Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Голям човек.
2
Спортни новини / Велосипеди.
« Последна публикация от Шишман - Днес в 08:53:06 »
Купих си велосипед марка DRAG.  Започвам да спортувам активно.
3
Археология / Re: Археологически находки във Варненска област
« Последна публикация от Hatshepsut - Днес в 08:02:26 »
Уникален триумфиращ конник откриха на Кастрици


Доволни сме от резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна, каза ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна. Учените са намерили триъгълна оловна плоча с триумфиращ конник, който няма аналог досега в българските земи.  Доволни са от добре запазената патрица – релефно изображение на Свети Йоан Кръстител.

С Игор Лазаренко разговаря Габриела Гаврилова:

Това е обект, на който се работи нормално – без бързане, защото няма работа по инфраструктурен проект. Така може да проучваме малки площи в дълбочина – до 4 метра се проверява стратиграфията. Така открихме, че нос „Свети Яни“, който вече не съществува, е бил обитаван още от времето на късния халколит до началото на 15 век. Досега не знаехме кои са най-ранните пластове, а се оказа, че те са много преди ранна Византия и дори Рим.

Каква е датировката?

Пето хилядолетие преди Христа. Открихме керамика от късния халколит. Не сме открили селище от тази епоха, но е възможно и това да се случи, защото наличието на керамика предполага да има такова.

Има данни за живот в района на крепостта „Кастрици“ от времето, когато е Варненския халколитен некропол?

Да. Може да не е точно тогава, но е в рамките на същото хилядолетие. За първи път сега на това място се открива керамика. Имахме информация от времето на Карел Шкорпил, която съобщава за каменни брадви, намерени в района.

Това не са уникални керамични фрагменти. Те са характерни за епохата, но са интересни за самото географско място.

http://static.bnr.bg/gallery/a27c6d999391e29287a7550cdd1b97fb.jpg


Какво още открихте при проучванията?

Една бронзова патрица. Това е метален модел за изчукване с релефно изображение на Свети Йоан Кръстител. Много хубав паметник. С колегите се шегувахме, че хората са го направили и са го оставили в земята, за да се патинира и да си го намерим ние. Той е емблематичен паметник за средновековната торевтика, най-вероятно.

На същото място попаднахме на триъгълна оловна плочка с триумфиращ конник. Според колегите той няма аналог в българските земи. Търсим паралели, ще видим какво ще се окаже. Има различни мнения, но към момента се придържаме към версията, че това е триумфиращ конник от Средновековието, вероятно от 14 век.

От какъв метал са изработени?

Патрицата е бронзова, а конникът е от олово. Той е колкото цигарена кутия, а патрицата е приблизително като монета от 2 лева.

Дали са местно производство?

На самия обект Кастрици сме намерили много патрици и матрици. Като казвам много – имам предвид 4-5 паметника. Но за едно селище това не е малко. Най-вероятно някой е произвеждал накити в района. Това е пристанищно градче, предполага се, че е имало и някои, който го е правел.

Патрицата насочва към хубавите византийски образци на металополастиката. Но не е хубаво да подценяваме българите. Вероятно и те са могли да направят нещо красиво за изработка на релефно изображение от благороден метал.

Как го датирате?

14 век. Намерен е в пласт от този период, и типа иконография е оттогава, както и гръцките надписи.

Намерихме около стотина монети от различни епохи. Те са от цялото Черноморие, има и от Средиземноморието. За първи път открихме монета от Сицилия от края на 14 век. Това не е изненадващо, защото преди откривахме монети на Венеция, на Пиза, но е хубаво за разнообразието от монети в региона.

Има ли повече пари за археологически проучвания тази година?

С около 30 процента повече са средствата от държавния бюджет. Около 84 000 лева са парите за проучвания. С такова финансиране са разкопките на Кастрици, Джанавара, княжевския манастир „Св. Богородица“, Марцианопол в Девня, крепостта Петрич кале, халколитните селища в местността „Курията“ в община Суворово и в местността Бабата в община Аврен. Отделен договор е сключен за проучванията на крепостта на нос „Св.  Атанас“ в Бяла. Тази година държавата е отпуснала значителни средства за разкопките във Варна и на други места в страната.

http://bnr.bg/varna/post/101007422
4
Конспирация / Re: Глобализацията свърши.
« Последна публикация от Шишман - Днес в 07:55:13 »
 Добра новина . Само че не вярвам да се предадат така лесно.
5
Конспирация / Re: Никола Николов
« Последна публикация от Шишман - Днес в 07:54:19 »
Никола Николов - добър писател.
6
Конспирация / Re: Стратегията на III световна война
« Последна публикация от april_z - Август 17, 2018, 21:42:41 »
мостът в италия дето се срути, е бил взривен.

вижте видеото

https://www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=-eX6mK6k5cA

това е било предупреждение на цру на италия да не се отклонява от насоката против русия.

вижда се светлините от взривовете а не от светкавица.

0,25 сек

то заради това бойко се уплаши и обяви всички мостове в България за опасни .

https://www.watergate.tv/genua-warnung-an-italien-wurde-die-bruecke-gesprengt/
7
Култура и изкуство / Re: Музикални поздрави
« Последна публикация от Индивидуалист - Август 17, 2018, 13:32:36 »
Парче, което повдига много от безмилостните въпроси след всяка война. За живота на ветераните след войните. Немалко разбирам от текста и аз, но нямам претенции за изчерпателност.


А това е творба на сънародник-българин
за нея по добре да я оставим без коментар...

8
Общи дискусии / Re: Лятно настроение
« Последна публикация от Индивидуалист - Август 17, 2018, 13:18:37 »
Има едно село Шкорпиловци на 40 км от Варна. Не знам дали не е станало и град навремето. Крайбрежно. Широка пясъчна ивица, няколко къмпинга пълни по цяло лято, палатка до палатка бяха. Целия соц. лагер присъстваше там. Май най-малко идваха унгарците. Поне 5-6 лета в ученическите ми години ме водиха родителите ми. Помня познанствата им с едно източногерманско и едно полско семейство. От немците баща ми купи палатка, хубава, вътре с отделно спално помещение. Вечерите бяха пред палатките на трапеза, салати, ракия, скара. На поляка жена му се разсърди,че мъжа и на другия ден се събуди следобяд. Баща ми бил виновен, че му наливал... После и мина.
Едната година, ако не се лъжа 1981г. имаше във Варна концерт на Диана Експрес. Прочетох във вестника, но бях на къмпинга. 40 км от Варна. На автостоп се придвижих и вечерта бях на концерта. Освен своите парчета свириха и парчета на Пърпъл. Незабравим концерт. Страхотен звук. 16 годишен бях. В днешни времена много родители биха се вледенили ако синът им поиска да пътува на автостоп.

Такива спомени.
9
Балкански въпроси / Re: За Турция и турците
« Последна публикация от генерал Жеков - Август 17, 2018, 12:54:55 »
Възможно е.Тогава,обаче,той ще се затрудни в търсенето на такива съюзници.Единствения му вариант ще бъде Русия,която не би била точно съюзник,по-скоро тих завоевател в такава ситуация.Като утежним урявнението с факта,че в Европа национализма започва своето възраждане от началната си точка и ще му трябват 5-10години,докато се развие напълно,то друг изгоден вариант за нас,освен Щатите не съществува.Когато дойде момента-ще ги пратим и тях откъдето са дошли.В сегашно време политиката е същински дарвинов механизъм-оцеляват най-приспособените.Когато това се промени,обаче,нещата ще се развият в съвсем различна насока от сегашната
10
Балкански въпроси / Re: За Турция и турците
« Последна публикация от Индивидуалист - Август 17, 2018, 12:28:40 »
Възможно ли е според вас да се появи български държавник, който да каже на щатите,че България може да си намери нови съюзници и приятели????Абсурдно нали? Налудничаво много нали?

Искате ли такъв български политик да имаме?
Интересно ми е.
Такъв, който да им каже,че им затваряме военните бази в България.  :cool-1:

Това казал Ердоган на щатите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7013303
Страници: [1] 2 3 ... 10