Автор Тема: Сборник "Македонският въпрос и България – поверителни документи 1950 - 1967 г."  (Прочетена 1656 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ДашоTopic starter

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 915
 • Пол: Мъж
 • православен българин
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
10 май 2009 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Съвместното издание на Държавна агенция „Архиви”  (ДАА) и Института за македонски изследвания в Солун с документи от българските архиви за Македонския въпрос и България 1950 - 1967 година остава коментирана тема.   В петък от Солун Сборник „Македонският въпрос и България – поверителни документи 1950 - 1967 година” пристигна в България и от ДАА като намерението на българските архиви е то да бъде издадено и на български език. През седмицата в интервю за Агенция “Фокус”  през седмицата директорът на ДАА д-р Боряна Бужашка представи някои подробности за книгата.
Книгата, бе представена в Атина на 30 април, д-р Бужашка уточни: Сборникът е документално издание, направено между ДАА и Института за македонски изследвания в Солун - неправителствена организация, която се занимава с научни изследвания с основен акцент - македонския въпрос.
 Предговорът на книгата е на Спиридон Цветас, но сборникът не е нито негово тълкуване, нито негов подбор. От българска страна като представители на Държавна агенция „Архиви” участват нашите експерти – държавен експерт Цочо Билярски, който е познат за тези, които се занимават с македонския въпрос с негови публикации по тази тема, и Ива Бурилкова.
Документите в Сборника не са срещу Република Македония. Това заяви д-р Бужашка, директор на българската ДАА в интервю за Агенция “Фокус”, цитирано от македонския “Утрински весник”. “Това са нашите документи за нашето разбиране, за идентичността на населението, което живее в Пиринска Македония, което е неразделна част от българската държава. Няма нищо злонамерено, има просто един опит да се запознае и гръцката общественост, защото тя действително не познава това, което България е правила и е било предмет на Българо-югославските отношения по отношение на македонския въпрос”, посочва тя. “Изненадана съм от понякога крайния тон на македонския печат, които коментират изданието „Македонският въпрос и България – поверителни документи 1950 - 1967 г.”: „Организирана акция срещу Македония” - такива квалификации, или пък - скриване на истината, или - опит да прикрием истинската македонска идентичност, или - че тези документи със сигурност са срещу Македония”, обяснява Бужашка. :-[
От Солун в ДАА пристигна сборникът . Засега изданието е само на гръцки език. Директорът на ДАА д-р Бужашка каза, че предвид големия обществен интерес Агенцията ще направи максимални усилия да се опита да намери финансиране и да издаде тези документи на оригиналния им български език. „Те не са непознати за българската научна общност или тези, които се интересуват от Македонския въпрос. Вярно, някои от тях са били издавани до 1989 година, но в така наречените Издания за служебно ползване. Но ето един добър повод ние да ги издадем и на български, за да се види за какво става въпрос”, каза д-р Бужашка.
Тя е предложила да бъдат издадени документите и от следващия период - от 1967 година до разпадането на Югославия, за да бъде много ясно разбрана логиката на тогавашното държавно ръководство по отношение на Македонския въпрос. „Не ангажираме нито българското Външно министерство, нито която и да е било институция, която в момента формулира съвременната българска позиция по Македонския въпрос. Ние разглеждаме развитието му само в исторически план”, каза още д-р Бужашка.
 Българската ДАА работи изключително добре с Македонския държавен архив и неговия директор Зоран Тодоровски. „Ние работим добре поради една много проста причина, която мисля че е много коректна и към двете страни: Когато говорим за история, ние не правим научна конференция, в която да сблъскваме различни становища, ние просто публикуваме документите такива, каквито са. Има случаи, в които документите говорят много повече, отколкото какъвто и да било коментар, когато говорим за оригинални документи, които не са подправени”, каза д-р Бужашка
 Българската ДАА има документи от различни периоди от развитието на македонския въпрос. „Те са открити и свободни за ползване от който има интерес към темата. Македонските историци много активно използват нашите документи. Ние непрекъснато даваме документи на хора от Република Македония, които се занимават с история, и които работят в нашия архив. Не намирам основание да се твърди, че това са фалшифицирани документи”, каза още д-р Бужашка.
Със сборника „Македонският въпрос и България – поверителни документи 1950 - 1967 година” за първи път български архиви, в случая чрез Държавна агенция „Архиви”, влизат в споразумение за публикуване на документи с гръцка научна институция. До този момент ние нямаме такива съвместни издания, което не е нормално, ако погледнем добрите българо-гръцки отношения. Това каза д-р Боряна Бужашка, директор на Държавна агенция „Архиви”. Историците и изследователите, казваме истината такава каквато е, такава каквато е създала историята през годините. В случая постигнахме такова споразумение с такъв интерес, по тяхно предложение. Очевидно този въпрос за тях е актуален, но в същото време - един много важен мотив за едно такова издание е непознаването сред гръцката общественост на позицията на България по този въпрос. Има всякакви интерпретации. Затова ние решихме да проследим тази позиция в нейното развитие. Ние не крием нашите грешки, но ние показваме как сме се опитали да ги преодоляваме през годините и защо е било толкова трудно. Всяко събитие има своята първопричина, има фактори които в случая са в голяма степен геополитически, обясни още д-р Боряна Бужашка.
Всички документи, публикувани в Сборника „Македонският въпрос и България – поверителни документи 1950 - 1967 година”, са открити и всеки, който се съмнява в тяхната автентичност, би могъл да ги провери в Държавна агенция „Архиви” (ДАА). Това каза д-р Боряна Бужашка, директор на Държавна агенция „Архиви”. „Това са официални документи на българското държавно и партийно ръководство, които обхващат периода 1950 - 1967 година и са свързани с темата Македония, македонски въпрос в Българо-югославските отношения. Те разказват за политиката на България по отношение на този въпрос в този хронологичен отрязък от време. Това са официални държавни документи. Не могат да бъдат подложени на съмнение за тяхната автентичност или за някаква злонамереност, тъй като тези документи, вероятно няма да кажат нищо ново за тези, които познават македонския въпрос”, каза Боряна Бужашка.
„В публикуваните документи ще се види и принудителното преименуване на българите в Пиринска Македония, ще се види работата на македонските книжари, ще се видят разговорите, които са водили отделните партийни и държавни ръководители в посока - да защитят българската идентичност на това население и как постепенно през годините чрез една поредица от решения, този въпрос стига до 1967 г. и логичният резултат е 1968 година, когато България има много ясна и категорична позиция по този въпрос - за съществуването на македонската нация, за съществуване на македонски език, за етническата принадлежност на населението в Пиринска Македония и т.н. Тоест, това е история показана чрез документи. Те не се коментират, те просто се четат”, каза още тя.С удоволствие бих прочел този сброник. Смятам, че ще бъде любопитно четиво. Любопитно ми е да разбера каква точно е била политиката провеждана от безродниците - комунисти
  ;)
България надъ всичко!
« Последна редакция: 10 Дек 2011, 11:24:21 от Hatshepsut »
Величието на Родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея!
БЪЛГАРИЯ НАДЪ ВСИЧКО-ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!
 

Tags:
   

  Македонските медии за България

  Започната от Nordwave

  Отговора: 6
  Прегледи: 2981
  Последна публикация 25 Яну 2011, 09:17:14
  от gutito1964
  Двуличната македонска политика към България и нашите реакции

  Започната от Генерал Колев

  Отговора: 0
  Прегледи: 1096
  Последна публикация 28 Ное 2009, 15:42:53
  от Генерал Колев
  България ще финансира проекти в Македония

  Започната от Angel Lights

  Отговора: 3
  Прегледи: 2092
  Последна публикация 21 Дек 2009, 19:50:45
  от Теодор
  Курир: България раздава гражданство на "македонските" горани

  Започната от Франкист

  Отговора: 2
  Прегледи: 1795
  Последна публикация 20 Апр 2012, 11:25:21
  от Франкист
  Българският въпрос в Македония

  Започната от Nordwave

  Отговора: 76
  Прегледи: 26607
  Последна публикация 23 Яну 2015, 06:42:18
  от Hatshepsut