Автор Тема: Поредният вот на недоверие към правителството!  (Прочетена 800 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен AmenhotepTopic starter

 • Pharaoh
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 3,522
 • Пол: Мъж
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: None None
Обявиха мотивите за 7-ми вот на недоверие към правителството


03.10.2008
Лидерът на РЗС Яне Янев и народния представител Димитър Абаджиев днес представиха на останалите опозиционни лидери мотиви за вот на недоверие към Правителството на Сергей Станишев.


Седмият вот се иска заради неспособността на правителството да се справи с проблемите в системата на националната сигурност и защитата на основните конституционни права на българските граждани.  "Кабинетът на Сергей Станишев за пореден път предизвиква трусове в областта на националната сигурност и вътрешния ред, водещи до тотален разпад на държавността. Събитията от последните седмици са само развитие на продължаващата години наред криза в защитата на правовия ред". Това се казва в обявените днес мотиви за искания вот.

Изтъква се, че за девет месеца правителството не успя да предложи мерки за създаване на реално действащ механизъм за парламентарен контрол върху дейността на ДАНС, за което има ясни препоръки от ЕС. Липсата на ефективен държавен и граждански контрол върху ДАНС дискредитира името й пред обществото, което убива в зародиш възможностите за реформиране на органите на националната сигурност. Стъпка в правилна посока беше създаването на ДАНС, на която обществото основателно възложи сериозни очаквания. Тази реформа обаче не бе довършена – редица служби (като ДОТИ и ДОИ) остават на подчинение на МВР, а други (като НРС и НСО) на президентската институция. ДАНС непрекъснато е замесвана в ненужни скандали, които ерозират държавността. Правителството вече трета година не предлага ясна стратегия за изграждане на нова ефективна система за национална сигурност унифицирана с европейските изисквания. Правителството не изгради бариера пред политическото манипулиране на специалните служби и особено на ДАНС. Още със създаването на Агенцията започнаха опитите да се формират политически и икономически лобита за поръчки. Правителството не е в състояние да опази от политически натиск честните професионалисти в органите на националната сигурност и обществения ред и да пресече практиката тези служби да се използват за партийни и корпоративни цели. Разразилият се напоследък скандал с нерегламентирано използване на GSM – разпечатки и специални разузнавателни средства показа, че властта не може да прекрати незаконното подслушване на граждани, журналисти, дипломати и неудобни на властта политици. Органи на МВР използват СРС в пряко и грубо нарушение на закона, а правителството не предлага на парламентарното мнозинство и на Народното събрание законодателни промени, които да дадат сигурна превенция срещу злоупотреби с тези средства. Поради бездействието на изпълнителната власт България изгражда пред ЕС образ на държава, която не е скъсала с тоталитарните методи и практики на ДС. Правителството не ръководи адекватно специалните служби. Непрекъснатите конфликти и размяна на обвинения между институциите показват, че то не е в състояние да координира ефективно работата им.
Напоследък бяха изнесени факти, които показват и липса на ясна финансова отчетност за използваните от силовите ведомства бюджетни средства. Подчинените на изпълнителната власт правоохранителни органи не могат да гарантират свободата на словото и личната сигурност на представителите на медиите. В последните години бяха извършени множество атентати срещу разследващи журналисти, а заплахите срещу най-безкомпромисните от тях непрекъснато се увеличават. Последното покушение срещу журналист, както и други преди него, все още не е разкрито. В последните месеци ежедневно се съобщава за тежки криминални престъпления – убийства, отвличания, бомбени атентати, грабежи, масови измами. Нерегистрираната престъпност няколкократно надвишава регистрираните и разследваните от органите престъпления. Тези данни дават статистически израз на общоизвестния факт, че пострадалите дори не се и обръщат към полицията, защото не разчитат на реална помощ и защита. Очевидно обявените от изпълнителната власт успехи в борбата с престъпността са фикция. По индекс на корупция и обхват на организираната престъпност България заема челното място в ЕС. Въпреки санкциите и многократните критики на европейските институции, продължава източването на еврофондовете. Овластените органи не са в състояние дори да ограничат развихрилата се корупция по високите етажи на властта. Правителството на Сергей Станишев с мандата на ДПС показа, че не е в състояние да гарантира живота, достойнството и правата на личността и да създаде условия за свободно развитие на човека и гражданското общество в Република България. Няма нито компетентност, нито политическа воля да изгради и адекватно да ръководи системата на национална сигурност, която да е силна, ефективна и наистина политически независима, за да може реално да противодейства на организираната престъпност и корупцията. Службите ръководени от него погазват конституционнорегламентираната неприкосновеност на свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения. Ограничава в огромна степен възможността в страната ни всеки да има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин, с което на практика нарушава основните принципи на общовалидните европейски правила за устойчивост на демокрацията. Това правителство дискредитира името на България пред европейските ни партньори и създава условия България трайно да се превърне в огнище на инфекции за политическа и икономическа нестабилност на ЕС. /БГНЕС
 

Tags:
   

  ГЕРБ(Т) направи официална стъпка към новото турско робство на България

  Започната от Петкан

  Отговора: 57
  Прегледи: 10464
  Последна публикация 15 Окт 2010, 17:49:10
  от FELDMARSCHALL
  Видео обръщение на Николай Бареков към Реджеп Ердоган

  Започната от ivanivanov

  Отговора: 0
  Прегледи: 747
  Последна публикация 14 Авг 2013, 19:26:15
  от ivanivanov
  ДПС с нова оферта към циганите

  Започната от Исперих

  Отговора: 1
  Прегледи: 1144
  Последна публикация 12 Апр 2007, 08:01:33
  от абв
  Защо Б.Борисов и правителството вече седмица нямат реакция по скандала в Лондон?

  Започната от Siegfried

  Отговора: 68
  Прегледи: 8924
  Последна публикация 12 Апр 2018, 14:30:03
  от Siegfried
  За или Против имунитета на депутатите коза към тяхната безотговорност

  Започната от ste

  Отговора: 3
  Прегледи: 1240
  Последна публикация 12 Фев 2009, 16:48:57
  от Sentinel