Автор Тема: Волжска България - щит за Европа от татарското нашествие  (Прочетена 66384 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Далай-татар

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 98
 • Пол: Мъж
  • Омнилогия
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Atheism Atheism
"Прабългари, наред с протобългари, първобългари и хуно-българи не е исторически възникнал етноним, а термин използван в съвременната историография за обозначаване на българите преди тяхното разселване през втората половина на 7 век. Тези термини се използват и за дунавските българи до периода на засилена славянизация и християнизация през 9-10 век. Въведени са, за да се разграничат ранните българи от претърпелите етническа трансформация волжки българи и дунавски българи (или българи в тесен смисъл). В техните съвременни източници прабългарите са наричани или българи, или с имената на техните отделни племена, или с обобщаващото име хуни.

http://bg.wikipedia.org/
wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8   АБЕ АЗ ОТКОГА ИМ ОБЯСНЯВАМ ТОВА, АМА ТО ФИКС-ИДЕИТЕ НЕ СА ЛЕСНА РАБОТА...


"Колкото до китайската култура, зае*и да е малка ... китайците имат велики изобретения.
Не че са ми приятни жълтурите със сплескани лица, но трябва да бъдем исторически коректни."

   Разбира се, че трябва. Иначе лицата не са сплескани, а изглеждат така заради скуловия индекс. Всичко е относително в тази област, някои пък си падат по негри, други харесват разни латино-типове, дето са си живи мангасари за мене и така, хайде няма да си говорим за това точно сега.


 
"Татаре, ако ти се занимава, обясни на SSK за барута, ракетите книгопечатането порцелана, медицинската литература и хилядите други изобретения на жълтурите!"


   Ами да му изредим:

-барут
-ракети (фойерверките сигурно имаш предвид, както и летящите фенери - Кунмингдънг)
-книгопечатенето
-порцелана
-медицинската литература (Биен Цяо, предполагам имаш предвид?)

ДО ТУКА СИ СЕ СПРАВИЛ ТИ, АЗ ПРОДЪЛЖАВАМ:

-газовото отопление
-хартията
-банкнотите
-компаса
-футбола

   През 17-ти век Китай е най-развитата държава в света. (проф. Андрей Пантев)
Не е чудно, че по това време побеждават Петър 1-ви, Холандия, Тибет, Монголия, Източния Туркестан и др.Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: 30 Яну 2016, 12:34:06 от Hatshepsut »
 

АлександърIYI

 • Гост
Цитат
"Така както други народи го правят в знак на почит към това, което са направили дедите им!"

   Тука, като твой търпелив учител, ще трябва да те поправя - казах ти, че англичаните пишат имената на НАРОДИТЕ (а не само тяхното си име) с главни букви. Отделно сега ще те светна и за нещо друго. Има езици, в които не съществуват главни букви. Даааа...

 Оставете човека:

 1) НЕ Е  БЪЛГАРИН !

 2) КИТАЙСКИ ШУВИНИСТ Е !

 3) НЕ ЖИВЕЕ И РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ !

 4) НЕ ПРИЗНАВА ИСТОРИЯТА НИ !

 Какво очаквате, да разбере ли? Ако аз бях админ тук бих банирал всеки не-Българин хулещ историята ни и имащ наглоста да каже, че Българите били изчезнали!!!
 

Неактивен Царица

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 231
 • Пол: Жена
Добре де, ама нека се разберем, признаваме ли уикипедията като фактор в споровете или я признаваме когато ни е удобна :laugh:
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!
 

Неактивен Далай-татар

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 98
 • Пол: Мъж
  • Омнилогия
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Atheism Atheism
Доста по древен народ сме от китайците и сме ги понаучила на някои "хватки" :icon_wink:, но не това е целта на поста ми. Искам да попитам знаещите хора тука, защо ако и китайците имат държави и империи на 2000 години че и повече, в историята не се налага термина прото китайци, пракитайци и прочее...да не казвам какво :)

   Едва ли. Хунският съюз е малко по-късен от първата китайска династия. А и тогава трудно може да се говори за обособени прабългари. Липсват документи. Някои викат, че динлините са вероятно прабългари...Хипотези...За хватките - да, имало е обмен на култура, хуните (хуно-българите, вероятно), както са дали, така са и взели.
 
  Иначе за китайците - ами, защото не са имали Борис 1 да ги покръсти, да им избие 52 рода, да им смени езика, да окьорави сина си и да е*е мамицата на иначе добрия народ...
 

Неактивен Царица

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 231
 • Пол: Жена
Далай нека стъпим на една обща основа, дано успея да те проумея. От последния ти пост ми става ясно, че до Борис сме прабългари, а след Борис сме българи така ли.
В българския език, когато кажа на дядо ми - дядо и на прадядо ми - прадядо, това значи че аз ги деля по време. Не по местообитаване, не по религия. Следователно казвайки прабългари на претците ми, аз показвам че те са доста назад във времето, от тука следва че всички древни народи са ПРА, пракитайци, праиндийци, прасомалийци. Българският език си има логика и аз ви призовавам да я следвате. >:(
ПП Всичко останало е тенденциозно!
« Последна редакция: 03 Яну 2007, 19:49:53 от царица »
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!
 

Неактивен Далай-татар

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 98
 • Пол: Мъж
  • Омнилогия
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Atheism Atheism

"и са нямали етнически трансформации най-вероятно :)"


  Ами не са се омещали със славяни, не са си славянизирали езика, не са си сменили религията с византийска, не ги командва ДПС-то, упс...това е малко по-друга трансформация - хихихи!"и ако единствената причина за различните наименования на българите е тяхното разселване, то аз също нямам нищо против названия като мизи, дунавски българи, волжски българи и т.н., но прабългари и протобългари вече е термин който ни дистанцира едва ли не генно"

   Не само генно , но и религиозно, езиково, до голяма степен и кулурно. И това не е дистанциране, а обективно отразяване на действителността.", сякаш те са някакъв съвсем друг народ, а те не са."

   Що да не са?

 "Предствките "прото", "пра" не указват място, а време!!!"


 Основно. И какво от това?"Ако разгледаме другия признак - религия, то и китайците не са с еднородна религия, така че отхвърлямае и това нали? :)"


    Абе не са се адупили на Византия, като Борис, хайде сега! И още си пазят натюрлих - китайските религии. А Тангризмът, преди 1989 къде е?
 

Неактивен Далай-татар

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 98
 • Пол: Мъж
  • Омнилогия
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Atheism Atheism

"А. Образование,опит и познания....  ??? Имам честа да познавам едни от най-интелегентните млади българи/от тях ДВАМА са членове на МЕНСА и са сред 50те най-умни хора на планетата(какви деца е раждала българска майка юнашка   ::) )!"

  Ееее, ами мене що ме няма там, бе?  ;D Я, ако обичаш кажи как се става член на това, щото без мене няма да е пълно :laugh:
"Един от тях спечели 2 златни медала /още преди завършване на гимназията/по логика,като вторият взе в Корея/под носа на любимите ти китайци,корейци , "умните "японци,евреи и т.н/"

    Ами хубаво, ама, ако и ти беше добър по логика, поне колкото наполовината негова съвършеност, щеше да знаеш, че това даже и за аиндукция не става, чети Ф. Бейкън и ще видиш защо и като как!"Това бе човека който на 17 доказа /по всички логически правила /съществуването на световна конспирация/и накара проф.ЦИМЕРМАНДА КАЖЕ,чЕ''може да имало такова нещо" :lol:!!"

  А, то с формална логика мога да ти докажа, че и Луната ти е в джоба. Искаш ли?
Или, че като пиеш вода и ще се напиеш (алкохолизираш, демек). Искаш ли?"Тези хора завършват и ще станат изтъкнати специалисти в свойте области/история ,археология,логика,математика,физика,медицина/,контактувайки с тях аз непрекъснато разширявам кръгозора си."

  Супер. Заповядай и на контакти с мене и си бъдещ гений!
"Общото ни мнение  /всички имаме интерес към историята/,че има доста погрешни представи за историята на човешкия род."

   Ааааааааа, вие и топлата вода откривате явно. Идеално!! O:)"НЯКОЙ СА НАГЛИ ФАЛШИФИКАЦИИ,а други се дължат на грешен подход:не може една наука да е сама за себе си!"


  Душици!!! Ами, ако четете малко повече, няма да се налага да отваряте отворени врати, бе! Това още през 70-те го е писал Валерий Сагатовски, примерно! Оф, ако вярно сте умни, как си губите енергията напразно, без да сте запознати с трудовете на хора, живели преди вас! ХАЙДЕ, УТРЕ КАЖИ, ЧЕ СТЕ ОТКРИЛИ И ЗАКОНА ЗА ИЗКЛЮЧЕНОТО ТРЕТО, та да ви пратя този път не Сагатовски, ами Аристотел да четете!

 "За да се стигне до познанието трябва да се вземат в предвид много фактори/археология,генетика,антропология,митология,логика,социология,теология,лингвистика/!"


  А това щеше да го не повтаряш, ако ме беше чел мене тука. Откога повтарям?
"Не трябва да се гледа само един отрязък от време/историята не започва с тюрките-те са се появили сравнително късно,а какво е имало преди тях?.../"

  Я и тебе да  питам - разлика между тюркюти и тюрки правиш ли? Ако не - питай онези от МЕНСА, те трябва да правят!
"нито да се гледа историята само на един народ-трябва да се познава цялостната история/"

  Това го кажи на душковците тука, дето си мислят, че всичко е българско само..."В този ред на мисли представите ни за древния свят може да се променят драстично/но се и съмнявам  защото знам кой държи конците на средствата за масова дезинформация >:(/!"


   Ако в БГ има такава, то не е по целия свят, така че - споко! Няма конспирации!

"Б.Спорно е каква е връзката на германците с ариите,но БЕЗ съмнение са гениални инжинери/стандарта за модерни танкове е наложен от немците,първите реактивни самолети,подводници,леки коли и т.н/"


   Е, те и японците са. Това не значи, че са по-древни от Рим, нали?", в медицина/многобройни лекарства и начини за спасяване на човешки живот,в генетиката/" злия садист" Менгеле явно е виновен :o/,електрониката и ядрената физика/въпреки ,че гонят "гениалните"евреи/и т.н."


  Тези неща ги има и в САЩ, че и в Китай и Русия, понякога. И какво от това?


"Съвременен Китай/при цялато ми уважение към древните постижения на китайската култура(доста елитарна  мисля)е известен с кражбите на технологии и производството на евтини/доста некачествени стоки"

  Както и с много собствени такива и ЗАКУПЕНИ ЧЕСТНО ПАТЕНТИ, който американците продават на Китай, а не на...Албания, хайде, че да не се сърдите!


"/Жълтичките другарчета/с помощта на юдейските"капиталисти"/ще станат първа световна сила/"

   Интересно защо ли юдеите не станат такава, а помагат на Китай? Това пак ли го доказахте логически пред Цимерман?"научете се да ядете китайска храна,купувайте си китайски порцелан(доста безвкусен)!"


   Това пък от какъв зор?
"В.Ариите при нашествието си в Индия унищожават "цивилизацията" Мохенджо  и Харата/изразяваща се в канализации,но много изостанали във изкуството на войната и земеделието/.Те са били много по-малобройни в сравнение а дравидските племена/по-популярни у нас като 'миризливи цигани" :lol:/,но превземат със силата на оръжието голяма част от субконтинента Индия.Ариите/името означава висок(реден ръст 180см при мъжете е било доста за древността),извисен,благороден/идват от планините насевер от Индия /Хиндокуш/и са били конници и животновъди и са има превъзходяци познания по металообработване за времето си.Именно те въвеждат кастовата система в Индия и на тях дължим цялата индийска култура/Ведите,войните-жреци брахмани,мислителите идуховни водачи -преди да го осени прозрение БУда е бил принц И ЕСТЕСТВЕНО Кама сутра,която обичаме O:)!"


 Самите цигани приличат повече на ариите, отколкото на туземците. Туземните са били почти негроиди. ОТДЕЛНО, циганскияят е сходен с хинди! А сега де!
 

Неактивен Далай-татар

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 98
 • Пол: Мъж
  • Омнилогия
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Atheism Atheism
"Пфу.  >:(
"Прабългарите","булгарите" дали начало на други народи. :o
Дрън.Дрън."


  Звук чуващ се от черепната ти кухина, явно? ДОбре дошъл в света на историята. Прабългарите са участвали в етногенеза на:

-чуваши
-татари
-славяно-българи
-балкарци
-башкири и др.

"Има си българи и българска цивилизация не прабългарска или булгарска."


   Има ги и трите. Но ти си неграмотничък и недоосведомен. Освен това - германофил, дето се опитва да разсъжадава по прабългаристика! МОЛЯ ТИ СЕ! Аз да взема ли и по германска филология да те препитам нещо в някоя темичка, да те хванем и там в крачка? :-\


"Изчезнали...българите :o.Май не си си пил хапчетата още ;D"

  Явно ти не си пил (а те са ти предписани!), защото не правиш разлика между прабългари и днешните слявяноезични българи."Славяно-българи...ммм самото определение вони на комунизъм."

 Хм, хич да не ти пука. Вика му се обоонятелна халюцинация, ще се оправиш, ако следваш съвета ми по-горе!


"Китаец и култура...добре може...само дето най-културното нещо на китайците(по-скоро на китайките)се намира под кръста. ;D"

   
  Може би визираш гробницата на Цин Шъ, която е построена около времето, когато немците  осъзнват езика си като по-различен от славянските:
 "Китайците са крали не само от японците ами и от корейците и от българите."

  Ама ти така и не каза КАКВО, само добавяш. След малко и от ескимосите може да добавиш, по това самом виждаме накъде отиват проблемите,  породени  от неуредената биохимия в ЦНС-то ти, но не и нещо по темата.


"да си жив и здрав и все така да лаеш като татарски пес.  :icon_wink"

  Ами да, по-добре татарски пес, отколкото немска свиня. Кой още ти беше казал нещо за свинята? А, да - Иван Иванов по повод на аватарчето ти. Карай!
Живи и здрави!

  Голямо ще да е това "под кръста", щом побира такива неща...Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: 30 Яну 2016, 12:36:06 от Hatshepsut »
 

Неактивен Бай Иван

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,280
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
"Самите цигани приличат повече на ариите, отколкото на туземците."Аз съм виждал жив циганини, ама се съмнявам ти да си виждал жив арий, но отде да знам може ей сега да изнамериш снимка.

" Явно ти не си пил (а те са ти предписани!), защото не правиш разлика между прабългари и днешните слявяноезични българи."

Продължавам да държа на понятието "старобългари", но тъй като не е провеждан ДНК анализ към момента  в България ще приема твоята корекция "славяноезично българи", което  е доста по-различно от предишното ти твърдение "славяно-българи" и ще да държа да спазваш първото определение.
« Последна редакция: 03 Яну 2007, 20:54:41 от Иван |Y| »
 

Неактивен Далай-татар

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 98
 • Пол: Мъж
  • Омнилогия
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Atheism Atheism
"Далай нека стъпим на една обща основа, дано успея да те проумея. От после
дния ти пост ми става ясно, че до Борис сме прабългари, а след Борис сме българи така ли."


   Че това си го пише във всеки нормален български учебник. Аз какво съм виновен?"В българския език, когато кажа на дядо ми - дядо и на прадядо ми - прадядо, това значи че аз ги деля по време. Не по местообитаване, не по религия."

   Аналогия - трепач! С такава традукция не можеш да минеш и 1 см. в доказателствен план. "Следователно казвайки прабългари на претците ми, аз показвам че те са доста назад във времето, от тука следва че всички древни народи са ПРА, пракитайци, праиндийци, прасомалийци."

   Не следва." Българският език си има логика и аз ви призовавам да я следвате. >:(
ПП Всичко останало е тенденциозно! "


   Език, логика...Логиката не е зависима от езика. ЛОГИЧЕСКИТЕ ФОРМИ и СЪДЪРЖАНИЯ са надезикови.

  "Прабългарин" и "Българин" са си отделни неща.
 

АлександърIYI

 • Гост
Цитат
Едва ли. Хунският съюз е малко по-късен от първата китайска династия. А и тогава трудно може да се говори за обособени прабългари. Липсват документи. Някои викат, че динлините са вероятно прабългари...Хипотези...За хватките - да, имало е обмен на култура, хуните (хуно-българите, вероятно), както са дали, така са и взели.


Цитат
Many nations have tried to assert themselves as ethnic or cultural successors to the Huns. The Bulgarian khans, for instance, believed they were descended from Attila. Indeed, the language of Volga Bulghars, currently known as the Chuvash language, is the most divergent of all the Turkic languages, which testifies to its separate existence for centuries before the dissolution of the Proto-Turkic unity happened. "Formerly, scholars considered Chuvash not properly a Turkic language at all but, rather, the only surviving representative of a separate subdivision of the Altaic languages probably spoken by the Huns"
http://en.wikipedia.org/wiki/Huns
 

Неактивен Далай-татар

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 98
 • Пол: Мъж
  • Омнилогия
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Atheism Atheism

"Продължавам да държа на понятието "старобългари""

   Малко подвежда към старобългарския, който е славянски език. Древни-, хуно-, тюрко-, Аспарухови- и пр. са по-точни при всяко едно положение.", но тъй като не е провеждан ДНК анализ към момента  в България ще приема твоята корекция "славяноезично българи", което  е доста по-различно от предишното ти твърдение "славяно-българи" и ще да държа да спазваш първото определение."

   От ДНК-точните анализи сме много далече още. Колкото до първто - виждаш, че не е точно, а "прабългари" си е и до днес утвърденото в българската наука понятие. ДАЖЕ НАУКАТА ЗА ТЯХ СЕ НАРИЧА КАК?

 ЕТО КАК:

http://www.google.com/search?hl=bg&newwindow=1&client=opera&rls=en&q=%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8&lr=

 (ПРАБЪЛГАРИСТИКА!)

 Ако пишех в татарски форум, на татарски, щях да казвам БОРЪНГЪ БОЛГАРЛАР или БУЛГАРЛАР. На руски пък казвам ПРОТОБОЛГАР и пр., т.е. следвам официалните за дадената общност наименования. В китайския оък се наричат:

(БАО ДЗИЯ ЪР) - прабългари
(БАОДЗЯЛИЯ ЖЪН) - българи

  Всеки език си има своя "логика", ако мога да перифразирам Царицата.
 

Неактивен Tangru

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 206
 • Пол: Мъж
 • Безграничeн и Свободeн
В крайна сметка - Разделяй и Владей!

Помислете сега, на какъв хал са, всичките тези народи, за които се говори темата
!


Кой кого разбил!  Кой кого победил.  А преди това - българи, татари, монголи, уйгули, чуваши - са живели като събратя!
'Животът е не само по-странен, отколкото предполагаме - той е по-странен отколкото, можем, да предположим'

Терънс МакКена
 

Неактивен Sol Invictus

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 617
 • Пол: Жена
 • Степен вълк
В крайна сметка - Разделяй и Владей!

Помислете сега, на какъв хал са, всичките тези народи, за които се говори темата
!


Кой кого разбил!  Кой кого победил.  А преди това - българи, татари, монголи, уйгули, чуваши - са живели като събратя!
Така желаното в днешни дни мултикултурно общество, викаш а?
Изгори след прочитане!
 

Неактивен Далай-татар

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 98
 • Пол: Мъж
  • Омнилогия
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Atheism Atheism
В крайна сметка - Разделяй и Владей!

Помислете сега, на какъв хал са, всичките тези народи, за които се говори темата
!


Кой кого разбил!  Кой кого победил.  А преди това - българи, татари, монголи, уйгули, чуваши - са живели като събратя!

   Е, те са братски народи (до един алтайски - от прабългарите до монголите), ама чак по братски не са живели.

  А мултикултурното си е факт. Няма начин да сравниш уйгурската, чувашката и монголската култура и да не видиш доста разлики, заедно с приликите.
 

Tags:
   

  Писмо от Волжка България

  Започната от Инжинер Донев

  Отговора: 72
  Прегледи: 24601
  Последна публикация 01 Юли 2008, 19:13:14
  от Елтимир
  Трета република в Русия поиска да се казва България

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 4
  Прегледи: 20046
  Последна публикация 27 Юни 2017, 12:38:50
  от Индивидуалист
  БЪЛГАРИ от Волжка България!

  Започната от makebulgar

  Отговора: 462
  Прегледи: 181360
  Последна публикация 01 Юли 2016, 23:03:37
  от Hatshepsut
  Филмчета за Волжка България и за Волжките българи

  Започната от Цар Борис три

  Отговора: 1
  Прегледи: 5254
  Последна публикация 09 Апр 2015, 08:47:48
  от Hatshepsut
  Българи, а не татари! Да подкрепим българите от Волжка България.

  Започната от Радко

  Отговора: 39
  Прегледи: 23522
  Последна публикация 23 Сеп 2012, 21:30:46
  от Даниел Николов