Българска култура и духовност > История

Древно Български календар

<< < (2/8) > >>

Севар Вананд:
Тук трябва да спомена, че някои от имената на годините и месеците в календара са широкоразпространени в грешен превод. Например "теку" не е овен, а една от другите разновидности на "именшегор"(кон). Такива грешки са се получили, заради погрешния подход да се превеждат термините от календара на тюркски, а не на ирански. С много далечни асоциации и свободни съчинения, тюркофилите са объркали всичко тотално. Дори някои болни тюркофили стигат до абсурдното заключение, че Българския календар е бил много неточен, въпреки че ЮНЕСКО го определи като най-точната календарна система в света.

Големите абсурди дойдоха когато тюркофилите се опитаха да преведат именика чрез тюркските езици. В техния превод има такива направо смешни неща, като това, че "верени" означава тигър. Всички знаем какво е варан и че в иранските езици означава дракон. Когато обаче всичко се преведе, използвайки индоарийските и някои други езици, всичко си идва на мястото. Тюркофилите дори казваха, че календара е лунен, или лунно-слънчев и е заимстван от китайския. Специалистите по древни календари(а не псевдоисториците), обаче заключиха, че заимстван е бил всъщност китайския от нашия, а календара си е само слънчев.

Други широкоразпространени заблуди са, че заек е "дванш". Всъщност е "дван". А сведения, че е имало година и на маймуната, няма.

Болгардингезе:
Преводът е на Петър Добрев ,това което съм извадил(използван е ирански превод на месеците и животните).Но тюркофилите отчаяно се опитват да ни убедят ,че сме тюрки.В онази тема за произхода съм написал ,дозателства за това ,че не сме тюрки.
Българският календар работи по системата:от Слънците се изчислява времето ,за което Юпитер прави пълна обиколка около Слънците.За 12 години прави пълната орбитална обиколка .Календарът не може да има нищо общо с Луната ,защото не може да се определи Юпитеровата обиколка спрямо Луната.Дори от Земята не може ,само от Слънцето.

makebulgar:
По начина по който е представен прабългарския календар е смесен! 

12 годишните периоди се определят от Юпитер. Той обикаля около слънцето за 11,86 години.

Разделянето на годината на 12 части(Месеца) с по около 30 дена се определя от луната.  Тя обикаля 12 пъти годишно около земята за по 29,53 дни.

Чисто лунните календари(напр. ислямския) има 355 дена и с времето началото на годината се измества спрямо сезоните.

Един чисто слънчев календар би имал само 4 периода(сезона) по 91 дни или 8 периода(сезоните са разделени на две от равноденствията и слънцесоенията) по 45-46 дена.

Народния съвременнен календар на българските обичаи е именно слънчев, защото празниците ни са разположени на равноденствията, слънцестоенията и началото на сезоните:

Сурва
Сирни
Еньовден
Кръстовден
Трифон зарезан
Гергьов ден
Димитров ден
Прабългарския календар може да се нарече Слънчево-Лунен-Юпитерен, което напомня на това какво са казвали хронистите за българите - че са почитали Слънцето, Месеца и звездите!!!
Елтимир:
А някой знае ли как древните Българи са наричали Юпитер? И защо в старата митология той е заемал такова важно място? Щот аз не знам, нали съм неграмотен чукчи от Чукотка.

Чак сега видЕх Календара, рисунките, де. Некой да знае кой е художникът? И откъде му идват в главата разните там идеи?

makebulgar:


Янкул! Името идва от името на Шумерския бог ЕНКИ - бога на земята, интелигентноста, мъдроста и магията.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия