Author Topic: Самоубийствата в България  (Read 8576 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mi_15

• Banned
  • Junior Member
  • *
Re: Самоубийствата в България
« Reply #15 on: 15 Jun 2017, 21:09:16 »
http://www.168chasa.bg/article/6281683

Потресаващ разказ от първо лице за момчето от Шумен, което се самоуби: Защо Даниел умря

Ще ви разкажа какво се случи днес : На ул." Жечко Спиридонов" 27-годишният Даниел беше решил да сложи край на живота си. Младото момче беше провиснало от терасата на жилището, в което живее - на 6-ти етаж. Когато пристигнах на мястото (в 16 часа), забелязах 2 пожарни, спец полиция, 1 линейка и много зрители. Попитах хората, какво е положението. Момчето седяло на ръба на парапета от около 13 часа.
В жилището били майка му, полиция и психолог. Всички изглеждаха спокойни. Бяха спокойни, и когато Даниел беше стъпил с двата си крака върху отводнителен чучур...Един пожарникар каза "Няма да скочи, само ни разиграва. Ако искаше да скочи-вече щеше да е". След тези думи и аз се успокоих. Стояхме в отцепен периметър, за да не изплашим момчето. Всички наблюдаваха, как психолога разговаря с него вече повече от 2 часа ...
Отново попитах пожарникарят, няма ли разпънат батут под самия блок или нещо подобно. Неговият отговор беше " Ти май си гледала много филми. Имаме си план за действие. Ако реши да скача - ще му разпънем". Не ми стана ясно какво още е нужно, освен това, че Даниел виси от 6 етаж, за да решат, че има намерения да скочи ....
Разбрах, че на 100 метра от блока, в който е Даниел стои баба му. Възрастната жена беше седнала на един стол, който и бяха дали съседите и плачеше. Плачеше и се молеше тя да умре, а внукът и да слезе жив и здрав.
Огледах се дали под самия блок няма пожарникари, които да са в готовност с платнище, но не видях никой. След 5 минути мина един огнеборец, който носеше кафе за себе си и за колегите си, защото явно очакваха преговорите да се проточат. Разговарях с бабата на Даниел, която ми разказа за не лекият му живот и как въпреки всичко, той е един работлив и добър млад мъж...
Чу се крясък - не знам от кой и от къде, но щом погледнах към терасата - видях как Даниел полита, блъска се в стената и пада на плочките пред блока...
Сърцето ми спря ... Видях ужасът в очите на баба му ... Треперех ... Очаквах, че щом се доближа ще видя пожарникарите с разпънато платнище, а момчето - живо ...
За съжаление, аз, бабата и комшиите бяхме първи ... Даниел лежеше с усукано тяло и кръв по лицето, а платнище нямаше...
1 час по късно - той почина в МБАЛ Шумен ...
Разказвам ви това , за да ми олекне поне малко... Разказвам ви го и за да си направите изводите сами...

Още един пресен пример за безизходицата, до която докараха хората "демократичните промени" след 1989 г. - краен квартал, с по- евтини цени на жилищата, болни родители, безработица, бедност, мизерия - точно като в стиховете на Смирненски от преди 100 г за капиталистическата действителност:

Вървя край смълчаните хижи,
в море непрогледна мъгла,
и вечната бедност и грижа
ме гледат през мътни стъкла.

В стъклата с десница незрима,
под ледния дъх на нощта,
чертала е бялата зима
неземни сребристи цветя.

Но ето къщурка позната;
в прозореца детска глава;
и грубо гърмят в тишината
пияни хрипливи слова.

Завърнал се в къщи — безхлебен,
пиян пак — бащата ругай:
и своя живот непотребен,
и своята мъка без край.

Завесата мръсна, продрана,
и едър мъглив силует
размахва ръцете в закана,
от помисли странни обзет.

Децата пищят и се молят,
а вънка, привела глава,
сред своята скръб и неволя
жена проридава едва.

Редактирано от администратор: Добавен текста на материала от цитирания източник.
« Last Edit: 16 Jun 2017, 13:57:32 by Hatshepsut »

Offline Hatshepsut

• Perfectionist
  • Administrator
  • Veteran
  • *
    • Български Националисти
  • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
  • Зодия: Sagittarius Sagittarius
  • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
  • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
« Reply #16 on: 16 Jun 2017, 14:00:47 »
http://www.168chasa.bg/article/6281683

Самоубийства има при всички обществени строеве, не само при капитализма... освен това мотивите на самоубийците могат да бъдат съвсем различни, не е задължително да бъдат икономически, финансови или от материално естество. Самоубийството може да бъде провокирано и от лични причини, любовни несполуки, психически заболявания и т.н.

В конкретния случай, описан в статията не става ясно какви са мотивите на младежа да посегне на живота си.
« Last Edit: 16 Jun 2017, 15:16:50 by Hatshepsut »

Offline HighVoltage

• Moderator
  • Senior Member
  • *
« Reply #17 on: 16 Jun 2017, 15:03:33 »
Винаги и при всеки строй е имало самоубийства, но........ факт е, че сега са много повече*.
Като прочета заглавие „Самоуби се........” честно казано винаги гледам скептично и допускам, че е убийство замаскирано като самоубийство, но когато има свидетели..... явно се случва.  При капитализма може да се каже, че живота е повече борба и не всеки се справя така добре както му се иска. Хората се депресират, стават припадничеви и страдат от ниска самооценка, не мислят адекватно и не възприемат живота адекватно. Амбицията и достиженията не са всичко, за човека най – важни трябва да са здравето и  щастието, общо взето тези качества на живота ни са в наши ръце и ако не го осъзнаваме започват проблемите.
Също голяма част от обществото ни е от смачкани индивиди, а човек трябва да възпитава в себе си и малко ‘спортна злоба’. 
* При липсата на свидетели, аз вярвам че повечето обявени самоубийства, са всъщност убийства. Имаше един особен случай на студен, който е от Западна или Централна България, който пътувал да стигне да Варна, за да се удави........ и то до пристанището никога не бих го повярвала това. При нашата полиция, прокуратура минават такива работи, че е по-лесно. В действителност допускам че хората са като мен, по- скоро биха убили, за да се защитят, но да се самоубият – никога. Нищожен % хора могат да го направят това и то при много трагични обстоятелства, за които няма виновен, когото да искаш да накажеш пред/и себе си.