Author Topic: Предимства и недостатъци на 64-битовите операционни системи Windows  (Read 10806 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Предимства и недостатъци на 64-битовите операционни системи Windows

Наскоро инсталирах Windows XP Professional x64 Edition+SP2, което ме провокира да пусна настоящата тема. Тук всеки от нас може да сподели своя опит от 64-битовите версии на Windows, с които е работил, както и да направи сравнение с аналогичните 32-битови версии  :smile-1:

Първо, малко теория от сайта на Microsoft:


Ако се опитвате да изберете между компютър, работещ с 32-битова версия на Windows 7, и компютър с 64-битова версия на Windows 7, вероятно ви притеснява разликата между 32-битовите и 64-битовите драйвери и програми.

Не се притеснявайте. С две думи, компютър, който работи с 64-битова версия на Windows 7, се нуждае от 64-битови драйвери за всички хардуерни компоненти и устройства. Драйверът е софтуер, който позволява на компютъра да комуникира с хардуерните устройства. Без драйвери устройствата, които свързвате към компютъра или инсталирате на него, няма да работят правилно. В повечето случаи Windows може автоматично да открива и инсталира тези 64-битови драйвери, като търси в огромна база данни с драйвери, включени в Windows с помощта на Windows Update.

За разлика от драйверите, повечето програми, създадени за 32-битовите версии на Windows, работят безпроблемно на компютри с 64-битова версия на Windows. (Изключение правят антивирусните програми и т. нар. помощни програми, които може да изискват 64-битова версия.)

Ако имате възможност за избор между инсталиране на 32-битова или 64-битова версия на дадена програма, винаги избирайте 64-битовата версия, ако работите с 64-битова версия на Windows. Въпреки че 32-битовата версия трябва да работи с 64-битова версия на Windows, е възможно 64-битовата версия да работи по-добре, тъй като е предназначена за работа с 64-битова версия на Windows.

Досега основният недостатък при използването на 64-битова версия на Windows беше липсата на 64-битови драйвери, които да подпомогнат правилната работа на всички хардуерни компоненти. Бързо нарастващата популярност на 64-битовите версии на Windows обаче обяснява защо вече има 64-битови драйвери, налични за десетки хиляди различни устройства.

Компютрите, работещи с 64-битова версия на Windows, cе нуждаят от 64-битов драйвер за всеки хардуерен компонент, инсталиран в него или свързан към него. Например, ако се опитвате да инсталирате видеокарта (графична карта), принтер или друго устройство, за което има налични само 32-битови драйвери, няма да можете да го инсталирате на 64-битова версия на Windows.

Ако за 64-битовата версия на Windows Vista има наличен 64-битов драйвер, е вероятно той също да работи безпроблемно със същия хардуер, инсталиран на компютър, работещ с 64-битовата версия на Windows 7.

Същото се отнася и за 64-битовите програми, които са съвместими с Windows Vista. Те също трябва да работят безпроблемно с 64-битовата версия на Windows 7. Центърът за съвместимост на Windows Vista може да ви каже кои програми са налични в 64-битова версия.

В повечето случаи обаче не трябва да търсите 64-битови версии на програмите, тъй като (както е обяснено по-горе) повечето програми, предназначени за 32-битовите версии на Windows, работят безпроблемно на компютри с 64-битова версия на Windows.

Повече налична памет при необходимост

Основното предимство на компютри, работещи с 64-битова версия на Windows, е тяхната способност да използват повече памет от 32-битовите версии на Windows, дори когато на компютъра е инсталирана повече памет. Компютър с 64-битовата версия на Windows може да използва повече памет (4 ГБ или повече), отколкото компютър с 32-битова версия на Windows, която е ограничена до 3,5 ГБ или по-малко.

Един 64-битов компютър с 6 ГБ, 8 ГБ или повече памет може да работи много по-добре от компютър с по-малко памет, ако държите отворени много програми и файлове едновременно, а също така можете да изпълнявате задачи, използващи много памет, като например да редактирате високодетайлни видеозаписи или да играете на най-новите триизмерни игри.

Въпреки това, малко програми днес са създадени да се възползват напълно от максималната памет от 3,5 ГБ, която можете да използвате с 32-битовите версии на Windows. Ето защо в зависимост от това, което правите, и програмите, които използвате, е възможно да няма никакво предимство (или то да е много малко) при използването на 64-битова версия на Windows.

Основното предимство се забелязва, когато държите много програми отворени едновременно.

Изпълнение на 32-битови програми на 64-битова версия на Windows

Когато стартирате 32-битова програма в 64-битова версия на Windows 7, програмата се стартира в 32-битов режим на емулация с помощта на софтуер за симулиране на 32-битова версия на Windows 7. Това позволява на 32-битови програми да се изпълняват безпроблемно на 64-битовата операционна система. Обърнете внимание обаче, че програми, предназначени за работа с 64-битова версия, работят по-бързо на 64-битова версия на Windows 7.

Някои по-стари програми, които не работят с 64-битовите версии на Windows 7, е възможно да работят безпроблемно в режима на Windows XP в Windows 7. Както се предполага от името, тази функция позволява на програми, създадени за Windows XP, да се изпълняват безпроблемно в Windows 7. (Някои типове програми е възможно да не се изпълняват в режим Windows XP, като например софтуер за защита и програми с висококачествени графики.).

32-битови срещу 64-битови драйвери и програми

Ако работите с 64-битова версия на Windows, компютърът има нужда от 64-битов драйвер за всеки хардуерен компонент, инсталиран на компютъра или свързан към него. Например, ако се опитвате да инсталирате принтер, който разполага само с 32-битов драйвер, няма да можете да го инсталирате на 64-битова версия на Windows. Добрите новини обаче са, че днес съществуват десетки хиляди устройства с 64-битови драйвери, които Windows може автоматично да намира и инсталира.

За да получат емблемата "Съвместимо с Windows 7", производителите на хардуер трябва да предоставят драйвери както за 32-битовата, така и за 64-битовата версия на Windows. Ако видите тази емблема, не е необходимо да се чудите дали хардуерът ще работи с 64-битовата версия на Windows.

За разлика от драйверите, повечето програми, предназначени за компютри, изпълняващи 32-битова версия на Windows, ще работят добре и на компютри с 64-битова версия на Windows. (Изключения правят антивирусните програми). Въпреки това, повечето програми, създадени специално за 64-битовата версия на Windows, ще работят по-бързо, особено при изпълнението на задачи като редактиране, високодетайлно видео или при работа с голяма база данни.

Източници:

http://windows.microsoft.com/bg-BG/windows7/understanding-hardware-and-software-for-64-bit-windows
http://windows.microsoft.com/bg-BG/windows7/taking-the-mystery-out-of-64-bit-windows
« Last Edit: 24 Feb 2012, 06:33:39 by Hatshepsut »
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Ще споделя своите впечатления от Windows XP Professional x64 Edition.
Инсталирах го на компютър с едноядрен процесор AMD Sempron 2 GHz, RAM 2 GB, вградена видеокарта NVIDIA 256 MB.
На същия компютър съм инсталирал преди 32-битови версии на Windows 2000, XP и Vista. Впечатлението ми е, че от гледна точка на балансираното интегриране, Windows XP Professional x64 Edition е най-добрият избор за компютър с подобни параметри.
Не забелязвам 32-битовите програми да вървят по-бавно, отколкото под 32-битов Windows ХР. Не съм имал проблеми с намирането на драйвери, инсталирах оригиналните драйвери от инсталационния диск на дънната платка. Вярно е, че стартираните процеси са повече в сравнение с 32-битовата версия на Windows XP (26 спрямо 19), но си струва да се използва 64-битовата архитектура на процесора.

Какви са недостатъците на 64-битовия Windows?
Сещам се за MS-DOS програмите и 16-битовия софтуер, които не могат да работят в такава среда, но аз лично не използвам такива програми  :smile-1:
Специално за Windows XP Professional x64 Edition, няма да може да инсталирате MS Office 2010.* Алтернативата е MS Office 2007, MS Office 2003 или по-стара версия.
Други програми, които не могат да се инсталират под Windows XP Professional x64 Edition, са последните версии на Nero - 10 и 11. Алтернативата е версия 9 или по-стара.

Според мен е задължително всички 32-битови програми да се инсталират и локализират в съответната папка - Program Files (x86), включително и тези, които може да се стартират без инсталация.* В интернет има описани трикове, чрез които може да се инсталират 32- и 64-битовите версии на MS Office 2010 под Windows XP Professional x64 Edition. Тъй като не съм ги изпробвал и не знам доколко функционират, не мога да ги препоръчам  :wowed:
« Last Edit: 30 Sep 2016, 09:15:35 by Hatshepsut »
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Ще направя още един коментар за Windows XP x64 Edition.
Почти всеобщо е мнението, че тази версия на Windows е изключително нестабилна, но аз не съм на същото мнение - зависи дали ще попаднете на качествен рилийз или на някаква нескопосано сглобена самоделка.
Задължително обаче смятам, че в инсталационния диск трябва да е вграден Sevice Pack 2.

По отношение на ъпдейтите смятам, че трябва да се инсталират само най-необходимите.
В това число като задължителни или силно препоръчителни бих посочил следните ъпдейти:

- Internet Explorer 8
- Windows Media Player 11
- DirectX 9.29 (юни 2010 г.)
- Windows Installer 4.5
- MSXML 6 Service Pack 2 (KB973686)
- KB930627 (този ъпдейт е нужен, ако инсталирате последните версии 10 и 11 на Adobe Reader)
- .NET Framework 3.51 (някои програми изискват .NET Framework, включително и някои драйвери, примерно драйверите на видеокартите ATI/AMD)

Нека не забравяме и за едно предимство на Windows XP x64 Edition пред 32-битовата версия на Windows XP - версията на ядрото при 64-битовия Windows XP е 5.2, докато при 32-битовия е 5.1.
« Last Edit: 13 May 2013, 05:30:33 by Hatshepsut »
 

 

Windows Server като десктоп ОС – защо не?

Started by Hatshepsut

Replies: 0
Views: 2470
Last post 30 Nov 2016, 21:40:09
by Hatshepsut
ReactOS - бъдеща алтернатива на Windows?

Started by Hatshepsut

Replies: 0
Views: 2526
Last post 13 Nov 2016, 11:26:57
by Hatshepsut
Windows 10

Started by Hatshepsut

Replies: 13
Views: 4839
Last post 16 Sep 2016, 07:34:34
by Hatshepsut
Windows 8

Started by Hatshepsut

Replies: 24
Views: 12856
Last post 02 Apr 2015, 19:10:57
by Hatshepsut
Windows стана на 30 години

Started by Panzerfaust

Replies: 1
Views: 3294
Last post 22 Nov 2016, 17:49:25
by Hatshepsut