Нема какво да си говорим.
Ти на колко годинки си?
Съжалявам за закъснелия отговор, но ми се налага от време на време да наливам мозък в някои главици /професия/. Годинките ми са доста и малко тежат вече. Да ти е жива и здрава дъщеричката, като моите /едната на 17, другата на 9/. Това, че някой е нямал възможност да се докосно до литература и познания не означава, че други не са успели. По силата на обстоятелствата - съзба, провидение, Бог - аз имах и имам невероятна възможвост и достъп до материали и документи, за които хора като теб само могат да мечтаят.
Предстои й на момичето още много книги да прочете за нещата, та чак тогава можем да спорим смислено. Нема лошо, всеки ентусиазъм води до разочарование и напредък. Просто в тия години всичко що лети се яде. По-нататък нещата стават по-сложни и по-многозначни.
За момичето - благодаря! Кажи още колко трябва да прочета и ще се напъна, но само тогава, когато бройката на твоите се изравни с прочетените от мен до този момент! Ако ти трябва допълнителна информация за библиотеката и архива ми ще ти ги предоставя, но не мисля, че те са е обект на тази тема.
А сега по темата:
А колкото до коментара й, кой нормален човек би си мислил че един народ който се мести от тук там и насам натам сиреч номадски, ще строи градове и разни такива "придобивки" на цивилизацията. Народ който се преселва, не строи никакви градове, па макар и от дърво. Иначе да строиш и да го изоставяш е некакси дебилно. Не знам си какво от камък, не знам си какви системи. За това трябват години, know how, поколения и традиция. Нема такова нещо. Номадските народи не са обременени с цивилизация. Те имат шатри, и коне, и са свободни за разлика от "културните" народи които са роби на собствената си култура.
Веднага отговарям - аз и солидна група
международни учени. Преди доста години една невероятна жена започна да показва на света българската култура през вековете и когато започнаха честванията за 1300 години България просто я убиха, защото се уплашиха да признаят , че и "... ний сме дали нещо на света...", а това нещо е хилядолетна история призната от цивилизации като Япония, Китай и т.н. За онези, които не знаят българите са четвъртият по древност народ на земята и единственият съществуващ и до днес - другите са загинали, асимилирани и т.н. Българите са местили стадата си, не градовете си. Номадски народ със задължителна военна служба /в това число и за жените/ от 3 години - това е смешно /странни са възприятията ти за номадите/. Знаеш ли защо на Константин IV му казват Копроним /лайнян/, защото като видял "малобройната" аспарухова армия се наакал и търтил да бяга, а след него цялата "велика" византийска армия.
И така, Аспаруховите българи дошли тука (със неопределен произход) не са имали никакви (ама абсолютно никакви) културни особенности. Всичко без изключение е прието от Византия. Това което е България през средния век нема нищо общо с некви си там степни народи. Предимно славянска православна държава наричаща се България. Тогава е етногенезиса на българския народ и неговата идентичност. Некви си там волжски Българии са ментална и душевна гимнастика. Немам нищо против хората да се разберем, даже ги сметам за много готин народ, просто не се идентифицирам с тех.
Пълна безпросветност - сакралният български град Аркаим се намира на дъното на руски язовир /сам се сети защо е там/, великите "китайски" пирамиди са с български произход - т.е. строени са от българите /когато българите са имали писменост, китайците са ядели чесън и са били презрени като "мръсни чакали" /Джагфар Тарихъ/ не само от българите, а от японци, монголци и т.н. Дъщерята на единият от българските ханове преди 2500 години е съпруга на японски император!!!
Разбира се това е моето виждане, и никой не е дължен да е съгласен с него. Истината на сила не се вкарва у главата. Нужен е интелект, и правилна посока на мисълта. Това отчсати е природна даденост, а отчасти изисква усилия на сивата маса.
Моите ученици знаят, че мисленето не е спорт за всеки и за това само 50% от тях го практикуват /другите са загубена кауза/. "У главата" нищо освен куршум не се вкарва, а истината тем паче, защото за теб е една за мен друга, но по-важното е, че България е била и ще бъде независимо от това дали ти и аз ще си мерим гегите /ще взема на заем, ако е необходимо/ и дали ти ще си наследник на въпросната Византия, а аз на България.
Това е за самотното войниче:
Аз знам че е жена, на над 30 години и не е толкова малка колкото си мислиш, както и че е учителка, макар не по-история...
Малко ти е объркана информацията - моята специалност е История и Философия /ако трябва ще дам допълнителна информация за образованието си, но не мисля,че това е от значение/.