Author Topic: Не трябва да се мразят помаците - това ги отблъсква от българския корен  (Read 20185 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pomak

 • Junior Member
 • *
 • Posts: 39
 • Gender: Male
 • По стъпките на великия Хайтов
Седемдесет години „Родина” – никой не празнува
Задал ли си е някой в България въпроса защо проблемът с носенето на мюсюлмански забрадки в светското училище дойде не от райони, населени с етнически турци, а от Българо-мохамедански? И защо в кърджалийските училища или в Лудогорието децата ходят модерно облечени, а в икономическата гимназия в Смолян две ученички решиха да се забрадят и по време на учебни занятия... На първи план, може да е явен белег за културна, ако щете – и икономическа затвореност на общностите у нас, и то в началото на XXI век.

Българи по народност и език, вяра – мюсюлманска
 
Може би преди 70 г. в Родопите подобно действие щеше да предизвика гнева на „родинци”, за които се разказва, че дори грубо сваляли забрадки, фереджета и фесове в стремежа си, подобен на Ататюрк, да наложат светските норми. Тяхната задача е почти непосилна, тъй като си поставят за цел да прокарат разделителна линия между религизоно и народностно самосъзнание. Сиреч – Българин по народност и език, изповядващ исляма. Т.е. фактът, че ходиш на джамия, не значи, че си турчин.

Юбилеят на културно-просветната дружба „Родина”, създадена през 1937 г. в Смолян, няма да се чества в Родопите на 3 май. Ще мине безфанфарно. След 1944 г. движението, в което е членувал и Николай Хайтов, е обявено за фашистко, а оцелелите участници в него – подложени на репресии от народната власт. Били са репресирани и убити много Българо-мохамедани – членове на ВМРО. Тук е редно да споменем и помашките чети на ВМРО,  сражавали се против турците редом с Българо-християните.

Създаването и дейността на „Родина” днес не е предмет дори на исторически дебат. Но страницата май само е прелистена, за да се затвори – не и да се осмисли.


Ариф Бейски (Камен Боляров) и съпругата му Цена 
Нито по време на Третото Българско царство, нито при НРБ, а и днес държавата ни не е имала смислена и последователна политика спрямо т. нар. помаци. През 1912-1913 г. – след освобождението на тези райони, тогавашното правителство решава тези хора да бъдат покръстени. И Българската православна църква налага колективно християнско кръщение на всички мохамедани – т. нар. кръстилка.

Според едни историци – уникален акт, според други не е добро решение, тъй като оттогава е първата емиграционна вълна към Турция. По време на кампанията не е покръстен нито един помак. Но заключението на Карнегиевата комисия е: „...Това умопомрачение, явно противоречащо на обикновената Българска толерантност спрямо мюсюлманите, живеещи в България, трябва да се причисли към най-неоправданите насилия!”

После държавната политика пак се обръща – връщат се старата религия и имена. И така до периода 1937-1944 г., когато най-напред в Смолян, после и в Златоградско, Ардинско, Девинско, се появява „Родина”. „Тази организация съдейства за модернизацията на културата и интеграцията на Българите мохамедани в Българската нация: превеждане на Корана на Български, възприемане на Български имена,  модернизиране на облеклото и бита им, светско образование със специална грижа към разкрепостяването на жената.” (Христов, Хр. А. Караманджуков, 1995). Председател е Ариф Бейски (околийски мюфтия в Ксанти), приел името Камен Болярски, и съпругата му Цена.

Мюфтии – в подкрепа на Българщината
Идеите на „родинци” намират подкрепа и сред ислямски духовници в района. За това свидетелстват документи като Окръжно N 283 на Смолянския околийски мюфтия от април 1942 г.

„Тъй като нямаме никакви пречки за приобщаване към Българската народност, принадлежността ни към която никой не може да отрече, намирам за общ интерес на всички ни да се пресече веднъж завинаги пътят на всякакви противонационални останки и заблуди. И тъй като се излагаме най-много с не-Българските си имена, то нареждам: енорийските имами да разгласят на всички да регистрират отсега нататък новородените си деца само с Български имена... Моля всички власти да не допущат в бъдеще да се регистрират в общинските регистри инородни и чужди имена по отношение на Българи мохамедани, с което ще се излекува една рана, останала от черното ни петвековно робство.”

Ардинският мюфтия пък нарежда „веднаж завинаги” да се хвърлят „фесове, кюляфи или други чужди шапки, като заменят същите с гугла, каскет или мека шапка”. Задължават се и мохамеданките да захвърлят фереджетата и да възприемат свободно ходене по улиците, „като цялото им лице бъде открито, за да видят света, както всички хора по земята”.


дъщерята на Бейски - Малинка, първата Българо- мохамеданска девойка с Българско име 
Резултатът от действията на близо 40-те структури на дружба „Родина” в Родопите е, че между 70 000 и 80 000 мохамедани приемат Български имена. Както казва Ариф Бейски (Камен Боляров): „...Ще дойде ден, когато и тия, които се отнасят със съмнение в нашето възрожденско дело, ще се убедят, че сме искрени и чистосърдечни, че желаем да заживеем братски живот за слава и чест на нашата Родина, с която сме кръвно сродени, понеже сме Българи, макар по вяра мохамедани...” През 1945-а „Родина” е отречена от БКП, арабския език в джамиите се връща, също и мюсюлманските символи. По същия начин както се налага и идеята за Българите македонци...

Българо-мохамеданинът Ариф Русев: „На ихтибар са тие, дето се мислят за турце!”
За „родинци” в историята ни няма ясна оценка. Изследването на Йорданка Бъчварова „Изпитът” показва, че относно възстановяването на Българската национална идентичност на Българите мохамедани изпитът все още не е издържан. В книгата са цитирани думите на един обикновен Българин мохамеданин на чист родопски диалект.

През 1950 г. във в. „Култура” той казва: „Нашеса власт не може да разбере какво трябва да прави. Дружба „Родина” бе своршила тва нещо, та беше готово, в корпа ворзано, и трябваше да го приемат сегашнисе наготово. Но те го отхвърлиха. Затова слушам си шишукат нашисе Болгаре мохамедани: „Доржите се, комшулар, Болгарисе ни знаят какво да правят, сами си развалят работаса – едни правят, други развалят!” Нас сига наново ни потурчиха. Ти каков си – думат си нашите, - какво ти е името! Имена ни са турски, значи и ние сме турци. Грешка, голема грешка е станала... Всички като нас, дето се борихме и обяснявахме, че сме Болгаре, сега сме презрени и отхвърлени, а ни ихтибар са тия, които се мислят за турце. Властос пък нищо не мисли и даже ги крепи.”

С бърканата политика на държавата спрямо Българо-мохамеданите и специално движение „Родина” охарактеризира Станислав Сивриев в своите „Бележки върху доклада за дейността на бившата културно-просветна дружба „Родина”, изпратени от ЦК на БКП на 18 септември 1960 г.

В края той обобщава, че „Родина” е изиграла прогресивна роля, а преди това пише „...С лекомислие обявихме „Родина” за фашистка организация, а много от членовете й бяха подложени на политически натиск. Така с най-добри намерения свършихме работа на английската и турската политика по отчуждаването на Българо-мохамеданското население в Родопите – и я свършихме с вдъхновение. Аз бях един от хората, които проведоха тоя курс в Златоградска околия, и се срамувам от това... Нямам никакви колебания, че на 9.IX.1944 г. ние върнахме назад развитието на Българо-мохамеданския въпрос и трябва да имаме мъжеството да го признаем.”

Пише Ви един Помак милеещ за България.Почетох малко във форума  Ви и остана озадачен с какво негативно отношение сте спрямо нас.Не мислите ли ,че с такова отношение ще отблъснете част от българо-мохамеданите от собствените си български корени.Хишници от съседни държави това и чакат.Ще се радвам да Ви променя мнението ,след като поспорим по отделни теми.И мислете на първо място за РБ и мирното съжителство.
« Last Edit: 28 Aug 2011, 20:59:31 by Hatshepsut »
 

Offline OnlyBG

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 206
 • Gender: Male
Напълно съм съгласен с теб! Отвръщават ме келешчетата ,които не знаят нищо за помаците и въпреки всичко ги отричат и ги оставят в ръцете на турските емисари ,които ги подлъгват ,че били паднали от луната... Факт е обаче ,че голяма част от помаците вече се смятат за отделен етнос макар ,че такива сведения не са доказани ,но всичко това е заради безхаберното ни отношение и нискообразоваността сред тези пластове вкл. и голяма част от т.нар националисти! Помак ти влизал ли си във форума на българските помаци ?  Аз останах до някъде разочарован защото видях хора на ,които им пука и изглеждат интелигентни но незнам по каква причина се срамуват да се нарекат българи-мюсюлмани (можа би заради възродителния процес) Който подкрепям с изключение на изселването на помаците а трябваше да са турци!
 

Offline pomak

 • Junior Member
 • *
 • Posts: 39
 • Gender: Male
 • По стъпките на великия Хайтов
Напълно съм съгласен с теб! Отвръщават ме келешчетата ,които не знаят нищо за помаците и въпреки всичко ги отричат и ги оставят в ръцете на турските емисари ,които ги подлъгват ,че били паднали от луната... Факт е обаче ,че голяма част от помаците вече се смятат за отделен етнос макар ,че такива сведения не са доказани ,но всичко това е заради безхаберното ни отношение и нискообразоваността сред тези пластове вкл. и голяма част от т.нар националисти! Помак ти влизал ли си във форума на българските помаци ?  Аз останах до някъде разочарован защото видях хора на ,които им пука и изглеждат интелигентни но незнам по каква причина се срамуват да се нарекат българи-мюсюлмани (можа би заради възродителния процес) Който подкрепям с изключение на изселването на помаците а трябваше да са турци!
Не виждаш ли че са агитатори отвън нашата родина.
 

Offline OnlyBG

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 206
 • Gender: Male
те агитаторите са тук повярвай .. не забравяй книгата за "Архените"
 

Offline Ivo_the_MOnsTer

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 729
 • Gender: Male
 • Зодия: Cancer Cancer
Е сега гледах Отечествен фронт за Рибново , и там са доста по-различни от нас, но са доста по-високо морално ,не са развратени като нас, изграждат  стабилни семейство с повече деца.Наистина имат имат и положителни и отрицателни черти все пак  са доста крайни и от доста неща се лишават , но са си българи говорят на български .Аз нямам нищо против помаците,за разлика от циганите.
Всеки заслужава да бъде съден според делата си.
 

Offline OnlyBG

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 206
 • Gender: Male
Много от турците всъщност са помаци ама както и да е(както и Рибново).. Дори Ататюрк мисля ,че по бащина линия бил помак от Одринско или Солунско но ще ви излъжа.. ии също бил влюбен в българка от Ямболско  :-P
 

Offline Ivo_the_MOnsTer

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 729
 • Gender: Male
 • Зодия: Cancer Cancer
Мустафа Кемал  НЕ е чистокръвен турчин дошъл от Азия , защото има светла коса и очи , той е от Тракия , па дали е помак не знам.
Всеки заслужава да бъде съден според делата си.
 

Offline OnlyBG

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 206
 • Gender: Male
 
Quote
Срещу помаците,държащи на българските си корени няма абсолютно нищо,но към тези,мислещи се за турци или просто мюсюлмани,отричайки корените си няма как да не съм негативно настроен.

Така ми другите дето носят евентуално българска кръв? Кво прайм??? Сега ще вкарам малко филма щото вчера гледах един такъв  :-P Ама ако зомбират брат ти какво ще го правиш  :) Извинявам се за тъпия пример ама тва ми дойде веднага на акъла
 

Offline Генерал Колев

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,562
 • Gender: Male
 • България над всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Quote
Срещу помаците,държащи на българските си корени няма абсолютно нищо,но към тези,мислещи се за турци или просто мюсюлмани,отричайки корените си няма как да не съм негативно настроен.

Така ми другите дето носят евентуално българска кръв? Кво прайм??? Сега ще вкарам малко филма щото вчера гледах един такъв  :-P Ама ако зомбират брат ти какво ще го правиш  :) Извинявам се за тъпия пример ама тва ми дойде веднага на акъла
Или не можеш да четеш, или не разбираш написаното. Каза ти се ясно и конкретно: срещу тези, които се турчеят и отродяват от българските си корени сме негативно настроени, но към помаците, които знаят, че са българи, сме позитивно настроени. Няма значение каква кръв тече във вените на този, който се турчее и отродява- той сам избира да е турчин, така че не можем да сме позитивно настроени към него.
България над всичко!
 

Offline OnlyBG

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 206
 • Gender: Male
Разбрах аз .. :) Те и тия дето не се турчеят все още и те ще започнат.. Това не зависи много от тях..Какво са виновни ,че дедите им не са им завещали инфото и не знаят какви са.. А турците само това и чакат и ги приемат с отворени обятия!
 

Offline Дашо

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 915
 • Gender: Male
 • православен българин
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
И аз както всички до сега ще кажа, че отношението ми към българо - мохамеданите е позитивно. Не ги мразя.Стига да не са от онези дето се турчеят. Но съм сигурен, че и турчеещите се е възможно да бъдат върнати към българският си корен. След като се премахне неготивното въздействие на чуждата пропаганда която им е промила мозъците.
 От няколко приятели съм чувал истории, за това как са замръквали в село със смесено население и българите са ги отхвърлили, а помаците са ги нагостили и им дали подслон, че са им дали инструменти и са им оказали помощ.
Величието на Родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея!
БЪЛГАРИЯ НАДЪ ВСИЧКО-ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!
 

Offline Ivo_the_MOnsTer

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 729
 • Gender: Male
 • Зодия: Cancer Cancer
Quote
Срещу помаците,държащи на българските си корени няма абсолютно нищо,но към тези,мислещи се за турци или просто мюсюлмани,отричайки корените си няма как да не съм негативно настроен.

Така ми другите дето носят евентуално българска кръв? Кво прайм??? Сега ще вкарам малко филма щото вчера гледах един такъв  :-P Ама ако зомбират брат ти какво ще го правиш  :) Извинявам се за тъпия пример ама тва ми дойде веднага на акъла

Ами тогава брат ми ще е предател и ще си заслужава наказанието,което винаги е най-страшно точно за предателите.Врага няма как да го мразиш за това,че е срещу теб - той няма избор,докато твоите си хора,които избират да те предадат са по-лоши и от врага.Точно факта,че са от твоята кръв,а са те предали и съюзили с врага ги прави по-лоши и от него.
Даскале в последно време ти се радвам на мненията ;) ;) ;).Както се казва "Боже пази ме от приятелите ми , па от враговете ще се пазя сам"
Всеки заслужава да бъде съден според делата си.
 

Offline Дашо

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 915
 • Gender: Male
 • православен българин
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Ами тогава брат ми ще е предател и ще си заслужава наказанието,което винаги е най-страшно точно за предателите.Врага няма как да го мразиш за това,че е срещу теб - той няма избор,докато твоите си хора,които избират да те предадат са по-лоши и от врага.Точно факта,че са от твоята кръв,а са те предали и съюзили с врага ги прави по-лоши и от него.
Много си прав!!!
Поздравления!
Величието на Родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея!
БЪЛГАРИЯ НАДЪ ВСИЧКО-ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!
 

Offline pomak

 • Junior Member
 • *
 • Posts: 39
 • Gender: Male
 • По стъпките на великия Хайтов
Радвам се че не се слагат всички под общ знаменател.Историята показва че насила хубост не става.
 

Offline Ванадий

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1,530
 • Gender: Male
Мустафа Кемал  НЕ е чистокръвен турчин дошъл от Азия , защото има светла коса и очи , той е от Тракия , па дали е помак не знам.

Солун е в Македония.

Срещу помаците,държащи на българските си корени няма абсолютно нищо,но към тези,мислещи се за турци или просто мюсюлмани,отричайки корените си няма как да не съм негативно настроен.

Същото мнение.

Quote
Така ми другите дето носят евентуално българска кръв? Кво прайм???

Много няма да са съгласни, но аз ще го заявя отново: Кръвтта е без значение, съзнанието е това, което буди чувства и пориви, мисъл и трезвеност, душа и плам. Съзнанието е по-силно от кръвтта и то отговаря за действията. Примерът който давам винаги ще го сложа пак: Баташкото клане е извършено не само от турци, но и от ПОМАЦИ. Те са избивали БРАТЯТА СИ ПО КРЪВ, РАМО ДО РАМО С БРАТЯТА СИ ПО ВЯРА = (в случая се отъждествява) СЪЗНАНИЕ.

Quote
Ама ако зомбират брат ти какво ще го правиш

"Брат ли ръка срещу брата повдигне
неверни ръце отсечи!"


Не знам как бих се чувствал ако аз сам бях помак. Всеки случай от друга гледна точка ми е странно да гледам как някой продължава да бъде мюсюлманин, при условие, че знае, че прадедите му са били християни принудени да приемат исляма. Говоря за тия с българско самосъзнание от тях. Другите се мислят за турци.

И пак, и пак - Нужна е ПРЕОРГАНИЗАЦИЯ на "Родина", една от най великите и епични организации на българите, не само мюсюлманите, а на българите, която някога е съществувала!
« Last Edit: 20 May 2009, 22:34:48 by Ванадий »
 

Tags:
   

  Нов Паисий или нов Хитлер трябва на българите?

  Started by BulgarianBlood

  Replies: 130
  Views: 27163
  Last post 16 Jan 2018, 17:55:55
  by Мишок
  Кодекс на българския националист

  Started by vailen

  Replies: 11
  Views: 3953
  Last post 16 Jan 2018, 14:22:33
  by Мишок
  Трябва ли расизмът да се прикрива?

  Started by Veskou

  Replies: 13
  Views: 3730
  Last post 30 Nov 2010, 13:37:02
  by Nordwave
  Прочетете това

  Started by white1488

  Replies: 1
  Views: 2567
  Last post 15 Sep 2011, 06:10:28
  by white1488
  Българска расова теория - българският народ.

  Started by Мишок

  Replies: 39
  Views: 5385
  Last post 15 May 2018, 23:33:02
  by генерал Жеков