни са като Бейрут след бомбардировка са важен фактор, но ако караме културно и внимателно, рискът от катастрофи намаляма много.

• Pharaoh
  • Hero Member
    • Профилът ми във VBOX7
« Отговор #12 -: Декември 07, 2006, 22:00:20 »
Втори Лим край Бяла: Aвтобус падна в Янтра

На място са загинали 17 души; ранени бяха 14-има, един от които по-късно почина
07.12.2006

17 души са загинали на място в тежка катастрофа край град Бяла. Ранени бяха 14 души, един от които по-късно почина. Сред пострадалите има две деца.

Около 17 ч. пълен с жито камион е ударил автобус от градския транспорт в Бяла, който превозвал прибиращи се от работа хора.

След удара двете превозни средства са паднали в р. Янтра от около 15 метра. Най-вероятно причината за инцидента е отказ на спирачките на товарния автомобил, имало е и гъста мъгла, уточниха от МВР.

След като е изхвърчал от пътя, автобусът е паднал на покрива си, който се е откъснал.

Смъртта на жертвите и нараняванията на пострадалите са причинени от механични удари. Няма загинали от удавяне, тъй като автобусът се е спрял, преди да падне във водата.

Шофьорът на товарния автомобил е жив и е задържан. Започнали са следствените действия.

Петима от пострадалите са тежко ранени. В болницата в Бяла има седем души, от които една жена е с отстранен далак, а останалите са с травми, но без опасност за живота.

Двете пострадали деца са настанени в русенската болница. Едното от тях е с черепно-мозъчна травма, а другото - със счупена ръка.

Това можете и да не го четете!
По разпореждане на министър-председателя Сергей Станишев за Бяла замина спешно вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, който замества Станишев в негово отсъствие.

Премиерът е на посещение в Португалия, но утре се прибира у нас по спешност. В събота кабинетът ще се събере на извънредно заседание.

За мястото на инцидента са отпътували и министърът на вътрешните работи Румен Петков и колегата му от здравното ведомство проф. Радослав Гайдарски, както и министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

Президентът Георги Първанов е провел разговори с министър Петков, с кмета на Бяла Кольо Келерджиев и с областния управител на Русе Мария Димова.

Държавният глава е информиран за мащаба на инцидента и за предприетите мерки по спасяване на пострадалите.

Има готовност за оказване на високоспециализирана медицинска помощ на пострадалите в инцидента край Бяла, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

При необходимост ще бъдат осигурени медицински екипи от болниците в Плевен и Варна. Под ръководството на министър Радослав Гайдарски са организирани спасителните мероприятия, заявиха от здравното ведомство.

Министерството получава непрекъснато информация за състоянието на пострадалите и координира взаимодействието между спасителните екипи, лекарите в болниците и други здравни структури.

Неактивен Sol Invictus

• Senior Member
  • Публикации: 617
  • Степен вълк
« Отговор #13 -: Декември 07, 2006, 22:08:37 »
Днес колегите разправяха как срещу 50-100 лв си взимаш изпити за каквато и категория да искаш. Мен сега се опитват да ме изнудват пък за 200, което май няма да стане...Ама ми е все тая - и без това не си слагам главата в торбата да карам при това безобразно положение.
Изгори след прочитане!

Неактивен Skarlet

• Hero Member
  • Публикации: 1,807
  • хуманистка
  • Зодия: Sagittarius Sagittarius
« Отговор #14 -: Декември 07, 2006, 22:15:10 »
Да, четох за тази катастрофа, мир на душите на загиналите и дано ранените да се оправят. :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry:
Само не разбирам, какво търсят толкова министри там? И всички да се скупчат там, полза никаква.
 :fsniper:  :fsniper:

"Войната" на мъпетите-Боко срещу Гоце или Т.Живков срещу Т.Живков

Започната от Петкан

Отговора: 2
Прегледи: 837
Последна публикация Март 10, 2010, 10:11:04
от penko