Автор Тема: Български национализъм - българщина  (Прочетена 23666 пъти)  Share 

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Sirows

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 694
 • Country: 00
 • Карма: +14/-11
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 62.0.3202.97 Chrome 62.0.3202.97
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #225 -: Февруари 21, 2018, 14:22:22 »
 Това е от фейс-бук.
Мене най ме боли за думата обичай, която редовно заместват с традиция и щяли да пазят традициите ни. В момента в който използват думата традиция, те вече не пазят нищо.
_________________________________________________________
Аз съм нациoналист IYI
2 часа ·
"- Я ми кажи на Български как се вика „партньор“? - Райна се ококори.
- Партньор?! Ами партньорът си е партньор... ох, не мога сега да се сетя... Мъжът ми е мой партньор! - викна тържествуващо. - Ти и баба Рада сте партньори!
- Не ти казвам да ми го обясняваш, а да ми кажеш думата на български, можеш ли? - не я изпускаше Вангел.
- Чакай, ще се сетя... Спътник... Сродна душа...
- Либе... - нещо ѝ трепна извътре.
- Боднаха ли те думите? Хубави са си нашите, нали?
- Хубави са! Питай ме пак!
- Талант как е?
- Дарба!
- Креативен какво е?
- Ами такъв, който измисля, умен...
- Творец, Райно! Който твори. А информация на български как ще рече?
- Е, тук ме разби, информацията си е информация... чакай... знание! - обяви тържествуващо.
- Нищо подобно! Телевизията и компютърът те информират, така ли е? Там знание няма. Те само те уведомяват за нещо. Дават ти сведения къде какво се случва и това е! Ако искаш да придобиеш знание, учиш, ходиш на училище, четеш... не се просто уведомяваш. За жалост, на света вече му стига да е уведомен, не - да знае.
- Харесва ми това с думите, искам още!
- Комуникация какво е?
- Да си говорят хората...
- Така, де, баба и внуче, като си говорят, какво правят?
- Общуват... нали?
- Ето я друга мъдра дума. Общение има, приобщаване, общност, нещо общо и заедно се случва, затова е общуване.
- А хармония как е?
- Баланс!
- На български питам как е!
- Равновесие...
- Можело значи.
- А характер как е?
- Характер ли? Че това не е ли българска дума?
- Не.
- Ето ти добър пример как една чужда дума е толкова як плевел в нашия език, че вече няма изкореняване. А нашата си дума е далеч по-кратка, удобна и звучна.
- И как е характер на български?
- Нрав.
- Всъщност я знам тази дума. Хубава е...
- Повечето хора я знаят. Те и баба знаят, че са имали, ама не я помнят.
- Традиция как е?
- Традицията си е традиция! Пълно е с книги за български фолклорни традиции.
- От това най ме боли, Райно! Такива книги трябва да са хранилища, убежища да са на народната памет. А в такова заглавие само думата „български“ е наша. Традиция значи „предание“, нещо предавано от уста на уста, прескочило векове.
- Не знам вече... Криво ми е да те слушам...
- Ще слушаш! Дано разбереш докъде я докарахме, фолклорът е на-родната памет, може да се рече и „народност“. Това са ни народните песни, народните приказки, народните хора, народните обичаи... И баш на тая памет българите изгубиха българското име и му туриха ново - фолклор...
- Още да питам ли?
- Питай.
- Енергия как е?
- Сила! - усмихна се Райна.
- Е, да, ама не звучи същото, не е съвсем като енергия.
- Нима?! Чакай да те питам още нещо. Напоследък много говорят за „негативни енергии“, много е модерно. На български как е?
- Шегуваш се!
- Никак! Питам те, как е? Какво правят някои кукери, като обикалят и дрънчат с хлопки и чанове?
- Гонят злите сили... - тихичко рече Райна.
- И къде са тези зли сили?
- Навсякъде. По къщите, по хората, в мислите им...в думите им...
- Та как, викаш, било „негативни енергии“ на български?
- Зли сили... не е възможно...
- Такааа. Това е стар народ, Райно. И езикът му е стар. И няма как в един стар език да няма думи с насъщно и изначално значение.
Важни са тези думи - те седят в основата на една памет. Там е изворът, от където идат приказките, преданията и обичаите на един народ. От където иде истината за неговата история. Стари думи - от старо злато, с голяма сила в тях. Да ти кажа и за хората, дето твърдят, че не било на български същото. Та те дори не си познават езика! Питай ги такива хора, както аз те питах сега тебе, кое как е на български. Няма да ти рекат, ще ти се ядосат. Но не от друго, а от безсилие, защото не знаят.
Я се опитай да си представиш езика като една песен. Звуците в нея играят по техен си начин и създават тяхна си музика. Знаеш, че не може една песен да бъде преведена дословно на чужд език. Думите могат да имат съвсем еднакъв смисъл, но играта на звуците ще се препъне. Ще се препъне равновесието. Новите думи ще тежат по друг начин, друго ще им е хорото на тях. И ще вземат да я килнат песента. Просто думите на всеки език звучат различно. Защо ли? Защото всеки народ си има негова памет и нрав и различно се е движил напред.
Ама да се върнем сега на нашата песен. Опитай се да заместиш в „Хубава си, моя горо!“ десет думи с английски със същото значение. Или поне пет. Или дори само една. Веднага ще прозвучи фалшиво, нали? Нещо ще се изкриви. Ще приспи ли някой детето си с такава песен? Магда ти е рекла, че човекът има корен - онова нещо, което е памет на род и народ. И че в него е силата ни, волята ни за живот.
Родният език, на който като деца проговаряме, е неразделна част от този корен. Той е жив! Какво му се случва, ако го мърсим постоянно? Или ако просто го пренебрегваме... Обичта и омразата са две страни на отношението, така ли е? Знаеш как работи тази сила, нали?
Ако обичаш един човек, той си е добре около тебе, има си нужда от тебе, търси те. Ако го мразиш - той боледува и гледа да се махне от тебе, далече да е, да не го заразиш с лошотия. Но ако спреш да го забелязваш или го забравиш, може да умре! Защото забравата е липса на всякакво отношение. Тогава човекът остава непотребен. И залинява... Така е и с езика. Има хора, които го обичат, ползват го и се грижат за него. Има други, които не го долюбват, смятат го за беден и грозен. Но има трети, за които е непотребен и стар. И не си служат с него, не го и познават. Те са най-страшните и най-опасните! Защото не го правят от омраза, а от незнание. Който не знае, няма отношение. Когато не познаваш някой достатъчно, как да го обичаш и да се грижиш за него? Той ти е непотребен, нямаш нужда от него в твоя свят... И точно така умира един език..."
"Стопанката на Господ"

Неактивен Sirows

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 694
 • Country: 00
 • Карма: +14/-11
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 62.0.3202.97 Chrome 62.0.3202.97
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #226 -: Февруари 27, 2018, 21:02:19 »
Няколко неща при наричащите се български националисти, които правят много лошо впечатление.
- честото използване на чуждици, докато в същото време си има българска дума. Например перманентно , докато си има хубавата българска дума постоянен. Нека като начало започнат някои хора да пазят езика ни чист и после останалото.
- другото е отричането на всички и всичко. Ако не съвпада с натрапеният от Холивуд и медиите шаблон - се отрича и то яростно. Сами се сещате че българските неща не съвпадат с тези шаблони. Така националистите отричат накрая и себе си самите. Поради което и българите не ги вземат на сериозно.
- липсата на прости - начални познания относно  " БЪЛГАРЩИНАТА",  дори често има и яростно отричане и презрение. Стигна се до там един човек да обърка портрет на Хаджи Димитър Асенов с този на Левски, което е направо невероятно. Е как такъв човек имащ се за спасител на България може въобще да спасява нещо ? Откровено казано мисля че при българският национализъм нещата са наистина страшни. С;лава Бога , обаче се появиха родолюбци и при тях има надежда.

Неактивен Sirows

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 694
 • Country: 00
 • Карма: +14/-11
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 62.0.3202.97 Chrome 62.0.3202.97
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #227 -: Март 08, 2018, 14:12:57 »
Явно е че доста хора с мераци да са националисти още не са разбрали простото нещо: че българското родолюбие и национализъм не минават през,  поклонението на запада ,любов към други страни, повлияване от културата на други западни или източни страни , или пък през  американците Сорос, сатанизма, ЕС, джендърите и подобните неща. Родолюбието и национализма ни не трябва да минават и през , някаква любов към Русия или, която и да е друга страна.  Да на Русия трябва да сме признателни за освобождението, но не да си предаваме културата пред тяхната. Макар и културно да сме близки, сме и доста различни. Любовта към друга страна и влиянието на културата на която и да е друга страна: само унищожават "БЪЛГАРЩИНАТА". Нека мислим за нашето и нашите неща, а чуждите - вълците ги яли. Е с руснаците винаги ще сме си братушки. Нас ни има, защото те не допускат турците да ни изличат от лицето на земята, ние до някъде трябва да ги уважаваме и така.

Неактивен Sirows

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 694
 • Country: 00
 • Карма: +14/-11
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 62.0.3202.97 Chrome 62.0.3202.97
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #228 -: Март 14, 2018, 10:21:05 »
ОТНОСНО ЕМИГРАЦИЯТА и че нямало да остане никой в България !
Пак се говори без да се познават нещата.
Тази емиграция за мене е естествен подбор. Така недостойните българи, радетели за европеизъм, евро-атлантизъм, човешки, тоест гейски права  и останалите западни глупости : се махат от страната. Да сред отишлите в чужбина има и много-много свестни българи ! Само че повечето от тях, даже бих казал всички имат сериозното намерение да се завърнат в страната. Нямат намерение да се завръщат мекеретата и ненормалните.
За живелите в чужбина и наблюдавали процесите относно българите е познат един феномен наречен " голям проблем е тази България ".
На запад е пълно с хора от цял свят и всякакви раси. На повечето не им пука за страните им, не смятат и да се връщат. При българите обаче е обратното. Проблемът им с България е че постоянно искат да се прибират в нея. Мине-немине и им скимва да си ходят, зарязват всичко и си заминават, без да мислят за последствията. Тука даже работодателите са започнали да свикват на тази странна за тях наша привичка, вдигат рамене и пак ги вземат после на работа. Вземат ги пак на работа, защото както работи българин, няма друг такъв на света. Даже сега ми разказаха за една голяма фирма, която прави изключение за един българин, който от време на време без да пита никого и да се съобразява с нищо си отива в България, после се връща и тези вече са му свикнали и така. Даже точно този до сега не се е издигнал в работата не поради друго, ами заради " големият си проблем с България". Даже тия дни един колега се върна от България след месец престой, беше си заминал без да иска разрешение от началника на агенцията и смело заявяваше че не му е роб и ще си ходи, когато си иска в България. Та на запад взеха даже да свикват на тази наша особеност с ходенето до България, когато си поискат българите.
Всичко това ме навежда на мисълта че още не сме изгубени, като народ и имаме още доста време преди да изчезнем, а също и че емиграцията не е толкова голям проблем.

Неактивен Sirows

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 694
 • Country: 00
 • Карма: +14/-11
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 62.0.3202.97 Chrome 62.0.3202.97
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #229 -: Март 31, 2018, 13:03:37 »
 УВАЖЕНИЕТО - СТЪЛБ НА БЪЛГАРЩИНАТА !
 За съжаление леко позабравено и  дори изчезнало в наши дни.
Някога уважението е било голямо. В големите родове сядали вечер на масата майката и бащата и синовете и съпругите и внуците идвали да целунат ръка на родителите и чак тогава сядали и се хранели всички задружно. Тогава след освобождението все още  е имало наистина огромни родове живеещи задружно и преуспяващи парично и духовно.
С времето и модернизацията тези родове изчезват, както и уважението. То сега  даже не е мода и се смята за някаква отживелица. Особено напреднали в неуважението са доста смятащи се за националисти и поклонници на западни идеи и разбирания. Без уважение обаче, няма сплотеност, няма организираност, няма вървене на преде и градеж, има само разруха и простащина.
Уважаващият уважава не само другите, но така и себе си самият, както и народността и културата, които представлява. Обидите , просташкото поведение, заяжданията и агресивността показват само че този който ги показва сам не трябва да бъде уважаван, както и културата която представлява, а също и идеите му.
Така че нека всеки имащ се за родолюбец помисли над това и как да се държи. Независимо дали срещу нас е враг, противник и т.н. изпадайки в глупави злобни състояния, започвайки да обиждаме - обиждаме и себе си самите, родителите ни, народността, вярата ни и всичко свързано с нас. Не забравяйте и че някога уважението е било издигнато в култ сред хайдутите ни.
« Последна редакция: Март 31, 2018, 13:11:02 от Sirows »

Неактивен Sirows

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 694
 • Country: 00
 • Карма: +14/-11
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 62.0.3202.97 Chrome 62.0.3202.97
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #230 -: Април 02, 2018, 18:34:39 »
ЗА СИЛАТА НА БЪЛГАРЩИНАТА.
Макар след освобождението от турско  и особено през комунизма а и сега  да се води една страшна  битка срещу българщината , тя се оказа по-силна и жилава  от очакваното. Между другото Алеко не е случаен, не е случайно и превъзнасянето му до ден днешен, това е част от войната срещу българщината.
   Какво ми се случи вчера? Отивам на работа в една от най-големите дискотеки на Ломбардия и се заговаряме с колегите. Идва едно момиче на 29г. и ме пита - вие от къде сте ? Казвам -  аз съм българин. И аз съм българка - каза тя и се заговорихме. Оказа се че е дошла в Италия на 6г. и на практика е израснала в чуждата култура, даже говореше български леко развалено. Обаче българщината беше в нея. Веднага реших да направя проучване, аз обичам да правя психологически експерименти. Помолих я да ми донесе бутилка вода, понеже беше още рано и не ни бяха раздали талончетата за консумиране. Тези на бара и останалите се страхуваха да ни дават вода и беше забранено без да дадем талонче да получаваме, каквото и да е за пиене. Тя обаче без да се замисли или уплаши изтича и ми донесе вода. После си поговорихме. Говореше добре езика и много и харесваше да говори със сънародници. Въпреки че бе израсла чужбина си беше възпитана, като българка. Предполагам родителите и са обикновени хора, а не имащи се за спасители на нацията, националисти или народни водачи, но тези обикновени българи добре бяха научили детето си на езика и да си харесва и цени българското. Даже се беше научила по акцента на говорене да разпознава българите.
На някои това ще им се стори нещо малоценно, ама не е така. Наблюдавал съм другите народи и румънци и албанци, за които говорят че са уж много сплотени, а пък и народи от коя ли не част на земята. При тях го няма това отношение, което ние , българите имаме помежду нас.
На другите не им пука че са срещнали сънародник в чужбина, камо ли да му дадат вода, редбул или нещо друго. Това за мене беше поредният пример за силата, жилавостта и гъвкавостта на българщината и че нея все още я има. В обикновените българи и в душите им, тя има корени, и само чака да бъде събудена. За съжаление много спасители на родината, зовящи към бунтове и наричащи се националисти пренебрегват и презират българщината, даже я отричат и са далеко от нея. После същите се чудят защо народа не ги припознава ? Отговорът е прост - защото те не са част от този народ, а не друго.

Неактивен Sirows

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 694
 • Country: 00
 • Карма: +14/-11
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 62.0.3202.97 Chrome 62.0.3202.97
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #231 -: Април 09, 2018, 17:54:48 »
Нещо силно. Много силно!!!
Oт 20 години съм в чужбина.
Тук бизнесът ми никак не е лош.
Пари печеля колкото дузина.
Работя здраво, не през куп за грош.
Забравих за родината си мила
в стремежа си да стана по-богат.
Жената, дето беше ме родила,
отдавна вече е на оня свят.
Баща си не познавам, бил битанка.
Издъхнал във Врачанския затвор.
За пустите пари ограбил банка.
Намушкали го с нож в пиянски спор.
Ожених се. Родиха се децата.
Животът ни във времето е миг.
Живеех като чужденец там в щата,
ругаех все на български език.
Жена ми бе добра американка.
Жена такава си е чист късмет.
Обичаше ме, беше моя сянка.
В дома ни имаше уют и ред.
Гордеех се с две сладки дъщерички,
с прекрасен син, с приятели добри.
Наричаха ме Българина всички,
щастлив, усмихнат, будех се в зори.
Така живеех в радост и богато,
животът ми сервираше десерт,
до паметния божи ден, когато
жената ме заведе на концерт.
Дочула, че и български артисти
участват в музикалното турне
и пожелала с помисли най-чисти
да ме зарадва мъничко поне.
Завесата се вдигна. Писна гайда.
Заудря тъпан. Нещо в мен се сви.
И като лъв, завърнал се сред прайда,
аз гледах как хорото се изви.
Напет гайдар засвири ръченица.
Кръвта ми като луда заигра.
Понесоха се момък и девица.
Родината в душата ми изгря.
България с играта е прочута.
Той скачаше напред като елен.
Тя ситнеше назад като кошута.
Усещах как вулкан бушува в мен.
Видях Балкана, родната си къща,
нахлу в разтворените ми гърди
природата омайна, вездесъща
и сякаш че отново се родих.
Сълзите бликаха сами в очите.
Аха, да заридая чак на глас!
Треперех като лист пред красотите!
България тук виждах само аз.
Разтапях се в усмивката на мама,
бях пак безгрижно весело дете
и радост като океан голяма
усещах как в душата ми расте.
Жената гледаше ме с изненада,
но можеше ли тя да разбере,
за българското в този щат аз страдах,
едва сега го проумях добре.
България е майката светица,
родината най-свидна на света!
Тогава българската ръченица
пред мене бъдещето начерта.
Видях се като старец белобради,
завърнал се при родния Балкан,
там с внуци палави дърво да сади.
Да, знам, че ще се сбъдне моят блян.

Неактивен Sirows

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 694
 • Country: 00
 • Карма: +14/-11
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 62.0.3202.97 Chrome 62.0.3202.97
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #232 -: Април 12, 2018, 13:46:55 »
Българщината се развива. Поздрави за изпълнителите.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=wmse0Hs18S0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=wmse0Hs18S0</a>
Николета Дойчева & Маринела Димова - Притури са планината (Official video)
« Последна редакция: Април 12, 2018, 14:07:48 от Hatshepsut »

Неактивен Sirows

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 694
 • Country: 00
 • Карма: +14/-11
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 62.0.3202.97 Chrome 62.0.3202.97
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #233 -: Април 15, 2018, 22:14:13 »
Добре и правилно казано и забелязано.
_____________________________________
Аз съм нациoналист IYI
23 мин. ·
"Бог никъде в Библията не е обещал, че България и българите ще пребъдат вечно. Много народи са били изтрити от лицето на земята. А сега огромни външни сили с помощта на български политици се опитват буквално да ни унищожат. Дълго време се чудех какво може да помогне и как можем да се отървем от участта, която са ни приготвили. Докато говорих с един мой събрат ми хрумна една връзка, напълно обоснована от Свещ. Писание, а именно: Бог е обещал в Библията, че Църквата Му никога няма да изчезне. И тогава си рекох: Ами да, българи, български народ и България ще има, докато българите са част от Църквата Христова!
Ако изоставим Бог няма да имаме бъдеще като нация!"
/отец Силвестър Янакиев/

Неактивен Sirows

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 694
 • Country: 00
 • Карма: +14/-11
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 64.0.3282.189 Chrome 64.0.3282.189
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #234 -: Април 20, 2018, 14:41:29 »
 ДНЕС Е 20-ти АПРИЛ !!!
На 20-ти април 1876 година по стар стил (2 май по нов стил) преждевременно избухва Априлското въстание в Панагюрище, Копривщица, Клисура, Стрелча, а в следващите дни и в Брацигово - 21-ви април, Перущица - 23-ти април, Търновски революционен окръг - 25-ти - 26-ти април. Организаторите целят въставане на цяла България срещу османското робство, продължаващо пет века.
Началото на Априлското въстание
Замисълът на Априлското въстание е осуетен от започналите арести. Неджиб ага пристига в Копривщица от Пловдив на 19-ти април начело на конна полицейска група за да започне арестите на ръководителите на местния революционен комитет. Тодор Каблешков заедно със своите съратници напада конака, където се е установила турската част, надявайки се по този начин да попречи на полицейската акция. В следствие на завързалата се престрелка една част от турските заптиета начело с Неджиб ага успяват да се спасят и да избягат, но друга част са убити.
Каблешков изпраща веднага след нападението бързо писмо до Панагюрище, където са разположени ръководителите на IV революционен окръг. С писмото, кооето изпраща и на други места, той призовава всички българи към повсеместен бунт.
"Кървавото писмо" - символът на Априлското въстание
Това писмо става известно като „Кървавото писмо“ поради факта, че е подписано символично с кръвта на едно от убитите заптиета. Георги Бенковски обявява въстанието в Панагюрище веднага след получаването на писмото.
Главен орган на въстанието става новосъздаден Военен съвет - IV революционен окръг. На него се възлагат освен ръководството на военните действия, също така и създаването и утвърждаването на новата гражданска власт в града.
По това време Бенковски изпраща една чета начело със стотника Иван Парпулов – Орчо войвода, имаща за цел да осъществи връзка между Копривщица и Панагюрище и да подпомогне въстаниците в Стрелча.
Панайот Волов и Икономов заминават към североизточните райони на окръга веднага след обявянето на въстанието.
Георги Бенковски, който междувременно организира своя конна дружина, т. нар. Хвъркова чета, се насочва към средногорските села Петрич, Поибрене, Мечка, Мухово и увлича местното население във въстанието.
До края на май въстанието е потушено.
По време на Априлското въстание загиват над 30 хил. души, но животът им има огромно значение за България.
Светът обръща внимание на тяхната саможертва и отдава своето уважение към България.
Едни от най-великите хора в тази епоха  изразят защитата си за българската  свобода. Тази световна реакция дава повод на Русия да се активизира за решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. тя обявява война на турската империя.
Това спомага за слагането на край на робството в България и на 3-ти март 1878 г. се подписва Санстефанския мирен договор.
Да помним и пазим свободата си и България!
___________________________________
Иначе въстанието, като такова си е пълен провал. Слаба подготовка, слабо въоръжение, неясни планове за действие, обърквания над и под път и т.н.  Целта е била народът да се принесе в жертва на свободата и това и става. Между другото Левски е бил против подобен тип самоубийствени въстания. Аз също не одобрявам принасянето на толкова народ в жертва. Представете си че в Батак не беше имало клане, нямаше да има освободителна война и умрелите да са напразно.За това трябва да се внимава с тези неща и добре да се обмислят.
Слава на обикновените българи отдали себе си и семействата си в жертва на свободата !!!
п.п. свободата, която пак загубихме. Вероятно ще трябва отново да се организираме и вдигаме въстания.

Неактивен Sirows

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 694
 • Country: 00
 • Карма: +14/-11
 • OS:
 • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
 • Browser:
 • Chrome 64.0.3282.189 Chrome 64.0.3282.189
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #235 -: Април 21, 2018, 19:09:39 »
Клетвата на Априлските въстаници:
"Заклевам се в името на всемогъщаго Бога, че за славата на народа си и за честта на православната вяра, ще забия петстотин годишния ръждясал български нож в гърдите на турския султан!
Ако престъпя клетвата си, да бъда проклет от целия български народ и да ме постигне най-тежкото божие наказание...“!
Тодор Каблешков
____________________________
 Клетва неудобна на странният днешен български национализъм, неудобна и на тези с национал-социалистическо съзнание. А е такава заради споменаването на : честта на православната вяра и  божието наказание. За нас родолюбците обаче тази клетва е свещена и е пример за потдръжание.


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf