Автор Тема: Древно Български календар  (Прочетена 41184 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен pycu

 • Newbie
 • Публикации: 2
 • Пол: Мъж
Re: Древно Български календар
« Отговор #30 -: 11 Юни 2011, 08:09:47 »
Българският календар е слънчево-юпитеров.
Системата я намерих тук -
http://www.ninti.hit.bg/1_2.htm  
Летоброенето го намерих тук -
http://vaseto.info/books/57.pdf
като датировка на едно от писанията на 68-ма страница.
Аз само сверих информацията с позицията на Юпитер, което по-принцип не се прави, а само се цитират писанията на този и онзи без да се мисли за СИСТЕМАТА, ЛЕТОБРОЕНЕТО и КОРЕКЦИИТЕ - защо са точно такива и изчислих корекцията на оставащите 5 часа, 48 минути и 45 секунди поради липса на възможност за астрономически наблюдения НО в древността календара е сверяван с Юпитер - часовниците са били без секундарници и е нямало възможност за прецизни изчисления ( секундарникът се появява след въвеждането на Грегорианският календар ).
Ето системата -


на която се вижда че при летоброене 5 504-ри години преди настоящото 2 011-сета е на трета позиция в юпитеровия цикъл ( година - цветна колонка ) и Юпитер си е в третото съзвездие след Зимното слънцестоене.  
Годините се пресмятат по следния начин - 5 504 + 2 011 = 7 515 / 120 = 62 с остатък 75, което показва че годината седемдесет и пета от стоидвадесетгодишният цикъл - то ест ВОЛ в цикъл ОГЪН.
Повече информация на адресите по-долу -
https://www.facebook.com/media/set/?set=o.138830043878
...............................................................................................
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831  

Знаейки информацията за Българският календар можем да разберем че артефактите и техните орнаменти от храмовете-гробници от могилите на "траките" всъщност са символи от системата и корекциите на този календар и всъщност сме си тук от време ОНО -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
 8-)  
Понеже пишете и за китайския, да ви кажа че при него зодиака е същият НО с разменени животни ( съзвездия ) на девета и десета позиция - ОВЕН, МАЙМУНА и НЕ СЕ СВЕРЯВА - за това и първото животно е МИШКА, а тази година е ЗАЕК.
Не се сверява по точката на пролетното равноденствие, която вече е във ВОЛ - тоест Зимното слънцестоене започва от Свиня, а това че не се сверява означава че календарът не е техен и както са го взели - така си е и останал.
« Последна редакция: 23 Юли 2011, 02:49:52 от pycu »
 

Неактивен Преспанец

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 807
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Древно Български календар
« Отговор #31 -: 11 Юни 2011, 09:53:18 »
В библията е описано сътворение за 6 дена и седми през който Бог си почивал!!!

Цялата тази история е писана и преписвана хиляди пъти, но още в самото начало има грешка!!!

Най-точно е описанието в Книгата на Енох, и от всичко написано в нея следва, че:

Бог създаде света За Шест дена, като на седмия почива само Бог!!!

Тоест календарния цикъл на света е шест дена, от тях 5 са работни, а шестия е почевен! На седмия никой не трябва да почива, защото тогава само Бог почива, а всички останали трябва да се връщат на работа!
Ако прочетеш освен Битие и Изход, ще видиш,  че Бог е заповядал: "9. шест дена работи и върши (в тях) всичките си работи;
10. а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог: недей върши в него никаква работа ни ти, ни син ти, ни дъщеря ти, ни робът ти, ни робинята ти, ни (волът ти, ни оселът ти, нито какъвто и да е) твой добитък, нито пришълецът ти, който се намира в жилищата ти;
11. защото в шест дена създаде Господ небето и земята, морето и всичко, що е в тях, а в седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.
"

Ако не знаеш по Библейско време първият ден от седмицата е бил неделя, а последният  седми ден - събота.
А книгата на Енох е неканонична.

Книгита Битие (където освен другите неща е описано Сътворението на света) е писана много преди Вавилонския плен, по времето на Мойсей. Мойсей е живял, мисля, 13 век. Вавилонския плен е около 600 години Преди Христос, тоест доста след написването на Мойсеевите книги.
« Последна редакция: 11 Юни 2011, 09:58:34 от Анонимен »
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,065
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Древно Български календар
« Отговор #32 -: 21 Сеп 2011, 19:52:24 »
Древен слънчев календар краси парка на Разлог


Снимка: Община Разлог

На 22 септември, от 11:00 часа в централния парк на Разлог ще бъде открит възстановеният древен слънчев календар от Разлог. Календарът е един от най-точните и това е принос на българите към световната култура.

Археологическата находката от Разлог е единственото пълно и запазено изображения на Древния български календар, намерено и произхождащо от земите на днешна България.

Древният календар, символ на българското летоброене е намерен от иманяри в землището на Разлог през 70-те години на XX век. Той представлява каменен диск с кръгообразна форма с диаметър 10 см. Двустранно покрит с нисък релеф, пробит в средата – вероятно ползван за амулет. Българите използват календара от дълбока древност до края на XIX век. След проучванията археолозите датират находката от VIII век сл. Хр. 


Снимка: Община Разлог

Календарът съдържа дванадесет образа на животни, символизиращи годините в дванадесетгодишния цикъл на времето с пет времеви завъртания, образуват 60-годишния период, основен за календара (време, за което Юпитер прави 1 обиколка около слънцето).

Възстановяването на календара върху 12 мраморни морени, всяка, от които тежи между 1 и 2 тона, започва през 2007 година. Календарът е възстановен от скулптора Асен Ботев със средства от община Разлог.


http://www.e-79.com/news-43168.html
« Последна редакция: 03 Яну 2016, 14:47:28 от Hatshepsut »
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,065
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Древно Български календар
« Отговор #33 -: 01 Яну 2012, 07:06:28 »
Празничната система на Древния Български календар

I. Празници на Върховното Единство

22 ДЕКЕМВРИ: /В обикновена и високосна година - нулев ден, не включен в седмица и месец. Първият ден на годината - Нова година /Ениалем, Единак, Единажден/ - Зимно слънцестоене. Първа зима. Ден на Телесното начало.

22 МАРТ: /В обикновена година. 29 ден на Третия месец /Вечем/ - винаги петък; във високосна година - 30. Ден на Третия месец /Вечем/ - винаги събота/ - Пролетно равновенствие. Първа пролет. Ден на Душевното начало.

22 ЮНИ: /В обикновена година - 30 ден на Шестия месец /Алтем/ - винаги събота; във високосна година – нулев ден, не включен в седмица и месец - Слънчовден/ - Лятно слънцестоене. Първо лято. Ден на Духовното начало. Преградата между видимя и невидимия свят е най-тънка, а общуването между тях - най-лесно.

22 СЕПТЕМВРИ: /В обикновена и високосна година - 1 ден от Десетия месец /-/ - винаги неделя/ - Есенно равновенствие. Първа есен. Ден на Държавността. Време за Народни събори и вземане на важни държавни решения.


II. Общонародни празници

Ден Първи от Първия месец /Алем/ - винаги неделя - припасяне на зимната жертва-свиня. Завършване на подготовката за зимата. За обикновена и високосна година - 23.XII.

Ден Трети от Третия месец /Вечем/ - винаги неделя - преглед на иззимуването и най-вече на състоянието на най-важното бой-но средство конете - Кушиите. За обикновена и високосна година - 24.II.

Ден Пети от Петия месец /Бехтем/ - винаги неделя - принасяне на пролетната жертва - агне. Кратък отдих. Подсилване за полската работа. За обикновена година - 28.IV.; за високосна година - 27.IV.

Ден Седми от Седмия месец /Джитем/ - винаги събота - принасяне на лятната жертва - пиле. Кратък отдих. Подсилване за жетвата. За обикновена и високосна година - 29.VI.

Ден Девети от Деветия месец /Твирем/ - винаги събота - принасяне на първата есенна жертва - овен. Кратък отдих. Подсилване за сеитбата и оранта. За обикновена и високосна година - 31.VIII.

Ден Единадесети от Единадесетия месец /-/ - винаги събота - почит към умрелите и мъжете, отдали живота си за Отечеството - Велика Задушница. За обикновена и високосна година - 2.XI.


III. Празници, посветени на жената, дома и семейството


Ден Втори от Втория месец /-/ - винаги четвъртък - почит към жената-бабувачка - Бабинден. /За обикновена и високосна година - 24.I./

Ден Четвърти от Четвъртия месец /Тоутем/ - винаги сряда - почит към бременната, родилката и кърмачката - Благовец. За обикновена година - 27.III.; за високосна година - 26.III.

Ден Шести от Шестия месец /Алтем/ - винаги сряда - почит към майчиния дом на съпругата - Лятна Задушница. За обикновена година - 29. V.; за високосна година - 28.V.

Ден Осми от Осмия месец /Шехтем/ - винаги сряда – водосвет над хамбарите в очакване на новото зърно. За обикновена и високосна година - 31.VII.

Ден Десети от Десетия месец /-/ - винаги вторник – принасяне на втората есенна жертва - теле (даначе, юница). Запасяване на дома с месо. За обикновена и високосна година - 1.Х.

Ден Дванадесети от Дванадесетия месец /-/ - винаги вторник - подготовка на жената за зимната й работа в дома. За обикновена и високосна година - З.ХII.

http://debian.fmi.uni-sofia.bg/~nikola1/1calendar2.htm
 

Неактивен pycu

 • Newbie
 • Публикации: 2
 • Пол: Мъж
Re: Древно Български календар
« Отговор #34 -: 05 Юли 2012, 13:41:06 »
На диска от Разлог се виждат йероглифи подредени в кръг между центъра и животните и е твърде съмнителен произхода му.
Дали е изследван камъкът?
Има ли такива скали в България?
Лъжи и омотвации колкото щете и още толкова -
http://balkan1.blog.bg/politika/2012/02/03/lyji-i-omotvacii.895153 
 
« Последна редакция: 05 Юли 2012, 13:47:56 от pycu »
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,065
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Древно Български календар
« Отговор #35 -: 21 Дек 2012, 13:06:29 »

Понеже пишете и за китайския, да ви кажа че при него зодиака е същият НО с разменени животни (съзвездия) на девета и десета позиция - ОВЕН, МАЙМУНА и НЕ СЕ СВЕРЯВА - за това и първото животно е МИШКА, а тази година е ЗАЕК.
Не се сверява по точката на пролетното равноденствие, която вече е във ВОЛ - тоест Зимното слънцестоене започва от Свиня, а това че не се сверява означава че календарът не е техен и както са го взели - така си е и останал.

Йордан Вълчев също твърди, че в българския календар местата на годините "овен" и "маймуна" в 12-годишния цикъл трябва да бъдат разменени спрямо китайския календар. Аз не приемам тази теза, защото аргументацията на автора ми се стори неубедителна. Според мен последователността на годините в българския календарен цикъл е същата, както в китайския.
« Последна редакция: 17 Юли 2014, 22:25:29 от Hatshepsut »
 

Неактивен moruna

 • Newbie
 • Публикации: 1
 • Пол: Мъж
Re: Древно Български календар
« Отговор #36 -: 02 Сеп 2013, 14:27:13 »
Сур означава свещен на чист български.

Сур означава свеж ,а на чист български както казахте свещен.

Сура вълна - небоядисана вълна.

Книгита Битие (където освен другите неща е описано Сътворението на света) е писана много преди Вавилонския плен, по времето на Мойсей. Мойсей е живял, мисля, 13 век. Вавилонския плен е около 600 години Преди Христос, тоест доста след написването на Мойсеевите книги.

Евреите са били роби в египет и най-вероятно са създадени от предците на фараоните чрез кръстоска между земни много космати създания и гени от народа на владетелите.Редактирано от модератор: Добавени цитати на кореспондиращите постинги.
« Последна редакция: 04 Сеп 2013, 07:11:34 от Hatshepsut »
 

 

Валонското княжество – българският диамант на Адриатическия бряг

Започната от Hatshepsut

Отговора: 0
Прегледи: 1815
Последна публикация 18 Юни 2018, 07:29:21
от Hatshepsut
БОГОМИЛИТЕ - първите български анти-славянски и анти-византийски националисти!!!

Започната от makebulgar

Отговора: 37
Прегледи: 13198
Последна публикация 26 Апр 2010, 22:31:41
от frolovdd
Харалампи Джамджиев-първият български авиоконструктор и споровете за делата му

Започната от Петкан

Отговора: 0
Прегледи: 1235
Последна публикация 02 Фев 2017, 23:42:19
от Петкан
Българските владетели

Започната от Радко

Отговора: 87
Прегледи: 24007
Последна публикация 18 Апр 2015, 19:21:00
от Цар Борис три
Из историята на Българските железници

Започната от Петкан

Отговора: 0
Прегледи: 1303
Последна публикация 07 Ное 2016, 22:06:07
от Петкан