Автор Тема: Кратки данни за власите в Македония  (Прочетена 1835 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kanalcek

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 18
 • Пол: Мъж
КРАТКИ ДАННИ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ВЛАСИ, ВЗЕТИ ОТ ИНТЕРНЕТ-ФОРУМИТЕ

 

(Забележка: Ако авторът на тези данни ги открие на нашата страница, може да добави по-обширен коментар по този въпрос)

 

Страница за прабългарите. Език, произход, история и религия в статии, книги и музика.

http://protobulgarians.com

 

 

        Македонските власи (самоназвание армъни) доста се различават като бит, история, а дори и по езика си от отвъд дунавските власи. В България най-много влашко (армънско) население има в гр. Пещера, Велинград и околните села. В Гърция по неофициални данни влашкото (армънското) население е половин милион и живее в някои дялове на гръцка Македония, Тесалия и Епир.

        Власите (армъните) са играли и играят и сега доста важна роля в историята и в политическа конюнктура и икономика на Република Македония. Официалните данни в Македония са, че армъните там са 10 000 души. Много повече са македонците с влашко потекло. Характерно е, че армъните или още т.н. македовласи се считат за истинските потомци на древните македони.

        Както в миналото, така и днес част от власите са били истински български патриоти т.е. българеели са се. Друга не малка част пък са били върли гъркомани-фанариоти. По-късно сред тях са се пръкнали и власи-сърбомани и в по-нови времена имаме и власи-македонисти. Известен български патриот и държавник от влашко потекло е Андрей Ляпчев (”со, со благо...). Яне Сандански също е потомък на власи, преселени от Беломорието в пиринските дебри и основали родното му село Влахи. Кръщелното му име е всъщност Яни Сандули.

        Днес сърбите и власите, редом с албанците, са фактическите стопански и политически ръководители на Република Македония. Има данни, че така е било и по Титово време. Сегашният президент на Македония, Бранко Цървенковски, е от влашка семка, преселена от Албания в западна Македония. От по-известните у нас съвременни македонски личности с влашко (армънско) потекло са: влах по майка е бившият президент Киро Глигоров; полувлах е и Любиша Георгиевски - бивш посланик на РМакедония в България и настоящ председател на македонското Собрание; загиналия при ПТП популярен поп-певец Тоше Проески е родом от полувлашкия македонски град Крушево и истинското му име е Тодор Проя. Мелез между сърбомани и власи е и ”бащата на македонският литературен язик” Блаже Конески (с рожденно име Благой Конев). Първият македонски генерал в ЮНА е влахът Михайло Апостолски. За да се спаси от смъртно наказание в български затвор като партизанин, той приема българско гражданство. След освобождението си от Плевенския затвор, сръбската агентура го завербова и става  голям българомразец. Много са и лобито им в Македония е изключително силно, особено в икономиката. През Титово време, македонските власи са поставяни на ръководни постове в правителството, полицията и компартията и са играели роля на оръдия в ръцете на титовистите за избиване и прогонване на по-изявените българи от Македония.

            За край само да спомена, че власите, които се самоопределят като 100% наследници на истинските македони от времето на Александър Велики, наричат славянските македонци т.е. истниските наши сънародници там, с етнонимите ” вългари” или ”въргари”...
Допълнение:
Георги Минелаев Ифандиев- по признание на самия "велик журналист" баща му е имал румънско гражданство. Ха, познайте защо? Той е битолско.
Владо Тренев-женен за влахинка, баща на три мелеза, които я се смятат за българи я не. На всичкото отгоре тоя май е горд, че децата му не са етнически
българи.
Любчо Куртелов-четвърт влах. Този екземпляр щял да накара синовете си да се оженят за албанка и сръбкиня, за да нямалеели враговете. На него май не му ясно, че чрез смесени бракове става обезличаване. Справка Америка, Бразилия, Венецуела и мн.други страни от този тип.
Това ли са българите в Македония? Тази българска земя от влашко-български хибриди ли е съставена? Аз смятам, че не. Обаче голяма част от нашите съна-
родници ( торбешите) се пишат на преброяванията албанци, турци или мюсю-
лмани.А техния брой е значителен около 100 000. Отделно 15 000 "сърби" от Кумановско са всъщност торлаци, които не знаят една дума сръбски. Ами българите християни от областта Река.
Въпросът ми към всички? Какъв е броят на етническите българи в Македония днес?
Какъв е броят на влашкото малцинство в Македония днес? Самите цинцари твърдят, че са 150 000, което е нагла лъжа, тъй като голяма част от техните  съплеменници са се изселили навремето в Южна Добруджа, когато е била под румънско иго. Сега от тях има 100 000 в Северна Добруджа. от тях е известният футболист Георги Хаджи.
 

Tags:
   

  Кой би имал полза от война в Македония?

  Започната от Франкист

  Отговора: 4
  Прегледи: 1652
  Последна публикация 28 Апр 2012, 22:31:47
  от Петкан
  Репресии срещу българите в Македония

  Започната от Инжинер Донев

  Отговора: 75
  Прегледи: 17671
  Последна публикация 14 Фев 2012, 11:31:35
  от Франкист
  Македония не е гръцка

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 0
  Прегледи: 2585
  Последна публикация 22 Яну 2018, 09:50:52
  от Hatshepsut
  Днес Македония избира парламент

  Започната от FELDMARSCHALL

  Отговора: 23
  Прегледи: 4801
  Последна публикация 03 Юни 2008, 23:45:53
  от Родолюбец IYI
  Бойко Борисов за отношенията ни с Македония

  Започната от Генерал Колев

  Отговора: 18
  Прегледи: 4130
  Последна публикация 18 Ное 2009, 11:12:10
  от Мамарчев