Author Topic: Археологията на Тамплиерите  (Read 1227 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Amenhotep

  • Pharaoh
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 3,522
  • Gender: Male
  • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Зодия: Gemini Gemini
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
  • Politics: None None
Христос като дете, Индиана Джоунс - забавен, но вреден

„А сега, любезни зрители, ще видите чудо! На вашето внимание, патриоти, е черепът на Наполеон, когато е бил малък!!!”. Гледах поредната сензационна находка на археолога Николай Овчаров в некропола край село Нисово и се чудех защо е нужно на един доказан в професията си човек да произвежда панаирджийски сензации.

Жена била погребана с детето си по начин, близък до иконописите на Мадоната с младенеца. Младенецът правел благославящ знак. Кръстът бил тамплиерски и изяснявал влиянието на католицизма върху православието. Патос и намеци, че едва ли не в този гроб е погребана самата Дева Мария с Христос, когато е бил малък.

Очевидно и в археологията е възможно да има поп-фолк. Когато аз се занимавах с поп-фолк (легендарната компания БМК), поне голяма част от средствата, които изкарвахме с моя не по-малко легендарен съдружник – Слави Трифонов, отиваха за запис на музика, която иначе няма кой да запише, защото не се рентира. Вариациите „Голдберг” например.

Така че, ако българските тамплиери плащат за разкопки, не съм против Овчаров да открие и черепа на рицаря Ла Валет, когато е бил малък. Или поне чорапите му, които по подобие на Торинската плащеница, са запазили отпечатъка от лявото му кутре.

Ако наистина Великия приориат на рицарите тамплиери искат да проучват периода ХVІ-ХVІІІ век биха могли да насочат средства и усилия на много по-интересни места. И по-полезни за изясняване на миналото ни. А за датирането е лесно – самият Овчаров често се шегува: „Всеки археолог трябва да носи различна керамика в джоба си, за да може да си датира обекта”...

И накрая – би следвало Николай Овчаров сериозно да се обижда от прозвището Българския Индиана Джоунс. В крайна сметка иде реч за изключително арогантен иманяр, който освен всичко останало съсипва храмове и цели градове по всички краища на света.

Конкуренцията за титлата Български Индиана Джоунс е много остра, но защо Овчаров сам се пъха там е загадка, по-голяма от тайнствените тамплиери по българските земи.


Любен Дилов-син

http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=left&sql=Mjc4MTsyOQ==&mater=Mjc4MTs3

Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Last Edit: 05 Jun 2014, 12:04:09 by Hatshepsut »