Автор Тема: Богомилите  (Прочетена 20083 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Богомилите
« Отговор #15 -: 26 Дек 2007, 17:45:50 »

Вижте каква интересна тема, а нито едно свястно писание няма.
Вие участници ли сте, или само стоите тук да спамите?
Един пише за Амон Ра, друг се хваща и темата отива в канавката.
Трети пък вместо да напише нещо, се захвана да обсъжда стари мои постинги от друга тема.
Това някакъв нов национализъм ли е, или просто не знаете нищо за богомилите и така скривате незнанието си?
Ами аз като зная и на мен не ми позволявате да пиша.
Супер сте всички. Няма ли най-накрая да порастнете малко.
Затова започнах да пиша рядко, защото имам чувството че общувам с бавноразвиващи.

Гностиците значи сте странно племе! Българските гностици виждате в библията закодирана българската история, испанските сигурно виждат испанската, англииските - англииската....! Много ще ми е интересно  всички да се съберете на международна конференция. Предполагам за да не се биете ще трябва да заседавате в различни сгради!  ;D :D   А, това че за вас всички ви се струват бавноразвиващи се, е нормално, все пак това е част от епикризата ви!  :-[  Интересно ще е да разкодирате и корана, че да сме абсолютно сигурни, че мека сега не е точно на мястото си, а е в град Болгар и мохамед е от рода дуло!

Да, АЗ СЪМ този пич! И то знаещ пич! Искам да ви науча и още нещо в тази тема, но за съжаление вие не желаете. Е, живейте си във вашата тъмнина и нека вашият бог там да ви помага.

Не грешка ти не искаш да ни научиш на нещо в тази тема, ти искаш ни научиш на едно и също НЕЩО във  всички теми!

....И то знаещ пич!.....
Знаещ значи! Да знаеш, че ако си знаещ и разбираш от ядрена физика, биохимия, еволюционна генетика и астрономия нямаше да си гностик, защото нямаше да вярваш в бог!


Маке - ако си прочел ето какво пише - Богомилството се разпространява от Пловдив:

А за зороастизма - това не е първата монотеистична религия. Култът към Амон Ра в египет е с няколко века по древен.

Ако ми дадеш няколко независими  и достоверни източника доказващи, че първите богомили са се появили в пловдив, ще приема напълно произхода им!
Дотогава ще се съмнявам в павликянската теория, защото павликянството не е единствения дериват на зороастризма имащ неговата философия, а  в българия постояно се появяват малки секти, но никоя не се развива така както богомилството! И къде се губят всички езичници от старата религия след покръстването! Като при това най-големите противници на новата религия са били болярите и населението - българите в Мизия, а не трако-ромейте в тракия!
И защо тази религия се нарича богомилство, а не павликянство! Не е ли по достоверно това, павликяните да са се присъединили към Богомилите-българи, отколкото обратното!А за зороастризма казвам, че е първата монотестична, защото от нея произлизат и християнството и исляма и повечето други монотеистични религии!

 
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Horos

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 36
 • Пол: Мъж
Re: Богомилите
« Отговор #16 -: 27 Дек 2007, 21:54:53 »
Не искам да ти отговарям, защото ще ти падна на нивото и темата ще се превърне в нещо друго. Ако ти е по-добре, пиши си една точка като победител и да продължаваме напред.

Ще се опитам да разсъждавам на глас и да ви напиша неща, коита не можете да намерите в Интернет и не са плод на "титаническите усилия - копи пейсни".

В предговора на книгата "Богомилството в България, Византия и Западна Европа в извори", Д, Ангелов Пише следното:
Изграждането на богомилството било предизвикано не само от благоприятната почва, която се създала сред българското общество през Х век, но и от влиянията на по-стари социално-религиозни учения, които се разпространявали по това време в Балканския полуостров и главно в съседната на България Византийска империя. Две учения допринесли за ожормяне на богомилските възгледи - павликянството и масалианството.
Учението на павликяните било създадено през втората половина на VІІ в. във византийската Мала Азия, а през VІІІ-ІХ в. то проникнало и на територията на Балканския полуостров. Родоначалник на това учение бил някой си Константин. В основата на павликянството лежал дуалистичният светоглед, който бил свойствен на учението на някогашните манихеи и техния учител Манес от ІІІ в. Павликяните твърдели, че небесният мир и душата на човека са творения на добрия бог, а видимия свят и тялото на човека е дело на злото начало. Те считали при това, че борбата между доброто и злото ще бъде вечна, без никой да може да надделее, т. е. придържали се о тъй наречения абсолютен дуализъм. Павликяните се обявявали остро против църковните обреди и духовенството, като казвали, че всеки може сам да се моли на бога, без за това да му е необходим някакъв посредник.
През Х в. голям брой павликяни били заселени в Тракия, и то главно в гр. Пловдив и околностите му. Това станало по време на византийския император Йоан Цимиски 969-976 г. Масовото им заселване в Тракия усилило тяхната пропаганда и допринесло значително за оформянето на богомилските възгледи."

Това е и днес възприетата от историците истина за произхода на богомилското учение. От нея можем да си направим заключението, че на територията на България до прословутото заселване на павликяни-арменци на теритарията на Пловдив и околността не е имало подобна ерес.

За арменската връзка на павликяните можем да прочетем и във всички енциклопедии и викиредии:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%8F%D0%BD%D0%B8

Нека сега да поразсъждаваме трезво и да се обърнем към някои други извори, които третират произхода на павликянството.

През 1922 г. известният академик Йордан Иванов публикува статията си "Произход на павликяните според два български ръкописа".
За връзката на основателите на павликянството Павел и Иоан вече съм писал в темата за зороастрийството.
Сега ще се спра на един друг "надежден" извор - Петър Сицилийски и неговата "Полезна история:

http://www.vostlit.info/Texts/rus2/Petr_Sic/frametext.htm

ПЕТР СИЦИЛИЙСКИЙ
ПОЛЕЗНАЯ ИСТОРИЯ
Полезная история Петра Сицилийского — осуждение и опровержение ереси манихеев, называемых также павликианами, начертанная для архиепископа Болгарии

XI. Пресловутый Мани не христианского происхождения, да не будет! Он также не был изгнанным, подобно Симону, из церкви, — ни он, ни бывшие до него учителя подобного зла. Он вор, усвоивший дурные учения других ересей; а как это он делал и каким образом, слушайте! В Египте жил некий Скифиан, по происхождению сарацин, не имевший ничего общего ни с иудейством, ни с христианством. В Александрии, где он жил, он подражал Аристотелю и сочинил четыре книги. Первая называлась «Святое Евангелие»; она, однако, содержала деяния не Христа, а смертных, и только название было такое у нее. Другая называлась «Главное», третья — « [Книга ] таинств», цель составления которой — опровержение [Моисеева] закона и пророков. Четвертую называют «Сокровищем жизни», хоть она есть сокровище смерти. Учеником его был некто по имени Теребинт. Вышеупомянутый Скифиан, прибывший в Иудею и осквернявший ее, был убит [ниспосланной] богом болезнью и этим зараза была прекращена. А ученик зла Теребинт, будучи наследником денег, книг и ереси, прибыл в Палестину. В Иудее все его узнавали и осуждали, поэтому он оттуда перешел в Персию, где назвал себя Буддасом, чтобы его и там опять не узнали по имени. Противниками его там оказались последователи Митры. Во время великих споров и перебранок с ними, он (т. е. Буддас.—Р. Б.) был изобличен. Будучи выгнанным оттуда, нашел убежище у некоей вдовы. Затем, поднявшись на крышу дома, он воззвал к воздушным демонам, которых и до сих пор манихеи зовут со своего гнусного фигового дерева, и, получив от бога удар, упал с [крыши] дома и умер. Таким образом был истреблен второй зверь.

Ако ученикът Теребинт се наложи на житието на св. Вартоломей и на Буда, ще видите че е едно и също. А в описанието на Мани пък ще видите един изопачен разказ за живота на Исус от Евангелията.

Но нека да се върнем към "арменската" връзка на павликянството:

XXI. Некоторые из его учеников дошли до Самосаты в Армении 61 и, посеяв там плевелы коварства, обманули многих тамошних армян. Спустя некоторое время, корень злейшего посева, разрастаясь, принес многим смертоносные плоды повсюду вплоть до Фанарии 62. Ибо некая женщина из Самосаты по имени Каллиника имела двух сыновей Павла и Иоанна, этих двух змей. Воспитав и обучив гнуснейшей ереси, [она] породившая их ехидна, послала их из Самосаты проповедывать заблуждение. Они перешли в одно селение прихода Фанарии и, найдя жителей его невежственными и не устойчивыми [в вере], посеяли там яд коварства и горькие плевелы дьявола. Поэтому до сих пор это селение называется Эписпарис 63, а ересь получила название от имени проповедовавших, ибо с тех пор они начали называться вместо манихеев павликианами 64. Чтобы эта зараза, распространяясь, не заразила многих из нас, наши благочестивейшие и православные цари, побуждаемые божьим рвением, время от времени убивают манихеев, находящихся на территории Ромейского государства, [делая это] согласно сказанному господом в Евангелиях: «Не желающих, чтобы я царствовал над ними, приведите ко мне и избейте их» 65.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
61. Под Самосатой Армении имеется в виду не известный город Samosata в Сирии, а город Arsamosata в Западной Армении.

62. Жерфаньон локализует эту местность в современном Таш-Ова, главным центром которой является Herek, в районе южного течения рек Ешил-Ырмак и Гелгит-Ырмак (см. Н. Gregoire. Pour 1'histoire des eglises Pauliciennes, KainocwroV du Pont Episparis en Fanaroia. — Orientalia Christiana Periodica, vol. XIII, № 3—4, 1947, p. 510).

63. Местность Эписпарис еще исследователями не локализована. Название селения Петр Сицилийский производит от греческого глагола iepisperirw — посеять. Это выдумка автора. Возможно имеется в виду Спер — область в Высокой Армении.

64. О происхождении ереси павликиан существуют еще две легенды. Одна сохранилась в армянском тексте, который помещен в так называемой «Книге о ересях», изданной Миабаном (Галустом Тер-Мкртчяном) в 1892 г. в армянском журнале «Арарат». Эта «Книга» представляет собой перевод известного труда Иоанна Дамаскина Пер? atpeaewv, за исключением интересующей нас части — глав 153—154. Они представляют собой легенду о происхождении и распространении павликианской ереси в Армении. Подробно об этом см.: Р. Бартикян. К оценке некоторых источников по истории павликианского движения. — Известия АН Арм. ССР, серия общ. наук, № 6, 1957 г. (на арм. яз.). Другая легенда о происхождении павликианской ереси и о ее распространении в Болгарии, дошедшая до нас на древнеболгарском языке, издана болгарским историком И. Ивановым (Происходъ на павликяните споредъ два български ръкописа. — Списание на българската Академия на науките, кн. XXIV, клонъ историко-филологиченъ и философско-общественъ. София, 1922). Имеется и более поздняя версия этой легенды, изданная Ю. Яворским (Легенда о происхождении павликиан. — Сборник Отделения Русского Языка и Словесности Академии наук СССР, т. 103, № 3, 1928). Об этой легенде см.: Р. Бартикян. Легендарное происхождение павликиан по одной древнеболгарской рукописи. — Известия АН Арм. ССР, сер. общ. наук, № 1, 1957 (на арм. яз.).

65. Ев. от Луки, XIX, 27.

Къде се намират градовете  Фанарии и  Эписпарис?

Фанария, още и Панария означава "Пан човека", а ако сложиш и наставката за град "о пол", то се получава Панеропол, или Пенеропол.

Другото име на Пан е било Бал, Бел, или Бул. Това може да се види и при промяната на името на нашият град Пловдив през вековете. Едно от имената му, упоменат от Франсоа Рабле в неговата незаменима книга “ Гаргантюа и Пантагрюел” е Панеропол, или Пенеропол. Това означава “Град на Пан”. Булбудева (Пулпудева) пък е “Двамата (Би, Бу) Бел и Дева”, Филипопол (Бели град, Град на Бел). Пан (гр) е станал на Ваал (Бал) на еврейски,

Эписпарис пък е Бесапара, защото П=Б. Бесен град, или градът на бесните (еретиците). А къде се е намирал този град пък е въпрос за отделна тема.
Вижте сега Житието на Мария Нова (Калиника).
Павел и Иоан са двамата Христосовци. Днес е Стефанов ден, вчера беше на Богородица, а онзи ден на Христос. Дали пък е случайно. Много случайности взеха да стават напоследък в моите теми.
А това, че богомилството и ранното християнство са едно и също събитие, не е само мое мнение.

Видка Николова в книгата си "Богомилството предобрази и идеи"  стига до заключението, че Богомилството и Ранното Християнство са едно и също. Тогава излиза, че и Христос е живял заедно с Богомил и Василий, или е бил един от тях.

"Именно всред този "образец" и във времево, и в пространствено отношение се ражда "Тайна книга" на богомилите. Опитът ми да я анализирам се превърна в откровение, чиито мигове утвърдиха в мен за сетен път знанието за първичността на идеите спрямо останалия свят. Следвайки историята на конкретно заложените в "Тайна книга" идеи, аз датирам произхода на този писмен старобългарски паметник във втората половина на І в. (най-късно до средата на ІІ в.). Така "Тайна книга" от своя страна "издърпва" назад датировката на богомилството като учение - т. е. не Х в., както счита до момента академизираната историография, а І-ІІ в. С други думи - според мен
богомилството има строго първохристиянска характеристика."

Ето сега ще разберете защо учениците на павликянският Павел Самосатски носят същите имена, като и учениците на апостол Павел.


Цитат
Имената на ересиарсите след духовното им посвещение също съответстват на учениците на апостол Павел – Силван, Тит, Тимотей, Епафродит (P. Siculi, ХХІ, ХХV). Предаването на харизмата и легализирането на водачеството става чрез сложен обреден комплекс, в които се възпроизвежда първичният мит, а духовното име на ересиарха вторично утвърждава връзката с божествени престижи. Новозаветните елементи в ритуала са повърхностни. Връзката с апостол Павел е нарочно търсена и подчертавана, но нейното митологизирано повторение не било достатъчно. При почти всички предавания на водачество се появявал спор между братя  (истински или осиновени синове на починалия ересиарх). Тази повторяемост поставя въпроса доколко това е случайно следствие от проблеми с признаването на харизмата, или е нарочно търсен двубой между равнопоставени братя. От всички павликянски  ересиарси само при един (Константин-Силван  - около 668-687г.) няма регистриран такъв двубой. Водачите по традиция имат опонент и дори след утвърждаването си остават да делят общността с него. Такива са легендарните Павел и Йоан, Юст и Симеон-Тит, Теодор и Генесий-Тимотей, Захарий и Йосиф-Епафродит, Ваан и Сергий-Тихик (P.Siculi, ХХІ–ХХХІІ). Тази системност при предаването на харизмата задълбочава съмнението за нарочно търсено повторение на митологичен образец.

http://www.socialninauki.com/statii/Myth_and_history_of_the_Pakvlikjans.htm

Това е засега. Богомилството е наследник на павликянството, което пък се оказа и ранното християнство. И това всичко се е породило на територията на България с центъп Филипопол, Булбудева, Пенеропол, още и Пловдив.
 

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Богомилите
« Отговор #17 -: 29 Дек 2007, 17:38:58 »
Едно си баба знае, едно си баба бае!!! :-[
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Богомилите
« Отговор #18 -: 29 Дек 2007, 17:40:43 »

Цитат
Известната византоложка Нина Гарсоян, на базата на арменски източници, сочи че ранната павликянска доктрина не е дуалистична и се развива във византийските среди от форма на консервативното християнство. Основните положения на павликянската доктрина, изложени тук, са залегнали във втория етап на развитието на движението.....

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%8F%D0%BD%D0%B8


Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Horos

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 36
 • Пол: Мъж
Re: Богомилите
« Отговор #19 -: 30 Дек 2007, 17:56:28 »
Цитат
Знаещ значи! Да знаеш, че ако си знаещ и разбираш от ядрена физика, биохимия, еволюционна генетика и астрономия нямаше да си гностик, защото нямаше да вярваш в бог!


Виж това:

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=okultizm&Number=1947942283&page=&view=&sb=&vc=1

Богомилското учение не е умирало на територията на България. И днес има хора, които проповядват истината на останалите човеци. Но това учението не е за човеко-животните, които отричат БОГА.
Значи, не е за теб и за такива като теб.

 

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Богомилите
« Отговор #20 -: 30 Дек 2007, 19:55:42 »
Цитат
Заратуштра(Зороастър на гръцки) нарекъл своята религия ДОБРАТА РЕЛИГИЯ отхвърляща робството, държейки меча в ножницата, учеща на увереност в себе си, праведната! Мъжете и жените имат абсолютно равни права и заемат равно положение в обществото. Човекът, притежаващ достатъчно знания и използващ разума си е свободен да избере за себе си религията, която смята за най-добра. Работата на земеделеца е смятана от Зороастър за най-почтенно занимание на Земята. Зороастризма е дуалистична религия в която  ЗЛОТО(ЧЕРНОТО) и ДОБРОТО(БЯЛОТО) са в постоянна битка.   http://1001tours.org/forum/viewtopic.php?p=548&sid=07d1a8a5c02021c7e834a63655789e92
Всеки сам избира за себеси това дали да бъде овчар владеещ и знаещ всичко за своя овчарски микросвят, или да бъде глупава овца, водена  със СТАДОТО от овчари, кучета и вълци!


Добиването на достатъчно знания и умения да използваме разума си, се извършва в училищата, университетите, и в къщи от родителите! 99.9% от училищата и университетите ни учат на различни науки, които ни обясняват света около нас!
Преди, когато е нямало такива училища по света и е нямало наука и знания, хората са си обяснявали света   чрез Бог - всезнаещия и всеможещия творец! С него произхода на всяко нещо се е обяснявал много лесно! Това е истината!Богомилското учение не е умирало на територията на България. И днес има хора, които проповядват истината на останалите човеци. ....

Богомилското учение не е умряло в България, не защото са останали ЗНАЕЩИ проповядващи истината на останалите (незнаещи, невярващи, нечуващи,  невиждащи) човеци, а защото то е част от българските обичай и вярвания, традиции и култура! И те не са дошли в България с арменците павликяни, а са носени от  българите!

Когато тези българи  идват в Европа наричат Понта - ЧЕРНО МОРЕ, а Егейско море - БЯЛО МОРЕ.  Много от притоците на реките си са нарекли БЯЛА и ЧЕРНА - места, искър, вит, осъм, лом. Поговорките им са изпълнени с Бялото - доброто и хубаво  и Черното - лошото и злото: "Бели пари за черни дни";"Бели кахъри". Много от градовете и селата им са нарекли Бяла, Белоградчик, БЕЛГРАД, БОЛГРАД, Бело село, а от друга страна опасните гори и планини са нарекли ЧЕРНА ГОРА.
Този дуализъм не е дошъл с арменците павликяни, защото българите носят този дуализъм и на север в Волжка България, където не е стъпвал павликянски или манихейски крак!


...... това учението не е за човеко-животните, които отричат БОГА.
Значи, не е за теб и за такива като теб.


Човеците са именно животни!!! Единственото с което се различават от останалите животни е по-големия им мозък! През последния век човеко-животните доказаха, че и останалите животни имат чувства подобни на човешките, а някой  видове животни могат да комуникират разумно и да общуват на ниско ниво с човеко-животни! В САЩ и Еуропа законите за грубо и нехуманно отношение с животни са строги, почти колкото човешките закони!
« Последна редакция: 30 Дек 2007, 20:02:19 от makebulgar »
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Horos

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 36
 • Пол: Мъж
Re: Богомилите
« Отговор #21 -: 30 Дек 2007, 20:22:47 »
Цитат
Всеки сам избира за себеси! Дали да бъде овчар владеещ и знаещ всичко за своя овчарски микросвят, или да бъде глупава овца, водена  със СТАДОТО от овчари, кучета и вълци!

В живота на земята освен овце, кучета и овчари, които робуват на своя ум, има и орли. Това са волните птици на свободата, или хората, развили своят РАЗУМ.
Правиш ли разлика между твоят ум и моят РАЗУМ.
РА + АЗ + УМ = УМ подчинен на самоосъзнаването АЗ и БОГА на СВЕТЛИНАТА РА.

Ако ти се стремиш да станеш добър овчар на земята, то аз от много време се рея във висините на Висшите светове.

Цитат
Добиването на достатъчно знания и умения да използваме разума си, се извършва в училищата, университетите, и в къщи от родителите! 99.9% от училищата и университетите ни учат на различни науки, които ни обясняват света около нас!
Преди, когато е нямало такива училища по света и е нямало наука и знания, хората са си обяснявали света   чрез Бог - всезнаещия и всеможещия творец! С него произхода на всяко нещо се е обяснявал много лесно! Това е истината!

100 % от училищата и уневерситетите развиват само твоя УМ. Разумът се дава като награда от горе.

Цитат
Богомилското учение не е умряло в България, не защото са останали ЗНАЕЩИ проповядващи истината на останалите (незнаещи, невярващи, нечуващи,  невиждащи) човеци, а защото то е част от българските обичай и вярвания, традиции и култура! И те не са дошли в България с арменците павликяни, а са носени от  българите!

Когато тези българи  идват в Европа наричат Понта - ЧЕРНО МОРЕ, а Егейско море - БЯЛО МОРЕ.  Много от притоците на реките си са нарекли БЯЛА и ЧЕРНА - места, искър, вит, осъм, лом. Поговорките им са изпълнени с Бялото - доброто и хубаво  и Черното - лошото и злото: "Бели пари за черни дни";"Бели кахъри". Много от градовете и селата им са нарекли Бяла, Белоградчик, БЕЛГРАД, БОЛГРАД, Бело село, а от друга страна опасните гори и планини са нарекли ЧЕРНА ГОРА.
Този дуализъм не е дошъл с арменците павликяни, защото българите носят този дуализъм и на север в Волжка България, където не е стъпвал павликянски или манихейски крак!

На Бога Мил се става само тогава, когато го признаеш за твой родител, а не като го отричаш. Ако си чел горната ми тема ще видиш, че българите са прогонени и насила заселени по поречието на Волга и Кубан по времето на римският император Траян, а се завръщат в земите си по времето на император Валенс. В Библията това е Изходът на Моисей и завоюването на Обетованата земя от Иисус Навин.

Цитат
Човеците са именно животни!!! Единственото с което се различават от останалите животни е по-големия им мозък! През последния век човеко-животните доказаха, че и останалите животни имат чувства подобни на човешките, а някой  видове животни могат да комуникират разумно и да общуват на ниско ниво с човеко-животни! В САЩ и Еуропа законите за грубо и нехуманно отношение с животни са строги, почти колкото човешките закони!

Добре поне, че осъзнаваш животинския си произход и назначение.
Ние ХОРАТА сме от Бога и пак там ще се завърнем. Освен чувства имаме и вяра в Бог и стремеж да се завърнем в Бащиния дом.
Нали знаеш - "зърното е за хамбара, а плявата се изгаря".

 

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Богомилите
« Отговор #22 -: 30 Дек 2007, 22:29:07 »
Цитат
Всеки сам избира за себеси! Дали да бъде овчар владеещ и знаещ всичко за своя овчарски микросвят, или да бъде глупава овца, водена  със СТАДОТО от овчари, кучета и вълци!
В живота на земята освен овце, кучета и овчари, които робуват на своя ум, има и орли. Това са волните птици на свободата, или хората, развили своят РАЗУМ.
Явно метафори не може хорос да тълкува! МИКРОСВЕТА на овчаря е реален и там орлите са грабливи птици и отнасят агънцата! Затова  овчарите избиват орлите!


100 % от училищата и уневерситетите развиват само твоя УМ. Разумът се дава като награда от горе.


От къде ОТ ГОРЕ, от атмосферата ли, където има само газове, самолети, птици и други фърчащи неща, или от космоса, където  по принцип няма нищо, с изключение на някоя друга планета, звезда, астероид, фотон, совалка или друг индетифициран или неиндетифициран летящ обект???


На Бога Мил се става само тогава, когато го признаеш за твой родител, а не като го отричаш. Ако си чел горната ми тема ще видиш, че българите са прогонени и насила заселени по поречието на Волга и Кубан по времето на римският император Траян, а се завръщат в земите си по времето на император Валенс. В Библията това е Изходът на Моисей и завоюването на Обетованата земя от Иисус Навин.
Никой не иска да става на бога мил! Все пак тук е раздел ИСТОРИЯ, а не религия, и аз пиша за богомилите от историческа гледна точка, а не от религиозна!!! А да не вярвам в бог имам право толкова колкото и вие, които вярвате, имате право да го правите!
Всички знаят, че искаш да заблудиш хората с залъгалки като - .....ала бала ..... Траян....ала бала.....император....ала бала ала бала ...... Валенс......ала бала...... Моисей....ала бала......обетована земя....ала бала, ала бала....!!! Само някой неграмотен, дето си няма понятие от история може така да го заблудиш!
Зороастрийските обичай, традициии и вярвания в съвремените Татарстан и Чувашия са факт! До там те може да са стигнали единствено с българите-сармати! Това е така, защото останалите народи стигнали до там не са зороастрийци - Славяните(руснаците) вярват в хиляди богчета и духчета, Угро-фините не са зороастрийци, а живеят на север и гонят белите мечки, тюрките и татаро монголите  са прост степен народ и вярват в ТАНГ - небето, а не в слънцето, а арабите когато стигат до волжка българия вече са мюсолмани!!!


... "зърното е за хамбара, а плявата се изгаря".


 :eusa_naughty: :eusa_naughty: :eusa_naughty: :eusa_naughty: :eusa_naughty: :eusa_naughty: :eusa_naughty:
Преди  години, когато хората били  прости, а науката е била слаба,  плявата се изгаряла (по точно казано ползвала се за отопление през зимата, тоест била е много полезна през дългите студени зими)! Сега когато хората поумняха от плявата се прави биодизел!!!!! Това е едно от основните горива на бъдещето!!! От плява умните хора правят и екологично чисти топлоизолации, и вероятно още много много други неща, за които дори и аз не знам!!!

Така, че споменаваните много често ЗНАЕЩИ трябва да прогледнат и малко извън библията, защото в 21век. нормалните хора не ги възприемат! Например Амишите в САЩ които не карат коли, а файтони и не ползват ток и всички останали блага,  измислени  от хората, а не от Бог! И си  живеят в 18 век  хората, не плащат данъци, не ходят в армията, не приемат външни хора, а покрай тях 21 век се развива, а скоро и до Марс ще отведе хората!  ???« Последна редакция: 17 Ное 2016, 13:17:10 от Hatshepsut »
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Сосипатор

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 824
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Богомилите
« Отговор #23 -: 02 Яну 2008, 02:51:22 »
Никой не иска да става на бога мил! Все пак тук е раздел ИСТОРИЯ, а не религия, и аз пиша за богомилите от историческа гледна точка, а не от религиозна!!! А да не вярвам в бог имам право толкова колкото и вие, които вярвате, имате право да го правите!

Виж, имаш право да не вярваш, но немаш право да обсъждаш тези неща. То е все едно аз който немам нищо общо с твойто семейство, да взема да обсъждам майка ти и сестра ти.
Някак си не става така.
 

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Богомилите
« Отговор #24 -: 17 Юни 2008, 19:38:00 »
В момента Гена Трайкова от БТВ прави филм за богомилите. Очаквам че ще е много добър, но за съжаление ще излезе чак Октомври!  :(  По БТВ казаха, че ще има много инфрмация от франция и босна!
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Бай Иван

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,280
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Богомилите
« Отговор #25 -: 17 Юни 2008, 19:55:36 »
Валентиниани или евхити, богомили и масалиани. Това е възникналата по времето на Валентин и Валент богомилска ерес или масалиани. На гръцки език това означава "молитвеници", защото за тях името на молитвата е толкова важно, че не я произнасят гласно. Наричат се също "ентусиасти", защото приемат действието на демона за действие на Светия Дух. Отвращават се от труда на ръцете и прекарват по голямото време в сън, сънните си мечтания наричат вдъхновение. Учат, че злото произхожда от естество и че у всеки човек има две начала - един божествен дух и демон. Учат, че раждащите се деца са наследили от праотеца Адам както естеството, така и робството на демоните и че всяко носи у себе си демон, същностно съединен с него, който живее с човека и владее над него. Учат, че дори кръщението не може да го прогони и да изтръгне корените на греха, но само усилената молитва може да го изгони и да очисти греховете. Тези, които са победили страстите си, са станали по-съвършени и тогава Светият Дух слиза видимо над тях и освобождава телата им от движенията на страстите. Така че после на тях не им е нужен нито пост, удържащ тялото, нито учение, което да го обуздава и да го учи да не постъпва безчинно. На това отгоре твърдят, че усещат общението с небесния жених, както жена с нейния мъж и че с чувствените си очи виждат Св. Троица, тъй като само на тях тя се явява видимо и затова могат да виждат бъдещето. Разтрогват браковете, лесно дават и нарушават клетва и вършат още много други странни и противозаконни неща, за които е неприлично да се говори.
 

Неактивен Инжинер ДоневTopic starter

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,583
 • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Re: Богомилите
« Отговор #26 -: 17 Юни 2008, 19:59:26 »
Абе незнам доколко е велика след като подкопава основите на държата. Едно е сигурно - била е фактор чиито сила не е могла да се избегне и, също до днес си остава загадка какво точно са вярвали богомилите въпреки апокрифите.
 

Неактивен Фанагория

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 143
 • Пол: Мъж
 • Аутист, гениален социопопат, професионален клошар
Re: Богомилите
« Отговор #27 -: 17 Юни 2008, 20:02:26 »
Цитат
остава загадка какво точно са вярвали богомилите въпреки апокрифите

В себе си...май ::)
-Кой хлопа в този късен час?
-АЗ хлопам- каза Финдли.
Върви си! Всички спят у нас!
.........................................

Не всички!....Каза Финдли.
 

Неактивен makebulgar

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Богомилите
« Отговор #28 -: 17 Юни 2008, 22:03:12 »
От гледна точка на християнската църква и религия богомилството е било ерес.
Но като се отчете факта, че Църквата и християнството са приети от рим за да контролират народа без да се съобразяват с него, и като се отчете цялата хуманитарна дейност която извършва светата инквизиция в името на църквата, то богомилството май се оказва по-добрата страна от уравнението.

В България богомилството се проявява като силно анти-правителствено и анти-църковно движение, но това е нормално като се има в предвид кои са богомилите. Тъй като те са българите не приемащи новата религия наложена от Борис , това определя и съдбата им. Да се борят срещу новия режим!


Ето един съвременен пример какво се е случило тогава!!!

Годината е 2015!
Поради ниската избирателна активност (10%)  през 2014 година дпс става втора политическа сила с спечелени 35% от вота на провежданите извънредни избори за парламент. Българите са недоволни, но няма какво да правят след като не са отишли да гласуват. Правителството е съставено от коалиция и  45% от министърските места са за дпс, като чрез различни политически и финансови лостове реално страната я управлява дпс.
В световен мащаб исляма е започнал да измества християнството, като в няколко страни от европа - германия, испания, франция, австрия и швейцария той е приет като официална религия паралелно с християнството.
Поради тази тенденция и заради дпс, коалицията решава да въведе исляма в българия като официална религия. В чест на това решение е приет закон за изграждане на нови джамии в всеки български град,  в софия да се  построи джамия по-голяма от всички в европа, а всяко българско семейство трябва да направи поне едно от децата си мюсолманин!
Разбира се всичко това не се харесва на българите, и те се вдигат на бунт да свалят правителството, като зад народа застава армията! Дпс  обаче е в тясни финансови връзки с правителството на турция, което е съставено от партията на турските талибани през 2012г.  Това и дава възможност за 3 седмижи да потуши бунта, като за целта избива 52-ма генерала от българската армия с целите им семейства. Това кара българите да се примирят, и исляма става официален в България. 
Част от българите обаче се оттеглят в манастирите из българия и създават ислямска ерес на базата на християнството но с ислямска терминология наречена Алахийство. Така успяват да заблудят частично дпс, че не са врагове на новия ред, но същевременно водят постоянна анти-държавна и анти-ислямска  политика. Народа подкрепя силно тази нова релирия тъй като и тя подкрепя народа в новата ситуация.  Управляващата коалиция обаче усеща, че губи почва и че за това са виновни Алахийстите и предприема мерки. Прогонва 500 000 алахийсти на запад, и те се заселват първо в Босна, а после в Франция.
В Франция алахийстите продължават своята антиислямска дейност и през 2020 година ислямистите в франция изпращат   20 000 муджехидини в земите на алахистите около връх Бугараш. Те избиват 70% от алахийстите, с което ордена им е унищожен. Оцелелите 30% за да не ги закачат муджехидините се преобразуват в нови движения - ордена на Албаногойците и ордена на Катраните!


За да разберете какво написах трябва да освободите въображението си и да свържете всичко това с богомилството!  ;)
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Севар Вананд

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 856
 • Пол: Мъж
 • Борете се!
 • Зодия: Leo Leo
Re: Богомилите
« Отговор #29 -: 25 Юни 2008, 15:38:32 »
Аз те разбрах. Така е. Но(има и едно "но"), християнството е било наложено в България от Български владетел, а не от ромейте. И политиката, на тези Български владетели(управлявалите в годините след приемането на християнството), е продължила да бъде на противопоставне срещу Византия.
Ако и ние не успеем, за България няма бъдеще!
 

Tags: