Автор Тема: Президент и парламент в Македония взаимно се обвиняват  (Прочетена 1263 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ВанадийTopic starter

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,530
 • Пол: Мъж
Президент и парламент в Македония взаимно се обвиняват

Опозицията ще прекрати бойкота на парламента

Продължават взаимните обвинения в нарушение на Конституцията между президента на Македония Бранко Цървенковски и мнозинството в парламента.

Управляващата ВМРО-ДПМНЕ определи вчера решението на Цървенковски да помилва опозиционния лидер Зоран Заев и петима негови сътрудници като "държавен преврат срещу институциите на Република Македония".

Заев, който е кмет на Струмица и подпредседател на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония, беше арестуван по подозрения за корупция и финансови злоупотреби.

Той и сътрудниците му бяха обвинени, че са злоупотребили с обществени средства на стойност 7,8 млн. евро при изграждането на мол в Струмица.

СДСМ обаче заяви, че арестът е политически и напусна в знак на протест парламента. Партията има 27 депутатски места. След като от канцеларията на президента съобщиха, че той е помилвал Заев, СДСМ каза, че се връща в парламента.

Министерството на правосъдието също осъди решението на президента. В декларация на министерството се казва, че помилването на Заев и сътрудниците му е директна груба атака срещу съдебната власт и пречка в изпълнението на функциите на институциите в борбата срещу корупцията.

Кабинетът на Цървенковски днес официално представи пред парламентарните служби решението на държавния глава да не подписва за влизане в сила седем закона, които парламентът гласува повторно в петък, въпреки изказаните от президента забележки.

Според Цървенковски повторното гласуване на законите е грубо нарушение на конституционните и законовите норми.

Председателят на парламента Трайко Веляновски и управляващото мнозинство от своя страна реагираха, като заявиха, че твърденията на Цървенковски представляват директна намеса в конституционните компетенции на законодателния орган.

Ръководителят на държавата е длъжен да спазва конституцията и законите, каза Веляновски.

Най-голямата управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ смята, че с решението да не подпише законите, за които парламентът се произнесе повторно, президентът Цървенковски директно нарушава конституцията, а заедно с оправдаването на кмета на Струмица е извършил двоен държавен удар срещу институциите.

Споровете между президента и парламента на Македония започнаха на 17 юли, когато депутатите от опозиционния СДСМ и неговите коалиционни партньори напуснаха заседанието на парламента в знак на протест срещу арестуването на кмета на Струмица Зоран Заев.

На 31 юли президентът Бранко Цървенковски заяви, че е готов да посредничи между партиите от властта и опозицията с цел опозиционните партии да прекратят бойкота си и да се върнат в парламента.

Цървенковски предупреди, че ако Събранието продължи да работи без опозиция, отказът за покана за членство в НАТО може да се повтори и с отлагането на датата за преговори с Европейския съюз.

Президентът заяви, че вече имал доста сигнали за тези последици за страната при продължаване на бойката на парламента.

Помилването на кмета на Струмица Зоран Заев беше една от главните точки в плана на президента за връщане на опозицията в парламента. На 3 август, след като от канцеларията на президента съобщиха, че той е помилвал Заев, СДСМ каза, че се връща в парламента. В парламента обяви, че се връща и опозиционната Демократична партия на албанците на Мендух Тачи.

Друга точка от плана беше, че президентът няма да подпише и пакета закони, приети от Събранието в ускорена процедура при отъствието на опозицията.

Давам си сметка за последиците, но досега не съм чул по-добра идея за това как опозицията да се върне в парламента, заяви още Цървенковски.

Междувременно и президентът, и депутатите излязоха в годишен отпуск.

Цървенковски по покана на турския си колега Абдуллах Гюл ще прекара следващите седем дни на почивка в Турция. Народните избарнници пък трябва да продължат работата си на 25 август.

През март т.г. остри реплики си размениха премиерът Никола Груевски и Бранко Цървенковски.

Президентът бе открито обвинен от премиера във воденето на "двойна игра" по въпроса за новото име на Македония, с която нанася "голяма и непоправима щета" на страната в исторически за нея мигове.

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1222579

Tags:
   

  Един Българин от Македония

  Започната от Родолюбец IYI

  Отговора: 22
  Прегледи: 7099
  Последна публикация 19 Мар 2008, 20:25:19
  от Someone_bg
  В Македония: Историята ни не може да се поделя с България

  Започната от Франкист

  Отговора: 6
  Прегледи: 2227
  Последна публикация 26 Яну 2012, 14:43:01
  от Франкист
  Алманах Македония - фототипно издание от 1931 г.

  Започната от Крум

  Отговора: 5
  Прегледи: 3474
  Последна публикация 07 Юли 2008, 01:42:15
  от Amenhotep
  Ролята на България в създаването на антибългарски чувства в Македония

  Започната от SPQR

  Отговора: 0
  Прегледи: 1147
  Последна публикация 14 Юли 2013, 14:07:37
  от SPQR
  Свети дух - ден на загиналите за Македония

  Започната от Nordwave

  Отговора: 5
  Прегледи: 4458
  Последна публикация 01 Юни 2015, 21:55:53
  от Hatshepsut