Автор Тема: Спътник на НАСА е предал на Земята послание от Бог  (Прочетена 3905 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен SkarletTopic starter

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,812
 • Карма: +407/-30
 • Пол: Жена
 • хуманистка
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Учени са открили шифровано съобщение, оставено преди около 14 милиарда години. Данните, получени от сондата WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe), предизвикаха най-малко три сензации. Първо, оказа се, че нашата Вселена не е безкрайна - тя има край. Второ, бе определена нейната възраст. Не приблизително, както преди - между 12 и 15 милиарда години, а точно. Вселената е била създадена преди 13,7 милиарда години. А това от своя страна поражда въпроса: От кого? Отговорът поражда и третата сензация.

Ехо от Големия взрив

Сондата WMAP лети от 2001 г. И лови "сигнали" - т.нар. флуктации на микровълновия фон - фоново излъчване, с което е пълно пространството. До днес сондата е уловила толкова много, че учените са успели да създадат карта на това излъчване, което те наричат реликтово. И смятат, че то се е запазило от момента на зараждането на Вселената. А именно то е "отзвукът" от т.нар. Голям взрив, когато нещо невъобразимо малко и невероятно плътно изведнъж се е "взривило", разширило се е и се е превърнало в света, който ни обкръжава.

При цялото желание на учените обаче, те така и не са успели да разберат как е станало това. Само с помощта на далечна аналогия можем да си представим, че нещо е гръмнало, треснало и се е започнало... Но е останало "ехо" или "светлина", или някакви "късчета", които се разбъркали в мозайката на микровълновото електромагнитно излъчване. То образува картата, където на светлите ("горещи") участъци съответства по-мощен фон и обратно.

Божествено ръкотворство

Картината силно е озадачила космолозите - изследователи на зараждането на мирозданието. Те са видели в редуването на "горещи" и "студени" области на картата неочакван ред, а не хаос. А уважаваните астрофизици Стивън Хсу от Орегонския университет и Антъни Зий от Калифорнийския университет са започнали да търсят в това "пръста на Господ", както го наричат в статията си "Послание от небето". Учените предполагат, че Вселената все пак е била създадена от някого. Защото създавайки я, той е оставил съобщение на бъдните поколения. То се е запазило благодарение на реликтовото излъчване. И се е "проявило" на картата. В нея, според астрофизиците, е шифрована информация за това кой е сътворил нашия свят.

Дъска за съобщения

Ние само си зададохме един напълно научен въпрос: По какъв начин "Посланието на Създателя" е можело да бъде кодирано, казват Хсу и Зий, сякаш се оправдават. И се опитваме да му намерим отговор. Астрофизиците намекват, че едни или други Творци-Създатели се срещат в древните митове и религии на всички народи по света. И това, по всяка вероятност, не е случайно. А самата идея за първото творение е популярна и досега и не се е променила кой знае колко от дълбока древност до днес. По принцип. Други са само тълкуванията. И думите: "сингулярност", "време-пространствения континум", "свръхразум"... Много
съвременни изследователи се опитват да открият именно тях - следите на свръхразума.

Идеи не липсват. Едни вярват, че "Посланието на Създателя" е скрито в човешкия геном. Други, че е в безкрайната последователност на числото "Пи" или, например, в елементите на древните каменни постройки като египетските пирамиди, като английския Стоунхендж. Някои се опитват да разшифроват Библията и еврейската Тора. Други - дори календара.

Не търсят там, където трябва, уверени са Хсу и Зий. Според тях Създателят едва ли би адресирал своето "Послание" само до хората. По-скоро го е отправил до всички същества във Вселената, независимо от техния геном, който може и да е различен. Още по-малко като се е съобразявал с местна писменост, религия и система за летоброене.

Следователно, "Посланието", първо, трябва да е универсално. Второ, да се вижда отвсякъде. Трето, да се съхранява неограничено дълго време, докато не бъде видяно от развити същества и не бъде разбрано от тях. А от гледна точка на изброените параметри няма по-добро от реликтовото микровълново излъчване.

Вселената е идеална "дъска за съобщения", твърдят астрофизиците. Достъпна е за всички цивилизации във всички галактики и то в един и същ вид, независимо от това къде именно се намират. С други думи, всеки умник, дори и да изглежда като медуза, като измери реликтовото излъчване, ще получи същата картина, която и ние.

Какво е казал Създателят?

Все пак какво е написано на небето? Разбира се, отговор все още няма. Съществуват само предположения, че "горещите" и "студените" точки на реликтовото излъчване, различими на картата, представляват двоичен код, с който е шифровано "Посланието". А самите символи са групирани в някаква матрица-таблица. Все още е рано да се заемем с разшифроването. Първо трябва да разберем кои точки на какво съответстват. Тоест да измерим и регистрираме по-малки от установените сега разлики в мощността на реликтовото излъчване. Именно в тази насока ще бъдат извършени и по-нататъшните изследвания, които от година на година стават по-точни. Но още отсега е ясно, че "Послание" има, поне Хсу и Зий не се съмняват в това. Просто е замъглено, сякаш го гледа късоглед човек. Буквите се размиват. Трябва да се сложат очила, за да се види то в най-ясния му и добър вид.

Удивително е, че научният свят не обяви колегите си за малоумни. Учените само започнаха да спорят по някои детайли. Според едни "Посланието" се съдържа в 10 000 знака, според други в по-малко. Размишляват и за неговия смисъл. Хсу и Зий предполагат, че Създателят ни е съобщил за главните физични закони, на чиято основа е създадена Вселената. Опонентите не са чак толкова оптимистично настроени. Според тях в него няма нищо особено: по-скоро е оставен своеобразен печат, подобен на тези, които поставят бижутерите върху изделията си. И е написано: "Това направи еди кой си". Или пък: "Дипломна работа на студента от пети курс в междувселенската академия еди кой си". Но дори и да е така, това ще преобърне с главата надолу всички представи за мирозданието, поне на хората, които все още се съмняват в съществуването на Бог...Анализът на "Посланието" ще се превърне в далеч по-увлекателно занимание, отколкото е търсенето на извънземни цивилизации, обещават Хсу и Зий.

На какво прилича Вселената?

До неотдавна учените не можеха да се закълнат, че знаят със сигурност формата на света, в който живеем. Съществуваха много варианти - от баналната кръгла сфера до параболоид. Някои дори предположиха, че е като чаша с писалка. От Земята не се вижда как изглежда Вселената отстрани. Но сега, с помощта на сондата WMAP, учените май успяха да определят нейната форма. Изследвайки картата на разпределение на реликтовото излъчване, астрофизиците стигнаха до извода, че Вселената прилича на футболна топка, която сякаш е "съшита" от петоъгълници, от додекаедри.

Разбира се, топката е огромна - казва Дъглас Скот от Университета на Британска Колумбия (Канада), но не толкова, че да я смятаме за безкрайна. Учените отново се позовават на странния начин, по който се редуват "студените" и "горещи" участъци - тези, в които Хсу и Зий виждат "Посланието на небето". А техни колеги чрез компютърно моделиране разбраха, че рисунки с такъв мащаб могат да възникнат само в ограничена по размерите си Вселена. И изчислиха големината й. Оказва се, че разстоянието от единия до другия край на Вселената е само някакви си 70 милиарда светлинни години.

Какво представлява краят?

За това учените предпочитат да не мислят. Обясняват: пространството сякаш е затворено в себе си. Топката, в която живеем, сякаш отвътре е огледална. И ако изпратим от Земята лъч към която и да било страна, той задължително все някога ще се върне. Някои лъчи дори вече се били върнали, отразени от "огледалния" край. И то не по един път. Затова астрономи били виждали някои (едни и същи) галактики в различни части на небосвода. Освен това от различни страни.

ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ

Всевишният е работил на компютър?

Сега учените експериментират с т.нар. квантови компютри, в които носителите на информация са елементарните частици. В бъдеще те трябва да увеличат мощността и бързината на изчислителните системи до свръхестествено равнище. С помощта на квантовия компютър ние ще можем да правим изчисления, които не могат да бъдат получени по друг начин - казва по този повод професор Марк Ериксън, завеждащ катедрата по физика в Университета Уисконсин.

Възниква въпросът: До каква граница може да се усъвършенства такъв свръхкомпютър? Задал си го е Сет Лойд от Масачузетския технологичен институт. И сам си е отговорил на него. Очевидно е, че най-мощен ще е този компютър, в който са задействани всички частици във Вселената. А според учените те - протони, неутрони, електрони и други подобни, са от подрядъка на 10 на 90-а степен. Ако предположим, че тези частици са били задействани от момента на Големия взрив, те вече са успели да извършат 10 на 120-а степен логически операции. Това е толкова много, че дори не можем да си го представим. За сравнение: всички компютри на човечеството през времето на своето съществуване са извършили по-малко от 10 на 30-а степен операции.

Лойд се запитал: А ако Вселената е нечий компютър? Тогава, казал си той, всичко, което е в нея, включително и ние, сме част от изчислителен процес. Или сме негов продукт...Значи, някъде трябва да има и програмист. А и програма... Според Лойд, във флуктациите на космическия микровълновия фон може да е кодиран набор от тези изходни данни, които програмират Вселената - така, че да създава сложни структури, включително живи същества. Според логиката на учения, Бог не ни е оставил "послание", а цяла компютърна програма, която не е задължително да е много дълга.

Сътворението на света

На схемата Вселената е представена под формата на чаша. На практика това е само нейната проекция върху плоскост. Както и картата на реликтовото излъчване, чиято сферична картина сякаш е опъната като овал. В овал се изобразява и картата на земното кълбо.

Жреците на съвременната космология твърдят: Вселената е възникнала от сингулярността - за нищожна част от секундата при Големия взрив нещо с колосална температура и плътност се е превърнало в кварк-глюонна плазма - в своеобразен компот с парченца елементарни частици. По-нататък, разширявайки се и кондензирайки се, се получила материя. Но е било тъмно. Вселената "светнала" и излъчването започнало да прониква едва 380 000 години след зараждането. Как в този момент да не си спомни човек думите на Господ: "И нека бъде светлина!" След около 400 милиона години се появили първите звезди, а след това всичко останало, включително и ние самите. Твърди се, че Вселената и досега продължава да се разширява. Това дава на учените основание да заявяват, че някога Вселената е била същата тази прашинка сингулярност.


http://epochtimes-bg.com/2006-01/2006-07-30_05.htm

Неактивен Бащицата Махно

 • Banned
 • Forum Member
 • *
 • Публикации: 186
 • Карма: +231/-20
 • Пол: Мъж
Re: Спътник на НАСА е предал на Земята послание от Бог
« Отговор #1 -: Декември 17, 2006, 22:31:08 »
Изключително интересна информация!
Скарлет,ако си чела Пътеводителят на галактическия стопаджия ще знаеш,че там също се развива идеята за един огромен компютър,който обаче се нарича Земя.
« Последна редакция: Декември 17, 2006, 22:34:27 от Бащицата Махно »
Когато си в лодката, бреговете изглеждат други!

Неактивен Бай Иван

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,281
 • Карма: +1/-0
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Спътник на НАСА е предал на Земята послание от Бог
« Отговор #2 -: Декември 17, 2006, 22:46:40 »
                           И нали си спомняш посланието на делфините като си тръгнали: Сбогом и благодарим за рибата! :icon_mrgreen:  Дъглас Адамс сигурно е прероден Българин, пратен от Бога чрез НАСА 8-[

Неактивен Бащицата Махно

 • Banned
 • Forum Member
 • *
 • Публикации: 186
 • Карма: +231/-20
 • Пол: Мъж
Re: Спътник на НАСА е предал на Земята послание от Бог
« Отговор #3 -: Декември 17, 2006, 22:58:27 »
Спомням си и че белите мишки правили опити с нас ,а не ние с тях! :-k :-k
Когато си в лодката, бреговете изглеждат други!

Неактивен Бай Иван

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,281
 • Карма: +1/-0
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Спътник на НАСА е предал на Земята послание от Бог
« Отговор #4 -: Декември 18, 2006, 00:10:23 »
                               И космическия кораб с най великия двигател тип НДП/Нечий друг проблем/ :-X

Неактивен Царица

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 233
 • Карма: +14/-7
 • Пол: Жена
Re: Спътник на НАСА е предал на Земята послание от Бог
« Отговор #5 -: Декември 26, 2006, 11:21:19 »
И това че в пътеводителя е написано "почти безобидна" за Земята :frocket:
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!

Неактивен Бащицата Махно

 • Banned
 • Forum Member
 • *
 • Публикации: 186
 • Карма: +231/-20
 • Пол: Мъж
Re: Спътник на НАСА е предал на Земята послание от Бог
« Отговор #6 -: Декември 26, 2006, 14:32:25 »
Основно правило на галактическия стопаджия: БЕЗ ПАНИКА!!!
Когато си в лодката, бреговете изглеждат други!

АлександърIYI

 • Гост
Re: Спътник на НАСА е предал на Земята послание от Бог
« Отговор #7 -: Декември 27, 2006, 01:48:13 »
Цитат
Други, че е в безкрайната последователност на числото "Пи"

 Това е ирационално число, какво му е божественото ?!?!?  :lol:

Цитат
Сега учените експериментират с т.нар. квантови компютри, в които носителите на информация са елементарните частици. В бъдеще те трябва да увеличат мощността и бързината на изчислителните системи до свръхестествено равнище. С помощта на квантовия компютър ние ще можем да правим изчисления, които не могат да бъдат получени по друг начин - казва по този повод професор Марк Ериксън, завеждащ катедрата по физика в Университета Уисконсин.

 Хардуерно криптиране на компютърни данни отдавна има, но квантов компютър не знам въобще какво може да значи. Това е като думата "инджиплякторен транскибатор", всеки може да си играе с нея. Не е ясно кое може да е "кванотовото" на един компютър - "Бог знае"!

Цитат
На схемата Вселената е представена под формата на чаша. На практика това е само нейната проекция върху плоскост. Както и картата на реликтовото излъчване, чиято сферична картина сякаш е опъната като овал. В овал се изобразява и картата на земното кълбо.

 Айде бе чаша :) Като човек занимавал се с астрономия на мен лично ми хареса най-много теорията, че има много вселени с различни на брой измерения, така например има и плоски. Формата на вселената и нейния произход никой не може да е знае.

 Един интересен въпрос за физиците, ако времето е едно измерение и ако някой е създал тази вселена и нейните измерения, кога е създадено времето ? :)

Неактивен krystalnacht_666

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 252
 • Карма: +134/-48
 • Пол: Мъж
Re: Спътник на НАСА е предал на Земята послание от Бог
« Отговор #8 -: Декември 27, 2006, 02:49:22 »
Хардуерно криптиране на компютърни данни отдавна има, но квантов компютър не знам въобще какво може да значи. Това е като думата "инджиплякторен транскибатор", всеки може да си играе с нея. Не е ясно кое може да е "кванотовото" на един компютър - "Бог знае"!


 :lol: :lol: :lol: :lol:  Човека го е казал пределно ясно :
Цитат
квантови компютри, в които носителите на информация са елементарните частици

Какво му е сложното на това че не можеш да го разбереш? ???


 Един интересен въпрос за физиците, ако времето е едно измерение и ако някой е създал тази вселена и нейните измерения, кога е създадено времето ? :)

Разсъжденията ти са изключително плитки.Това се дължи на така да се каже "затворения" ти и ограничен от предубеденост начин на мислене.

Ако малко се беше постарал да научиш Теорията на относителността щеше да знаеш,че отдавна физиците разглеждат времето и пространството като една обща величина,т.нар. "време-пространство".
Т.е. времето се ражда заедно с пространството,колкото и аборигенски да звучи(какво да направим като човешкият език е толкова относителен и низш!).
Или май пак говориш за неща,които не разбираш?

Какво му било божественото на "пи" като е ирационално число - еми по-прост въпрос ако може някой да зададе...
Според теб какъв точно е критерият ти за божественост?

Впрочем аз както и някои учени приемам за божествено числото "фи" (да не би да е ставало за него въпрос?)

Какво му е божественото на "фи" ли?
Ами може би простият факт,че присъства абсолютно навсякъде - според множество изчисления фи е навсякъде около нас така че то се приема за божественото число.

Числото "фи" е загадка :

1.618033988749894848204
58683436563811772030917
98057628621354486227052
60462818902449707207204
18939113748475408807538
68917521266338622235369
31793180060766726354433
38908659593958290563832
26613199282902678806752
08766892501711696207032
22104321626954862629631
36144381497587012203408
05887954454749246185695
36486444924104432077134
49470495658467885098743
39442212544877066478091
58846074998871240076521
70575179788341662562494
07589069704000281210427
62177111777805315317141
01170466659914669798731
76135600670874807101317
95236894275219484353056
78300228785699782977834
78458782289110976250030
26961561700250464338243
77648610283831268330372
42926752631165339247316
71112115881863851331620
38400522216579128667529
46549068113171599343235
97349498509040947621322
29810172610705961164562
99098162905552085247903
52406020172799747175342
77759277862561943208275
05131218156285512224809
39471234145170223735805
77278616008688382952304
59264787801788992199027
07769038953219681986151
43780314997411069260886
74296226757560523172777
52035361393621076738937
64556060605921658946675
95519004005559089502295
30942312482355212212415
44400647034056573479766
39723949499465845788730
39623090375033993856210
24236902513868041457799
56981224457471780341731
26453220416397232134044
44948730231541767689375
21030687378803441700939
54409627955898678723209
51242689355730970450959
56844017555198819218020
64052905518934947592600
73485228210108819464454
42223188913192946896220
02301443770269923007803
08526118075451928877050
21096842493627135925187
60777884665836150238913
49333312231053392321362
43192637289106705033992
82265263556209029798642
47275977256550861548754
35748264718141451270006
02389016207773224499435
30889990950168032811219
43204819643876758633147
98571911397815397807476
15077221175082694586393
20456520989698555678141
06968372884058746103378
10544439094368358358138
11311689938555769754841
49144534150912954070050
19477548616307542264172
93946803673198058618339
18328599130396072014455
95044977921207612478564
59161608370594987860069
70189409886400764436170
93341727091914336501371
57660114803814306262380
51432117348151005590134
56101180079050638142152
70930858809287570345050
78081454588199063361298
27981411745339273120809
28972792221329806429468
78242748740174505540677
87570832373109759151177
62978443284747908176518
09778726841611763250386
12112914368343767023503
71116330725869883258710
33632223810980901211019
89917684149175123313401
52733843837234500934786
04979294599158220125810
45982309255287212413704
36149102054718554961180
87642657651106054588147
56044317847985845397312
86301625448761148520217
06440411166076695059775
78325703951108782308271
06478939021115691039276
83845386333321565829659
77310343603232254574363
72041244064088826737584
33953679593123221343732
09957498894699565647360
07295999839128810319742
63125179714143201231127
95518947781726914158911
77991956481255800184550
65632952859859100090862
18029775637892599916499
46428193022293552346674
75932695165421402109136
30181947227078901220872
87361707348649998156255
47281137347987165695274
89008144384053274837813
78246691744422963491470
81570073525457070897726
75469343822619546861533
12095335792380146092735
10210119190218360675097
30895752895774681422954
33943854931553396303807
29169175846101460995055
06480367930414723657203
98600735507609023173125
01613204843583648177048
48181099160244252327167
21901893345963786087875
28701739359303013359011
23710239171265904702634
94028307668767436386513
27106280323174069317334
48234356453185058135310
85497333507599667787124
49058363675413289086240
63245639535721252426117
02780286560432349428373
01725574405837278267996
03173936401328762770124
36798311446436947670531
27249241047167001382478
31286565064934341803900
41017805339505877245866
55755229391582397084177
29833728231152569260929
95942240000560626678674
35792397245408481765197
34362652689448885527202
74778747335983536727761
40759171205132693448375
29916499809360246178442
67572776790019191907038
05220461232482391326104
32719168451230602362789
35454324617699757536890
41763650254785138246314
65833638337602357789926
72988632161858395903639
98183845827644912459809
37043055559613797343261
34830494949686810895356
96348281781288625364608
42033946538194419457142
66682371839491832370908
57485026656803989744066
21053603064002608171126
65995419936873160945722
88810920778822772036366
84481532561728411769097
92666655223846883113718
52991921631905201568631
22282071559987646842355
20592853717578076560503
67731309751912239738872
24682580571597445740484
29878073522159842667662
57807706201943040054255
01583125030175340941171
91019298903844725033298
80245014367968441694795
95453045910313811621870
45679978663661746059570
00344597011352518134600
65655352034788811741499
41274826415213556776394
03907103870881823380680
33500380468001748082205
91096844202644640218770
53401003180288166441530
91393948156403192822785
48241451050318882518997
00748622879421558957428
20216657062188090578088
05032467699129728721038
70736974064356674589202
58656573978560859566534
10703599783204463363464
85489497663885351045527
29824229069984885369682
80464597457626514343590
50938321243743333870516
65714900590710567024887
98580437181512610044038
14880407252440616429022
47822715272411208506578
88387124936351068063651
66743222327767755797399
27037623191470473239551
20607055039920884426037
08790843334261838413597
07816482955371432196118
95037977146300075559753
79570355227144931913217
25564401283091805045008
99218705121186069335731
53895935079030073672702
33141653204234015537414
42687154055116479611433
23024854404094069114561
39873026039518281680344
82525432673857590056043
20245372719291248645813
33441698529939135747869
89579864394980230471169
67157362283912018127312
91658995275991922031837
23568272793856373312654
79985912463275030060592
56745497943508811929505
68549325935531872914180
11364121874707526281068
69830135760524719445593
21955359610452830314883
91176930119658583431442
48948985655842508341094
29502771975833522442912
57364938075417113739243
76014350682987849327129
97512286881960498357751
58771780410697131966753
47719479226365190163397
71284739079336111191408
99830560336106098717178
30554354035608952929081
84641437139294378135604
82038947912574507707557
51030024207266290018090
42293424942590606661413
32287226980690145994511
99547801639915141261252
57282806643312616574693
88195106442167387180001
10042184830258091654338
37492364118388856468514
31500637319042951481469
42431460895254707203740
55669130692209908048194
52975110650464281054177
55259095187131888359147
65996041317960209415308
58553323877253803272763
29773721431279682167162
34421183201802881412747
44316884721845939278143
54740999990722332030592
62976611238327983316988
25393126200650370288447
82866694044730794710476
12558658375298623625099
98232335971550723383833
24408152577819336426263
04330265895817080045127
88731159355877472172564
94700051636672577153920
98409503274511215368730
09121996295227659131637
09396860727134269262315
47533043799331658110736
96431421719794340563915
51210810813626268885697
48068060116918941750272
29874158699179145349946
24441940121978586013736
60828690722365147713912
68742096651378756205918
54328888341742920901563
13328319357562208971376
56309785015631549824564
45865424792935722828750
60848145335135218172958
79329911710032476222052
19464510536245051298843
08713444395072442673514
62861799183233645983696
37632722575691597239543
83052086647474238151107
92734948369523964792689
93698324917999502789500
06045966131346336302494
99514808053290179029751
82515875049007435187983
51183603272277260171740
45355716588555782972910
61958193517105548257930
70910057635869901929721
79951687311755631444856
48100220014254540554292
73458837116020994794572
08237804368718944805636
89182580244499631878342
02749101533579107273362
53289069334741238022220
11626277119308544850295
41913200400999865566651
77566409536561978978183
80451030356510131589458
90287186108690589394713
68014845700183664956472
03294334374298946427412
55143590584348409195487
01523614031739139036164
40198455051049121169792
00120199960506994966403
03508636929039410070194
50532016234872763232732
44943963048089055425137
97233147518520709102506
36859816795304818100739
42453170023880475983432
34504142584314063612721
09602282423378228090279
76596077710849391517488
73168777135223900911711
73509186006546200990249
75852779254278165970383
49505801062615533369109
37846597710529750223173
07412177834418941184596
58610298018778742744563
86696612772450384586052
64151030408982577775447
41153320764075881677514
97553804711629667771005
87664615954967769270549
62393985709255070274069
97814084312496536307186
65337180605874224259816
53070525738345415770542
92162998114917508611311
76577317209561565647869
54744892713206080635457
79462414531066983742113
79816896382353330447788
31693397287289181036640
83269856988254438516675
86228993069643468489751
48408790396476042036102
06021717394470263487633
65439319522907738361673
89811781242483655781050
34169451563626043003665
74310847665487778012857
79236454185224472361713
74229255841593135612866
37167032807217155339264
63257306730639108541088
68085742838588280602303
34140855039097353872613
45119629264159952127893
11354431460152730902553
82710432596622674390374
55636122861390783194335
70590038148700898661315
39819585744233044197085
66967222931427307413848
82788975588860799738704
47020316683485694199096
54802982493198176579268
29855629723010682777235
16274078380743187782731
82119196952800516087915
72128826337968231272562
87000150018292975772999
35790949196407634428615
75713544427898383040454
70271019458004258202120
23445806303450336581472
18549203679989972935353
91968121331951653797453
99111494244451830338588
41290401817818821376006
65928494136775431745160
54093871103687152116404
05821934471204482775960
54169486453987832626954
80139150190389959313067
03186616706637196402569
28671388714663118919268
56826919952764579977182
78759460961617218868109
45465157886912241060981
41972686192554787899263
15359472922825080542516
90681401078179602188533
07623055638163164019224
54503257656739259976517
53080142716071430871886
28598360374650571342046
70083432754230277047793
31118366690323288530687
38799071359007403049074
59889513647687608678443
23824821893061757031956
38032308197193635672741
96438726258706154330729
63703812751517040600505
75948827238563451563905
26577104264594760405569
50959840888903762079956
63880178618559159441117
250923132797711381..........
       aa-ab-ta'aM ,aa-nem-ben-ta'aM


Цитат
Числото Фи (на английски PHI, но се произнася fi ) e 1.618. Това е т.нар златна пропорция, още наричано златно съотношение и златно значениe. Това число може да бъде срещнато почти навсякъде. В сферата на дизайна и изкуството - в Архитектурни постройки като Великата пирамида в Гиза, Пантеона в Атина, католически църкви из Европа, дори сградата на ООН в Ню Йорк; в картини на Да винчи, Микеланджело, Албърт Дюрер; в музиката - сонетите на Моцарт, симфония номер 5 на Бетовен, дори и в уникалните цигулки на Страдивариус...; В природата - къде ли не... В растетията, в популацията на животните, в човешкото тяло, в ДНК на човека и животните, в космоса - в разположението на пръстените на Сатурн, в разположението на планетите в слънчевата система и т.н и т.н Среща се дори в Библията и учудващо за повечето, но дори и в движението на индексите на стоковите борси...


Цитат
Число на Фибоначи
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Числата на Фибоначи в математиката образуват редица, която се дефинира рекурсивно по следния начин:

F(0) = 0
F(1) = 1
F(n) = F(n-1) + F(n-2)
Започва се с 0 и 1, а всеки следващ член на редицата се получава като сума на предходните два. Първите няколко числа на Фибоначи са

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89,...
Ето някой от основните свойства на числата на Фибоначи:

(F(n),F(m))=1
(F(n),F(m))=F((m,n)) т.е. НОД на числата F(n) и F(m) e число на Фибоначи с индекс НОД(m,n)
F(n+k)=F(k-1)*F(n) + F(k)*F(n+1)
F(k)/F(kn) за произволно n
Числата на Фибоначи могат да се бележат и с u(n).

По-надолу можете да разгледате първите 100 члена на тази редица.


[редактиране] Произход
Италианският математик Фибоначи (Леонардо Биголо от Пиза) публикува в 1202 г. ред от числа, всяко от които се получава като сума от предходните две, като първите две числа са 1 и 2: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21,… Той е научил за този ред от числа по време на пътешествията си в страните от тогавашния Изток и редът е бил наречен на негово име, защото го е популяризирал.

Оказва се, че колкото по-големи са числата от реда на Фибоначи, толкова отношението на двете последни числа се приближава до 'златното сечение' и в граничен преход (при безкраен брой числа в реда) става равно на 'златното сечение'.

Често редът на Фибоначи се свързва и със следната задача: чифт зайци (мъжки и женски екземпляр) могат да произведат за единица време (напр. един месец) нов чифт зайци, които продължават да се размножават (в класическата задача на Фибоначи на новородения чифт зайци са му необходими два месеца, за да дадат първото си поколение, след което продължават да се размножават всеки месец). Колко е броят на живите чифтове зайци след определено време, ако никой не унищожава зайците? Отговорът се дава от последното число в реда на Фибоначи. Разбира се, тази задача е чисто илюстративна.

Оказва се обаче, че твърде много закономерности, наблюдавани в природата и в поведението на човека, могат да се опишат, макар и с някаква по-малка или по-голяма грешка, с числа от реда на Фибоначи, въпреки, че в някои случаи това обяснение може да изглежда преднамерено.

Всъщност алгоритъмът за образуване на поредното число от реда на Фибоначи изразява факта, че следствието (последното число от реда) зависи от предисторията (причините) по конкретния за този ред начин, а именно: последното число е сума от двете предходни числа. Така този алгоритъм се включва в категорията на т.н. рекурентни формули. Доколко с алгоритъма на 'златното сечение' могат да се обяснят природни и човешки феномени зависи именно от това, доколко тези феномени са подчиняват на горната проста и същевременно съответстваща добре на 'здравия разум' рекурентна зависимост на следствието от причините, които го пораждат. До Фибоначи основните алгоритми за описване на възпроизвеждащи формули са били аритметичната и геометричната прогресии.


[редактиране] Първите 100 числа на Фибоначи
0
1
1
2
3
5
8
13
21
34
55
89
144
233
377
610
987
1597
2584
4181
6765
10946
17711
28657
46368
75025
121393
196418
317811
514229
832040
1346269
2178309
3524578
5702887
9227465
14930352
24157817
39088169
63245986
102334155
165580141
267914296
433494437
701408733
1134903170
1836311903
2971215073
4807526976
7778742049
12586269025
20365011074
32951280099
53316291173
86267571272
139583862445
225851433717
365435296162
591286729879
956722026041
1548008755920
2504730781961
4052739537881
6557470319842
10610209857723
17167680177565
27777890035288
44945570212853
72723460248141
117669030460994
190392490709135
308061521170129
498454011879264
806515533049393
1304969544928657
2111485077978050
3416454622906707
5527939700884757
8944394323791464
14472334024676221
23416728348467685
37889062373143906
61305790721611591
99194853094755497
160500643816367088
259695496911122585
420196140727489673
679891637638612258
1100087778366101931
1779979416004714189
2880067194370816120
4660046610375530309
7540113804746346429
12200160415121876738
19740274219868223167
31940434634990099905
51680708854858323072
83621143489848422977
135301852344706746049
218922995834555169026
354224848179261915075Цитат
Златно сечение
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
 
Златно сечение (a+b)/a=a/bЗлатно сечение (известно още като златна пропорция, златен коефициент или божествена пропорция) е ирационално число в математиката, което изрязява отношение на части, за които по-малката част се отнася към по-голямата, така както по-голямата към цялото. То се отбелязва с гръцката буква φ и има стойност приблизително равна на 1,618...

Златното сечение е не само математическо понятие, но е символ за красота, хармония и съвършентво в изкуството, науката и природата. Терминът "златно сечение" е въведен от Леонардо да Винчи като пропорция за "идеалното човешко тяло". Той е бил познат на египтяните и древните гърци още в античността. Представата за хармония и отношение e в основата на философксите идеи на Питагор. Египетските пирамиди и Партенонът са пример за използването на пропорцията φ в архитектурата.

Съдържание [скриване]
1 История
2 Математически свойства
2.1 Определяне на стойността
2.2 Алтернативни форми за представяне
2.3 Алгебрични свойства
2.4 Геометрични свойства
2.4.1 Геометрично построяване
2.4.2 Златни геометрични фигури
3 Златно сечение в архитектурата
 


[редактиране] История
В достигналата до нас антична литература, златното сечение се среща за първи път в "Елементи" на Евклид. След Евклид, с изучаване на това отношение са се занимавали и други древногръцки философи. В средновековна Европа златното сечение достига чрез преводите на "Елементи" на Евклид, а преводачът Дж. Kампано от Навара (III в.) прави първите коментари към преводите. По това време тайните на златното отношение се пазели ревностно и били известни единствено на посветените.

 
"Витрувианският човек" на Леонардо да Винчи - пример за представите за хармонични пропорции в ренесансаВ епохата на Ренесанса интересът на учениете и художниците към това число се усилил във връзка с неговото приложение в геометрията, в изкуството и най-вече в архитектурата. През 1509 г. във Венеция била издадена книгата на монаха Лука Пачоли "Божествена пропорция" с илюстрации, които се предполага, че са на Леонардо да Винчи. Книгата била възторжен химн на златното сечение, в която не се пропуска да се спомене дори "божествената същност" на числото като изражение на божието триединство.

Леонардо да Винчи също отделя голямо внимание на изучаването на златното отношение. Той го използва като пропорция за "идеалното човешко тяло". Именно той въвежда понятието "златно сечение" в резултат на множеството опити, които прави със сечения на стереометрично тяло, образувано от правилни петоъгълници, като достига до извода, че получените фигури са правоъгълници с отношение на страните равно на златното отношение.

По това време в северна Европа Албрехт Дюрер работи над същите проблеми. Според едно от неговите писма, той се е срещал с Лука Пачоли при едно от пребиваванията му в Италия. Албрехт Дюрер подробно разработва теорията за пропорциите на човешкото тяло. Важно място в неговата работа заема златното отношение. Той установил, че ръста на човек се дели в златно отношение от линията на кръста.

Астрономът Йохан Кеплер през 16-ти век нарича златното отношение едно от съкровищата на геометрията. Той пръв отбелязва приложението на златното сечение в ботаниката.

През 1855 г. немският иследовател Адолф Цайзинг публикува своя труд "Естетически изследвания", в който обявява златното сечение за универсално във всички явления в природата и изкуството. Цайзинг извършил около две хиляди измервания на човешки тела и достигнал до извода, че златното сечение изразява средно статистически закон. Той показва, че деленето на тялото в точката на пъпа е най-добрият пример на златно отношение. Пропорциите на мъжкото тяло се колебаят в пределите на отношението 13 : 8 = 1,625 и са много по-близки до златната пропорция отколкото женското тяло, чието средно отношение е 8 : 5 = 1,6. Пропорцията на златното сечение се проявява и при други части на тялото.


[редактиране] Математически свойства

[редактиране] Определяне на стойността
Две числа a и b са в зависимост, наречена златно сечение, ако отношението на по-малкото към по-голямото е равно на отношението на по-голямото към сбора им, което, записано в математически вид дава следната формула:

 
При умножаване двете страни на равенството с a/b и заместване на a/b с φ се получава следното уравнение:

 където 
На това уравнение единственото положително решение е:

 

[редактиране] Алтернативни форми за представяне
Тъй като , то φ може да се представи като:

 
Друг начин на представяне следва от , при заместване на φ:

 
Също

 
което се получава от факта, че отношението на дължината на диагонала на правилен пентагон към негова страна е равно на φ.


[редактиране] Алгебрични свойства
От уравнението

 
следва, че φ е единственото положително число, което се превръща в реципрочното си при изваждане на единица:

 
Това число може да се срещне и с името сребърно сечение или сребърно отношение

Всяка степен на φ с цяло число може да се представи като сумата от степените на φ с двете по-малки цели числа

 
φ е също така границата, към която се стреми отношението на два последователни члена от реда на Фибоначи

 

[редактиране] Геометрични свойства
Златното сечение е число, което често се явява в геометрията, и най-вече във фигури свързани с петоъгълна симетрия. Отношението на диагонал към страна в правилен петоъгълник е равна на φ.


[редактиране] Геометрично построяване
 
Построяване на златно сечениеОтсечката AB може да се раздели от т. S, така че  по следния начин:

в точка B се построява перпендикуляр към AB и върху тази права се определя точка C, така че BC да е равна на половината на AB
построява се окръжност с център точка C и радиус BC, която пресича AC в точка D
построява се окръжност с център точка A и радиус AD, която пресича AB в точка S

[редактиране] Златни геометрични фигури
 
Златен правоъгълник
Златна спирала в златен правоъгълникЗлатен правоъгълник е правоъгълник, при който отношението на страните е равно на златното сечение.
При премахването на квадрат със страни равни на по-малката страна на златен правоъгълник, остатъкът е отново правоъглник със съотношение на страните равно на φ. Т.е. при премахването на квадрат от златен правоъгълник, се получава отново златен правоъгълник. Това се доказва лесно използвайки алгебричните свойства на φ и лицата на правоъгълниците.
При повтаряне на тази последователност се получава поредица от все по-малки златни правоъгълници, като диагоналите на всички малки правоъгълници лежат на диагоналите на първоначалния правоъгълник или на първия отрязан правоъгълник.
Златен триъгълник е равнобедрен триъгълник, при който отношението на дължините на бедрото и основата е равно на златното сечение.
Съществуват два вида триъгълници, при които отношението на бедрото и основата е равно на златното сечение: остроъгълни (при който основата е по-малка от бедрото и ъгли 36° на върха и 72° при основата) и тъпоъгълен (при който основата е по-голяма от бедрото и ъгли 108° на върха и 36° при основата). Вторият вид триъгълници, често се нарича сребърен триъгълник.
Във всеки златен триъгълник може да се впише едновременно един сребърен и един златен триъгълник, който е φ пъти по-малък.
Пентаграмът е фигура, образувана от 5 златни триъгълника, вписани в правилен петоъгълник Всяка от петте линии, съставящи тази фигура, дели другата в златно отношение.
Златна Спирала е спирала, която се образува при вписване на четвърт от окръжност във всеки квадрат получен при безкрайно разделяне на златен правоъгълник в поредица от все по-малки златни правоъгълници. Тази спирала се доближава до логаритмична спирала с център пресечената точка на диагоналите на първите два правоъгълника.[редактиране] Златно сечение в архитектурата
Въпреки, че не съществуват писмени свидетелства, останали от ­­древните египтяни, смята се, че те са познавали златното сечение, защото отношения близки до неговата стойност се срещат в пропорциите на пирамидите. Например отношението на височината на страна на пирамидата в Гиза към нейната дължина в основата е равно на φ/2.

 
Партенонът и Златното сечениеДревните гърци също са познавали това число благодарение на техните познания по геометрия, но не съществуват доказателства, че те са отдавали значение на златното сечение, за разлика от числото Пи например. Най-ярък пример за използането на отношението φ в гръцката архитектура е храмът Партенон в атинския Акропол, където златното сечение може да се намери в повечето архитектурни детайли. Цялостното присъствие на това отношение в Партенона, построен от Фидий, налага и използването на първата буква от неговото име φ за отбелязване на златното сечение.

Средновековните архитекти, подобно на древните гърци, са съчетавали изкуство и геометрия в своите творения и по този начин са използвали златното сечение в проектирането и строителството на църкви и катедрали. Като пример за златно отношение в средновековието може да се даде катедралата Парижката света богородица. На фасадата на тази катедрала се вижда, че всеки архитектурен елемент се отнася в към някой от останалите в златно сечение, както и, че цялата фасада се вписва в златен правоъгълник.

Принципът на златното сечение намира място и в съвременната архитектура. В средата на 20-ти век, швейцарският архитект Льо Корбюзие създава скала от отношения за архитектурни форми на базата на златното сечение, наречена Modulor, която се използва широко в модерната архитектура.

« Последна редакция: Декември 27, 2006, 03:23:31 от krystalnacht »

АлександърIYI

 • Гост
Re: Спътник на НАСА е предал на Земята послание от Бог
« Отговор #9 -: Декември 27, 2006, 03:27:53 »
 Ти понеже нямаш образувание да ти обясня, че има доста ирационални числа и едва ли P е най-голямата загадка. Има по-големи загадки, като например n на n-та степен.

Цитат
Какво му било божественото на "пи" като е ирационално число - еми по-прост въпрос ако може някой да зададе...
Според теб какъв точно е критерият ти за божественост?

 И не разбирам защо ми копираш информация от сайтове? Това ли е за теб божественото? И какво разбираш ти от математика въобще?

Цитат
квантови компютри, в които носителите на информация са елементарните частици

 Това можеш ли да го обясниш, като е толкова елементарно? Елементарна частица знаеш ли въобще какво е? О-о чакай да позная може би е дело на Сатаната. Кой знае :)  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Неактивен krystalnacht_666

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 252
 • Карма: +134/-48
 • Пол: Мъж
Re: Спътник на НАСА е предал на Земята послани
« Отговор #10 -: Декември 27, 2006, 03:57:15 »
Безмълвен съм!
Аз колко пъти ти обяснявах на тебе и ти пак не успя да загрееш за какво точно става дума.

Аз все още нямам образование тъй като съм 12-ти клас,но като гледам как разсъждаваш много,много си далече от моя начин на мислене!Адски много!

Верно хубаво е да зубриш за оценки,но все пак трябва да се стараеш да запомняш по нещичко,нали!

Цитат

Елементарни частици. Спец. Във физиката – най-малките частици, от които е съставена материята.

Толкова ли е сложно за обясняване? ???
Ти така се изрази,сякаш е нещо изключително сложно.

Предполагам си чувал за фотони,мезони,кварки и т.н.?

Ти понеже нямаш образувание да ти обясня, че има доста ирационални числа и едва ли P е най-голямата загадка. Има по-големи загадки, като например n на n-та степен.

ХАХАХАХА  :lol:

Човече,ти ме уби! Каква му е загадката на n на n-та степен?
Това е възможно най-голямото число,но може да бъде и най-малкото.Разбира се ако такова нещо като най-голямо и най-малко съществува.  ;D

Ен на ента може да бъде ВСЯКО число,абсолютно всяко.
Ен на ента е условна величина!


И няма нужда да ми обясняваш,че има много ирационални числа - тия неща се учат в шести клас ако не се лъжа. Ирационалните числа са безкрайно много.Редактирано от модератор: Консолидация на два последователно пуснати постинги.
« Последна редакция: Декември 11, 2011, 12:08:44 от Hatshepsut »

АлександърIYI

 • Гост
Re: Спътник на НАСА е предал на Земята послани
« Отговор #11 -: Декември 27, 2006, 04:10:47 »
Цитат
Човече,ти ме уби! Каква му е загадката на n на n-та степен?

 Странно как една от най-добрите ученички на Коста Коларов, г-жа Маджарова, канена от президента на коктейл във връзка с математическите и постижения, също и участваща в състезания с школите си от МГ-Варна в Русия и Китай тази година беше оборена от човек нямащ дори 12-ти клас.

Цитат
Безмълвен съм!
Аз колко пъти ти обяснявах на тебе и ти пак не успя да загрееш за какво точно става дума.

 Ти си абсолютен гении, всички ти се прекалнят!!!!
« Последна редакция: Март 17, 2011, 16:06:25 от Hatshepsut »

Tags:
   

  НАСА пуска телескоп да търси човекоподобни

  Започната от Nordwave

  Отговора: 4
  Прегледи: 1638
  Последна публикация Септември 05, 2010, 14:00:50
  от Индивидуалист
  Шотландската църква се опитва да обезличи Бога

  Започната от Петкан

  Отговора: 3
  Прегледи: 1164
  Последна публикация Ноември 14, 2010, 13:21:57
  от Oda
  Частно МВР с богат архив

  Започната от Индивидуалист

  Отговора: 0
  Прегледи: 779
  Последна публикация Август 11, 2008, 18:41:35
  от Индивидуалист