Author Topic: Символи  (Read 5982 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Радко

 • ιYι Свободен- Социален- Национален! ιYι
 • Adviser
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 1,222
 • Gender: Male
 • ιYι Не предавай, не лъжи, обичай Родината! ιYι
  • Ген. Христо Чаракчиев
 • Интереси: Радикален Атеизъм
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Символи
« on: 27 Jun 2012, 01:43:51 »
Знакът „ıYı”

Знакът „ıYı” е един от най-древните български символи. Предците ни са го поставяли върху крепостните стени, амулетите, оръжията, както и върху различни предмети от бита. Това говори, че той е имал защитна функция. Най-вероятното му значение е божествена сила. Символът освен това е бил родов знак на рода Дуло, от който произлизат великите български владетели Кубрат и Аспарух. Този знак се превръща и в символ на българската държавност, който се запазва дори след покръстването на дунавските Българи (употребяван от ранните християни успоредно с кръста) и след приемането на исляма от волжките Българи. Знае се, че знакът е бил използван от Симеон Велики, а последно като държавен символ го е ползвал на знамето си цар Иван Шишман. В родовата ни памет знакът се запазва и по време на турското робство, присъствайки върху обредни хлябове, приготвяни при някои християнски празници.  Най-древното негово изображение  е открито в земите на днешна България и е датирано към пето хилядолетие пр.Хр.

Днес знакът се употребява от Български Национален Съюз, като символ на Българската държавност, за чието възстановяване се бори организацията.

Венецът на БНС

В нашата символика, знакът „ıYı” (символът на Българската държавност) се среща и изобразен в средата на златен венец от дъбови листа. Дъбът е символ на мъдростта и употребата на този венец, цели да подчертае необходимостта от мъдрост при управление на държавата. Мъдрост, която великите ни владетели са притежавали. Мъдрост, към която трябва да се стремим. Златото, от своя страна е символ на величие и просперитет. Тук основната идея на символиката е – чрез държавническа мъдрост, към благоденстваща и славна България!

Гербът на БНС

Емблемата на БНС съдържа в себе си името на нашето Отечество, като име което да носим в сърцата си, и за благоденствието на което да се борим.

Щитът представлява стилизирано изображение на щитовете използвани от Българските воини. Той символизира нашата решителност да защитаваме всичко Българско. Цветовете върху щита са цветовете на Българският трибагреник.

Знакът „ıYı” е древен български символ. Това е знак използван от рода Дуло – възстановил древната Българска държава на Балканите, създал Стара Велика и Волжко-Камска България. Това прави знака един от символите на българската държавност. Като такъв го използваме и ние.

Знакът „ıYı” е и защитен знак, изобразяван от предците ни върху крепостни градежи. Комбинацията на знака с българският щит подчертава още по-силно нашият стремеж да браним Българското.

На щитът са изписани и инициалите на Организацията – БНС (Български Национален Съюз).

Спортната организация (СО) на БНС
Спортната организация на БНС е вдъхновена от примера завещан ни от предците. По-точно, от примера на Гимнастическите дружества, организирани в Източна Румелия. Тези дружества са един от опорните стълбове на Съединението и са наречени от Българите Народна гвардия.

Спортната организация е създадена близо две години след Съюза и функционира като самостоятелно звено. Покана за участие в СО получават само членове на Съюза, които са доказали своята вярност и постоянство.

За физическото укрепване на членовете, в СО се организират походи в планината, лагери сред природата, както и различни спортни прояви – футболни срещи, турнири и тренировки по бойни спортове, състезания. Така в тази непринудена атмосфера се калява издръжливост и се създава истинското другарство. За добрата физическа форма някои от членовете на СО тренират при засилен режим.

СО осигурява реда и придава парадност на мероприятията на БНС. Членове на СО носят Щандарта на Организацията, поднасят венци или стоят на почетна стража на честванията на Съюза. В тези случаи те носят и парадни униформи.

Девиз на СО е един от заветите на Левски: „Всекиму – своето!”.

Униформа на СО

Защо носим униформи?

Защото униформата, преди всичко е символ на ред и дисциплина. Две неща, които се борим да наложим, както на себе си, така и в обществото. Без дисциплина няма ред. Без ред, няма справедливост, няма сигурност, няма спокойствие и е невъзможно добруването на народа ни. Днешната действителност потвърждава това най-ясно. Униформата е и символ на защита. Да защитаваме своите братя Българи и свещената ни земя – това са ни завещали предците. За тази наша отговорност напомня униформата. Тя показва и нашата решителност да изпълним този свой дълг.

Парадната униформа, освен че придава тържественост на честванията, е и израз на уважение към предците ни. Хората с униформи са стражи и пазители на Българската памет.

Носенето на униформи е и продължение на традициите на българските националистически организации. Униформа са носели младежите от Съюза на българските национални легиони, родозащитниците, бранниците и ратниците. Униформа е имало и историческото ВМРО. Униформа е носело и Българското опълчение. Коренът на тази традиция е в българските легии, организирани преди Освобождението от Раковски.

Елементи на униформата на СО

Униформата се състои от Българска офицерска риза с нашивки на Организацията, черен панталон войнишки тип, черна военна вратовръзка с бродиран златен лъв, кожен колан и портопеи на Българската армия и Български военни обувки тип кубинка. Лятно време към униформата се носи черна барета, на която е изобразен лъв върху щит с цветовете на трибагреника. Зимно време се носи черна войнишка шапка с козирка, със златен лъв. Част от униформата през зимата е и Български войнишки шинел, чиито модел и кройка са от царско време. Медальонът с розетата от Плиска е неизменна част от униформата на СО.

Символи на СО
Еделвайс

Еделвайсът е символ на нашата Спортна организация. Заради суровите условия, сред които оцелява, еделвайсът се е превърнал в символ на чистота и издръжливост. Днес Българската младеж живее сред не по-малко свирепи условия. За това именно тези духовни и телесни качества се стремим да съхраним и развием у нашите последователи. Това е символиката, която влагаме в знака.  Другото име на еделвайса е „Лъвска лапа“ (на латински Leontopodium). Това ни връща към един от най-българските символи – лъвът. Силата на лъвът е събрана в неговата лапа, така както силата на един народ е събрана в неговата младеж. Еделвайсът е бил символ и на различни бойни части на Българската армия преди 1944 г. Тук отново се стремим към приемственост.

Щитът на СО

Друг символ на СО е черен щит, обгърнат от бял кант, с „отчупено” парче в горният десен край. Върху щитът с бели букви е изписано СО (за Спортна Организация). Щитът е символ на защита – на това което пазим – ценностите и заветите на нашите предци. Той е символ на борбата, която водим. Напомня ни за нашите битки, не толкова за отминалите, колкото за предстоящите. От щита е „отчупено” парче, за да напомня, че няма война без жертви, че в боя понасяш и удари. Буквите са в геометричен стил, наподобяващ каменните надписи на нашите владетели. Това напомня за древният ни произход и някогашното величие, както и  за вековната борба, която водим. А този спомен ни зарежда с нови сили за борба и отстояване на Българщината.

Хуманитарен корпус

БНС – Хуманитарен корпус е онази част от Съюза, която се грижи за набиране на дарения, които предоставяме на нуждаещи се наши сънародници в днешните предели на България и извън нея. Доброволците от Хуманитарния корпус помагат и на Българи пострадали от природни бедствия. Ние полагаме усилия и за възтановяването и поддържането на редица културно-исторически паметници.

http://bgns.net/Редактирано от администратор: Подмяна на невалиден линк с валиден.
« Last Edit: 02 Aug 2016, 07:21:27 by Hatshepsut »
 

Tags: