Българска култура и духовност > История

Древно Български календар

<< < (8/8)

Hatshepsut:

--- Цитат на: pycu в Юни 11, 2011, 08:09:47 ---
Понеже пишете и за китайския, да ви кажа че при него зодиака е същият НО с разменени животни (съзвездия) на девета и десета позиция - ОВЕН, МАЙМУНА и НЕ СЕ СВЕРЯВА - за това и първото животно е МИШКА, а тази година е ЗАЕК.
Не се сверява по точката на пролетното равноденствие, която вече е във ВОЛ - тоест Зимното слънцестоене започва от Свиня, а това че не се сверява означава че календарът не е техен и както са го взели - така си е и останал.

--- Край на цитат ---

Йордан Вълчев също твърди, че в българския календар местата на годините "овен" и "маймуна" в 12-годишния цикъл трябва да бъдат разменени спрямо китайския календар. Аз не приемам тази теза, защото аргументацията на автора ми се стори неубедителна. Според мен последователността на годините в българския календарен цикъл е същата, както в китайския.

moruna:

--- Цитат на: Балкани в Юли 01, 2008, 20:37:14 ---Сур означава свещен на чист български.

--- Край на цитат ---


--- Цитат на: Болгардингезе в Юли 01, 2008, 21:48:48 ---Сур означава свеж ,а на чист български както казахте свещен.

--- Край на цитат ---

Сура вълна - небоядисана вълна.


--- Цитат на: Анонимен в Юни 11, 2011, 09:53:18 ---Книгита Битие (където освен другите неща е описано Сътворението на света) е писана много преди Вавилонския плен, по времето на Мойсей. Мойсей е живял, мисля, 13 век. Вавилонския плен е около 600 години Преди Христос, тоест доста след написването на Мойсеевите книги.

--- Край на цитат ---

Евреите са били роби в египет и най-вероятно са създадени от предците на фараоните чрез кръстоска между земни много космати създания и гени от народа на владетелите.


Редактирано от модератор: Добавени цитати на кореспондиращите постинги.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия