Цвети Пиронкова победи Винъс Уилямс на ”Уимбълдън”Цвети Пиронкова надигра петкратната носителка на титлата на Уимбълдън Винъс УилямсСнимка: БГНЕС
Миналогодишната полуфиналиска Цвети Пиронкова се справи безапелационно с петкратната шампионка Винъс Уилямс (САЩ) за втора поредна година и попадна сред осемте най-силни на "Уимбълдън".
23-годишната пловдивчанка Цвети Пиронкова се класира за четвъртфиналите на надпреварата в Лондон след умна игра и търпеливо изчакването на грешки на съперничката. Тя успя да победи петкратната шампионка на "Уимбълдън" Винъс Уилямс с 6-2, 6-3, предаде БГНЕС.
Двете започнаха равностойно мача, но американката направи двойна грешка при 3-2 в полза на Пиронкова и българката направи пробив за 4-2. Двойна грешка на Уилямс, последвана от още две непредизвикани грешки, дадоха три поредни сетбола на Пиронкова, като българката се възползва, направи отново пробив и взе първия сет с 6-2.
Вторият сет започнаха отлично за българката и тя поведе с 3-1 след пробив. Уилямс, която се завърна в игра на турнира в Лондон след известно време извън корта, заради здравословни проблеми, върна пробива за 3-2, но след това пловдивчанката проби сервиса й за 4-2. Цвети спечели много трудно подаването си за 5-2, Винъс намали на 5-3, но Цвети не сгреши при свой сервис и затвори мача след успех във втория сет с 6-3.
Така в четвъртия кръг в понеделник, Пиронкова и Уилямс повториха четвъртфинала си от миналата година, когато българката смаза американката с 6-2, 6-3. През 2006 година, Цвети отново надигра Винъс, в първи кръг на "Аустрелиън Оупън". Уилямс пък имаше едва една победа над Пиронкова - през 2005 година в Истанбул.
"Изключително съм щастлива. Да се класирам отново на четвъртфинал на "Уимбълдън" е сбъдната мечта за мен, още повече, че победих за втора поредна година Винъс Уилямс, която е петкратна шампионка тук", коментира Пиронкова след двубоя, предаде БТА.
"Смятам, че играх добре. Стараех се да не допускам леки грешки и да натискам при всяка възможност от основната линия. Бях спокойна, което беше много важно на този етап от турнира. След всяка точка се стараех да оставам концентрирана и да мисля само за следващото разиграване", каза още тя.
Следващата съперничка на Пиронкова ще бъде номер 8 в света Петра Квитова (Чехия), която също достигна до полуфиналите на "Уимбълдън" през миналия сезон.
Квитова има две победи в два мача срещу българката, макар и постигнати през 2008 година.
"Срещу Квитова няма да бъде лесно. Все още не съм я побеждавала, но се надявам това да се промени. Сега вече всичко е възможно", каза Пиронкова.
Срещата от ложата на Централния корт изгледаха британският престолонаследник Принц Уилям и неговата съпруга Кейт Мидълтън, дукеса на Кеймбридж.
По-рано през деня от турнира отпаднаха номер едно в основната схема Каролин Возняцки и миналогодишната шампионка Серина Уилямс. В крайна сметка, четвъртфиналните двойки в тазгодишното издание на "Уимбълдън" са Цветана Пиронкова - Петра Квитова, Доминика Цибулкова – Мария Шарапова, Забине Лисицки – Марион Бартоли и Тамира Пашек – Виктория Азаренка.
Двоен смъртоносен удар за сестрите Уилямс, предаде "Дейли мейл" след мача на Пиронкова. Винъс Уилямс си тръгна от Уимбълдън, само час след като и сестра й Серена отпадна от тенис турнира от "Големия шлем".
Това е първият път, в който от 2006 г. насам нито една от сестрите Уилямс няма да спечели Уимбълдън. Това бе едва вторият мач за Винъс, след като отпадна от турнира Острелиън Оупън заради контузия на бедрото, отбелязва "Дейли мейл".
Впечатляващата Цветана Пиронкова отстрани с лекота Винъс в борба за четвъртфинала на първенството. Уилямс, която е достигала поне до четвъртфинал в 11 от 14-те си мача на Уимбълдън, не успя да намери подходящия си обсег за игра и често фаулираше в мрежата. Пиронкова изглеждаше изключително концентрирана и в чудесна форма. Светкавичен сервис и форхенд осигуриха на българката триумфа над Уилямс, отбеляза още "Дейли мейл".
http://dnes.dir.bg/temite/news/tenis-tzveti-pironkova-8931386?tag_id=104031