Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
История на България / Re: Цар Симеон Велики (893-927)
« Последна публикация от Петкан - Август 19, 2017, 22:42:13 »
На 20 август 2017 г. се навършват 1100 години от битката при Ахелой.
Сражението започва на 20 август 917 г.
Начело на ромейската армия стой пълководецът Лъв Фока, а командващ българската войска е цар Симеон.

Цар Симеон

Цар Симеон е третият син на княз Борис I Михаил (852-889).
Битката е провокирана от Византия, чиято основна цел е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, постигнати през 913 година. Именно тогава на княз Симеон била призната титлата „цар на българите”. Императрица Зоя и цариградските управници решават веднъж завинаги да разгромят цар Симеон. Първо сключват мирен договор с арабите и осигуряват гърба си, а след това се опитват да изградят антибългарски съюз. Стратегът на Херсон Йоан Вогас е изпратен да привлече печенегите, които да бъдат прехвърлени през Дунав от византийската флота, за да нанесат удар в тила на българите. А стратегът на Драч Лъв Равнух, като не пести златото, се опитва да подтикне ( през 914 г) против Симеон сръбския княз Петър Гойникович и чрез него – маджарите. Целта е България да бъде ударена едновременно от всички страни.
 За целта стратегът на Драч Лъв Равдух се среща с него в Пагания (или Нерентания, сръбската племенна "славиния" северно от Дубровник), която тогава "архонтът на Сърбия" владеел. Византийският стратег уговарял Петър Гойникович да нападне България заедно с маджарите. За поведението на сръбския владетел българският цар научава именно от захумския княз Михаил Вишевич. Въпреки че няма данни за сръбски действия против България, а самите маджари да са привлечени на българска страна, цар Симеон сваля доверието си от Петър Гойникович и успява не само да предотврати ромейско-маджарския съюз, но и да направи от доскорошния си северен враг съюзник.

Битката при Ахелой е предшествена от усилена дипломатическа подготовка за привличане на съюзници, завършила с успех за българскиявладетел, който си осигурява подкрепата на маджарски и печенежки войски. Византия не успява да подбуди съседните народи към враждебни действия в тила на българите. Империята събира всички военни части, с които разполага . Според някои източници в Тракия се съсредоточават 50 000 пехотинци и 12 000 конници . Начело на тази огромна за времето си войска застават опитните византийски пълководци – главнокомандващият Лъв Фока, Йоан Грапсон, Оливиан Марул и Милас. Военният флот под командването на адмирал Роман Лакапин потегля към устието на река Дунав , за да се опита да привлече печенежки съюзници. Тази маневра в тила на българите обаче не успява . Българският владетел също събира около 60 000 войска , в която участват съюзнически отряди от маджари и печенеги. Двете войски се съсредоточават в района на Анхиало ( днешно Поморие ) – византийците в укрепен лагер в равнината , а българите по близките височини северозападно от града. На 20 август 917 година византийските войски са построени в боен ред и атакуват предните линии на българите.Битката протича според плана на цар Симеон, който предварително устроил капан за ромеите. Той заповядва на центъра си да започне да отстъпва, за да увлече противника в преследване. Владетелят, както изрично отбелязват Византийските хронисти, не допуска бягството на българите да е безредно. Когато византийците достигат до скритите в засада български части царят дава знак за атака. Освен резервните отряди в атаката се хвърлят и доскоро „уж“ бягащите войски, които много бързо преминават от отстъпление в настъпление.
Сражението при Ахелой представлява една от най-мащабните и кървави битки в Европейската Средновековна история. В нея една срещу друга се изправят двете най големи и силни армии на Европейския югоизток. Симеон успява да се наложи над Лъв Фока и да постигне гръмката си победа. Българският владетел не само командва войската си, но и лично се хвърля в боя, с което вдъхва повече кураж на войните си. Стойността на победата се повишава и от това, че тя е постигната не в някой планински проход, както обикновено се случвало до тогава, а в равнината, където византийската армия традиционно има предимство.
Битката при Ахелой превръща България в първостепенен военен фактор на Балканите и увеличава самочувствието и амбицията на българския цар, който не случайно нарича себе си “Цар на българи и ромеи“.
2
Иван Гранитски: Диктатът на фалшивите новини

Напоследък сме свидетели на експоненциална прогресия в нарастването на фалшивите новини. Цунами от лъжи, клевети, полуистини, клюки, мълви и всякакви словесни глупотевини заливат предимно електронните медии, но уви, и редица печатни медии.
 
Красиви, но фалшиво усмихнати говорителки четат (преди всичко през аутокю) всевъзможни буламачи от непроверени твърдения на някоя бдителна съседка, от несмислени коментари и плоски отговори на официални институции…

Кому е изгодно нашествието на фалшивите новини, драпирани понякога с добре премерени дози истина? Очевидно не на българското общество, което неслучайно е отчаяно и омерзено от родните политици (с малки изключения), не и на сериозните медии. Не и на журналистиката като институция, като четвърта власт, която трябва да бъде коректив на другите три власти.

Шабашът на фалшивите новини е изгоден, трябва да признаем, на политическите централи, за да отклонят вниманието на обществото от фундаменталните проблеми и въпроси, които го тревожат и вълнуват.
За да не се говори и разсъждава защо сме най-нещастната, най-бедната, най-болната и най-отчаяната страна в Европейския съюз, е добре постоянно да припламват скандали от типа на суджуците, Цанков камък, гейпарадите, земите в клетата Отечествена натура и извън нея и пр., и пр
.
Но освен милите и родни политически, корпоративни и лични егоистични феодални интереси, без съмнение, тук усещаме и дългата костелива ръка на редица чуждестранни фондации или НПО-та, финансирани от могъщи външни контрадезинформационни служби с цел да се прокарат закони или да се осъществят сделки в ущърб на българските национални интереси – от продажбата на земя на чужденци (в Унгария днешните мъдри държавни мъже могат да се опънат на безумните решения на Европейския съюз, а в България не могат. Хайде, холан!) през многострадалните проекти за Южен поток, Белене и т.н., до евентуалното затваряне на Мини Марица Изток.
Дали пък тези действия нямат нещо общо с отколешните напъни да бъде заставена България да произвежда шистов газ и да съсипе малкото й останала плодородна земя?
Но къде е СЕМ? Колегите от тази сериозна институция може би живеят в други по-възвишени селения от грубата нашенска действителност.

Къде е и парламентът? Да, забравихме, че сега е във ваканция. Но и преди това не сме забелязали много-много да се е трогнал от зловонната миризма на фалшивите новини.

Изглежда пак трябва да си припомним прочутата фраза на Илф и Петров: „Делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се“.

Ще се наложи сериозните и отговорни национални медии да поемат на крехките си плещи защитата на истинските новини и остракирането на фалшивите новини.
Вярно е, че почтените медии нямат щедрото финансиране на другите средства за масова информация, които са продали душата и съвестта си, но пък те имат изписана на своето знаме най-силната фраза : „Истината, пак Истината и само Истината!“. Това е тяхната философия и програма за действие и те я следват неотклонно.
http://epicenter.bg/article/Ivan-Granitski--Diktatat-na-falshivite-novini-/134322/11/0
3
Чужбина / Re: Относно Северна и Южна Корея
« Последна публикация от Петкан - Август 19, 2017, 21:17:58 »
Няма да има ядрени удари по Северна Корея, както се надяват руските пропагандатори и подопечните им измекяри.
Севернокорейският решим ще бъде поставен на колене от санкциите и международната изолация.
Прочети книгата на руския професор Андрей Ланков (https://en.wikipedia.org/wiki/Andrei_Lankov ), която се нарича "The Natural Death of
North Korean Stalinism" ("Естествената смърт на севернокорейския сталинизъм").

В нея се анализират радикалните промени (изхабяването на сталинизма и краха на плановата икономика в Северна Корея), които са настъпили в Северна Корея през последните петнадесет години , т.е. от 1991 г. до 2006 г. (книгата е издадена през м.януари 2006 г. ) и се оценява въздействието на тези промени върху съдбата на държавата и възможните последици за политиката на САЩ.

http://www.nbr.org/publications/asia_policy/Preview/AP1_NorthKorea_preview.pdf
4
Чужбина / Re: Относно Северна и Южна Корея
« Последна публикация от Раковски - Август 19, 2017, 20:21:25 »
Крайно време е щатите да получат суров урок от една мини държава,както навремето във Виетнам и да не се самозабравят.Не е вярно ,че Китай е против С.Корея,именно оттам,а не от Русия севернокорейците се снабдяват с всичко необходимо.Засега Русия и Китай полагат усилия по дипломатически път да бъде предотвратена войната,но не се знае какво ще направят ,ако тя все пак избухне.Русия също граничи със С.Кория,макар и в протежение само на няколко километра.Така че ,един ядрен удар по С.Корея би се равнявал на удар и по руска територия.
5
Чужбина / Re: Относно Северна и Южна Корея
« Последна публикация от Петкан - Август 19, 2017, 19:30:29 »
В този филм ясно се виждат двете страни на живота в Северна Корея-реалната ужасяваща бедност и неистинската, т.е. това, което комунистическата пропаганда представя като прекрасен живот на севернокорейците в условията на военния комунизъм.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=69sxtDtd_NI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=69sxtDtd_NI</a>
North Korea DARKEST SECRETS 2017 Deepest Secrets Revealed for the First Time
6
Общи дискусии / Re: Цитатът на деня
« Последна публикация от Петкан - Август 19, 2017, 19:02:00 »
Цитат
"България трябва да използва труда на ромите, а противен случай е обречена на бедност и икономически проблеми. " (анализ на Берлинския институт за населението и развитието )
https://www.vesti.bg/bulgaria/berlin-romite-sa-reshenieto-na-problemite-na-bylgariia-6072833
7
Руската статистическа служба "Росстат" съобщава, че за трета поредна година, считано от 2014 г., паричните доходи на населението намаляват.


Цитат
Росстат: в январе-июле реальные доходы россиян снизились на 1,4%

"Реальные располагаемые денежные доходы россиян в январе-июле снизились на 1,4% по сравнению с аналогичным периодом 2016 г., сообщает Росстат. В июле реальные доходы возобновили снижение на 0,9% после стабилизации в июне.
Реальные доходы населения сокращаются три года подряд: в 2016 г. доходы упали на 5,9% в реальном выражении, в 2015 г. было падение на 3,2%, в 2014 г. их снижение составило 0,7%..."
https://www.vedomosti.ru/economics/news/2017/08/17/729940-realnie-dohodi-rossiyan-snizilis
8
Конспирация / Re: Стратегията на III световна война
« Последна публикация от april_z - Август 19, 2017, 15:36:58 »
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lYqoZ-Sw5skJ:http://www.haaretz.com/us-news/.premium-1.807776

Банон който тръмп уволни е еврейн,  целта е да се води война срещу ИРАН.

Зя това е цялата шумотевица в САЩ.

Пентагона неще война а еврейте искат война. срещу иран.

9
Конспирация / Re: Стратегията на III световна война
« Последна публикация от april_z - Август 19, 2017, 14:34:57 »
гоогле   George Soros Mozilla Firefox

http://www.abovetopsecret.com/forum/thread1181709/pg1

фирефокс ще следи в реално време тъй наречените факе нюс,  с подкрепа и с парите на георг сорос  :mad:
10
Поезия / Re: Кой посяга на моята България?!
« Последна публикация от sekirata - Август 19, 2017, 02:08:37 »


ПЛАЧИ,СЪРЦЕ!

Плачи,сърце,за народа си болен!
Плачи,сърце,за народа си злобен,
за Родината си поругана,
за душата българска изтерзана!
Плачи!Любов няма тук на Земята,
няма я голата истина свята!
Плачи за почернена българска майка!
Плачи,че имат ни за утайка
не само в Европа,а и в света!
Народът български бере душа!
Плачи,сърце,дано ти олекне,
турчин и ром дано клекне,
европейците да мирясат
за мигранти пътища буренясат!
Плачи,сърце,не се предавай,
 все така в ритъм див-Давай!

Самотата моя не ме плаши,
писна ми от подлеци,
писна ми и от крадци,апаши,
от лицемери, хора зли!
Едничка днес честта остава
и моето бедно сърце,
което не търпи,не дава
да падам в нечии нозе!
Какво е любовта ви питам,
не любовта към мъж жена,
заради нея аз излитам
и моля се- О,небеса,
подарете ми покоя,
без истина не се живее,
живот не искам като тоя,
за правда туй сърце копнее?!
Вълчици,кобри,хамелиони,
лешояди,мекотели
нямам за вас милиони,
достатъчно от мен сте взели.
Човешкото във вас го няма,
живот-илюзия-измама,
идваш и няма те,мгновение,
нима успешно сме творение?
Живот кошмарен,плач,сълзи,
а там във ляво тъй боли,
раздирам със вик тишината,
какво остана ми,горката?
Стълба няма да градя,
по лесно е да полетя
дори в мечтите мои дивни,
години тежки,непосилни!
Жребий, късмет,родена днес,
във нечий не,във моя чест
камбани бия,не се предавам,
вярна на себе си оставам!


 
стихове и клип А.Х.Т.sekirata cekupama

http://www.youtube.com/watch?v=UbY_nP0oxKw

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=UbY_nP0oxKw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=UbY_nP0oxKw</a>
Страници: [1] 2 3 ... 10