Author Topic: Windows Server като десктоп ОС – защо не?  (Read 2470 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Тази статия е стара и се отнася за Windows Server 2008, аналога на Windows Vista, но описаните процедури за настройка на сървърната версия за работа като персонален десктоп-компютър са аналогични и за по-новите версии  :smile-1:
http://news.old.expert.bg/n154450

Windows Server 2008 определено е една от най-добрите операционни системи, които сме виждали до момента от "Microsoft". Същевременно обаче той е най-гъвкавата и подлежаща на оптимизиране тяхна ОС - в едната или другата посока.

Ако искате, можете да го превърнете в среда единствено с команден ред; ако предпочитате, можете да направите от него нещо, твърде близко по функционалност до Vista.

Така че ако има нещо, на което не можахме да устоим, то беше да изпробваме сървърната версия като... работна станция. Да, въпреки че звучи странно, има причини, поради които някои потребители предпочитат да забиват гвоздеи с микроскоп - или в случая да използват сървърната версия на операционната система като десктоп ОС- поне на основния си компютър.

В случай, че сте от тези ентусиасти, разполагате с необходимия бюджет за покупката на сървърната версия и идеята да тунинговате Server 2008, за да заприлича в голяма степен на Vista, не ви звучи кощунствено, с няколко прости стъпки това е напълно възможно.

Първо и най-важно: не забравяйте да активирате хардуерната виртуализация (ако разполагате с такава). Ако компютърът ви е 64-битов и разполага с вградена хардуерна виртуализация, твърде рядко тази функция ще бъде включена по подразбиране. Така че се поровете в BIOS и активирайте съответната опция, защото тя много ще ви улесни живота при употреба на Virtual PC (и съответно с Hyper-V, когато му дойде времето).

Следващият етап е да обновите драйверите с най-новите версии - доколкото Windows Server 2008 е предназначен - очевидно по името - за сървърна употреба, голяма част от графичните екстри не са достъпни, тъй като в системата са налице най-базовите графични и звукови драйвери (в крайна сметка да сте виждали някога сървър с GeForce 8800?).

За да се възползвате от пълните възможности на хардуера, е необходимо да обновите всички драйвери, най-вече свързаните с мултимедията. Може и за сървър това да звучи излишно, но с подходящи драйвери Windows Server 2008 абсолютно безпроблемно може да върви с включени всички екстри на интерфейса Aero - и същевременно да бъде по-стабилен от всяка друга ОС, която сте виждали.

Desktop Experience включва цял куп екстри, които по подразбиране присъстват в десктоп системите - а традиционно са изключени в сървърната версия. Най-важните сред тях са Themes, Windows Media Player и свързаните с Aero функции. Всичко това се включва от Server Manager, където вече е налице опцията Turn Windows features on or off / Add/remove windows components. Самото инсталиране на Desktop Experience не включва съответните екстри автоматично - трябва сами да го направите в Server Manager > Features > Desktop Experience. Без десктоп теми системата си остава крайно семпла, така че ако сте решили да разнообразите външния вид на Server 2008, не забравяйте да стартирате и Themes Service. Логично следващата стъпка е от Control Panel > Personalization > Theme да активирате и Windows Aero.

Търсенето също е една от функциите, които считаме за полезни за десктоп употреба, а са изключени в Server 2008 (въпреки че стандартно се инсталират). Ако не друго, Outlook използва услугата за търсене на Windows, така че активирайте в Server Manager > Roles > File Services > Windows Search. Следващата стъпка при употреба на системата като работна станция е да изключите Shutdown Event Tracker - за сървър подобна информация е полезна, но при десктоп система само пречи. Изключването става чрез Group Policy > Administrative Templates > System > Set Display Shutdown Event Tracker.

Дали да активирате SuperFetch е въпрос на личен избор - това е като цяло излишна за сървър опция, но върху десктоп тя ви дава по-бърза реакция на системата. Стандартно стартирането на SuperFetch води до съобщения за грешки, така че се налага да се поровите в регистъра, за да го активирате. В повечето случаи е достатъчно да откопирате настройките от съществуваща Vista система.

Парадоксално, но за да имате звук в Windows Server, се налага да включите допълнително услугата Windows Audio. Отново се налага да повторим - уверете се, че разполагате с правилните драйвери, защото в противен случай е възможно част от функциите да не са достъпни. Докато говорим за мултимедия, време е да ви напомним- възпроизвеждането на медийни файлове в Server 2008 - защо ли това не ни изненадва? - е недостъпно поради отсъствието на кодеци. Лесното решение е да си инсталирате пакет от кодеци, каквито са достъпни на много места в Интернет.

Hyper-V улеснява работата с виртуални машини, което е много полезно, ако например възнамерявате да стартирате стари приложения, които не са съвместими с Vista - и съответно със Server 2008. Hyper-V също се включва от Server Manager > Roles, но ви е необходим специален лиценз за Server 2008 с поддръжка на Hyper-V, а е необходима поддръжка на хардуерна виртуализация в системата. В някои (редки) случаи може да се наложи да активирате отново операционната система, ако бъдат открити промени в хардуера.

Друга малка подробност, която е важна при употребата на сървър като десктоп- Windows Server 2008 третира фоновите услуги с приоритет пред интерактивните програми. В това има логика - в повечето случаи такава система се използва от отдалечени клиенти и в нея реално почти не работят локални програми. Това обаче може да бъде променено, като настроите опцията Processor Scheduling, достъпна от Control Panel > System and Maintenance > System > Advanced System Settings > Advanced > Performance > Settings > Advanced (да, знаем, че е дълго ровичкане, но си заслужава). Ако там зададете опцията Programs, основните приложения за ежедневна употреба реагират осезаемо по-бързо.

Едно от нещата, които бият на очи е, че в Windows Server 2008 по подразбиране няма миниатюри в папките Documents / Music / Video. В случай, че такива миниатюри са ви полезни, е необходимо да ги включите ръчно. Лично ние го смятаме за излишно, но преценката в крайна сметка е ваша.

Екологията също има значение!

Стандартният активен режим на енергопотребление (Balanced) в Windows Server 2008 по подразбиране не изключва твърдите дискове, което е резонно за сървър, където те се използват почти непрекъснато. При Vista обаче те се изключват след 20 минути. Настройките на енергоспестяването са достъпни от Control Panel > Hardware and Sound > Power Options > Change plan settings; имайте предвид, че след спирането им, стартирането особено при някои модели дискове отнема известно време, но и сметката ви за ток ще е по-малка, а и ще сте допринесли с малко за по-чиста околна среда. А ако сте с лаптоп, животът на батерията също се удължава...

Не на последно място не забравяйте за повишената сигурност в Internet Explorer. Противно на очакванията ви, Enhanced Security Configuration от Add/Remove Windows Components (както беше в Windows 2003) вече е прехвърлена във вездесъщия Server Manager (Server Manager > Security Information > Configure IE ESC). Вече е налице и опция за деактивирането й единствено за администратори(в повечето случаи и това е не препоръчително).

И все пак не подхождайте към Windows Server 2008 като пълноценен заместител на Vista - по-голямата стабилност и сигурност в стандартната конфигурация си имат и своята допълнителна цена -и тя е да забравите за Media Center и за Sidebar. Алтернативни програми е възможно да ги заместят, но като цяло не ни звучи особено резонно да използвате сървърна ОС за такива цели - все пак и експериментите би трябвало да си имат граница, нали?

Плюс това някои инсталатори ще открият, че си имат работа със сървърна ОС и просто ще откажат да се инсталират върху Server 2008. Налице е някакъв вид Compatibility режим, който позволява употреба на някои несъвместими приложения, но в него отсъства вариант за стартиране на програми като във -присъстват само Windows 2003, XP и други по-стари ОС.

За сметка на това няма да си имате проблемите с драйверите, с които се сблъскаха първопроходците в света на Vista. Тъй като кодовата база е обща и за двете ОС -поне що се отнася до работата с хардуера, почти всички съвместими с драйвери без проблеми ще тръгнат и под 2008. Разбира се, ако хардуерът ви е толкова стар, че нямате Vista драйвери за него, нещата няма да бъдат по-розови -хардуерната съвместимост си остава същата, с всички предимства и недостатъци.

Всичко това няма за цел да ви убеди да изоставите любимата си Vista заради Server 2008 - това е просто една от най-видимите демонстрации на степента на гъвкавост, която предлага новата сървърна ОС на "Microsoft". Вероятно мнозина от вас ще открият и други нейни приложения освен чисто сървърните, които да оправдаят ъпгрейда към Windows Server 2008.

Въпреки че не сме все още наясно какво съдържа Service Pack 1 за Vista, искрено се съмняваме, че той ще включва такива безценни екстри като Hyper-V. Особено при наличие на 64-битов хардуер (а той в наши дни си е вече ежедневие!), преходът към Server 2008 дори за десктоп системи е много добра стъпка в дългосрочен план.

Автор: Аспарух Калянджиев, technozona.bg


Ето и един специализиран сайт с инструкции за конвертиране на сървърна версия на Windows в десктоп-версия:

http://www.win2008r2workstation.com/

Още един сайт с инструкции как да се инсталира Windows Server и някои от възможностите на операционната система:

http://technologies-bg.blogspot.bg/p/windows-system-administration.html


Накрая ще спомена поводът за пускането на тази тема - наскоро инсталирах Windows Server 2008 R2 (аналога на Windows 7) и първоначалните ми впечатления са много добри: много от настройките, които съм правил на обикновения Windows са включени по подразбиране в сървърната версия, някои от компонентите, които не използвам изобщо не се инсталират, примерно няма никакви игри, нито Media Center и Windows Sidebar, нито System Restore, липсва и Search Indexer... прехваления Superfetch също не се инсталира по подразбиране, а аз не забелязах програмите да се стартират по-бавно от преди  :smile-1:
Нямам никакви проблеми с възпроизвеждането на музика и филми; в информацията която намерих в интернет се споменава, че някои компютърни игри може и да не вървят както трябва, но аз не играя компютърни игри и това не ме засяга  :tounge:

Завършвам с един скрийншот от моя компютър:

Click=>
« Last Edit: 03 Aug 2018, 07:50:36 by Hatshepsut »
 

 

Windows 8

Started by Hatshepsut

Replies: 24
Views: 12856
Last post 02 Apr 2015, 19:10:57
by Hatshepsut
ReactOS - бъдеща алтернатива на Windows?

Started by Hatshepsut

Replies: 0
Views: 2526
Last post 13 Nov 2016, 11:26:57
by Hatshepsut
Windows 10

Started by Hatshepsut

Replies: 13
Views: 4838
Last post 16 Sep 2016, 07:34:34
by Hatshepsut
Предимства и недостатъци на 64-битовите операционни системи Windows

Started by Hatshepsut

Replies: 2
Views: 10805
Last post 12 May 2013, 20:36:01
by Hatshepsut
Windows стана на 30 години

Started by Panzerfaust

Replies: 1
Views: 3294
Last post 22 Nov 2016, 17:49:25
by Hatshepsut