Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Фолклор / Re: Традиционни български занаяти
« Последна публикация от Hatshepsut - Януари 17, 2019, 15:49:16 »
Какво не знаем за гайтана и как да го различим от другите ленти за украса

Преди дни съобщихме, че в Етнографски музей на открито „Етър” за първи път се обявява  Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан” - едно своеобразно отражение на възродения в наши дни интерес към тази някога толкова популярна украса за дрехите на българина.

Само да броени дни от обявяването на надпреварата от "Етър"-а информират, че интересът към нея е голям и вече са поръчани големи количества червени и бели гранчета, изработени в музея под открито небе.Тамошните етнографи обръщат внимание, че има хора, които не успяват да направят разлика между гайтана и нишките с различна дебелина, които го наподобяват. Ето какво разясняват те по въпроса:

Как да познаем какво е гайтан

Гайтанът е от вълна. Има плоска основа и обла повърхност.

Днес истински гайтан по технология от ХІХ век се произвежда единствено в Етнографски музей на открито „Етър”. Той е известен като „дванайстак”, заради броя на нишките, които са 12.

Всичко друго, което днес се предлага като заместител, е просто плетена плоска лента. Но тя не е гайтан.

Гайтанът може да е плетен на ръка или изработен от чаркове. Една легенда разказва как габровци откриват чарковете за гайтан! Както отбелязват от музея,  ако се беше случила стотина години по-късно, щеше да бъде определена като... „промишлен шпионаж”.

В нея е замесено името на дядо Георги, който едва ли е „дядо” в разгара на историята, но със сигурност е имал амбициозен характер и иновативен начин на мислене.

Та той отива на изложение в Брашов и вижда машина за плетене на ширити. С ножче изработва от дърво всеки един от елементите на машината. Връща се в Габрово, но не дава само на един ковач да му направи отделните части, а прави отделни поръчки на много майстори. След това сам сглобява машината, запазвайки иновацията си от конкуренти.Напоследък има възраждане на интереса към гайтана - категорични са в "Етър"-а. От него се изработват сувенири и мартеници.

През 70-те години на миналия век моделиерите използват гайтани за украса на облеклата и особено в женските дрехи. Днес в ЕМО „Етър” се правят много обучения за работа с гайтан, в които се включват деца от различни училища.

Посетителите могат да видят Гайтанджийската одая на музея как не само яйцата се боядисват с цветове, извлечени от различните части на растенията – корени, цвят, листа. Но и гайтанът, който служил за украса и укрепване на дрехите в миналото, също е обагрян с подобна технология. Постиганите цветове са силни, трайни и не замърсяван природата.

В ЕМО „Етър” има и специални казани за вапцане на гайтани.Как става това разказва Събина Хунева:

„Казанът се пълни с вода и се загрява до около 40 градуса. Истинските майстори не мерят температурата, а потапят ръката си, за да установят дали е дошло време да се сложи боята. За затягане се налива оцетна киселина.

Гайтанът, който е приготвен за боядисване, се поставя в казана и се затопля постепенно до около 40 градуса. Изважда се и се поставя отново, когато течността заври. Бърка се с дървено гребло. Поне час и половина продължава този процес, но може и повече време, докато гайтанът поеме цвета. След това се изважда и се отнася за измиване в течаща вода.Черен цвят на гайтана се постига със смрадлика, а по-светли цветове – синьото, например, се постига с растението синило. Кафявото се постига с орехова шума, и зеленото с бял равнец. Жълт цвят на гайтана се постига с люспи от лук. Дори да не ви се вярва, цветовете са много трайни.

Днес гайтан се боядисва и със съвременни багрила, но традицията на предходните поколения е запазена жива” - отбелязва Събина.

Още нещо за гайтана

Гайтанът може да бъде различен, в зависимост от броя на вълнените нишки и вида на чарковете. Има „седмак”, „осмак”, „десетак” и „дванайстак”.

Първият вид отдавна е извън употреба, а в миналото се ползва за заздравяване на краищата и кантовете на офицерските мундири. Десетаковият гайтан е толкова рядък, че за него почти нищо не се знае.

Осмаковият има сериозно приложение и е с четири еднакви лица. На него се плете шарен гайтан, използван в Добруджа, Македония и Албания. Шареният гайтан се плете от два цвята – черно и бяло, черно и червено, черно и жълто.

Най-голямо приложение има гайтанът „дванайстак”. Равната му част ляга към плата, а облата е отгоре. При зашиването се получават много интересни фигури за украса на дрехата. В Габровско се прави пърлене на гайтан, чрез което се обгарят власинките от външната страна.

Гайтанът се използва най-много в мъжкото облекло. Украсените с гайтан потури се наричат „колчаклии” и „потури за вден” – за празник. Украсата е около джобната част на потурите, около глезените и на коленете. Използва се черен гайтан.

Гайтан в женското облекло се използва в Севлиевския край. Сукманите се украсяват с няколко жици гайтан и с плетеници по деколтето и в долната част, допълват още от „Етъра".

http://www.desant.net/show-news/43475
2
Поезия / Re: Кой посяга на моята България?!
« Последна публикация от cekupama - Януари 17, 2019, 00:31:28 »
НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ НА…ПАРИТЕ, ОПА, НА ДЪГАТА! ПЛОВДИВ -Европейска столица на културата 2019!

И това събитие е доказателство, че е най-важно да се усвоят едни пари.
Излагацията няма значение. Пълен гъонсурат.

Прокуратурата в Пловдив се самосезира заради кулатаOkръжната прокуратура в Пловдив ще се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление. Причината е подозрението за начина, по който са били разходвани средствата за откриването на “Европейска столица на културата - Пловдив 2019”, съобщават от БТА. След откриващото събитие на 12.01.19 в различни медии, както и в социалните мрежи, се появиха публикации и коментари, че по време на организацията е имало злоупотреби. Телевизионният водещ Слави Трифонов заяви, че е наел абсолютно същата сцена, която струвала 681 хил. лева, но не била построена вертикално, а хоризонтално. Сумата, която дал за нея била много по-малка от 2 млн. лв. От организацията на събитието отрекоха сцената да е струвала толкова и обясниха, че цялата информация за начина, по който се разходват средствата покрай “Европейска столица на културата - Пловдив” са напълно публични и всичко може да бъде лесно проверено.Веднага след това започнаха и спекулации, че някой по веригата лъже и е имало длъжностни престъпления. Това е и причината Окръжната прокуратура в Пловдив да се самосезира.Възложена е проверка на сектор “Икономическа полиция” при ОД на МВР - Пловдив, като е определен 30-дневен срок за нейното приключване, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Навсякъде където са ГЕРБ има кражби, вече станаха много арогантни и дори не се прикриват. Това трябва да е последния им мандат ако го изкарат целия. Сега тези от прокуратурата ще получат едни пари от ГЕРБ и никой няма да е осъден. Kато се е самосезирала? И за зоологическата градина го бяха прискрипали Иван Тотев, но тихомълком всичко приключи!sekirata Moje da e za malko ama kva kula GanoМа кви са тези портрети  и то зад гръбчето му с елече?Сбъркана работа!И този път ни го....познайте кои се нагушиха...пак?!А.Х.Т. sekirata cekupama
3
Поезия / Re: Моите стихове за моята България
« Последна публикация от cekupama - Януари 16, 2019, 10:37:47 »
СОПОТ,КАРЛОВО И КАЛОФЕР.
БЕДСТВИЕ.


ИЗГОРЯ СКОРО И ЧИТАЛИЩЕ В ЕДНО РОДОПСКО СЕЛО.

КОЕ ,ПОЗНАЙТЕ,  И ЗАЩО ТАМ?

Забележете засегнати са училища,дойде и грипната ваканция за учители и ученици.
Засегнато и ХЕИ с далаверите им,ами болниците,фармацевтите, лекарите....то тях ги тресе друго, но ПОСЛЕ....

МАЙЧЕТА,РАДВАЙТЕ СЕ, НАМЕРИХА ВИ НАЙ СЕТНЕ НЕПРОФЕИОНАЛИСТИ УЧИТЕЛИ ЗА ГЛЕЗЕНИТЕ ВИ ДЕЧИЦА!

ПИЩЯХТЕ ОТ НАС -учителите пенсионери вече,ха, сега ще Ви гледам сеира!

Ще плащате за частни уроци на отрочетата си,защото в училищата ВЪПРЕКИ 1000 хилядата лева заплата на млади учители НЯМА ДА  ГИ НАУЧАТ НА НИЩО!

ОСВЕН ДА ПИЯТ, ПУШАТ, СМЪРКАТ И ДА ХОДЯТ ПО ГАДЖЕТА ЗАЕДНО.

Досега ходихме и се молихме по градинките и улицата да влезнат в час,
а сега там  ще ходят не да ги прибират за в час, а да останат с тях там
НОВОНАЗНАЧЕНИЕТ ЗАРАДИ 1000 ЛЕВА младите наши учители,които държавата ще възнагради с големи заплати дано останат на работа като такива,


ЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕ............


ДА МОГАТ ПО БЪРЗО И ЛЕСНО ДА СВЪРШАТ С ДЕЦАТА ВИ ,МИЛИ РОДИТЕЛИ-

Децата на България,поколението ни БОЛНО.

КОЙТО ТЪРСИ, НАМИРА, НАМЕРИХТЕ СИ ГО!

НЕ,НЕ Е ЗЛОБА МОЕТО, НИТО ЗАВИСТ ЗА ТОВА ЧЕ НИЕ ИСТиНСКИТЕ УЧИТЕЛИ

РАБОТИХМЕ ЗА МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ  ТОГАВА, А СЕГА ДОРИ ПРИРАВНЯВАНЕ НА

ПЕНСИИТЕ НИ НЕ ПРАВЯТ ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ.


СЕГА УЧЕНИЦИ ЩЕ  УЧАТ УЧЕНИЦИ,
ДЕЦА ЩЕ  ПРЕПОДАВАТ НА ДЕЦА!

При лошите условия и база на нашите детски градини и училища.

Чух в ефир,признаха си,че не всички лекарства били фалшиви,менте,а защо досега изобщо не споменаваха ,че има менте лекарства,защо досега криеха?

БИЗНЕС ,ДРАГИ,ВСИЧКО Е БИЗНЕС, ТА И С ДЕЦАТА И С ЖИВА ПЛЪТ НАША.

ХА,КАРАЙТЕ, ДА ВИДИМ ДОКЪДЕ И ДОКОГА.

СТРАШНИЯТ ГРИП СЕ ПОЯВИ СЛЕД КУРОРТА НА МНОГОТО ЧУЖДЕНЦИ В

ПЛОВДИВ ЗА ФАЛШИВАТА КУЛА,КАКТО И ПО ВРЕМЕ НА РЕШЕНИЕТО ДА ДАДЕМ

МИЛИОНИ НА АМЕРИКА ЗА ИЗТРЕБИТЕЛЯ И ПО ВРЕМЕ НА ЦИГАНСКИТЕ НАБЕЗИ

ОТВЪН ДИРИЖИРАНИ.

ВСИКО Е ПО  ПЛАН ГРАФИК,СЛЕПИ ЛИ СТЕ?!


Но защо страдат И градчетата им родни НА ГЕРОИТЕ НАШИ?

Защото тези хора там са длъжни да направят нещо за България.

Те са градове на ВЕЛИКИТЕ В.ЛЕВСКИ,ИВ.ВАЗОВ И ХРИСТО БОТЕВ.

Единият патриарх на бъгарската литература няма как да не се отврати от писарушките ни днешни. За В.Левски и Хр.Ботев няма как да не преобръщат в гроба като гледат какво става.

Въпросът е -

Защо прескачат ЗАСЕГА София и големците наши ,предатели,дупедавци?

Да, засега!

София е на мушката на много наши врагове от ЕС,НАТО и ....Хамериката.

Но всичко с времето си.

Плевенчани,не се радвайте,знаете коко руска кръв се проля в Мъртвата ни долина!

Сега виждам появи се трол и за мене,

не знам дали ще мога да си пусна поста,

но не е Беля ,отгоре има кои да гледат и да ОТВЪРНАТ!

НЯКОЙ СЕ ПРАВИ НА ГОСПОД ТУК И МИ ПИШЕ,ЧЕ ПЛЮЯ ПО ВСИЧКО.

И КОЕ Е ТОВА ВСИЧКО БЕ ,ПОСТОЛЕ?

ТВОЯТ ГЕРБ И МАФИЯТА МУТРИ

ИЛИ МОЖЕ БИ ИМАШ И ЦИГАНСКА ЖИЛКА,КАТО ТИ ГЛЕДАМ СУРАТЯ?!

ПАРТИИ, С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ У НАС И СИ ПРАВЯТ МИЗЕРИИ ЗА СМЕТКА НА

НАРОДА,АМИ КАТО СМЕ БАЛАМИ ТА ГИ ТЪРПИМ.

НИКАКВИ ПАРТИИ ...ВЕЧЕ! СПОРЕД МЕН.НИКАКАВИ.

КАЗВАМ ,ПИША ИСТИНАТА И ЩЕ ПРОДЪЛЖА

ДА СЕ МОЛЯ ЗА ВСИЧКИ НАС

НА БОГОВЕТЕ И ГЕРОИТЕ НАШИ ,

КОИТО ГНИЯТ В ПРЪСТТА ЗАРАДИ НАС,

А В.ЛЕВСКИ ДОРИ ГРОБ НЯМА!

ЗАЩОТО ,ЗАЩОТО НАИСТИНА СВЕ ЗАСТРАШЕНИ,МЕКО КАЗАНО!

А.Х.Т. sekirata cekupama

КАРЛОВО

Пазя още снимките-портретите на Левски до контейн за боклук в София,както и

полусвален паметник покрит с бял чаршаф на Левски заради билборда на Азис в

София и .т.н. СРАМ,РЕЗИЛ!


ЕВАКУАЦИЯ НА ....УЧЕНИЦИ В СОПОТ
поне е гимназия не малки дечица,имат милост ...донякъде и докога?

А в интернета пускайте постове като променяте името дори на президента избран все пак от народа български от Румен Радев на Гумен Гадев,това ли е болката Ви ,или затова взимате тук хонорарчета от онези горе,които Ви е страх да ги преименувате и тях от ГЕРБ НА ГРОБ?!

Но се трият постове на неудобни потребители ,а такива като мене се мачкат от групичката платени драскачи тук! И не само тук, нета ни е ЗАРАЗЕН. И той.4
Фолклор / Re: Български народни песни
« Последна публикация от Hatshepsut - Януари 15, 2019, 16:12:46 »
Отишла ми Гана за водица

Отишла ми Гана за водица,
за водица, леденица,
не би вода, не би чудо,
нема Гана да се върне,
нема Гана леле да се върне

Изгубила Гана алтън гердан,
алтън гердан, сърмен колан,
срещнала е малко момче,
па на момче проговаря:
- Ой те тебе лудо-младо,
ти си нашъл алтън гердан,
алтън гердан леле, сърмен колан

- Леле Гано, леле убавице,
ако съм ти гердан нашъл,
да се свия като гердан,
окол' твойто бело гърло,
ако съм ти колан нашъл,
да се свия като колан,
окол' твойто Гано, тънко кръстче

Изпълнява Василка Петкова:

5
Не съм съгласен с тази част от мнението ти:

Цитат
Прави чест на проф. Чирков, че той е първият български циганин, който дръзна да вземе страната на правдата и да осъди тази част от етноса си, която посрамва цялото ни общество.

Какво общо има Чирков с Асен от махалата?В случая,доктора е неправилен пример,защото както се знае-в цялостната картина на етноса-той е изключение,а не правило.Проблема не е в ГЕРБ,ДПС или която и да е партия,въпреки че и те пряко участват в този процес,който по своето същество е расов/етнически.Въпреки,че няколко партии подкрепят косвено престъпленията на този етнос,те нямат ни най-малка вина,че генетичния код на циганите ги предразполага към престъпления и обществен паразитизъм.За всичко друго си права,но то също има корен в расовите им недостатъци,но все пак подлежи на превъзпитание при правилни условия
6
Българофобия / Re: Интеграцията на неинтегрируемите
« Последна публикация от HighVoltage - Януари 15, 2019, 10:51:52 »
Циганин нападна с брадва курсанти от Националния военен университет

На 13 януари към 19.00 часа курсанти от Националния военен университет са били нападнати снощи, докато пътуват в посока от Сливен към село Гурково. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Автомобилът им е засечен от друг автомобил. След принудителното спиране, нападателят излиза от автомобила си и нанася удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите. След подаден сигнал на телефон 112 служителите на МВР са издирили и задържали нападателя им. По случая е образувана проверка, а нападателят е задържан за 24 ч. в Районното управление на МВР-Казанлък. Задържаният е Йордан Пенев. Лицето е от ромски произход и до момента има над 20 криминални регистрации – множество кражби, сред които кражби с взлом; хулигански прояви, сред които и нанасяне на средна телесна повреда; възпрепятстване на органите на властта и няколко влезли в сила присъди. Има данни, че той е извършител на още 11 престъпления, за които се очаква да му бъдат повдигнати обвинения.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/kriminalni/prestplenie/tsiganin-napadna-s-bradva-kursanti-ot-natsionalniya-voenen-universitet_news651310.html


Курсантите са били в униформи, което е доказателство, че атаката е целенасочена и е провокация.
Аз ще си позволя да повторя мнението си, че това са координирани действия на ДПС, който
1/първо искат да свалят правителството и
2/второ всичко това е част от плана им, дето ни води към гражданска война в която Турция ще се намеси, за да защити своите братя кюрди в България, новопотурчените цигани, които са само пионки изпълнители в нейните планове, а после ще видят те колко много ги обичат турците, ама само времето ще им покаже.


Излишно е да уточнявам, че всички престъпления на циганина Йордан Пенев са извършени спрямо българи, нали?


7

Мая Манолова: "Събарянето на незаконните цигански къщи няма да реши проблемите......"


Цветан Цветанов: "Давайте примери за интегрирани роми.............."

Цветанчо, веднага ти го подаваме:
"Известния кардиохирург проф. Александър Чирков, който е от ромски произход е един от академиците, подписали преди дни писмо-апел в защита на устоите на държавността."

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/georgi-markov-obyasni-zashcho-tsiganite-zhiveyat-nad-zakona-i-kakvo-speshno-tryabva-da-napravyat-prezidentt-radev-i-polititsite_news651393.html

    Интервюто с акад. Георги Марков съвпада с мнението на всички българи, че именно вие политиците от БСП, ДПС и ГЕРБ сте основните виновници за расовите изстъпления на циганите, вие сте основните виновници за това, че те не биват осъждани за извършваните от тях престъпления, защото са най - твърдото избирателно звено по време на всички избори.
    Прави чест на проф. Чирков, че той е първият български циганин, който дръзна да вземе страната на правдата и да осъди тази част от етноса си, която посрамва цялото ни общество.
Всички други успели цигани независимо в каква сфера мълчат и не вземат страна. Ако това се случваше в Америка голяма част от негрите независимо дали шоумени или прокурори веднага щяха най - строго да осъдят расистките престъпления на хората от своята раса и то най - официално.
Но болшинството от нашите цигани предпочитат да си заровят главата в пясъка и само гъза им да настърча смело отвън. Дотолкова са лишени от култура и ум, че не им хрумва дори проформа да се представят правилно и да постъпят както трябва. Ами това е.

   И тук отново да де отбележа, че обект на протести и недоволство е само тази част от циганското общество, която явно и целенасочено извършва престъпления от омраза.
Има българи престъпници, но те извършват престъпления срещу други българи, нали? Моля да ми се даде пример с българин извършил 5 или 10 престъпления само срещу цигани - няма такъв пример. :eusa_naughty:
Докато циганите независимо дали са с досие от 5 или 45 престъпления те са извършени само срещу българи в 90% от случаите. Наистина ли не забелязвате това, ама наистина ли? Не е възможно! 


8
Поезия / Re: Моите стихове за моята България
« Последна публикация от cekupama - Януари 15, 2019, 08:53:59 »
ПОЕТИ И ПОЕТЕСИ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ,
ОСОБЕНО СРЕД  ДАСКАЛКИТЕ И УЧЕНИЧКИТЕ НА ПЛЕВЕН!НЕ ЧЕ ТАЗИ АНОНИМНАТА ПО ДОЛУ НЕ  Е ДАСКАЛКА ,
що не и ученичка нейна да речем,само те особено
плевенските имат афинитет към мене...хи!

Училищно

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Септември, художник престъпи,
със пъстра палитра в ръка,
и сякаш ноктюрно нашари
дървета, цветя и лица..
Училищен звън ли дочувам?
Учителко моя, здравей!
Септември със птици сбогувам се,
и Знание, казвам - Здравей!

sofisofi,
КЛИШЕ,ТРИВИАЛНО ,МИЛА, ДАСКАЛКА ЛИ ГО ПИСА?!


И ПАК-

"Накъде ще вървиш"

Ама нема многоточие,нема въпрос, нема нищо ...
тук там повтаряне на една и съща дума повече от два три пъти.
Важното е да направи впечатление и да се представи за жертва.
Може, може да е жертва на плагиатите и
тук в блогбеге начело с няколко бабки, но жертва в друг смисъл НЕ!

 Накъде ще вървиш

Глупава...
Колко съм глупава
Глупава,глупава,глупава!
Не виждаш ли ,че тук няма път?
Не можеш и да летиш...
Няма място за
черно-бели клавиши,
нито за пианисти...
Егоисти
Всички сме егоисти...
животни-артисти...
Племе
От новото време...
Важно е накъде ще вървиш
(не само да се родиш )

sofisofi, Та така аз вече питам-

Накъде ще вървиш?

Групава?
Не, не си глупава.
Ти си наивна,
но не и силна.
Тук има път,
пътища много,
но си избрала
най късия,
не да летиш,
а по черни клавиши
ти да пълзиш!
Егоисти били сме,
вярно,но днес,
кой не е егоист,
кой не е в стрес?
Виж за актриса
не всяка я бива,
нито за красива
напудрена "слива".
Това го премълчаш,
а ловиш се в -"племе"-
племе от новото време?!
Е, римата става,
но не се получава
смисълът, драга!
Ботушът те стяга.
Да бъдеш нещо
искаш,не можеш,
остани си с това,
което наистина можеш!
......
Докато си млада и търсена,независимо от какви индивиди , мила ми ,sofisofi-Софке.
Стига с тези анонимности и фалшиви профили!


споделено авторово и стихове А.Х.Т.sekirata cekupama
9
Поезия / Re: Моите стихове за моята България
« Последна публикация от cekupama - Януари 15, 2019, 08:41:50 »
КЪРВАВИ ПИСМА ДО БОЙКО БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО,НО НИКОЙ НЕ ЧУВА!

ЦИГАНИТЕ СА ПРОСТИ И СТРАХЛИВИ,
НО НЕ СА ТОЛКОВА ЧАК
СЛЕД КАТО СА ПО ХИТРИ ОТ БЪЛГАРИТЕ!

ГЕТАТА НЕ СЕ ТЪРПЯТ!
ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА!

КАКВО СЕ ПРАВИ,ПИШЕ ТУК ЗА ЗВЕРСТВАТА
И УБИЙСТВАТА НА БЪЛГАРИ ОТ ЦИГАНИ У НАС!?

Изцяло на наше отглеждане, а били малцинството!

Закони за тях няма,няма български език,няма училища,нямало и работа..-мързи ги!
50лв да имат ,да им дадат пари за отопление  или въглища ще ги изядат и изпият ,
и с музика да крещят и всяват безпорядък.


Защото знаят,че българинът пак ще им плати сметките,
и даже помощите им са вързани в кърпа,тази година искаха по 1000лв на семейство.

Лекуват се единствено в клиники ,че било безплатно,
не знаят какво е това рецепта от лекар,та и да се изпълнява.
Лекарствата повечето ментетата особено тези т н ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ
и наркотиците са тяхна  ТЪРГОВИЯ!

Забравих и сгреших според някои.
Моля да бъда най малко критикувана,че не писах РОМИ?!


А и тук, творците,чалгарите,интелигенцията у нас и отвън
сте тръгнали да се правите на големите поетеси и разказвачи,
на хора които нон стоп четат и библиотеките им са пълни с тонове томове книги ,
на големите политици-на приказки разбира се,коментирате партии,
особено думата комунизъм ми хвана мазоли на ушите,а,а......

А пускате покрай ушите си ,че у нас в България циганите колят и бият,
изнасилват като в турско без някой да ги спре,защо мълчите
и ми тракате тук за партии и поезия,музика и кой влак къде се обърнал.
Ами познайте кои пак са замесени.
Затова ли няма вече "Господари на ефира?"
Заради тази снимка редактирах,познайте защо не ми бе пусната тук?
ЦИГАНИТЕ  НИ БИЯТ,КОЛЯТ,ПАЛЯТ...ПОГОЛОВНО!
ПОЧТИ НИ ПРЕВЗЕХА И С ТОВА СЕ ГОРДЕЯТ!
Защо това се допусна,защо и отива на по зле!
По долу ще пусна няколко клипа,а случаите вече са повече от стотици.

Това си е ЖИВ ГЕНОЦИД,ГАВРЕНЕ,
ИЗБИВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ В РОДИНАТА ИМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Не са жертви само млади момичета, бабки по селата и старци,лекари, и полицаи!

КАКВИ САМОЛЕТИ ДА СИ КУПИМ ЗА ОТБРАНА,
ВОДЯТ СЕ НЕ САМО ДИСКУСИИ,А ЦЕЛИ СКАНДАЛИ
И С ТОВА ВНИМАНИЕТО НА НАРОДА СЕ ОТВЛИЧА ОТ ПО ВАЖНИТЕ НЕЩА?!

КАКВИ САМОЛЕТИ БЕ,БАТ БОКО,НАС НИ ТРЕПЯТ С ТОЯГИ И БРАДВИ,
С КОЛОВЕ,ПАЛЯТ НИ,ИЗНАСИЛВАТ И ТО НЕ САМО БАБИ И МОМИЧЕТА,
АМИ НАЛИТАТ И НА ЖУРНАЛИСТКИ.ЗАЩО НЕ НАЛИТАТ НА ВАС ТАМ ГОРЕ,А?!
А ви има на снимки прегърнати с тях. Като тая да речем-


И НА ТОВА ЩЕ МИ КАЖЕТЕ ,ЧЕ Е СЛУЧАЙНО,ЧЕ БИЛИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ НА ГЕРБ
И ЗАТОВА ГО ПРАВИЛИ,ЧЕ ИМАЛИ ПОМОЩ ОТ ЧУЖДИЦАТА ОТВЪН?!

Ами нали и ние българите имаме българи в чужбина,защо не ни помагат,защитават,
а тук в интернета се политизира дори поезията,ако изобщо днешната съвременната я има!

Ета с какво се занимава българина,много приказки на пазара, нищо не се прави.


КЪДЕ ГО ИМА  ТОВА ПО СВЕТА ДА УБИВАШ ,ДА СЕ ГАВРИШ С ПОЛИЦАЙ,ВОЕНЕН И
ДА СИ ВСЕ ОЩЕ ЖИВ, ДОРИ И ДА СИ БИЛ НЕПЪЛНОЛЕТЕН ДА РЕЧЕМ,
КОЕТО НЕ ГИ БЪРКА ЦИГАНЯТА,ЗАЩОТО ТЕ СА МНОГО МЛАДА НАЦИЯ,
НЕ ЗАСТАРЯВАТ И ЗАТОВА СА СИЛНИ И ЕДИННИ , И
ЩЕ НИ СМАЧКАТ С ХИТРОСТ И ТОЯГИ, НОЖОВЕ, КЛАНЕ,СЕЧ С БРАДВИ!

ЗА ТЯХ РАБОТИ ДОРИ ЖАНДАРМЕРИЯТА НАПАДАНА ОТ САМИТЕ ЦИГАНИ!
АМИ ТАКА ИМ СЕ НАРЕЖДА ДА ЗАЩИТАВАТ ЦИГАНИТЕ,НО НЕ УМИРАТ ВЛАСТВАЩИТЕ , А
УМИРАТ НЕВИННИ ХОРА И ХОРА НА СЛУЖБА-БИЛО ЛЕКАРИ,ПОЛИЦАИ,ВОЕННИ!
ЦИГАНИТЕ -ТЕ СА МАШИ НА КОИ СЕ ЗНАЕ ,НЕ САМО НА ГЕРБ,СПОКО!
ЦИГАНИТЕ ТАКА СИ ИЗКАРВАТ ПАРИТЕ С ПРЕСТЪПНИТЕ ДЕЯНИЯ И ПОРЪЧКОВО...ВСЯКАКВИ ПОРЪЧКИ!
ПРОСТО СА НАГЛА ПАСМЕН,ПРЕСТЪПНА,МЪРЗЕЛИВА И МНОГО ХИТРИ! БИЛИ СТРАХЛИВИ,НИМА?!


Говорят близките на пребития във Войводиново командос - Здравей, България (09.01.2019г.)
Това е опит за предумишлено убийсто.
Не сме 100% убедени,че циганите ще бъдат спаведливо наказани.

ДОКЪДЕ Я СТИГНАХМЕ,А,ДА БЯГАМЕ ОТ РОДИНАТА СИ ЗАРАДИ ЦИГАНИТЕ?!

ПОДОБНО НА ТУРЦИТЕ НЕ ИМ ДРЕМЕ С КОЯ ПАРТИЯ СА -
ГЛЕДАТ СЕБЕ СИ И НАЦИЯТА СИ,ЕДДИННИ И ОРГАНИЗИРАНИ.
ИСКАТ САМО , НИЩО НЕ ДАВАТ! РАБОТЯТ? ДРЪН, ДРЪН.

Където и да започнат работа до един два месеца и КРАЙ! САМИ БЯГАТ.

ТОВА СА МЕТИЛИ!
ИМАЛО И СВЕСТНИ МЕЖДУ ТЯХ?!

ИМАЛО...АМА НЕМА.
ТОВА БИЛИ БОГАТИТЕ МИЛИОНЕРИ ЦИГАНИ,КОИТО СА СЪВСЕМ НЕУПРАВЛЯЕМИ.
ТА САМИЯТ АХМЕД ДОГАН -ГОЛЕМИЯТ ПОЛИТИК, НАПОЛОВИНА  ЦИГАНИН,
КОЙТО ЗАЕДНО С ПРОДАЖНИЯ БЪЛГАРИН ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ
СА НАЙ БОГАТИТЕ У НАС И ВЪРТЯТ БЪЛГАРИЯ НА ПРЪСТА СИ.ТЕ ЛИ СА СВЕСТНИТЕ ?!

ЕЙ,НЕ СЪМ РАСИСТ,НАЦИОНАЛИСТ,ПАТРИОТ СЪМ  И НЕ МИ ПУКА
КАК НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ, ЧЕ НАЦИОНАЛИЗМА В ПОВЕЧЕ Е ВРЕДЕН,
А ДА ИЗНАСИЛЯТ БАБА ТИ ЗА ПЕТ ЛЕВА И Я НАРЕЖАТ НА ПАРЧЕТА
Е НЕ САМО ВРЕДНО ,А,  КАКВО Е?!
И ЗАКОНИ НЯМА
НЯМА ЗАКОНИ ЗА ТЯХ,ЗАЩОТО ТРЯБВА ЯКАТА ..........НА ....Н .....ЗА КОНЕТЕ ....Н!

ЩЕ КАЖЕТЕ,АМИ ТЕЗИ БАБИ И ДЯДОВЦИ
ОТДЕ ВЗИМАТ ПАРИТЕ ТА ГИ
ХВЪРЛЯТ НА ИЗНУДВАЧИТЕ ОТ ТЕРАСИТЕ?
От реституции имоти,от децата им от чужбина.....?
Тук наистина има нещо гнило,както и в нагласеното насилие на жени в последно време,
затова и на медиите се плаща да дънят постоянно коя и колко жена пак са жертва на домашно насилие.
Досега преди десет години да не би да не е имало жертви жени на насилие?
Та аз помня от мое време един мъж как си би любовницата в автобуса и
 всички мълчат, не се доказа ,че му е жена,-не беше този път циганин.

Ами заради конвенцията,да кандисаме и да я приемем,
сякаш тогава няма да става пак така,но нали сме си продали
дупетата на чуждицата и слушкаме,намерили ,работят ни.

НО НЯМА КОЙ
ПРОДАЛИ СМЕ СИ И ГЪ....ТЕ НА ТЕЗИ ОТВЪН ,
А НАЙ ВЕЧЕ НА МАЛЦИНСТВАТА У НАС,включително и на турците.

АМИ ДА МРЕМ ТОГАВА,ЖАЛКО ЗА ГЕРОИТЕ НАШИ ОТ МИНАЛОТО И ХУБАВАТА БЪЛГАРИЯ!ДАДОХА КАРАКАЧАНОВ НА КОМИСИЯТА  ПО ДОСКРИМИНАЦИЯ ЗАРАДИ ВОЙВОДИНОВО!
Защо Каракачанов спря бързата процедура по делото на биячите,
хора опомнете се, как ви манипулират тези негодници?!
СПЛАШИХА ГО,НО КОИ БЕ,ХОРА?!

ТЕ ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА НАГЛОСТ,ДА ГИ ОСТАВИМ ДА НИ БИЯТ И ИЗБИВАТ!
ТАКА ЛИ? И ДА СЕ ОПРАВДАВАТ С РАСИЗЪМ.


12 години "командос от спец-частите" и накрая пребит от малолетно циганче.
Ейтва е единствената робиня била 5 века под робство и накрая освободил я
и някой друг.
МЛАДЕЖИ ПРЕБИХА ВОЕНЕН ОТ СПЕЦЧАСТИ
С ТРИ МИСИИ В ИРАК И АФГАНИСТАН.
БИЯЧИТЕ СА ЖИВИ И ЗДРАВИ. ПОЛИТИЧЕСКА ПОРЪЧКА ЛИ
ИЗПЪЛНЯВАТ ЗА ПАРИ НАШИТЕ ЦИГЛАЦИ ИЛИ ПРОСТО СИ ПИТАТ ....
У НАС И СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ПОИСКАТ БЕЗНАКАЗАНО?!А В РОДИНАТА МУ ДА ГО ПРЕБИЯТ ПОЧТИ УБИЯТ МАНГАЛИТЕ БЕЗНАКАЗАНО!
ОЛЕЕЕ...ТОВА НЕ СМЕ НАРОД ТА ТЪРПИМ, ТАЗИ СГАН ЦИГАНИТЕ ВЪН!?


КАКВО МЕ ТЕРОРЯТ И МЕНЕ ТУК НЯКОИ ,ТАКАВА ОНАКАВА СЪМ БИЛА,
АМА НЕ СЪМ ТРЪГНАЛА ДА ПИША ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ И ДА ВИКАМ ,ЧЕ Е ПОЕЗИЯ
И ЧЕ НЯМАЛО ПЪТ ТУК, ПОЛЕ ЗА ИЗЯВА, А , МЛАДА ПОЕТЕСО ПЛЕВЕНСКА?
ЕДНА ОТ ВСИЧКИТЕ ТУК ВСЕ ГЕНИАЛНИ И КРАДЛИ КАТО ......ДЕЛВАТА!
И СТО КНИЖКИ ЩЕ ИЗВАДИШ КАТО СИ ПЛАЩАШ И
КАТО КОТКАШ ТУК НАПЪПИЛИ ТВОРЦИ ДА ГИ ОБИРАШ И ДА ИМ ОБЕЩАВАШ БЪДЕЩЕ.

КАКВО БЪДЕЩЕ?!

ПИША С ГОЛЕМИ БУКВИ,ЗАЩОТО СЪМ СИЛНО РЪЗВЪЛНУВАНА
ОТ ТЕЗИ ПОБОИЩА,УБИЙСТВА НА БЪЛГАРИ ОТ ТАЗИ МИРИЗЛИВА
И ПРЕСТЪПНА СГАН ЦИГАНИТЕ И ТО У НАС В РОДИНАТА НИ,ЗЕМЯТА АСПАРУХОВА!

НО СЪРЦАТА НА НЯКОИ СА ОБВИТИ В ЛА...!
Е, МИРИШЕТЕ СИ ГИ, АЗ ПРОСТО НЕ ИСКАМ ТАКА ДА ЖИВЕЯ,ДА ПИША,ДА ОБЩУВАМ!
А ТУК НА МЯСТО В ПЛЕВЕН И СРЕЩУ ТЕЗИ, КАТО РАЗКАЗВАЧА АСЕНОВГРАДСКИ cefulesteven.blog.bg,
КОЙТО СЕ ПРЕМЕСТИ В ПЛЕВЕН ПРИ ЖЕНА, ЧРЕЗ ЖЕНА РАЗБИРА СЕ С ЯСНИ ЦЕЛИ ОТ ОНЯ ТУРСКИ КРАЙ ,
ТА ТРЪГНАЛ И КОНКУРСИ ДА МИ ПРАВИ ЗА РАЗКАЗИ,РАЗБИРА СЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО НАГЛАСЕНИ И С ПЛАТЕНИ НАГРАДИ.
ТА ЗА ТЕЗИ НЕЩА И ХОРА, НЯМА КАКВО ДА КАЖА ПОВЕЧЕ,ИМА ГОСПОД!

ПРОСТО-СЪЖАЛЯВАМ ВИ,ОТВРАТЕНА СЪМ,НЯМАТЕ СИ НА ИДЕЯ
КОЛКО СТЕ ДАЛЕЧЕ ОТ ДУХОВНОТО,
ЦЕННОСТНОТО ТА ЧАК ПЪК ИЗКУСТВО,ПОЕЗИЯ,О,БОЖЕ!
ИЗДАДЕНИТЕ  И ПРОЧЕТЕНИ КНИЖКИ,ПАРИТЕ,
ВЛАСТТА И ПОЗИЦИИТЕ ВИ В УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВА, В ОБЩЕСТВО--

НИЩО НЕ ЗНАЧАТ.

Певици,актриси......истинските умират,
видяхте прямият родолюбец Ласкин,
намерил утеха в алкохола един вид се самоуби,
та за него ли ще намерят донор,той не е Боко да речем.


ПРОСТО НЕ СТЕ ХОРА!
НЕ СТЕ!

Не че аз съм върха,защото сред каквито си такъв ставаш,но що годе ЗАПАЗИХ СЕ!

Не съм остра, искрена и истинна съм,който не ме разбира много му здраве!

Хайде да подплатя с пример,защото все пак профилът ми е в поезия, поне засега.

Някъде тук прочетох-

"Накъде ще вървиш"

Ама нема многоточие,нема въпрос, нема нищо ...
тук там повтаряне на една и съща дума повече от два три пъти.
Важното е да направи впечатление и да се представи за жертва.
Може, може да е жертва на плагиатите и
тук в блогбеге начело с няколко бабки, но жертва в друг смисъл НЕ!

Та така аз вече питам-

Накъде ще вървиш?

Групава?
Не, не си глупава.
Ти си наивна,
но не и силна.
Тук има път,
пътища много,
но си избрала
най късия,
не да летиш,
а по черни клавиши
ти да пълзиш!
Егоисти били сме,
вярно,но днес,
кой не е егоист,
кой не е в стрес?
Виж за актриса
не всяка я бива,
нито за красива
напудрена "слива".
Това го премълчаш,
а ловиш се в -"племе"-
племе от новото време?!
Е, римата става,
но не се получава
смисълът, драга!
Ботушът те стяга.
Да бъдеш нещо
искаш,не можеш,
остани си с това,
което наистина можеш!


Докато си млада и търсена,независимо от какви индивиди .

споделено авторово и стихове А.Х.Т.sekirata cekupama

09.01.2019г.
гр.Плевен
Войводиново. Циганинът, ритал най-жестоко военния, крещял: Оставете ме да го убия! /08.01.2019 г...Ченгета от СПС и жандармерията окупираха ВойводиновоСтотици жители на Войводиново протестираха срещу ромите, пребили 33-годишен военнослужещМладежи на протести във Войводиново
10
Поезия / Re: Моите стихове за моята България
« Последна публикация от cekupama - Януари 15, 2019, 08:38:56 »
СНЕЖНА ИЛЮЗИЯ

cekupama Snejna iliuzia
Страници: [1] 2 3 ... 10