Автор Тема: Български Културен Клуб - Скопйе  (Прочетена 42198 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Теодор

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА НЕЯ ЩЕ УМРЕМ
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #75 -: Януари 10, 2011, 13:23:07 »
"Българският културен клуб" – Скопие възрази срещу изявление на владика Стефан

Скопие. "Българският културен клуб" – Скопие (БККС) е дълбоко потресен от шокиращото изявление на главата на Македонската православна църква (МПЦ) Стефан, който в коледно интервю пред медиите определя Спаска Митрова като част от „отпадъците, предателите и изродите”. Това се казва в позиция на БККС. По-конкретно владика Стефан заяви: „...Той [владиката Йован Вранишовски] отдавна е по свой начин Спаска за МПЦ и това, което реши Апелативният съд в София само потвърждава, че винаги получават поддръжка отпадъците, предателите и изродите...”.
Възмутителното антихуманно изказване на Стефан е още едно ярко доказателство, че в Република Македония продължава да господства тоталитарна постюгославска обществено-политическа система, където инакомислието се наказва със затворничество, уволнение от работа, публично анатемосване, физически и психически тормоз. Скандалното поведение на владика Стефан идва след като той безцеремонно присвои за канонично непризнатата МПЦ свещенното име и историческото наследство на Българската охридска патриаршия и архиепископия и си присвои лично светите титли на Охридските архиепископи на България. Настоятелно апелираме към европейската и международна общественост да порицае тези средновековни дискриминационни практики и да подпомогне с всички възможни средства така желаните демократични промени в Македония, се казва в становището на БККС.

http://focus-news.net/?id=n1479393
 

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #76 -: Януари 10, 2011, 14:07:31 »
                Позиция на БККС относно скандалното изказване на главата на МПЦ

10 януари 2011

"Българският културен клуб" - Скопие (БККС) излезе с позиция относно скандалното нехристиянско изявление на главата на МПЦ, че изстрадалата българска майка и боркиня за човешки права Спаска Митрова е от „отпадъците, предателите и изродите”.

                                               
                Говор на омразата от времето на инквизицията се възражда в Република Македония

"Българският културен клуб" – Скопие (БККС) е дълбоко потресен от шокиращото изявление на главата на Македонската православна църква (МПЦ) г-н Стефан, който в коледно интервю пред медиите определя изстрадалата българска майка Спаска Митрова като част от „отпадъците, предателите и изродите”. Както е известно, през последните две години Спаска Митрова стана символ на смелостта и човешкото достойнство в борбата против етническата дискриминация на българите в Република Македония. По-конкретно Стефан арогантно заяви:

„...Той [владиката Йован Вранишовски] отдавна е по свой начин Спаска за МПЦ и това, което реши Апелативния съд в София само потвърждава, че винаги получават поддръжка отпадъците, предателите и изродите...”

От времената на средновековната инквизиция, такива злобни нехристиянски думи не са били произнасяни от действащ свещенник, а още по-малко от църковен глава и духовен пастир. Възмутителното антихуманно изказване на Стефан е още едно ярко доказателство, че в Република Македония продължава да господства тоталитарна пост-югославска обществено-политическа система, където инакомислието се наказва със затворничество, уволнение от работа, публично анатемосване, физически и психически тормоз.

Скандалното поведение на г-н Стефан идва след като той безцеремонно присвои за канонично непризнатата МПЦ свещенното име и историческото наследство на Българската охридска патриаршия и архиепископия и си присвои лично светите титли на Охридските архиепископи на България.

Настоятелно апелираме към европейската и международна общественост да порицае тези средновековни дискриминационни практики и да подпомогне с всички възможни средства така желаните демократични промени в любимата ни родина – Република Македония.

С уважение,

Лазар Младенов
Председател на БККС

ПРИЛОЖЕНИЯ:
1.   Публикация на телевизия „Канал 5” от 8 януари 2011   http://bkks.org/docs/2011-01-08_Kanal5_Screenshot.pdf
2.   Видео-файл с изказването на арх. Стефан 

Оригинал на становището в PDF.                   http://bkks.org/docs/mpc_position_10-01-2011.pdf
Превод на прес-съобщението на английски.    http://www.bkks.org/node/365
« Последна редакция: Август 31, 2014, 12:30:50 от Hatshepsut »
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !
 

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #77 -: Януари 19, 2011, 03:47:40 »
           БККС ще се обърне към БПЦ да възстанови историческия си диоцез в Македония
         18 януари 2011
                                           
                                 Стенопис в църквата Свето Благовещение в Прилеп.
                         Надписът гласи „Български просветители Св. Кирил и Св. Методий"

Ако главата на МПЦ не оттегли нехристиянското си изказване, с която практически анатемоса македонските българи като "отпадъци, предатели и изроди", ръководството на БККС ще се обърне към международно призната Българската православна църква (БПЦ) и Негово Светейшество Патриарх Максим с молба БПЦ да възстанови историческия си диоцез над хилядите македонски българи, живеещи на територията на Република Македония. По този повод, председателят на БККС Лазар Младенов изпрати следното писмо до архиепископ Стефан:

Ваше Блаженство,

В коледно интервю за медиите сте си позволили да наречете Спаска Митрова, македонските българи и политически дисиденти в Република Македония "отпадъци, предатели и изроди". С това нехристиянско изявление Вие прокарвате дълбока разделителна линия между православните християни, подкопавайки единството на обществото в нашата родина.

Като лоялни граждани на любимата ни Република Македония, които държат на българските си корени и културно-историческо наследство, ние не приемаме да сме "отпадъци, предатели и изроди" в собствената си страна и категорично отхвърляме Вашите злобни обиди (които наподобяват антихуманния речник на Ку-Клукс-Клан и никак не допринасят за желаното международно признание на МПЦ).

Както е известно, след разпада на Титова Югославия хиляди православни християни от Република Македония масово възстановяват своята българска етническа принадлежност, декларирайки българския си произход и привързаността си към българското културно-историческо наследство на своите предци.

Вашето изявление представлява своеобразна анатема и отказ на МПЦ да се грижи за духовните потребности на нас – македонските българи.

С настоящото отворено писмо, искаме официално да Ви запитаме – потвърждавате ли думите си, че като македонски българи ние сме "отпадъци, предатели и изроди" и че ни отхвърляте като редови миряни на МПЦ?

Ако наистина е така, ще бъдем принудени да се обърнем към международно призната Българската православна църква (БПЦ) и Негово Светейшество Патриарх Максим с молба БПЦ да възстанови историческия си диоцез над хилядите македонски българи, живеещи на територията на Република Македония.

Предварително благодарим за Вашия отговор.

С уважение,

Лазар Младенов
Председател на БККС

Оригинал на писмото в PDF : http://bkks.org/docs/letter_stefan_18-01-2011.pdf

http://www.bkks.org/node/373

« Последна редакция: Август 31, 2014, 12:31:28 от Hatshepsut »
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !
 

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #78 -: Януари 23, 2011, 01:24:56 »
Дискриминация на българи в Македония

http://bnt.bg/bg/news/view/45489/diskriminacija_na_bylgari_v_makedonija

Цитат
Има ли дискриминация на българите в Македония - този въпрос отново
излиза на първи план, след като "По света и у нас" научи за скандално уволнение в Прилеп. Само заради българското му гражданство общинският служител Миле Йовановски е бил уволнен. Случаят беше разкрит от правозащитната организация Български културен клуб в Скопие, които се свързаха с нас. От там твърдят, че македонските власти провеждат последователна политика на репресии, нарушаване на човешките права и сплашване на всички, които държат на своя български произход. Сега случаят на Йовановски се проверява и от македонския парламент.

« Последна редакция: Януари 23, 2011, 01:27:49 от disidente »
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !
 

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #79 -: Януари 23, 2011, 01:35:07 »
БУГАРСКИ КУЛТУРЕН КЛУБ

Интервю на Лазар Младенов в програма "Вяра и общество" по БНТ, с водещ Горан Благоев, относно скандалното изказване на главата на МПЦ (15 януари 2011).

!
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !
 

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #80 -: Януари 27, 2011, 12:07:58 »
Анализ на БККС за ЕурАктив: Езикът на омразата се връща в Бившата Югославска Република Македония?Колкото и странно да звучи, главата на (непризнатата) Македонска православна църква (МПЦ) архиепископ Стефан разкритикува в коледно интервю за медиите младата майка Спаска Митрова, която беше тормозена от властите в Скопие за придобитото си българско гражданство. Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие, разглежда въпроса.

Този коментар е изпратен за EurActiv от Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие.

"Като да е най-важен морален проблем за хората в страната, архиепископ Стефан заяви, че Спаска Митрова принадлежи към "отпъдниците, предателите и изродите".

Това стана на фона на решението на Софийския апелативен съд да освободи арестувания православен епископ Йован Вранишковски, двоен македонски и сръбски гражданин, отхвърляйки по такъв начин искането на БЮРМ за екстрадицията му заради предполагаеми финансови злоупотреби. Решението на съда в България се основава на очакваните политически репресии ако Йован се завърне в БЮРМ.

„...Той [владиката Йован Вранишовски] отдавна е по свой начин Спаска за МПЦ и това, което реши Апелативният съд в София, само потвърждава, че винаги получават поддръжка отпадъците, предателите и изродите...”, заяви архиепископ Стефан.

Някои мои сънародници казват, че от времената на средновековната инквизиция такива нехристиянски думи не са били произнасяни от действащ свещеник, а още по-малко от църковен глава и духовен пастир.

Други считат, че възмутителното изказване на архиепископ Стефан е още едно ярко доказателство, че в Македония продължава да господства пост-югославска тоталитарна социално-политическа система, където инакомислието се наказва със затворничество, уволнение от работа, публично анатемосване, физически и психически тормоз. Смятам, че тези становища са правилни.

През последните две години Спаска Митрова стана символ на смелостта и човешкото достойнство в борбата срещу етническата дискриминация на българите в Македония.

Сагата на Спаска Митрова, млада българска майка от Република Македония, започна през 2009 г., когато тя беше хвърлена зад решетките на зловещия затвор Идризово, близо до Скопие, под смехотворния претекст че не осигурявала на бившия си съпруг подходящо настаняване в дома на родителите й винаги, когато той идва да посети малката им дъщеричка.

Освен това, невръстната дъщеричка на г-жа Митрова беше насилствено отнета, последвано от безкрайна серия от съдебни дела за родителски права, придружени със злобни заплахи и публични анатеми в медиите – всичко това защото тя публично обяви българската си националност.

Македонските власти безскрупулно подтискат множество други дисиденти и активисти на гражданското общество само защото те публично са говорили за българските си национални чувства. Публичното изразяване на българска национална принадлежност винаги е било престъпление в тази страна (от началото на Югославската ера до днес).

Като примери от последните няколко години, могат да бъдат споменати два такива случая с ръководители и активни членове на Българския културен клуб – Скопие. Инженер Мирослав Ризински беше осъден през 2007 г. на три години затвор, в резултат на непрозрачен и силно политизиран съдебен процес, след като той отказа да служи на разузнавателните служби на БЮРМ, които се опитаха да го завербуват като техен агент за да шпионира колегите и приятелите си.

Най-новото нарушение е случая с г-н Миле Йованоски (социален работник в Дневния център за детски грижи в гр. Прилеп), който беше арогантно уволнен от работа през 2010 г., макар да беше сред малцината служители, чието образование и професионална квалификация перфектно отговарят на изискванията за длъжността.

Скандалното поведение на архиепископ Стефан идва след като той безцеремонно присвои за непризнатата канонично МПЦ свещенното име и историческото наследство на Българската Охридска патриаршия и архиепископия и лично си присвои светите титли на Охридските архиепископи, хитро пропускайки последната част от истинската им титла "и на цяла България".

Създаването на МПЦ е единственият случай в света, където религиозна институция е била основана с решение на комунистическата партия (през 1967г.). Оттогава МПЦ остава непризната от всички православни църкви по света.

Това е много малко вероятно да се промени скоро, тъй като МПЦ е активен пропагандатор и поддръжник на много смехотворни проекти на македонските власти, претендиращи за наследството на антична цивилизация с естествено превъзходство над държавите наоколо.

През 2008 г. архиепископът на МПЦ лично благослови необичайна делегация от Северен Пакистан – мюсюлманския принц Газанфар Али Кан, съпругата му принцеса Рани Атика и техния антураж.

Както посочва "Файненшъл таймс", членовете на племето Хунза, мюсюлмани в преобладаващата си част, никога не бяха чували за съвременна Македония допреди 14 години. Въпреки това, те бяха поканени и еуфорично посрещнати от министър-председателя Никола Груевски и отличени с най-високите държавни награди като наследници на Александър Велики и управници на днешна Македония.

Същевременно МПЦ подкрепи едно скандално расистко видео, наречено "Македонска молитва" (излъчвано по националната телевизия), което твърди, че човешката раса произлиза от така наречените "Македоноиди", населявали планетата между Атлантическия океан и Японското море.

За да помогне на властите да разрешат кризата на етническия идентитет и да осигурят „исторически-обосновани” аргументи в спора за името с Гърция, МПЦ въвежда и популяризира нехристиянски езически символи и ритуали в православните църкви в Македония (например Слънцето от Вергина и Розетския камък), докато множество гробища, стенописи и артефакти, които принадлежат на българското културно-историческо наследство на тези земи от ранното Средновековие досега, са напълно разрушени и изоставени.

Както подчертават последните Европейски доклади, т. нар. "антиквизация", която властите насилствено налагат на населението "отгоре-надолу”, създава вътрешни разделения в обществото и заплашва регионалната стабилност.

Последните социологически проучвания откриват голям брой евроскептици в БЮРМ, които се увеличават в резултат на безкрайната носталгична про-югославска пропаганда, провеждана от преки наследници на покойните диктатори Тито и Милошевич.

Въпреки това, все още има значителен брой македонски граждани, които адмирират евро-атлантическата интеграция. В най-близко бъдеще ще видим коя от двете групи ще надделее.

Докато МПЦ се обръща към сестринските православни църкви по света в опитите си да получи канонично признание, наблюдателите иронично отбелязват, че най-новите примери за долнопробен говор на омразата от страна на архиепископ Стефан предполагат по-близка връзка с Ку Клукс Клан, отколкото с всяка друга християнска деноминация на планетата."


Коледно изявление на Архиепископ Стефан 
Hate speech: Head of Church calls human rights activists "garbage, traitors and freaks"
Original analysis in English.                               http://www.bkks.org/node/374

http://www.bkks.org/node/376
« Последна редакция: Октомври 07, 2019, 22:30:47 от Hatshepsut »
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !
 

Неактивен NordwaveTopic starter

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,369
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #81 -: Февруари 16, 2011, 07:34:35 »
Българският Охрид откупва със злато наши войници Германският ултиматум - за всеки пленник да се плати по половин килограм чисто злато, иначе ще разрушат целия град.

Ана Кочева

Ако Македония е най‒романтичната страница в българската история, със сигурност една от най‒романтичните истории от времето на Втората световна война се случва именно там. В най‒българския град във Вардарско, Охрид. За историята, която охридчани разказват и днес и ще помнят, докато са живи, дълго време нарочно не се говореше. Естествено заради великосръбските и великомакедонски твърдения, че населението от двете страни на югозападната ни граница е различно и няма общо помежду си. Случката впрочем е описана в “Охридска балада” на Серафим Северняк, произведение, което съзнателно не се разпространява в съседна Македония, защото свидетелства за исторически факти, които комшиите биха предпочели да забравят, че са ставали.

Българският дух в Охрид е жив и до днес

През есента на 1944 година германците са в отстъпление от Македония, те се изтеглят, завличайки колкото могат повече плячкосани предмети, пари, дори животни. На 13 октомври 1944 г. немска колона от 50 камиона влиза в Охрид. Довчерашните съюзници водят със себе си пленени български войници, смятайки, че така ще си гарантират по‒безопасно придвижване през българска Македония. Там същите тези войници няколко години по‒рано са посрещнати със сълзи на възторг, с килими от цветя като свои, като освободители. Мълвата за пленените мигновено обхожда града и също толкова бързо охридчани вземат спонтанното решение да ги освободят. Германската охрана била съзнателно разсеяна с люта „жолта” (местна ракия), на помощ се притекли и няколко закачливо усмихващи се девойки. Така в изкуствено създадената навалица охридчани успели да измъкнат войничетата едно по едно, преоблекли ги и внимателно ги извели от центъра на града и ги скрили в района на църквата “Св. Йоан Канео” на самия бряг на Охридското езеро. През нощта с лодка ги откарали до планината Галичица, откъдето ги прехвърлили до „старите” земи. В някои от разказите се твърди, че това станало с помощта на местните партизани. В крайна сметка всички са спасени, не изпуква нито един куршум, няма и ранени.

В града обаче бягството е разкрито, командирът на немската колона се вбесява и поставя ултиматум до 21.00 часа охридчани да предадат военноплениците. В противен случай целият град ще бъде разрушен от пътуващата в конвоя противовъздушна батарея. Заплахата е страшна, никой не се съмнява, че ще бъде изпълнена, но при все, че всички в Охрид добре знаят къде са скрити войниците, тайната е запазена и издайници няма. Нещо повече ‒ охридчани обличат новите си дрехи и напускат собствените си домове, твърдо решени, че няма да станат предатели. В 21.00 часа германците установяват, че градът е празен, а населението се е евакуирало на безопасно място. В безсилието си те решават, че могат да се възползват от ситуацията ‒ заповядват за всеки пленник да се плати по половин килограм чисто злато, иначе ще разрушат целия град. Охридчани не се колебаят ‒ те започват да събират злато буквално от всеки дом: свалят венчалните си халки, обеци, кръстчета, гривни, пръстени, всевъзможни украшения, които пазят за сватби, за кръщенета, та дори и дребните монети, които възрастните са приготвили, за да се откупят при вечния лодкар след смъртта си..

Кмет на Охрид по това време е Илия Коцарев, български революционер, охридски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, активист на Вътрешната македонска революционна организация и Българските акционни комитети, адвокат и общественик. След разгрома на кралска Югославия през 1941 г. застава начело на българския акционен комитет в Охрид. По късно е избран за кмет на града. Всъщност именно кметът организира спасяването на пленените български войници и спасява от разрушение и Охрид благодарение на своя авторитет. След края на войната партизаните арестуват Коцарев въпреки протестите на гражданството, а по‒късно той е осъден от комунистическите власти на смърт. Присъдата му е заменена на 20 години затвор като сътрудник на окупаторите. В затвора се разболява тежко и ослепява. Поради напредналата си възраст е освободен и умира в дома си малко след това.

В драматичния ден, малко преди 12 часа на обяд вече са събрани 10 килограма чисто злато. Само два не стигат. Тогава старият поп Тома донася най-ценното достояние на града ‒ големия златен кръст, подарен от двама преселили се в София охридчани на църквата на Свети Климент. След свещеника тръгва цяло шествие, което пее „Спаси, Господи, твоите люде!” и с този тропар всички стигат до комендатурата. Златото е събрано, войниците са откупени, Охрид е спасен от гибел.

Комендантът на града, капитан II ранг от флота също има своята роля в цялата история. Той е този, който убеждава германския командир да не стига до екзекуции, а в крайна сметка му внушава, че пътищата са опасни, затова по‒добре да му остави златото на съхранение. След като конвоя заминава, той веднага връща златото на охридчани.

Слухът за златото обаче тръгва. Ценният метал, който кара хората да обезумяват, довежда при колоната албански партизани, които я избиват до крак. Германците са унищожени, но спомена за охридските спасители е жив и до днес. В Охрид ще ви го разкажат...

http://bkks.org/forum/index.php/topic,3069.msg17720.html#new

http://frognews.bg/news_32037/Balgarskiiat_Ohrid_otkupva_sas_zlato_nashi_voinitsi/
« Последна редакция: Август 31, 2014, 12:33:24 от Hatshepsut »
 

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #82 -: Март 07, 2011, 13:24:28 »
В навечерието на 3-ти март македонският външен министър предлага на България срамна търговия с хора!

                               

И тази година луксозният пет-звезден хотел "Александър Палас" в Скопие събра политическия и бизнес елит на Република Македония, приятели на България и македонски българи на специален прием, организиран по повод на 3-ти март от българското посолство в Скопие. Между гостите бяха забелязани заместник министър-председателят Адеми, председателят на Събранието Веляновски, министърът на отбраната Коняновски, министърът на външните работи Антонио Милошоски и членът на ръководството на управляващата ДПМНЕ Силвана Бонева.

Освен кратката музикална програма и видеоклип за България, приемът беше ознаменуван и с едно изненадващо събитие – в присъствието на българския посланик Раковски Лашев и на представители на българската общност в Република Македония, министър Антонио Милошоски неочаквано повтори направено по-рано предложение до българските власти политическият затворник Мирослав Ризински, намиращ се в скопски затвор, да бъде заменен за други двама политически дисиденти и бегълци от македонския режим – проф. д-р Владимир Димов (бивш македонски министър на здравеопазването, сега началник на отделение в болница "Токуда" – София) и икономиста Владимир Тамбурковски (понастоящем преподавател в Американския университет в Благоевград).

Докато последните двама дисиденти имаха щастливата съдба да избегнат репресиите на македонските власти на българска територия, македонският българин Ризински вече излежа по-голямата част от тригодишната си политически-мотивирана присъда по скалъпено обвинение, след като, в продължение на повече от година, македонското министерство на правосъдието продължава да протака трансфера му в България, в противоречие с Конвенцията за трансфер на осъдени лица, по която БЮРМ е страна. В момента Ризински все още очаква адекватна адвоктска помощ от България за защита пред Международния съд за човешки права в Страсбург. През 2009г. полски съд отхвърли искане на македонските власти за екстрадиция на проф. Димов в Република Македония, определяйки го като необосновано.

Представителите на българската общност отхвърлиха решително предложенията на скопския министър, определяйки ги като гнусна търговия с хора, характерна за робовладелството и феодализма, а посланик Лашев прояви всичките си дипломатимески умения за да предпази г-н Милошоски от надигащия се гняв сред присъстващите на приема македонски българи и да предотврати разрастване на скандала.

На приема присъстваха също и редица изявени македонисти, "двойни играчи" и добре познати антибългарски пропагандатори, които не пропуснаха удоволствието да се насладят на чудесния кетъринг, щедро осигурен им от българските данъкоплатци. Забелязан беше и архиепископ Стефан, глава на канонично непризнатата Македонска православна църква, който неотдавна нарече Спаска Митрова и македонските българи "отпадъци, предатели и изроди".

Представители на "Българския културен клуб" – Скопие (БККС) коментират, че Мирослав Ризински е член на ръководството на клуба, поради което на пръв поглед предложението на Милошоски звучи примамливо. Въпреки това, Република България в никакъв случай не трябва и не може да се въвлича в предлаганата срамна търговия с хора (типична за най-мракобесните политически режими по света и за времената на Тито и Милошевич)! Очевидно, македонските власти искат да демобилизират всички македонски българи, намерили убежище на българска територия, и да внесат сред тях страх от насилствено екстрадиране в БЮРМ, несигурност и съмнение в потенциала и силата на България да ги защитава. А привлекателността на една демократична държава се измерва със стриктното спазване на националното законодателство и международното право, както и със силата на гражданското общество и междучовешката солидарност!

Представителите на българската общност досега не са били информирани за предлаганата размяна. Уродливата идея за размяна на политически затворник срещу политемигранти е ярко доказателство, че присъдите на режима в БЮРМ срещу Мирослав Ризински и другите македонски българи не почиват на никаква правна основа, а са изцяло политически мотивирани. "Дълбоко сме убедени, че Европейският съюз не може да приеме и толерира такива безсрамни предложения за търговия с хора и очакваме същите да бъдат решително и категорично осъдени и отхвърлени от отговорните български институции", заявяват от БККС.

По информация на БКК-Скопие

http://www.bkks.org/node/380
« Последна редакция: Август 31, 2014, 12:34:17 от Hatshepsut »
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !
 

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #83 -: Март 14, 2011, 19:04:55 »
              BCCS sent a letter of condolence to the Japanese Prime Minister

                                             

The President of the "Bulgarian Cultural Club" - Skopje (BCCS) Lazar Mladenov sent a letter of condolence to the Prime Minister of Japan Naoto Kan about the tragedy that happened yesterday. In his letter, Mr. Mladenov expressed deepest condolences to the families of those who lost their lives in the disastrous earthquake and tsunami, and conveyed a message of strong moral support to the Japanese nation. [Read the letter] : http://bkks.org/docs/kan_letter_12-03-2011.pdf


http://www.bkks.org/node/382
« Последна редакция: Август 31, 2014, 12:34:41 от Hatshepsut »
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !
 

Неактивен NordwaveTopic starter

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,369
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #84 -: Май 19, 2011, 09:57:42 »
ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ НА Р. МАКЕДОНИЯ В ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИТЕ СТРУКТУРИ

С подписването на настоящата декларация, ние декларираме, че ще се съобразим и работим със следните препоръки на БККС, изготвени въз основа на Резолюцията на Европейския парламент за напредъка на Р. Македония за 2010 г. и Доклада за човешки права на Държавния департамент на САЩ, с което ясно заявяваме, че сме за трайно и окончателно скъсване с тоталитарното югославско минало и подкрепяме евро-атлантическия избор и цивилизационен модел:

1. Незабавно решаване на спора за името с Гърция за бърза интеграция в НАТО и ЕС, с цел запазване на териториалната целокупност на страната и отбягване на конфликти и нестабилност. Решението да бъде взето по консенсусен път между всички политически субекти, отхвърляйки монополизацията на историческото наследство на целия географски регион Македония, взимайки предвид етническите реалности на Балканите до 1945 год., както и създавайки условия за гражданска конституция;

2. Незабавно публикуване на досиетата и имената на агентите и сътрудниците свързани с бившите югославски тайни служби, като важна стъпка към разрушаване на старата тоталитарна система. Започването и успешното завършване на процеса на лустрация е една от най-важните предпоставки за създаване на истинско демократично общество;

3. Реформиране на образователната система и въвеждане в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята, чрез създаване на общи експертни комисии за образование и история с България и Гърция и съвместно отбелязване на общи исторически събития и фигури, с цел допринасяне за по-добро разбиране на историята и развитие на добросъседски отношения;

4. Категорично прекратяване на кампанията на омраза срещу съседните държави, и по-специално България, както и дистанциране от всякакви атаки срещу евро-представители и дипломати, което е изключително вредно за имиджа на страната;

5. Повдигане на съзнанието за значимостта на опазването и поддържката на културното наследство, което е стълб на европейските ценности и принципи; възстановяване на редица абсолютно изоставени и в руини гробища, надписи върху фрески и артефакти, които принадлежат на българското културно-историческо наследство;

6. Спиране на цензурата върху българската култура и допускане на свободното й разпространение в страната; спиране на дискриминацията срещу притежателите на дипломи от български университети и академии; спиране на целенасоченият и организиран натиск върху македонски граждани с цел промяна на регистрационните номера на техни превозни средства (по-специално на коли с български регистрационни номера), с което се нарушава правото на собственост и се възпрепятства свободното движение, установено с международни конвенции и стандарти; прекратяване на незаконната практика (нарушаваща международното право) да не се допускат македонските граждани с двойно българско гражданство да минават македонската граница с български паспорт;

7. Създаване на демократично общество базирано на върховенството на закона и спазването на човешките права; прекратяване на политизацията и етническата дискриминация в публичната администрация; прекратяване на политическия натиск на съдебната система и ревизия на всички противоречиви и политически мотивирани присъди, които предишното македонско правителство използваше за разправа с политическите опоненти, и искане на отговорност от въпросните съдии за непрофесионалните и тенденциозни съдебни решения;

8. Прекратяване на всички опити за сплашване и преки нападения на организации на гражданското общество и техни изявени активисти, както и прекратяване на преследването на граждани с българска етническа принадлежност; създаване на законова рамка срещу монополизацията на абревиатурата ВМРО за име на определени политически партии, защото историческото наследство на ВМРО принадлежи на всички граждани, независимо от политическата им принадлежност;

9. Прекратяване на институционалния натиск срещу медии и журналисти и нарушаване на свободата на словото, което сериозно влошава демокрацията в страната; създаване на свободни и независими медии (с установени професионални журналистически стандарти, дистанцирани от политическите и икономически влияния), като необходимо предварително условие за стабилна демокрация;

10. Прекратяване на всички злоупотреби и провокации с историята и опитите чрез държавно финансиране на т.нар. феномен „антиквизация” да се създаде нова национална идентичност (която в миналото не е съществувала, а сега се аргументира чрез мегаломански проекти, какъвто е например „Скопие 2014”) като това ще предотврати реалната опасност от все по-сериозно влошаване на напрегнатите отношения със съседните държави, от една страна, и създаване на нови вътрешни разделения, от друга; незабавно прекратяване на проекта „Скопие 2014” и преразглеждане на решенията за вече започнатите обекти и поставени паметници; пълно преразглеждане на наименованията на улиците, наследени от тоталитарния режим;

11. Привличане на инвестиции за развитие на пътната инфраструктура към съседните държави, като необходимо условие за постоянно увеличаващо се икономическо благосъстояние, което би имало значителен принос към стабилността и интеграцията в региона; бързо построяване на железопътна линия между Скопие и София; отваряне на нови гранични пунктове към съседите, като например дълго отлагания пункт „Берово-Клепало”;

12. Създаване на възможност за изучаване на българския книжовен език в образователната система и ползване при богослужението в църквите на родният език на значимите исторически фигури от Македония, които днес са в основата на културните традиции на страната;

13. Тотално реформиране на МАНУ и уволняване на всички професори и научни работници, които са изградили кариерата си и са участвали/участват в подмяната на историческите факти, установени от световната наука, които потвърждават българското етническо, културно и религиозно наследство на значими събития и фигури от българското Средновековие (Св. Климент Охридски, Цар Самуил), българското Възраждане (Кирил Пейчинович, Райко Жинзифов, братя Миладинови, Григор Пърличев, Кузман Шапкарев), до българското национално-освободително движение (Дамян Груев, Христо Матов, Гоце Делчев и всички дейци на ВМОРО);

14. Прераглеждане лиценза на всички медии, които се контролират от активни политици, което е в пълно нарушение с законите, принципите на демокрацията и свободата на медиите;

15. Прекратяване на злоупотребата и разпространението на географската карта на Македония, (представявана като „историческа етнографска карта на македонския народ”), с което директно се предявяват териториални, културни и исторически претенции към съседните държави;

Декларацията е подписана от Лазар Младенов, председател на БККС, и е изпратена за подписване до: Али Ахмети (председател на ДСИ), Любе Бошковски (председател на ОМ), Ивон Величковски (председател на ЛПМ), Никола Груевски (председател на ВМРО-ДПМНЕ), Марян Додовски (председател на ВМРО-НП), Лазар Еленовски (председател на СДС), Любисав Иванов-Дзинго (претседател на СПМ), Јован Манасийевски (председател на ЛДП), Руфи Османи (председател на НДВ), Тито Петковски (председател на НСДП), Лиляна Поповска (председател на ДОМ), Имер Селмани (председател на НД), Мендух Тачи (председател на ДПА), Павле Траянов (председател на ДС) и Бранко Цървенковски (председател на СДСМ) http://www.bkks.org/node/394
 

Неактивен NordwaveTopic starter

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,369
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #85 -: Май 19, 2011, 10:06:07 »
Ръководството на „Българския културен клуб“ – Скопие (БККС) изразява дълбока загриженост относно настоящата политическа ситуация и определя преждевременните парламентарни избори като ключови за бъдещето на Република Македония.
Вече двадесет години в Р. Македония липсва визия за реално скъсване с натрупаните проблеми и практики от бившата тоталитарна югославска система. Р. Македония е една от последните държави в Европа, в която не е извършена пълна демократизация на обществения живот. Все още не е направена критична оценка на югославското минало, не са изчистени тоталитарните идеологеми и символи и не се позволява критическа оценка на историята (изкуствено наложена по времето на югославския комунистически режим). Дори не е започнал процесът на лустрация, като хора от репресивните структури на тайните служби на стария режим, все още са на влиятелни обществени позиции.

Неизвършената истинска демократизация е в основата, както на всички вътрешни проблеми, така и на постоянните конфликти със съседите, като се явява фундаментална пречка пред интеграцията на Р. Македония в евро-атлантическите структури. Вече двадесет години никоя политическа сила нямаше капацитета или желанието да започне и извърши тези промени за да разчисти пътя на Р. Македония към истинското й демократизиране и преход към модерно общество, което е наясно с миналото си и има единна визия за бъдещето си.

Заместването на евро-атлантическото бъдеще с откровена ре-югословенизация, „антиквизация”, изолационистки манталитет и задълбочаваща се икономическа криза, още повече намалява ограничения вътрешен политически потенциал на страната за контролиране на определени процеси. Това може да доведе до опасност от драматично развитие на междуетническите отношения, с тежки последствия за интегритета на държавата и стабилността в целия регион.

Във връзка с предстоящите преждевременни парламентарни избори сме убедени в това, че македонската общественост има правото да знае кои политически субекти имат искрено желание да работят за демократизация и европеизация на Р. Македония. Това би било установено с подкрепата за декларацията на БККС (приложена към това писмо), която е изготвена на основата на Резолюцията на Европейския парламент за напредъка на страната за 2010 г. и Доклада за човешки права на американския Държавен департамент. БККС излиза с тази декларация и призовава политическите партии да я подпишат преди изборите, като с това декларират, че ще съобразят с препоръките й, а косвено и с препоръките на Европейския парламент и Държавния департамент на САЩ.

Несъгласието да се подкрепи следната декларация и отказът след изборите тези точки да бъдат спазени от страна на новото правителство би сигнализирал, че въпросните политически субекти умишлено работят срещу демокрацията (с продължаване на югославското тоталитарно минало), както и за отдалечаване на Р. Македония от евро-атлантическия цивилизационен избор. Това ще е важен сигнал, БККС да осведоми своите евро-атлантически партньори за продължаващите манипулации с македонските гласоподаватели и да започне да мисли за евентуален собствен политически ангажимент в бъдеще, с единствена цел да помогне за запазването на интегритета, демократизацията и благоденствието на всички граждани на Р. Македония, включително и хилядите граждани, които след разпада на Титова Югославия възстановяват българската си етническа принадлежност, но нямат адекватен политически субект, в който да припознаят своите искания и стремежи за нормално европейско развитие.

С уважение,

Лазар Младенов
Председател на БККС
http://www.bkks.org/node/394
 

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #86 -: Май 20, 2011, 02:00:01 »
Избори 2011: Декларация за демократизация и интеграция на Р. Македония в евро-атлантическите структури

19 май 2011
                       

Ръководството на „Българския културен клуб“ – Скопие (БККС) изразява дълбока загриженост относно настоящата политическа ситуация и определя преждевременните парламентарни избори като ключови за бъдещето на Република Македония.

Вече двадесет години в Р. Македония липсва визия за реално скъсване с натрупаните проблеми и практики от бившата тоталитарна югославска система. Р. Македония е една от последните държави в Европа, в която не е извършена пълна демократизация на обществения живот. Все още не е направена критична оценка на югославското минало, не са изчистени тоталитарните идеологеми и символи и не се позволява критическа оценка на историята (изкуствено наложена по времето на югославския комунистически режим). Дори не е започнал процесът на лустрация, като хора от репресивните структури на тайните служби на стария режим, все още са на влиятелни обществени позиции.

Неизвършената истинска демократизация е в основата, както на всички вътрешни проблеми, така и на постоянните конфликти със съседите, като се явява фундаментална пречка пред интеграцията на Р. Македония в евро-атлантическите структури. Вече двадесет години никоя политическа сила нямаше капацитета или желанието да започне и извърши тези промени за да разчисти пътя на Р. Македония към истинското й демократизиране и преход към модерно общество, което е наясно с миналото си и има единна визия за бъдещето си.

Заместването на евро-атлантическото бъдеще с откровена ре-югословенизация, „антиквизация”, изолационистки манталитет и задълбочаваща се икономическа криза, още повече намалява ограничения вътрешен политически потенциал на страната за контролиране на определени процеси. Това може да доведе до опасност от драматично развитие на междуетническите отношения, с тежки последствия за интегритета на държавата и стабилността в целия регион.

Във връзка с предстоящите преждевременни парламентарни избори сме убедени в това, че македонската общественост има правото да знае кои политически субекти имат искрено желание да работят за демократизация и европеизация на Р. Македония. Това би било установено с подкрепата за декларацията на БККС (приложена към това писмо), която е изготвена на основата на Резолюцията на Европейския парламент за напредъка на страната за 2010 г. и Доклада за човешки права на американския Държавен департамент. БККС излиза с тази декларация и призовава политическите партии да я подпишат преди изборите, като с това декларират, че ще съобразят с препоръките й, а косвено и с препоръките на Европейския парламент и Държавния департамент на САЩ.

Несъгласието да се подкрепи следната декларация и отказът след изборите тези точки да бъдат спазени от страна на новото правителство би сигнализирал, че въпросните политически субекти умишлено работят срещу демокрацията (с продължаване на югославското тоталитарно минало), както и за отдалечаване на Р. Македония от евро-атлантическия цивилизационен избор. Това ще е важен сигнал, БККС да осведоми своите евро-атлантически партньори за продължаващите манипулации с македонските гласоподаватели и да започне да мисли за евентуален собствен политически ангажимент в бъдеще, с единствена цел да помогне за запазването на интегритета, демократизацията и благоденствието на всички граждани на Р. Македония, включително и хилядите граждани, които след разпада на Титова Югославия възстановяват българската си етническа принадлежност, но нямат адекватен политически субект, в който да припознаят своите искания и стремежи за нормално европейско развитие.

С уважение,

Лазар Младенов
Председател на БККС

Приложение: Декларация за демократизация и интеграция на Р. Македония в евро-атлантическите структури

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ НА Р. МАКЕДОНИЯ В ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИТЕ СТРУКТУРИ

С подписването на настоящата декларация, ние декларираме, че ще се съобразим и работим със следните препоръки на БККС, изготвени въз основа на Резолюцията на Европейския парламент за напредъка на Р. Македония за 2010 г. и Доклада за човешки права на Държавния департамент на САЩ, с което ясно заявяваме, че сме за трайно и окончателно скъсване с тоталитарното югославско минало и подкрепяме евро-атлантическия избор и цивилизационен модел:

1. Незабавно решаване на спора за името с Гърция за бърза интеграция в НАТО и ЕС, с цел запазване на териториалната целокупност на страната и отбягване на конфликти и нестабилност. Решението да бъде взето по консенсусен път между всички политически субекти, отхвърляйки монополизацията на историческото наследство на целия географски регион Македония, взимайки предвид етническите реалности на Балканите до 1945 год., както и създавайки условия за гражданска конституция;

2. Незабавно публикуване на досиетата и имената на агентите и сътрудниците свързани с бившите югославски тайни служби, като важна стъпка към разрушаване на старата тоталитарна система. Започването и успешното завършване на процеса на лустрация е една от най-важните предпоставки за създаване на истинско демократично общество;

3. Реформиране на образователната система и въвеждане в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята, чрез създаване на общи експертни комисии за образование и история с България и Гърция и съвместно отбелязване на общи исторически събития и фигури, с цел допринасяне за по-добро разбиране на историята и развитие на добросъседски отношения;

4. Категорично прекратяване на кампанията на омраза срещу съседните държави, и по-специално България, както и дистанциране от всякакви атаки срещу евро-представители и дипломати, което е изключително вредно за имиджа на страната;

5. Повдигане на съзнанието за значимостта на опазването и поддържката на културното наследство, което е стълб на европейските ценности и принципи; възстановяване на редица абсолютно изоставени и в руини гробища, надписи върху фрески и артефакти, които принадлежат на българското културно-историческо наследство;

6. Спиране на цензурата върху българската култура и допускане на свободното й разпространение в страната; спиране на дискриминацията срещу притежателите на дипломи от български университети и академии; спиране на целенасоченият и организиран натиск върху македонски граждани с цел промяна на регистрационните номера на техни превозни средства (по-специално на коли с български регистрационни номера), с което се нарушава правото на собственост и се възпрепятства свободното движение, установено с международни конвенции и стандарти; прекратяване на незаконната практика (нарушаваща международното право) да не се допускат македонските граждани с двойно българско гражданство да минават македонската граница с български паспорт;

7. Създаване на демократично общество базирано на върховенството на закона и спазването на човешките права; прекратяване на политизацията и етническата дискриминация в публичната администрация; прекратяване на политическия натиск на съдебната система и ревизия на всички противоречиви и политически мотивирани присъди, които предишното македонско правителство използваше за разправа с политическите опоненти, и искане на отговорност от въпросните съдии за непрофесионалните и тенденциозни съдебни решения;

8. Прекратяване на всички опити за сплашване и преки нападения на организации на гражданското общество и техни изявени активисти, както и прекратяване на преследването на граждани с българска етническа принадлежност; създаване на законова рамка срещу монополизацията на абревиатурата ВМРО за име на определени политически партии, защото историческото наследство на ВМРО принадлежи на всички граждани, независимо от политическата им принадлежност;

9. Прекратяване на институционалния натиск срещу медии и журналисти и нарушаване на свободата на словото, което сериозно влошава демокрацията в страната; създаване на свободни и независими медии (с установени професионални журналистически стандарти, дистанцирани от политическите и икономически влияния), като необходимо предварително условие за стабилна демокрация;

10. Прекратяване на всички злоупотреби и провокации с историята и опитите чрез държавно финансиране на т.нар. феномен „антиквизация” да се създаде нова национална идентичност (която в миналото не е съществувала, а сега се аргументира чрез мегаломански проекти, какъвто е например „Скопие 2014”) като това ще предотврати реалната опасност от все по-сериозно влошаване на напрегнатите отношения със съседните държави, от една страна, и създаване на нови вътрешни разделения, от друга; незабавно прекратяване на проекта „Скопие 2014” и преразглеждане на решенията за вече започнатите обекти и поставени паметници; пълно преразглеждане на наименованията на улиците, наследени от тоталитарния режим;

11. Привличане на инвестиции за развитие на пътната инфраструктура към съседните държави, като необходимо условие за постоянно увеличаващо се икономическо благосъстояние, което би имало значителен принос към стабилността и интеграцията в региона; бързо построяване на железопътна линия между Скопие и София; отваряне на нови гранични пунктове към съседите, като например дълго отлагания пункт „Берово-Клепало”;

12. Създаване на възможност за изучаване на българския книжовен език в образователната система и ползване при богослужението в църквите на родният език на значимите исторически фигури от Македония, които днес са в основата на културните традиции на страната;

13. Тотално реформиране на МАНУ и уволняване на всички професори и научни работници, които са изградили кариерата си и са участвали/участват в подмяната на историческите факти, установени от световната наука, които потвърждават българското етническо, културно и религиозно наследство на значими събития и фигури от българското Средновековие (Св. Климент Охридски, Цар Самуил), българското Възраждане (Кирил Пейчинович, Райко Жинзифов, братя Миладинови, Григор Пърличев, Кузман Шапкарев), до българското национално-освободително движение (Дамян Груев, Христо Матов, Гоце Делчев и всички дейци на ВМОРО);

14. Прераглеждане лиценза на всички медии, които се контролират от активни политици, което е в пълно нарушение с законите, принципите на демокрацията и свободата на медиите;

15. Прекратяване на злоупотребата и разпространението на географската карта на Македония, (представявана като „историческа етнографска карта на македонския народ”), с което директно се предявяват териториални, културни и исторически претенции към съседните държави;

Декларацията е подписана от Лазар Младенов, председател на БККС, и е изпратена за подписване до: Али Ахмети (председател на ДСИ), Любе Бошковски (председател на ОМ), Ивон Величковски (председател на ЛПМ), Никола Груевски (председател на ВМРО-ДПМНЕ), Марян Додовски (председател на ВМРО-НП), Лазар Еленовски (председател на СДС), Любисав Иванов-Дзинго (претседател на СПМ), Јован Манасийевски (председател на ЛДП), Руфи Османи (председател на НДВ), Тито Петковски (председател на НСДП), Лиляна Поповска (председател на ДОМ), Имер Селмани (председател на НД), Мендух Тачи (председател на ДПА), Павле Траянов (председател на ДС) и Бранко Цървенковски (председател на СДСМ).

http://www.bkks.org/node/394

« Последна редакция: Август 31, 2014, 12:35:09 от Hatshepsut »
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !
 

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #87 -: Юли 01, 2011, 15:15:10 »
За пръв път българи прекосиха Америка на колела в ултра веломаратон

Цитат
Български отбор участва за пръв път в знаменития ултрамаратонски велопробег Race Across America (RAAM), който се смята за най-тежкото колоездачно състезание в света и тази година беше проведен вече за тридесети път. На 26 юни четиричленният български отбор "Вело Енерджи” (воден от пловдивския бизнесмен и приятел на колоезденето Димитър Вълчев и включващ опитните коломаратонци Лазар Владиславов, Минчо Рибарев и Чавдар Дюлгеров) финишира успешно в Анаполис сред аплодисментите на въодушевената публика, където се открояваха ентусиазираните представители на българската диаспора в САЩ и журналисти от местните медии.

http://www.bkks.org/node/403
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !
 

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #88 -: Юли 10, 2011, 18:14:25 »
Фестивал за современа музика „Модоарс“ 2011

Цитат
Целовечерниот концерт на клавирското трио „Семана“ од Р. Бугарија во рамките на фестивалот „Модоарс“ ќе се одржи на 10 јули 2011 во Националната галерија Даут-пашин амам во Скопје со почеток во 20ч. Влезот е слободен.

http://www.bkks.org/node/405
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !
 

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #89 -: Август 12, 2011, 13:38:25 »
Писмо на председателя на Европейския парламент до „Българския културен клуб“ – Скопие

http://www.bkks.org/node/407


Проф. Йержи Бузек, председател на Европейския парламент

Председателят на „Българския културен клуб“ – Скопие (БККС) Лазар Младенов е получил писмо от председателя на Европейския парламент проф. Йержи Бузек относно случая с македонския българин г-н Миле Йованоски, уволнен от работа в Република Македония поради българския си произход, самосъзнание и гражданство.

В писмото се изразява силната ангажираност на Европейския парламент за спазване на основното човешко право на равно третиране, гарантирано чрез международни и европейски правни инструменти. Председателят Бузек подчертава необходимостта страните-кандидатки за членство в ЕС да разрешат ключови проблеми относно върховенството на закона и стриктното спазване на Копенхагенските критерии.

Професор Бузек напомня също Резолюцията на Европейския парламент от 7 април 2011г. относно прогреса на Бившата Югославска Република Македония, с която Парламентът прозовава македонското правителство „да поддържа всеобхватен диалог между етническите общности” и „надлежно да отчете чувствителността на всички общности и малцинства".

В края на писмото си до БККС председателят Бузек уверява, че „Европейският парламент ще продължи да насърчава прогреса на междуетническото сътрудничество и доверие в Бившата Югославска Република Македония и да призовява всички политически лидери да се борят срещу дискриминационните практики".

Приложения:
1. Оригинал на писмото (на английски език).   http://bkks.org/docs/buzek_01-08-2011.pdf
2. Прес-съобщение за медиите в Р. Македония.   http://www.bkks.org/node/408

http://bkks.org/forum/index.php/topic,3027.msg19647.html#msg19647
« Последна редакция: Август 31, 2014, 12:35:55 от Hatshepsut »
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !
 

Tags:
   

  20 000 македонци влизат в ЕС с български паспорти

  Започната от Nordwave

  Отговора: 8
  Прегледи: 1838
  Последна публикация Януари 27, 2007, 13:34:14
  от SSK
  В Скопйе запалена кола на българска гражданка!

  Започната от disidente

  Отговора: 2
  Прегледи: 1608
  Последна публикация Март 02, 2010, 10:52:25
  от Slobodan
  Македония "иска" българския лъв за герба си

  Започната от Генерал Колев

  Отговора: 7
  Прегледи: 4013
  Последна публикация Декември 11, 2014, 07:09:09
  от Hatshepsut
  Български военни гробове от Първата световна война в Струмица

  Започната от Nordwave

  Отговора: 0
  Прегледи: 1186
  Последна публикация Април 26, 2009, 22:47:02
  от Nordwave
  Българските военни гробища в Македония

  Започната от Nordwave

  Отговора: 1
  Прегледи: 3129
  Последна публикация Януари 30, 2010, 11:10:41
  от Nordwave