Author Topic: Защо телевизията стана по-скучна  (Read 5240 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Norton

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 651
 • Зодия: Taurus Taurus
Вземете дистанционното и да се разходим заедно по сергията - телевизиите все повече започват да напомнят на мърдащи таблоиди. Праймтаймът е окупиран от турски сериали. Политиците бръщолевят из сутрешните блокове и имитират смисъл в дружелюбни разговори с водещите. Екранът се задушава от постоянното присъствие на едни и същи публични личности, които предъвкват изтъркани послания. Публицистиката все по-често подава микрофона на шоубизнеса, вместо да задава остри и критични въпроси на властта. Жанрът на интервюто измести разследванията, превръщайки телевизиите в сцена за изява на силните на деня вместо в коректив на управляващите. В новините пък протестите в арабския свят се редуват с авторекламите на шоупроектите на тв каналите.

Доскоро това не беше така. Помните ли времето, когато телевизорът се включваше не толкова по навик и за убиване на скуката, колкото с онова приятно нетърпение да видиш нещо интересно. Нещо, за което утре ще си говориш с приятели и колеги.

Разбира се, усещането, че телевизията става по-скучна, е доста субективно. Няма как да измериш дали шегите в "Шоуто на Слави" са станали по-плоски, нито да сравниш "Дързост и красота" с "Листопад". (Между другото България е вторият най-голям вносител на турски сериали след Казахстан). Естествено също, че в ефира има и интересни предавания. Въпросът е дали те не стават все по-малко?

Въпреки че се измерва трудно, качеството на телевизионната продукция се подчинява на определена логика. То е следствие на сложните отношения между самите телевизии, рекламния пазар, от който те се финансират, интересите на собствениците им за високи нива на печалби и капацитета на независимите продуценти да произвеждат смислено съдържание. Всички тези фактори в момента се пресичат по начин, който не предполага много добро качество.

Рекламният пазар през последните три години се сви значително. Това ограничава възможностите на телевизиите да инвестират в собствено, качествено съдържание. В същото време двата най-големи канала - bTV и "Нова тв", смениха собствениците си сравнително скоро. И двете компании, които дойдоха в България (особено MTG, която плати немислимата сега сума от 620 млн. евро за "Нова тв"), имат интерес да възвърнат инвестициите си и това е по-голям приоритет за тях от високото ниво на програмите. Освен това през последните години се наложи практиката телевизиите да се конкурират през едно и също съдържание и това допълнително прави синия екран повече сив.

Засега най-големият губещ от това е аудиторията, която привиква да занижава стандартите и изискванията си към телевизионната журналистика. Дългосрочно обаче от тази политика ще изгуби целият телевизионен пазар, който вече започна да се сбогува с една важна част от своята аудитория - младите и активни хора, които избират да се информират и забавляват онлайн.

Това доказват и данните от пийпълметричните и маркетинговите агенции, според които общата телевизионна гледаемост не спада, но все повече намалява времето, което прекарваме пред малкия екран. Според Market Test/TGI България това е най-видимо през почивните дни. Така например в неделя средното време пред телевизора е спаднало от 4 часа 20 мин. на 3 часа и 25 мин. за последните четири години. "Паралелно с това непрекъснато намалява процентът на хората, разчитащи на телевизията да ги информира - от 62% през 2006 до 50% в края на 2010", обяснява Ивайло Богомилов, изпълнителен директор на Market Test/TGI България.

И още нещо – националните канали вече осезаемо губят модерните градски хора в посока на интернет и алтернативните, нишови телевизии. "Ако погледнем чистата статистика, няма особена промяна в общата гледаемост на телевизия, но определено има спад сред по-активното и най-вече градско население", констатира и Лили Георгиева, управляващ директор в медийна агенция Mindshare и добавя, че тъкмо тази аудитория е най-интересна на рекламодателите.

Телевизионен таблоид
"Проблемът със съдържанието е въобще един от централните проблеми на българската медийна среда и той е свързан с начина, по който медиите се разгърнаха в хода на прехода", коментира доц. Орлин Спасов, преподавател във Факултета по журналистика към Софийския университет и ръководител проекти във фондация "Медийна демокрация". По думите му хибридизацията на сериозното и популярното съдържание е започнала първо в пресата, но след това се е прехвърлила отчетливо и в телевизията. Според него тази тенденция е най-видима в сутрешните предавания, които все по-категорично се оформят като зони на таблоидната телевизия в България. Това минава през преекспонирането на скандала, търсенето на сензация, доближаването на всяка цена и по всяка тема до социалното, до гледната точка на средния българин. Вместо журналисти на преден план излизат инфотейнърите, специализирани в смесването на популярното съдържание и чистата информация. При тях отсъства експертността и задълбочената подготовка по определени теми, а разговорите са управлявани от спонтанното любопитство на водещия.

В изследванията на фондация "Медийна демокрация", фокусирани върху взаимоотношенията медии и власт, се вижда, че интервюто в българския ефир доминира като жанр над разследванията. Още, че повечето публицистични предавания се захващат с теми, които не са чак толкова конфликтни, а тв интервютата с публични личности се разгръщат на принципа един-два по-остри въпроса, после един-два по-меки за баланс. Според Орлин Спасов, ако една публицистика бъде сведена само до интервюто, това е сериозен проблем. По този начин телевизиите остават единствено трибуна на политическия елит, без да навлизат в дълбочината на важните теми и да бъдат критични.

В подбора на новини и теми в тв предаванията от "Медийна демокрация" наблюдават два противоречащи си процеса – от една страна, умора от прекаленото политическо присъствие и, от друга страна, невъзможност да се избяга от него. "След идването на ГЕРБ на власт има много активна ре-политизация на публичния живот", обръща внимание ръководителят проекти във фондацията Орлин Спасов. Данните от анализа на "Медийна демокрация" сочат, че има възход на политическото в медиите. Те са централната сцена, през която властта се упражнява.

Според съсобственика на продуцентската компания No Frame Media и водещ на политическо токшоу по TV 7 Емил Кошлуков друг сериозен недостатък на тв публицистиката е липсата на позиция. "Счита се, че е проява на лош вкус или нарушение на всички правила, ако имаш мнение. Бягството от позиция на водещите се наложи в България. Произходът на това е да не си партийно пристрастен, но това не означава, че не можеш да имаш идеологически ценности. По света е тъкмо обратното", аргументира се той. По думите му, както телевизиите, така и пресата са се отдалечили от функцията си да редактират, да обясняват света на своите аудитории. "Целта на повечето разговори в публицистичните предавания е или скандалът, или да се избута на преден план определена теза. Не се прави анализ, водещите не се готвят за разговорите. Сриването на образованието в България е най-видимо на екран", коментира Кошлуков.

Медийният консултант и бивш програмен директор на "Нова телевизия" Олга Лозанова поставя и друга тежка диагноза на българските телевизии, извлечена от опита: "В българския ефир досега "оцеляват" само най-прости и крайни жанрове и форми. Ако ще е риалити, ще е или музикален формат, или "Биг брадър", ако ще е хумор, ще е на ръба, а често и отвъд, ако ще е сутрешен блок, ще е с двама водещи и тежки политически теми и.т.н ." По думите й остро се усеща липсата на по-фини, междужанрови, самоиронични или общо казано - по-сложни предавания.

Една от много болезнените липси в ефира е на силна и качествена документалистика по важни теми. Телевизиите са предпазливи, когато решат да инвестират в подобни проекти, тъй като те са скъпи и изискват много време за реализация. Почти няма и предавания, посветени на култура и изкуство. В ефира отсъстват и икономически предавания, които да обясняват на достъпен език какви са ефектите от икономиката върху реалния живот на хората и които да ги съветват как да си управляват парите. "Предлагали сме на телевизиите около десет различни идеи за предавания за популярна икономика. Всички казват: "Не сега, дай през септември ще помислим", констатира собственикът на продуцентската компания Old School Productions Никола Тупарев.

Гледната точка на телевизиите обаче е по-различна. По мнението на Люба Ризова, директор "Новини и актуални предавания" в bTV Media Group, икономическите теми не би трябвало да се отделят в специализирани предавания, тъй като са неделима част от новините и другите актуални предавания, където проблемите се коментират общодостъпно. "Специализираното звучене и високото ниво на говорене по икономика имат своето място в интернет и може би в някои новинарски канали", смята Ризова.

От всички тези дефицити и изкривявания на телевизионната медийна среда губят зрителите. Но губи и целият пазар, който спъва възможностите си да се развива. "Големият ощетен е зрителят, който получава нискокачествен продукт и трайно възпитание към невзискателност към съдържанието, което му се предлага", коментира програмният директор на БНТ Севда Шишманова.
« Last Edit: 24 Dec 2017, 11:01:38 by Hatshepsut »
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #1 on: 05 Mar 2011, 11:53:31 »
Нортън,телевизията е предназначена за определена зрителска аудитория.За съжаление,голяма част от тази група хора са престанали да различават красивото от грозното,идеалите от продажността,пошлостта от класиката,морала от мерзостта,законите от престъпленията.Тези хора живеят ужасени и очакващи да се случи някакво чудо в хаоса на безвремието,в което живеят.
Телевизиите услужливо им помагат да се почувстват комфортно в безумието си.
Ако питаш мене,нашият живот ми напомня романа на Кен Киси "Полет над кукувиче гнездо"-отчаян опит за нормално съществуване в една лудница,която е определила свой правилник за начина на живот.
« Last Edit: 24 Dec 2017, 11:01:59 by Hatshepsut »
Ad honores
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #2 on: 23 Apr 2011, 15:46:36 »
Koлкото по-малко гледаме телевизия толкова по-добре
само пропаганда на властта
представят ги като че ли са някакви актьори или герои
засичал съм съботни и неделни сутрешни блокове,които би трябвало да са поне развлекателни ..пак поканили някой провален политик за гост,твърде често депесари най-вече и драгия зрител да ги гледа умилен и да възприеме че видите ли и те са хора като обикновените-добри,честни и трудолюбиви
гнусна гнусна пропаганда

жив ташак са нашите политици и нашите медии

едни слуги на световната политика в която на България за съжаление е отредено място на кочина,сметище,тоалетна и всичко подобно на тях

така е от доста години и така си върви
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline Tiesto

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1,306
 • Gender: Male
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #3 on: 29 Apr 2011, 23:04:08 »
National Geographic HD, Discovery HD Showcase, National Geographic Wild HD, Dance TV HD, DeluxeLounge HD, Penthouse HD, Euronews, Al Jazeera English, CNN и от време на време бг новини по bTV ! Английското BSKYB почна да ми става вече скучно ! А половината американски телевизии са за хора които бързат да бъдат приети на 4-ти километър :).

Повечето от филмите по HBO HD са направени да побърват зрителите си с психотрилъри (от 2010-2011), малоумни американски комедии и подобни неща !

Както и постоянно по HBO HD се въртят новите т.н модерни социални драми (филми), при които в едно семейство, жената откача и изпада в някакво психично състояние и филма почва да се влачи до самия си край !

А другото е някакви фентази идиотии !

Истината е да си избереш филм, мяташ на DVD-то и гледаш на плазмата :).
« Last Edit: 29 Apr 2011, 23:11:34 by Tiesto »
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #4 on: 17 Jun 2011, 07:21:58 »
вчера НОВА ТВ утрепаха коча с лопатата.

Следобяд пуснах към 15.30
Излъчваха филм за вампири,през 2-3 минути се повтаряше съчетанието "пиене на кръв"

подобаващо "утешиха" близките на загиналите в деня на траур.

Днес чета на едно място че от болести и самоубийства всеки ден умират по толкова в България,но няма траур.

Има само логика в цялата работа
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline Лудия Макс

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Posts: 368
 • Gender: Male
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #5 on: 17 Jun 2011, 15:16:13 »
Аз гледам само филми,разбира се такива класически комедии и екшъни( Ченгето от Бевърли Хилс, Робокоп и др.).
"Едно е да искаш,второ е да можеш,трето и четвърто е да го направиш"-Николай Хайтов

Христо Ботев: "Патриот е,душа дава.Но не свойта душа братя, а душата на народа".
 

Offline Veskou

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 761
 • Gender: Male
 • Всичко за България!
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #6 on: 18 Jun 2011, 02:04:43 »
Къде-къде няма какво да се гледа, ама и турските сериали са черешката на тортата...

А да не говориме колко "толерантни" ни превръщат с тия турски сериали...
БОГ ПРОЩАВА, ВМРО - НЕ!

ЦИГАНИТЕ СА НАШЕТО НЕЩАСТИЕ!
 

Offline vailen

 • Premium user
 • Forum Member
 • *
 • Posts: 403
 • Gender: Male
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #7 on: 18 Jun 2011, 11:34:08 »
Количеството е обратно пропорционално на качеството -  израз, който важи с пълна сила за днешните телевизии.
България над всичко!
 

Offline eдин Бългaрин

 • Banned
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 632
 • Копам османската сгур
 • Religion: None None
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #8 on: 19 Jun 2011, 14:17:07 »
Праймтаймът е окупиран от турски сериали.

Това важи само за турските и протурските телевизии.
Нормалните, НЕтурски телевизии, не са наводнени от турската телевизионна гнус.
Та накратко - телевизията е по-скучна, щото гледаш турски телевизии.
Не ги гледай и ще си промениш мнението.
Истината има качеството да бъде винаги сурова. Може и да не е най-доброто, което ти се иска да чуеш. Но тя си е истина.
------------------------------
комунист = интернационалист = глобалист = евроатлантик = боклук
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #9 on: 24 Jun 2011, 08:16:41 »
ето така се прави журналистика
няма тема за вестници и затова тук
Тошо Тошев и Самоковеца в редакцията на вестника
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 


Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #11 on: 18 Jul 2011, 08:18:21 »
телевизиите продължават да занимават зрителите с провалени политици без никаква вече обществена подкрепа
вчера за кратко видях Николай Василев единия от хората на Симеон беше ухажван от тв че и на гости му отишли
но не е само той,това е традиция-провален политик вече даже позабравен,и айдееее пак на екрана
вместо в следствието.

защо ли смятат че с нещо може да ни бъде интересен?
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline Лудия Макс

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Posts: 368
 • Gender: Male
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #12 on: 18 Jul 2011, 17:51:32 »
телевизиите продължават да занимават зрителите с провалени политици без никаква вече обществена подкрепа
вчера за кратко видях Николай Василев единия от хората на Симеон беше ухажван от тв че и на гости му отишли
но не е само той,това е традиция-провален политик вече даже позабравен,и айдееее пак на екрана
вместо в следствието.

защо ли смятат че с нещо може да ни бъде интересен?

А аз се питам защо имаме къса памет относно тях?!

"Едно е да искаш,второ е да можеш,трето и четвърто е да го направиш"-Николай Хайтов

Христо Ботев: "Патриот е,душа дава.Но не свойта душа братя, а душата на народа".
 

Offline vailen

 • Premium user
 • Forum Member
 • *
 • Posts: 403
 • Gender: Male
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #13 on: 18 Jul 2011, 23:04:18 »
А аз се питам защо имаме къса памет относно тях?!
Защото по принцип, масите имат къса памет. При това има създадени специални групи със задачата да създават нови специални трикове за масите с цел манипулация.
България над всичко!
 

Offline Лудия Макс

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Posts: 368
 • Gender: Male
Re: Защо телевизията стана по-скучна
« Reply #14 on: 19 Jul 2011, 09:02:35 »
Особенно пенсионерите им е къса паметта. |-)
"Едно е да искаш,второ е да можеш,трето и четвърто е да го направиш"-Николай Хайтов

Христо Ботев: "Патриот е,душа дава.Но не свойта душа братя, а душата на народа".