Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Балкански въпроси / Re: За Турция и турците
« Последна публикация от генерал Жеков - Юни 23, 2018, 22:17:00 »
Cпоред мен,няма кой да остави Ердоган още да си развява  коня,както той намери за добре.Нормално е да им писне,а доколкото познавам техните настроения,те няма да правят революции или по-крайни протести при сегашното им положение.Така,че избора на турците ще е само в полза на опозицията
2
Фолклор / Re: Български народни песни
« Последна публикация от Hatshepsut - Юни 23, 2018, 20:42:03 »
Какъв се е облак задало

Какъв се е облак задало,
дали е вятър вихрушка,
не било вятър вихрушка,
най-било Добри войвода,
Добри войвода от Сливен,
с негова вярна дружина

От долу идат и сочат,
право в село отиват,
сред село хоро играе,
на хоро Радка Станева

Добри при Радка отиде,
и си на Радка думаше:
- Позна ли Радке аз кой съм,
аз кой съм Радке, от де съм,
аз дойдох Радке у вази,
с баща ти сметки да гледам,
помниш ли Радке, знаеш ли,
кога бях у вас аргатин,
девет години робувах,
за девет гроша слугувах.

Изпълнява Зорка Желязкова:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=SF0xSL7_7h0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SF0xSL7_7h0</a>
3
България / Re: Неудобни истини
« Последна публикация от Петкан - Юни 23, 2018, 20:33:06 »
Георги Марков: До разпад на ЕС няма да се стигне, но този съюз вече е изчерпан

 23 юни 2018 | 15:18

Георги Марков, народен представител от ГЕРБ и бивш конституционен съдия, в интервю за обзора на Радио „Фокус” „Това е България”.


Водещ: Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква в неделя правителствени представители от няколко държави в ЕС на неформална работна среща по миграцията и даването на убежище, германският канцлер Ангела Меркел омаловажи шансовете за постигане на голям пробив, страните от Вишеградската четворка съобщиха, че ще я бойкотират. Заплаха ли е за ЕС политиката по тези въпроси? Въпросът е към народния представител от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. Господин Марков, преди да започнем по същество нашия разговор съм подготвила за вас и слушателите изненада – архивен запис от интервю с вас от 23 октомври 2015 г., предлагам да го изслушаме.

Георги Марков (архивен запис): Сега, близо 6 десетилетия по-късно, свободолюбивият унгарски народ отново бие камбаната и унгарският министър-председател е този, който всъщност единствен в Европа въстана срещу ислямизацията на Стария континент, подкрепен от Полша, Словакия и Чехия, така наречената Вишеградска четворка. Шапка му свалям на Виктор Орбан за изказванията му след срещата на ЕНП в Мадрид, че западно-европейските държавници продължават да не си дават сметка, че в момента Европа е нападната, тя е подложена на агресия и на инвазия от близо 1 милион преселници от друг континент. Казвам агресия и инвазия, защото няма друг юридически термин на безпрецедентното нарушаване на границите на суверени държави, преминаването им на незаконоустановеното място и незаконоустановения ред, без документи за самоличност и без съответната проверка тези хора какво носят в раничките си и накъде са тръгнали? Полша, Словакия, Чехия и Унгария – Централно-европейските страни са категорични, че трябва да се изградят стени срещу инвазията и са категорични, че не желаят квоти.

Защото е прав Орбан, като казва, че никой не е питал европейските народи, той единствен е питал своя народ май месец, никой не е питал европейските народи, искат ли тези нашественици и агресори. И никога в новата история на Европа не е имало такова разминаване между настроенията на гражданите и държавните глави на тези страни, които поощриха тази инвазия. И само да вметна, че Бавария отдавна вече осъди, това е CSU – Християн Социалният съюз, партията, която е предизборен коалиционен партньор на госпожа Меркел, осъди нейната политика. Полицейският синдикат в Германия осъди нейната политика. И депутати от нейната партия вече внасят законопроект за затваряне на границата по надлежния ред. Но вече е много късно. Европа се оказа богата, но слаба и жалка. Това е факт.

Водещ: Господин Марков, повтарям за нашите слушатели, откъсът е от интервюто с вас, дадено на 23-ти октомври 2015 г. по повод отбелязването на 59 г. от унгарското въстание срещу комунизма. Преди 3 години пръв у нас вие изричате пророчески тези, които сега са актуални до последната запетая. Предвидими ли бяха събитията и защо европейските лидери не реагираха?

Георги Марков: Трябва да се сложи чертата и да се види през тези три години какво се случи от голямото преселение към Европа, което беше дирижирано и с помощта на Сорос. Какво се случи към днешна дата? Първото, което се случи, е, че бяха извършени 23 много крупни терористични акта и то все от мигранти, в които загинаха над 233-ма души и близо 1000 бяха тежко ранени и осакатени. Чашата преля, особено последните 6 месеца, когато малолетни християнки, европейки, в случая германки, бяха едната заклана, а другата удушена. Заклана беше 15-годишната Миа в градчето Кандал, след като родителите приемат афганистанеца Абдула, слушайки Меркел, да го интегрират, този мръсник я заплашва, че ще я убие, ако не правят секс, а тя е на 15 г., след което я убива пред аптеката в градчето. Гледам унгарска телевизия, градът, който е 8000 жители, е още в потрес, родителите са в потрес. Никой не е отишъл – нито Меркел, нито Юнкер, нито Таяни, нито Доналд Туск, никой да ги пита, как се чувстват тези родители. Сега във Визбаден един иракчанин, след като изнасили, удуши също малолетно момиченце, което се казва Сузан и, представете си, се качи на самолет от Дюселдорф и отиде в Истанбул. И оттам някъде от Ирак започнаха да го връщат.

Третото, което се случи – всички поддръжници на Меркел през годините, които захапаха Орбан, говореха небивалици, че е антисемит, фашист, диктатор и т.н., вижте, къде отидоха? Франсоа Оланд отиде в политическото небитие. Той се оказа френският президент с най-нисък рейтинг завършил мандата си – едва 11%. Той съсипа партията на Митеран. Няма френска социалистическа партия, тя почина, казва Манюел Валс, неговият последен премиер. Другият, който си беше отворил устата и непрекъснато говореше глупости срещу Орбан, беше Мартин Шулц. Наричаха го „мистър Европа“, този силно необразован човек, той няма не висше, той няма средно образование, го бяха хвърлили на Европейския парламент, какво искаме да реши необразован човек? Той съсипа германската социалистическа партия, докара я до комичните 18%, а в ГДР загуби изборите от „Алтернатива за Германия“.

Какво стана със суетния Ренци – министър-председателя на Италия, който зализваше перчем и гледаше, колкото се може по-близо до стои до Сорос? Той загуби Рим, а Рим е град по-голям от 8 от държавите в ЕС, загуби от „Пет звезди“, с 68% го биха, след това се класира едва на трето място на последните парламентарни избори, отиде в пенсия.

Файман, канцлерът на Австрия, много злобно човече, социалист, взе 10% на президентските избори, изгониха го и от партията, и от Австрия. Взеха го в ООН на работа да отговаря, представете си, за младежката безработица. Оправил той Австрия, та ще оправи младежката безработица в света. И т.н. Възкръснаха, което предвидих при вас и много ви благодаря, че ми давахте периодично думата, лично вие и Радио „Фокус“, възкръснаха, просто възкръснаха радикалните партии. Те не са популистки, а християнски.

Никой не е мислил 2015 г., че днес министър на вътрешните работи на Италия ще бъде господин Салвини. Никой не е мислил, че „Пет звезди“ ще е първа политическа партия в Италия. Никой не е мислил, че лидерът на Партията на свободата в Австрия господин Щраке, ще е вътрешен министър в кабинета на Себастиан Курц. Никой не е мислил, че „Алтернатива за Германия“ ще е трета политическа сила в Германия и втора в бившето ГДР. И вече диша във врата на госпожа Меркел. И никой не е мислил, че господин Янша, сега на 2 юни в Словения ще се върне като победител, впрочем отварям скоби, на предизборния му митинг бяха Мартин Вебер и Виктор Орбан. Виктор Орбан размахваше знамето на партията на господин Янша.

Създаде се към днешна дата голям анти-Меркел блок, той е Вишеградската четворка, Бавария, Словения, Италия и Австрия. Когато говоря Бавария, имам предвид, че Марко Зьодер, новият министър-председател на Бавария каза в прав текст: „Искаме да си гледаме Германия, стига с тази Европа, аз ще затворя границите”. Зеехофер даде ултиматум на Меркел и каза: „Не мога повече да работя с тази жена“. И вече госпожа Меркел е притисната от обстоятелствата – от една страна, от партията CSU, която от войната насам е сестринска партия, в една коалиция са, а за първи път направиха заседания на отделни парламентарни групи. От друга страна, тя е притисната от горките социалдемократи, които, въпреки тежките загуби, не им е дошъл акълът и продължават да говорят за отворени граници.

На този фон, известният писател, знаете Дъглас Мъри, който написа книгата „Странната смърт на Европа“, зададе простия въпрос: кой към 2018 г. излезе прав – Меркел, която каза „елате, ще се справим“ или Орбан, който си затвори границата, направи си здрава ограда, та една, та втора, прати 12 хиляди войници и полицаи заедно с Вишеградците и днес Будапеща е един от най-сигурните градове в Европа. И най-важното, запази християнския характер на своята страна, докато госпожа Меркел каза: ислямът е вече част от Германия. Страшно нещо за хвалене!

Разбира се, че Орбан, отговорът на този въпрос е, разбира се че Орбан излезе прав. Сега всички вкупом казват – да затваряме границите и т.н. Ако отворим скоби, ще кажем, че голяма вина носят европейските институции. Жан-Клод Юнкер беше просто поставен от Меркел като неин послушник да прави, каквото му каже, същото с Шулц, с Туск и т.н. Какво беше това безумно решение квоти да има? Както казва Земан – тя ги кани вкъщи на гости, а ни ги праща на обяд у комшиите. И както казва Орбан – как е възможно да налагат на унгарците с кого да живеят? Та това е нашият дом. Ние нямаме шеф и проведе човекът, като истински демократ, референдум. Чуйте цифрите – 3 милиона 360 хиляди унгарци гласуваха срещу квотите. От 10 милионна Унгария, едва 50 хиляди джендъри гласуваха да има квоти. И сега с новото си, трето поредно, мнозинство от две трети, има конституционен текст вече в унгарската конституция, че никоя чужда държава или чужда институция не може да заселва принудително хора, чужди граждани в Унгария. Както комунистите навремето – изселват те от София в Белене. Тия пък ще заселват сега афганистанеца, който са го поканили, примерно, от Германия в Словакия.

На конкретния ви въпрос за срещата в неделя, аз гледах снощи унгарската телевизия, беше много тържествено, защото Орбан връчи специална кристална купа на премиера Петер Пелегрини на Словакия, Словакия започва да председателства четворката вече следващите 6 месеца, беше и Себастиан Курц, те казаха, ние на тази среща не сме поканени, но бойкотираме нейните решения. Тя е безсмислена, тя не може да ни обвърже.

Разбира се, няма лошо такива срещи да има за консултации. Полският министър-председател каза – отново ни развиват теории, които ние отхвърлихме като квоти и т.н. Очевидно предстои тежка среща на върха в края на другата седмица. На тази среща според мен нищо няма да може да се реши, защото – аз тук изразявам лично моето мнение, не искам да обвързвам ГЕРБ, аз ги подкрепям, подкрепям Борисов, но си имам мое мнение, не ми е изпила чавка акъла, по някои въпроси си го казвам – не може Ангела Меркел, която причини такава беда на собствения си народ и на Европа, да бъде в основата на решаване на кризата.

Не някой друг, а Доналд Тръмп беше така любезен не много дипломатично, но в типично негов стил в неделя, след като се обади първо по телефона на Орбан да го подкрепи, да каже в прав текст, че Меркел е загубила подкрепата на своя народ. И то е очевидно. А за европейските граждани това е пък съвсем сигурно. Не може този никакъв човек, наречен Юнкер, никакъв – аз го уважавам, възрастен човек, но той няма собствено „аз”, той изпълняваше нейната политика, той сега да решава кризата, в която участва и забърка. Същото се отнася и за Доналд Туск. Таяни е малко по-малко виновен, той е човек на Берлускони, сега си трае. Но Шулц забърка кашата. Т.е. големият въпрос е, като ще се затварят границите, кой ще ги пази?

Тъй като в едно ваше предаване казах, че Европа е със свалени гащи. Нас ни пази Турция.
И тук голямата заслуга, и го поздравявам, господин Борисов, за това непрекъснато усърдие да поддържа добри отношения с Ердоган. Тъй като има подписано споразумение между ЕС и Турция, Турция да ни пази. Което значи, че ЕС се чувства безпомощен. Там ФРОНТЕКС, Монтекс, не могат да се справят. Това е въпрос номер едно – коя армия ще пази границите? Ако тези орди тръгнат, а тогава тръгнаха 1 милиона да атакуват границите, как ще бъдат спирани?

Ангела Меркел трябва ясно да каже: „Не идвайте, не мога да се справя“. Тя каза: „Идвайте, ще се справя“, сега трябва да каже: „Не идвайте, не мога да се справя“. И трябва да се вземе решение, кой ще пази границите и ще се употреби ли сила, ако тези хора тръгнат. Прав е Борисов да казва, че тези хора не са мигранти. Това Орбан го каза също преди години. Мигрант е този човек, който отива на КПП-то, представя си документи за самоличност, проверен е за оръжие и дава доказателства, от какво е репресиран, депресиран и т.н. Защо вие от радио „Фокус“ не вземете да слезете на летището във Франкфурт и за да не чакате дългите опашки да хукнете през плаца там, да си минете откъдето си искате и да излезете на автобана? Те ще ви викнат „ахтунг“ и ще ви гръмнат. Защо вие, европейската гражданка, да сте второ качество, а онези могат да минават откъдето си искат?

Водещ: Въпросът е, г-н Марков, дали може да се намери изход от тази ситуация, дали може да се постигне общо решение на ЕС? Това е тежкият въпрос пред Европа днес и дали мигрантите няма да доведат ли до разпад на Съюза?

Георги Марков: Аз мисля, че до разпад на Съюза няма да се стигне. Но едно е сигурно – че този съюз в този си вид повече не може да съществува. Той е изчерпан. Той не можа да защити основното, за което е призван – здравето и живота на малолетните граждани. Как така ще бъдат изтрепвани и изнасилвани европейки? Как така ще бъдат малтретирани на Нова година – случаят в Кьолн – хиляди германки-европейки и как така армията, полицията, съдът в Германия бездействат и как така медиите крият? И тук е големият въпрос, защото ме питате за ЕС. Той е замислен като Европейски съединени щати и това нещо няма да се състои, защото най-малкото вишеградците, а сега е сигурно, че и Австрия, Италия и Словния искат силен ЕС на силни национални държави.

Защо са двойните стандарти? Какви са тези намеци, че няма да има фондове за страните, които не спазвали върховенството на закона? Това е много гнусна шега на брюкселските бюрократи, визирам опита за европейска инквизиция над Полша – Качински е избран с над 50%, за да ги махне тези съдии, които са над 65 години. То и ние ги махнахме. Защо не рева никой срещу България? Защото не е Качински, не е консерватор.

Защо няма мониторинг над Германия? С какво нашата правна система е по-лоша от германската? Че къде беше германската полиция, когато тези, които малтретираха германките в Кьолн, да бъдат арестувани, осъдени по бързата процедура и изселени? Къде бяха медиите да го отразят? Защо сега се оказва, че иракчанинът, убил Сузана, е бил под контрол над службите? Той е бил обвиняван вече за това, че е извършил престъпление. Как е бил пуснат да напусне Дюселдорф? Че той можеше да отиде в някоя друга страна и да извърши същите неща. Тоест двойните стандарти трябва да спрат Германия и Франция да се опитват да командват другите европейски страни. Ако те могат да си го позволяват това спрямо някои балкански страни, няма как да си го позволяват спрямо нито една от централноевропейските страни, защото тя не е по-малко европейска от тях в нито едно отношение.

Водещ: Подготвя се сделка с Албания да приеме бежанци, да стане приемаща страна. И тук за пореден път става въпрос за двойните стандарти, г-н Марков. Трябва ли страните от Западните Балкани, които искат европейско членство, да го получат чрез сделки? Като в същото време от европейските институции ни проглушават ушите със ценности?

Георги Марков: Аз искам да поздравя Борисов за това, което в петък каза в българския парламент, както да поздравя и г-жа Нинова, че повдигна въпроса. Сега чух, че Борисов е говорил и с Виктор Орбан по тази тема. Трябва да бъдат изнесени мигрантите извън Европа. Там трябва да бъдат направени центрове. А вече тези, които са тук в Европа, трябва да бъдат екстрадирани. Как ще стане това технически да кажат Ангела Меркел и тези, които направиха белята.

Водещ: И как ще се осигури финансово процесът? Кой ще плаща?

Георги Марков: Прав е Борисов в това да каже, че той им оправи границата, и че той няма да приеме самолет с мигранти на Летище „София“, и ще го върне, ако ще – каза, че го е казал на Себастиян Курц – ако ще да е на Австрийските авиолинии, каквито и ще да са. Германия да плаща, тя е богата държава. Щом харчи милиарди да ги хрантути и да се опитва да адаптира хора, които не подлежат на интеграция. Тези хора са чужди на нашата култура, бит, морал и християнство. Кога западноевропейските лидери – Меркел, Макрон и другите – ще си счупят езика да кажат думата „християнство“. В главите им се върти само ислямът, как става част от цивилизацията ни, в главите им се въртят гей бракове.

Каква християндемократка е Ангела Меркел, когато нейната партия гласува мъже с мъже да се женят? И разни либерални автори говорят: „Той Орбан се провъзгласи за защитник на християнството“. Не се е провъзгласил. Той беше провъзгласен за защитник от собствения си народ, който при 70% активност го избра с 2/3, защото Унгария ще остане етнически хомогенна и християнска страна. След 40, 50 и 100 години хората ще ходят да живеят в Краков, в Прага, в Братислава, във Варшава, в Будапеща, в Сегед, защото там ще бъде запазен християнският характер. Говорят ни за някакви европейски ценности.

Говори ни един Тимерманс, аз не мога да го гледам, пак говоря от мое име, в ГЕРБ си го харесват, но аз не мога да го гледам Тимерманс – този холандец. Тръгнал да оправя Европа. Той не може да си оправи партията – Холандската социалистическа партия е извън петицата. Той ми говори, че трябва да свикнем с многообразието. Аз пък българският гражданин, бившият конституционен съдия и сегашен депутат му казвам: “Не ща многообразие, бе, Тимерманс. И не ща ти да ме учиш. Да не си по-умен от мен“?
http://epicenter.bg/article/Georgi-Markov--Do-razpad-na-ES-nyama-da-se-stigne--no-tozi-sayuz-veche-e-izcherpan-/157517/11/34

...
Много добър анализ на Георги Марков!
Пропуснал е само да каже това, че БиБи носи ибрика на фюрерката Меркел.
Екатерина Захариева да погледне какво правят нейните колеги от Централно-европейските страни и да тръгне по техния път, а ако не може  да направи това, да си подаде оставката.
4
Общи дискусии / Re: Цитатът на деня
« Последна публикация от Петкан - Юни 23, 2018, 20:17:02 »
Цитат


"Заявеният от еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер призив за финансово подпомагане на страните от Югоизточна Eвропа и идеята за рязко усилване на външните граници на ЕС, са всъщност основните елементи от т.н. „План Б”, за който преди повече от 2 години в България твърдяха, че няма такова нещо, въпреки, че на база информация от Брюксел разполагахме с подробни данни и се опитвахме да ги направим публично достояние чрез някои електронни медии и в интервюта по някои телевизии.

Този план предвиждаше да се оформи буферна зона от Португалия /тя първа се съгласи/, през Испания, Гърция и България, на които да се предложат големи суми за подпомагане на икономиките им срещу приемане на бежанци. Подозренията за връщане към този вариант всъщност изрази председателят на германския ХСС Маркус Вебер, който предупреди за възможна „мръсна сделка” по време на срещата на европейските страни на 24 юни. " (Симеон Николов-член на Управителния съвет на Българското дипломатическо дружество)

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Kapanite-za-Balgariya-na-predstoyashtite-razgovori-po-migrantskata-politika-na-ES-/157531/11/33
5
Балкански въпроси / Re: За Турция и турците
« Последна публикация от Петкан - Юни 23, 2018, 20:03:46 »
Четири сценария за Турция след изборите


В Турция 56 милиона 322 хиляди избиратели ще отидат до урните на 24 юни, неделя. Ще има две бюлетини, ще се гласува за президент и за партиите които ще бъдат излъчени в Меджлиса, така за пръв път турците ще изберат президент, който същевременно ще оглави и правителството.

Общо с гласовете на 3,5 милиона избиратели, които се намират в чужбина, близо 60 милиона турски граждани ще изберат своя президент, както и 600 народни представители. Преди конституционните промени с референдума на 16 април 2018 г., в турския Меджлис имаше 550 депутати.

1,7 милиона млади хора ще гласуват за пръв път

1 милион 650 хиляди 171 младежи ще навършат пълнолетие и ще получат право на глас на тези избори. Предпочитанията на младите хора са от жизненоважно значение за онези кандидат-президенти, които искат да спечелят още на първи тур.

Анкетите сочат, че младите хора не са доволни от сегашната власт, заради забраните в интернет, което дава възможност на опозицията да ги привлече на своя страна. Именно поради тази причина предизборната кампания беше белязана от преобладаващата роля на социалните медии, чрез които се отразяваха митингите главно на опозиционните кандидати.

Броят на хората с увреждания, имащи право на глас е 664 хиляди 326. Гласоподавателите над 75-годишна възраст наброяват 2 милиноа 473 хиляди 800 души. 5 милиона 333 хиляди 899 души ще гласуват в мобилни урни в 271 общини.

Гласуването ще започне в неделя от 08.00 ч. и ще приключи в 17.00 ч.

В общо 81 области ще има 181 хиляди 863 секции, а в затворите ще бъдат открити 493 такива. Гласуването ще протече между 08.00 – 17.00 ч.

Това са официалните данни, обявени от Висшия изборен съвет.

В най-ранните часове на 25 юни, макар и неофициално, ще стане ясно с кои партии и политици ще върви към 2023 г. Турция.

Скандалът, сътворен от Анадолската агенция, която обяви, че „Ердоган ще спечели с 52 процента“

Изборните резултати ще повлияят на съдбата на 81 милиона души с уговорката, че в една демократична държава не може да се допуска саботиране, фалшифициране на изборите и кражбата на гласове.

Случаите на автомобили без регистрационни номера край избирателните секции, котките в трафопостовете, подпечатаните бюлетини в чували, открити в контейнерите за отдпадъци и променянето на изборните правила в деня на изборите в предишни години, ще хвърлят дебела сянка на съмнение върху изборите на 24 юни.

Няколко дена преди изборите по екрана на телевизия TVNet се появиха изневиделица резултати на държавната Анадолска агенция, според които Ердоган побеждава с 52 на сто.

Като сравним думите на Ердоган, че „трябва да работят за това, Демократичната партия на народите да не може да прескочи 10-процентовата бариера и данните на АА, очакванията за прозрачни и честни избори се помрачават.

Решението на Висшия изборен съвет да се признаят за валидни бюлетините и пликовете без печат, може да насърчи фалшифицирането на изборите. Затова на плещите на застъпниците от опозиционните партии лежи огромна отговорност.

Най-големият губещ ще са социологическите агенции

Най-големият губещ ще са социологическите агенции, защото те провеждат своите анкети в условията на извънредно положение, при което не успяват да работят в спокойна среда.

Влияние върху статистическата грешка ще окаже и фактът, че хората се страхуват да не бъдат следени и да не се образуват доноси срещу тях.

Ердоган, който управлява Турция от шестнайсет години насам, за пръв път ще има срещу себе си по-солиден опонент в лицето на кандидата на опозиционната Републиканска народна партия Мухарем Индже, който за кратко време успя да раздвижи предизборните митинги по площадите.

Ентусиазмът за нова промяна, която настъпи сред хората пролича както на митингите, така и от споделянията в социалните мрежи.

Лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер също ще откъсне гласове от електората на Ердоган, както и от бившата си Партия на националистическото движение с лидер Девлет Бахчели. Лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу проведе по-енергична предизборна кампания, дори от Ердоган.

Високоморието на Ердоган, което зарази дори най-забутаната градска организация на Партията на справедливостта и развитието, породи силна неприязан в обществото.

При извънредното положение тази неприязън остава прикрита, но Мухарем Индже показа, че ще може да трансформира този гняв в обществена енергия, чрез избирателните урни.

Ердоган и неговата ПСР, от една страна не можаха да обещаят нищо ново на обществото, а, от друга, не успяха да задържат срива в икономиката.

Въпреки покачването на лихвения процент до нива от 20 пункта, стойността на американската валута не пада под 4,75 турски лири за 1 долар, а цената на 1 кг лук и картофи достигна до 6 лири, което изнервя турските граждани.

Основно два са факторите, които имат определяща роля за формирането на избора на хората: икономиката и терорът.

Изследване на социологическа агенция „Метропол“ показва как хората гласуват, когато икономическото състояние се влошава. Казано накратко, колкото повече се влошава икономиката, толкова повече намалява и подкрепата за властта.

Икономическият коз, който досега помагаше на ПСР да печели, избори в момента има напълно обратен ефект. Текущият дефицит на страната е 57 милиарда долара. За една година трябва да се изплатят 185 милиарда долара външен дълг.

Валутните резерви на Централната банка не покриват дори вноса за два месеца. За една година резервите се стопили с 10 милиарда долара. Има нужда от средства. Поскъпването на цените беше отложено за след изборите. Когато спечели изборите първата задача на ПСР ще бъде да навакса това забавяне в повишението на цените.

В период, в който в света финансовите средства се свиват, курсът на долара, лихвите и инфлацията в Турция стават неудържими. Когато не успя да намери средства, Аржентина се принуди да поиска кредит от МВФ. Фондът отпусна на страната 50 милиарда долара кредит и я обвърза с дисциплиниращи правила, които трябва да спазва.

След изборите Турция също ще се изправи лице в лице с дълговата криза. Следователно бизнесмените, вносителите, износителите и фондовете, които осигуряват свежи пари на Турция, се подготвят за най-различни сценарии в зависимост от изборните резултати.

Първи сценарий: победа за Ердоган

Според първия възможен сценарий, ако Ердоган спечели президентските избори, а неговата партия и тази на Бахчели, с когото основаха Алианс за републиката, се сдобие с мнозинство в Меджлиса, тогава икономиката ще продължи да плува в мътни води.

При това положение пазарите изпитват безпокойство от това, че по силата на изключителните си правомощия Ердоган може да сложи край на независимостта на Централната банка.

Преди дни турският президент заяви пред избиратели в град Адана: „Нека да прескочим изборите на 24 юни. Вие ми дайте правомощията и ще видите как ще се справя с лихвения процент и останалите проблеми.“

А по-рано Ердоган беше казал, че след изборите „ще се справи с онези, които му обявяват война чрез лихвения процент“.

Специалистите запомниха тези думи и ако Ердоган победи на изборите, в краткосрочен план може да има някакво стабилизиране, но в зависимост от твърдите стъпки на турския президент валутата ще поскъпва, лихвите ще растат, а борсата ще продължи да върви надолу.

Втори сценарий: победа за Индже

Мухарем Индже, който превърна в свое предизборно мото думата „ДОСТАТЪЧНО“, изтървана от Ердоган, през последните две седмици изпъкна на преден план със своите качества.

В случай че се реализира вторият сценарий, който допускат чуждестранните наблюдатели, тогава Турция ще поеме глътка въздух.

Въпреки че не се изговаря открито, чуждестранните наблюдатели смятат, че победата на Индже може да върне Турция от прага на голяма криза.

В чужбина са готови да дадат на Индже отворен чек, за да компенсира изгубеното време и да проведе нови реформи. Посланията, които Индже отправи на площадите обнадеждиха външните наблюдатели, които ги намират за логични.

За пазарите най-идеалният изборен резултат е Мухарем Индже да стане президент, а Националният алианс, част от който е и неговата Републиканска народна партия, да спечели мнозинство в Меджлиса.

При тази картина се допуска, че в парламента ще влезе и прокюрдската Демократичната партия на народите (ДПН).

Кандидатът за президент на ДПН Селяхатин Демирташ, който се намира в затвора в Одрин успя както да сплоти кюрдските избиратели, така има и потенциал да привлече гласове от левия и десния спектър.

Изходът от изборите ще определят кюрдите и младите хора, които ще гласуват за пръв път.

Трети и четвърти сценарий: хаос и предсрочни избори

Останалите два сценария предвиждат хаос и предсрочни избори. Ако Ердоган или Индже спечелят президентските избори, но партиите им не съберат мнозинство в парламента, това няма да се хареса на избирателите. Защото Турция се нуждае от промяна, нормализиране и законов ред, както от вода и въздух. Решението на политическите и икономическите проблеми пряко ще зависи от изборните резултати.

Колко сполучлив е бил изборът на турците, ще се проличи веднага от състоянието на икономиката.

Инвеститорите са подготвени и за най-лошия сценарий.

Бъдещето на Турция ще се формира според избора на единия от двамата претенденти за президентския пост: Ердоган и Индже.

 http://epicenter.bg/article/Chetiri-stsenariya-za-Turtsiya-sled-izborite-/157512/11/33
...
...
Не е по темата, но се надявам, че няма да бъде обявено за спам, защото не се реших да поставя тази статия или цитат от нея в "Демографски проблеми".
От прочетеното в статията за предстоящите избори в Турция ми направи силно впечатление това, че през тази година в тази страна 1 милион 650 хиляди 171 младежи ще навършат пълнолетие и ще получат право на глас на тези избори.
Според български източник (Mediapool.bg) през следващите години в България ще навършат пълнолетие около 70-75 хиляди младежи.
https://www.mediapool.bg/darzhavata-nyama-pari-za-chek-za-kultura-na-mladezhite-news275247.html

Експерти-икономисти твърдят, че липсата на младо население е предпоставка за създаването на гoлям иĸoнoмичecĸи пpoблeм зa peдицa дъpжaви, защото пo-гoлeмият дял нa paбoтeщoтo нaceлeниe cпpямo нepaбoтeщoтo e пpeдпocтaвĸa зa пo-гoлям pacтeж и иĸoнoмичecĸa пpoдyĸтивнocт.
6
Софтуер / Re: Текстови редактори
« Последна публикация от Hatshepsut - Юни 23, 2018, 06:49:16 »
Продължавам със следващия текстов редактор - RJ TextEd
Програмата е безплатна.

Сайта на програмата: https://www.rj-texted.se/index.html

https://www.rj-texted.se/screenshots/main01-100.png


RJ TextEd има 32 и 64-битови версии, както и портативна версия.
Програмата е доста тежка, съдейки по инсталационния файл - над 100 МВ  :whistle:
За съжаление, не мога да кажа нищо повече за тази програма, не съм я тествал  :rolleyes-1:
7
История на България / Re: Канасубиги Крум Страшни (803-814)
« Последна публикация от генерал Жеков - Юни 22, 2018, 22:00:01 »
Това е един от най-ценните,така да се каже,наши владетели.Преди време,четoх в един вестник,че "талантливия" рапър Мишо Шамара,който сега живее в САЩ,имал постове в който нарича кан Крум страхливец и др. обидни думи.Четох също,че ръсел обиди и по други национални закани.Хората,като него са като дърво без корен.
8
Чужбина / Re: Виктор Орбан - премиерът патриот
« Последна публикация от Hatshepsut - Юни 22, 2018, 21:59:18 »
Унгарският парламент поправи конституцията:
"Чуждо население" не може да се установява в странатаУнгарският парламент одобри днес закона "Стоп Сорос", който криминализира съдействието за нелегални мигранти и ограничава дейностите на неправителствени организации. Според него индивиди или организации, които помагат на мигранти, които не изпълняват условията, да поискат убежище или да получат статут са заплашени от затвор, пише агенция "Ройтерс".

Парламентът прие и конституционна поправка, която гласи, че "чуждо население" не може да се установява в Унгария. Управляващата партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан победи на парламентарните избори през април след кампания, в която той залагаше предимно на атаки срещу филантропа Джордж Сорос и твърдеше, че той опитва да унищожи християнското население на Европа.

Законът ще даде на вътрешния министър власт да забранява неправителствени организации, подкрепящи миграцията и смятани за риск за националната сигурност.

Редица организации са силно обезпокоени от факта, че всяка от тях, оказваща правна или друга помощ на мигранти, достигнали до границата, може да се окаже извън закона. Управляващите настояват, че предлагат само "правна рамка", а решенията за това коя организация е рискова и коя - не, ще бъдат взимани от съда.

Ще бъде забранено оказване на помощ за кандидати за убежище - включително съдействие за попълване на формуляри, разпространяване на информация за процедурата, а на теория дори даването на храна. Хора, оказващи помощ на мигранти или на групи, които осъществяват подобна дейност, ще са заплашени от затвор. Ще бъде невъзможно за мигранти, преминали през страна, смятана за сигурна при пристигането си, да искат убежище в Унгария.

Агенцията за бежанците на ООН критикува закона, като предупреди, че ако бъде прокаран, ще лиши от "жизненоважни помощи и услуги" хора, принудени да бягат от домовете си, и "допълнително ще възпламени напрегнатия публичен дискурс и разрастващите се ксенофобски нагласи". Неправителствената организация "Хюмън райтс уоч" пък поиска "Фидес" да бъде изгонена от Европейската народна партия (ЕНП).

Последната вече е настоявала, че в поведението на Орбан има "червени линии", но на свой ред беше заплашена от него, че може да "превземе партията отвътре", като създаде "антиимигрантска европейска партия" преди изборите за европарламент през май.

http://epicenter.bg/article/Ungarskiyat-parlament-popravi-konstitutsiyata---quot-Chuzhdo-naselenie-quot--ne-mozhe-da-se-ustanovyava-v-stranata-/157276/7/0
9
История на България / Re: Канасубиги Крум Страшни (803-814)
« Последна публикация от Hatshepsut - Юни 22, 2018, 21:55:36 »
Преди 1205 години Крум разбива византийците при Версиникия


Битката при Версиникия е голямо сражение между българските и византийски войски, станало преди 1205 години - на 22 юни 813 г., край едноименната малка крепост, разположена северно от Одрин. В нея българския кан Крум постига пълна победа над ромеите, командвани от император Михаил I Рангаве, като след това завзема почти цяла Източна Тракия, достигайки накрая до стените на Константинопол.


След като през 811 г. българският владетел разгромява византийската армия при Върбишкия проход, отправя предложение за мир. То обаче е отхвърлено от Михаил I Рангаве, наследил тежко ранения в битката император Ставракий, син за загиналия ромейски владетел Никифор I Геник.

В отговор на отказаното предложение за мир през 812 г. кан Крум започава мащабно настъпление, като завзема последователно Девелт, Месемврия и още много византийски крепости в Тракия.

За да се противопостави на българската офанзива, византийският император събира голяма армия от балканските и азиатските си владения. Предвожданите от него войски се придвижват от Константинопол до Одрин, където устройват военен лагер.

Българските части, начело с Крум, се разполагат на възвишенията край малката крепост Версиникия (до дн. село Маламирово, Елховско), северно от ромейския стан.

В продължение на цели петнадесет дни византийците напразно се опитват да изкарат българите от укрепленията им, за да се бият на открито с тях. Накрая стратегът на Македония, командващ един от фланговете на ромейския боен строй, не издържа и атакува българските позиции.

Въпреки че десетократно превъзхождат българските войски, византийските части не действат координирано, което се оказва решаващо за крайния изход на битката.

Воините от македонската и тракийската тема, начело с военноначалника Аплакис, настъпват срещу българите, но не са подпомогнати в действията си от останалите ромейски подразделения. В резултат на това те са обкръжени и разгромени от войските на хана, като самия Аплакис загива в боя.

Останалата част от императорската армия е обърната в бягство. Българите обаче не се впускат да я преследват веднага, тъй като кан Крум смята, че противникът иска да го подмами и да го разбие с контраатака. Едва след като бягството на ромеите става всеобщо и необратимо, нашите войски се впускат след тях и довършват разгрома им.

Една част от победената армия успява да се укрие в няколко малки византийски крепости, които по-късно са превзети от победителите. Самият император едва успява да се спаси от български плен в Константинопол.

Поражението на византийската империя в битката при Версиникия коства императорската корона на Михаил I Рангаве. Наскоро след това той е принуден да се откаже от престола в полза на Лъв Арменец.

След победата над ромеите кан Крум пък става пълновластен господар на цяла Тракия, като през юли 813 г. българските войски достигат до стените на византийската столица Константинопол, а редица ромейски крепости, в това число и Одрин, падат под българска власт.

Кан Крум започва подготовка за превземане на византийската столица, но българско нападение срещу Константинопол не се осъществява заради смъртта му на 13 април 814 г. Неговият наследник – кан Омуртаг, сключва мирен договор с ромейската империя, в резултат на който границата между двете държави се измества твърде на юг в Източна Тракия.

http://www.desant.net/show-news/45598
10
На  23 август 1939 г. Съветският съюз и Германия подписват Пакт за ненападение и договор за дружба и границите.Двете страни се ангажират  да се въздържат от агресивни действия и да се нападат помежду си; в случай на атака срещу една от страните по договора от трета държава, да не подкрепя нападащата държава, да не участват в групировки  на държави, насочени срещу една от страните, да решават спорове и конфликти помежду си с мирни средства.

Договорът обаче не съдържа разпоредба за прекратяване на действието му в случай на война от страна на една от договарящите се страни с трета държава и не предвижда никакво действие в този случай с другата договаряща страна.

Едновременно със споразумението Германия и СССР подписват таен допълнителен протокол към него.

Тайният протокол диференцира сферите на влияние "в случай на териториална и политическа реорганизация на регионите, които са част от полската държава".

В същото време северната граница на Литва е обявена за граница на сферите на интереси на Германия и СССР. И двете страни признаха интересите на Литва във връзка с областта Вилно. В случай на териториална и политическа реорганизация на Полша линията на интересите на Германия и СССР се превръща в линията, преминаваща по реките Нарев, Висла и Сан. Въпросът за целесъобразността на запазването на независимата полска държава бе обещан от страните да изяснят "по време на по-нататъшно политическо развитие".

Сферата на влияние на СССР включва Западна Украйна и Западна Белорусия, завоювани от Полша по време на Полско-съветската война. СССР също изрази интерес към Бесарабия, изгубена през 1919 г.

На 28 август 1939 г. е подписано обяснение на "тайния допълнителен протокол", посочващо разграничаването на сферите на влияние и разширяването им в интерес на СССР.
В ранното утро на 28 август 1938 г. в 03: 30 ч. се провежда първият разговор на председателя на Съвета на народните комисари на СССР Вячеслав Молотов с германския външен министър фон Рибентроп, по въпроса за сключването на пакт за ненападение. Разговорът се е състоял в присъствието на Сталин и германския посланик граф Шуленбург и е  продължил около 3 часа. След прекъсване,  в 22 часа вечерта, разговорът е бил  възобновен и завършва с подписването на пакт за ненападение.

И двете страни се споразумяват да запазят подписания протокол в "строга тайна".

Договорът е ратифициран от Върховния съвет на СССР на 31 август, една седмица след подписването му, а тайният допълнителен протокол е скрит от депутатите.На 1 септември Хитлер напада Полша от запад, а на 17 септември Сталин напада Полша от изток.
Всичко това показва достатъчно ясно, че Хитлер и Сталин са съюзници  от 23 август 1939 г. до 22 юни 1941 г.Непосредствено след сключването на Пакта Молотов-Рибентроп, тонът на съветската преса се променя драстично.
Подписването на пакта за ненападение с Германия поставя съветската преса в немного удобна позиция. Ако по-рано в съветската преса използвали думите "фашисти" и "агресори", вече използват спокойни фрази.
Съветските вестници са под личния контрол на Сталин и са пълни с фрази за приятелството и сътрудничеството на двете големи сили, а когато Германия извършва нападението срещу Полша, за бойните действия коментарите са напълно неутрални.
В един момент  в съветската преса започва антиполска кампания. На 14 септември в."Правда" излиза с уводна статия " За вътрешни причините за поражението на Полша".Тази статия е без подпис, но е известно, че авторът на статията  е Андрей Жданов-член на Политбюро и секретар на Централния комитет, отговарящ за цялата пропаганда и идеология(вторият отляво надясно-между Молотов и Сталин),а Сталин е направил редакцията. Когато на 17 септември започва съветското нахлуване в Полша, Молотов в речта си по радиото не каза нищо за Германия. Няколко дни след това руснаците са в неизвестност  какво правят в Полша: дали помагат на германците или отиват на война срещу тях. Неяснотите се оправят със съвместно съветско-германско комюнике(публикувана 19 септември), че задачите на двете армии, "не нарушават буквата и духа на споразумението", че и двете страни се стремят да "възстанови мира и реда, нарушени вследствие на разпадането на полската държава."
За тези исторически факти се мълчи упорито от страна на всички комунисти и техните ибрикчии!
"Антифашистките" настроения в България и СССР се проявяват след 22.06.1941 г., т.е. след нападението на Германия срещу СССР по заповед на Сталин, предадена на българските комунисти от предателя-комунист Георги Михайлов Димитров.
...
...
Няколко пъти съм писал, че Сталин заема второ място по извършени престъпления срещу човечеството, отстъпвайки първото място на китайския диктатор Мао.
Сидеров доста късно си купи диплома в Шумен, много късно си направи детето и има големи житейски пропуски, които е решил да навакса с цената на всичко, т.е. с лъжи, рублофилия и правене на демагогия, та сега се сети да прави Сталин велика личност.
По-добре е да си гледа семейството, а ако продължава да се прави още "политик" и на отворен, все някога има и Видовден.
Я той ще дамлоса, я някой друг край него...

Страници: [1] 2 3 ... 10