Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Чужбина / Re: За Русия с любов!
« Последна публикация от генерал Жеков - Днес в 07:52:52 »
Не ме сравнявайте с Путин - аз поне спечелих  избори, а  този страхлив гадняр никога не e участвал в избори!
2
Култура и изкуство / Re: Музикални поздрави
« Последна публикация от Hatshepsut - Днес в 06:58:08 »
3
България / Re: Под чие робство е днес България?
« Последна публикация от генерал Жеков - Днес в 01:28:00 »
Единствената съпротива с/у гей-парад беше 2008,реализирана от БНС,другото е бледо копие.
4
Български националисти / Re: Българщината е безсмертна
« Последна публикация от генерал Жеков - Днес в 01:25:29 »
Няма как да е така,обясних ти. Редовия българин ходи 3пъти в годината на църква. Ти можеш да ходиш и през час, ако искаш.
5
Те могат да ти кажат и 3милиона.Истината е друга.показвал съм ти я
6
Общи дискусии / Re: Защо ли тъпаците са успешни в България?
« Последна публикация от FELDMARSCHALL - Май 25, 2018, 23:48:18 »
Нищо подобно! Лекари в големи градове и то взимат под 300 евро (брутна), какво остава за малките населени места. Че то у нас минималната заплата е 260 евро. А там минималната заплата е колкото тук минималната пенсия 100 евро. Мишок внимавай с фалшивата пропаганда занапред, ако не искаш да последваш пътя на получовешкия комунистически отпадък раковски.
7
За Форума / Re: Предложения за форума
« Последна публикация от Hatshepsut - Май 25, 2018, 23:28:48 »
1/Няма ли да е хубаво автоматичния шрифт при публикуване на пост да е малко по-голям?

Провери сега как е, редактирах конфигурационните файлове на форума и мисля, че сега шрифта трябва да е по-голям  :smile-1:

За всеки случай, дай командата "Force Refresh" на браузъра, става като натиснеш клавишната комбинация Ctrl+F5
8
Общи дискусии / Re: Българщина, Славянство и Православие
« Последна публикация от Hatshepsut - Май 25, 2018, 22:20:20 »
Ето мнението ми по въпроса дали българите са славяни или не.
Та така, според мен българите не са славяни. Аз не съм привърженик на автохтонната теория за произхода на българите, според която траки, българи и славяни е едно и също, не съм и от тези, които въобще отричат наличието на славянска народност или пък отричат заселването на славяни по българските земи.
Разбира се, историческите извори потвърждават заселването на славянските племена на Балканите от средата на 6-ти век насетне. Аз не приемам обаче тезата за т.нар. славянско море, видите ли че едва ли не славяните са били преобладаващата част от населението на полуострова. Данните от антропологията и генетиката изключват подобна хипотеза, славянските гени в днешните българи не надвишават 20%  :smile-1:

Ще засегна въпроса за българския език, който е най-щекотливия. Според филологията, българският език принадлежи на славянската езикова група, но между него и останалите славянски езици има различия - в него няма падежи, присъства един звук, който го няма в другите славянски езици - звукът Ъ, освен това в българския език има задпоставен член (т.е. определителният член се поставя зад съществителното или прилагателното, а не пред него). Тези особености се дължат най-вече на влиянието на палеобалканския субстрат, т.е. на завареното местно население на Балканите.
Езикът обаче не е основен етноопределящ фактор, веднага давам два примера: английският език е от германската езикова група, но англичаните не се самоопределят като германци, а негрите в САЩ говорят на английски език, но не са англичани.

Средновековната българска народност се формира постепенно при сливането на трите етнически групи - Аспаруховите българи, завареното местно население и славяните. Обявяването на старобългарския език за официален става на Преславския събор през 893г. Значи славяните са само една от етническите общности, формирали днешните българи и не би трябвало да се отъждествяваме само с нея и да игнорираме останалите.

Всичко написано от мен в предходните редове е отдавна и добре известно, но най-важен е въпросът за самоопределението, всеки от нас трябва сам да определи как се чувства - като българин, славянин или и двете.
Аз лично се самоопределям като българин, но не и като славянин. Никак не се отъждествявам със ранносредновековната славянска култура, която е била на примитивно ниво - наколните жилища, медовината, лодките еднодръвки, подсечното земеделие и землянките... А пък славянската керамика е била по-примитивна и от неолитната керамика на древното население по българските земи  :laugh-1: Като се замисля, май само славянската религия е била на ниво. Въпреки всичко, днешните български езичници не избират славянските богове и богини, за разлика от руснаците, украинците или поляците. От психологическа гледна точка това означава, че на подсъзнателно ниво българите не се чувстват славяни. Когато реших да се ориентирам към езичеството, аз също не избрах славянските божества, те са ми далечни и чужди и с нищо не ме привличат.
От трите етнически групи, формирали българската народност, най-близо до мен чувствам завареното местно население на Балканите, аз не ги наричам траки, защото през късната античност местното население е било доста нехомогенно. Е, ако някога си направя генетичен тест, ще мога да бъда по-сигурен, разбира се  :smile-1:

Политическия аспект ще го оставя на последно място. Отъждествяването на българите и славяните автоматично означава, че останалите славянски народи са ни братски, а това води до по-лоши последици, които са добре известни - взаимоотношенията между малкия брат и големия брат не са равноправни, а понеже българите са в ролята на малкия брат, за нас се предвижда да сме от подчинената страна... А за мен като българин и български националист това е неприемливо. Пред нас е и примера на бивша Югославия, в която уж всички славянски народи бяха равни, а комай сърбите бяха по-равни  :huh-1:
Когато стана дума за братски чувства, нима може да се игнорира личното отношение? Как така някой ще ми казва, че сърбите са ми братя, когато аз не ги чувствам като такива? За мен те не са братя, а само съседи, и то злонамерени съседи. Да, аз мразя сърбите и по този повод и друг път съм писал статуси, сръбският език за мен е почти неразбираем, и сръбската кирилица е твърде далеч от нашата, а пък за взаимоотношенията между българите и сърбите през вековете фактите са много добре известни.
Та си мисля, че ние българите нямаме нужда от такива братя, които да ни командват и да ни казват колко е часа.
9
Не може някой да се има за голям българин, родолюбец или националист и да няма народна носия или т.н. четническо-въстаническа униформа. Например Волен - голямата работа, а няма носия.
Когато го осъзнах това : веднага взех решение да си направя носия и си направих и едва след като я облякох се нарекох " Български родолюбец" !
В тази тема ще се опитам да обясня как да си направи човек носия на достъпна цена и въобще ще обсъждам нещата свързани с народната носия и т.н. четническа униформа.
10
Български националисти / Re: Българщината е безсмертна
« Последна публикация от Sirows - Май 25, 2018, 22:04:14 »
Българщината е безсмертна, като самата православна вяра.
Тези хора може, да не са вярващи, да не ходят редовно на църква и да не познават добре вярата, но са усетили че няма и не може да има българщина без православна вяра.
Страници: [1] 2 3 ... 10