Обща категория > Конспирация

Записки за ритуалните убийства

<< < (4/4)

Иван Иванов:

--- Цитат ---Тук не се споменават като причини за римската агресия извратените еврейски ритуали.
--- Край на цитат ---

Ми няма как, защото споменатите ритуали не са традиционни за евреите, а само за някакви малобройни секти. Колкото до истинските еврейски жертвоприношения, то римските не са много по-различни и едва ли са правели на окупационните части впечатление. При това почти до края на управлението на Нерон отношенията между Рим и евреите са изключително добри, а императори като Клавдий, Клаигула и дори Август са водили изключително мека политика спрямо тях. Така става, защото единственото, което Рим желае от една провинция е тя да бъде относително стабилна, да си плаща данъците и да не се бунтува.

Колкото до някаква омраза към християнството, това е плод на измислици и на действията на същите малобройни секти. Болшинството евреи смятат християните за заблудени хора, но нямат желание да ги "просветят" и  вкарат в "правата вяра" както мюсюлманите, защото според тях не са достойни за завета на Йехова. Имало е отделни изключения, като ереста на "жидовстващите", наказани по време на съборите на Иван Александър, но те са имали разпространение само сред Търново и според някои историци процесът срещу тях е скалъпен от бившата Сара/сега Теодора като ловък начин да се справи с богатите си противници  сред евреската гилдия.

Родолюбец IYI:

--- Цитат на: Иван Иванов в Март 11, 2007, 17:06:09 --- При това почти до края на управлението на Нерон отношенията между Рим и евреите са изключително добри

--- Край на цитат ---

Това е абсолютно вярно - евреите са едни от главните инициатори за гоненията срещу християните от Нерон, като ги обвиняват в подпалването на Рим. Това е отразено дори в шедьовъра на Сенкевич - Quo Vadis.:

"Там бяха двама еврейски равини от Задтибрието. Изправиха глави, защото името на могъщия Йехова им вдъхва решителност. Сигурни в неговата мощ, те гледаха вече по - смело в очите Нерон.
- Обвинявате ли християните, че са запалили Рим? - попита цезарят.
- Ние ги обвиняваме в това, че са неприятели на Писанието, неприятели на човешкия род, неприятели на Рим и твои неприятели и че отдавна още са заплашвали града и света с огън!"

Иван Иванов:
И друг подобен случай има- по време на правлението на император Клавдий александрииските гърци вдигат бунт и започава гонения на евреите- причините са чисто търговски макар да са прикрите като религиозна нетърпимост, но Рим заема позиция да защитава последните, макар те да отказват да приемат божествеността на императора. В този случай хитрите гърчоля са прецакани от още по-хитрите евреи  :-P

Родолюбец IYI:

--- Цитат на: Иван Иванов в Март 11, 2007, 17:39:58 ---И друг подобен случай има- по време на правлението на император Клавдий александрииските гърци вдигат бунт и започава гонения на евреите- причините са чисто търговски макар да са прикрите като религиозна нетърпимост, но Рим заема позиция да защитава последните, макар те да отказват да приемат божествеността на императора. В този случай хитрите гърчоля са прецакани от още по-хитрите евреи  :-P

--- Край на цитат ---

Нерон мога да го разбера защо подкрепя евреите, но защо в тоя случай Клавдий застава пак на тяхна страна?! Тия гърци не можах само да разбера християни ли са били, или езичници? В какво точно се изразява тяхната религиозна нетърпимост?  :)

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия