Author Topic: Какво е Linux?  (Read 80417 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tiesto

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1,306
 • Gender: Male
Re: Какво е Linux?
« Reply #90 on: 11 Jan 2012, 23:21:31 »
Другари не се мъчете да си напъвате сивото вещество ! Линукса не е за всеки, само хората които са ИТ специалисти могат да се справят с него !
« Last Edit: 01 Oct 2016, 19:53:35 by Hatshepsut »
 

Offline Nacional-Radikal

 • Premium user
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 684
 • Gender: Male
Re: Какво е Linux?
« Reply #91 on: 12 Jan 2012, 10:41:04 »
Глупости ! Повечето дистрибуции са на български вече и с минимално използване на терминал! Нещата са опростени до минимум специално при Убунту и Кубунту дистрибуции!
За национално могъща и социално справедлива България
 

Offline Nacional-Radikal

 • Premium user
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 684
 • Gender: Male
Re: Какво е Linux?
« Reply #92 on: 12 Feb 2012, 16:27:22 »

Революционната операционна система - 1 от 8.avi
« Last Edit: 16 Aug 2018, 05:39:46 by Hatshepsut »
За национално могъща и социално справедлива България
 

Offline Nacional-Radikal

 • Premium user
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 684
 • Gender: Male
Re: Какво е Linux?
« Reply #93 on: 23 Feb 2012, 09:46:34 »
Какво е онова, което може да ни накара да загърбим Windows и да изберем Линукс? За мен причините са много. По-долу ще изброя десетте най-важни от тях:


1. БЕЗ ВИРУСИ, СПАМ, РЕКЛАМНИ СЪОБЩЕНИЯ

Неочаквано изключване на компютъра без ваша намеса; цял рояк изскачащи рекламни прозорци при пускане на Internet Explorer; изпращане на писма до контактите ви от ваше име и без ваше съгласие; Всяко едно едно от горните проявление е почти сигурен знак, че системата ви има вирус(и) или друг нежелан софтуер. Защо така? Предимно защото
 използвате Windows. Изследвания посочват, че Windows XP със Service Pack 2,  с активна връзка към Интернет, има среден период на заразяване с вирус около 40 минути! И при това без никакво действие от ваша страна, необходимо е само да има активна връзка!!! От една страна Windows страда най-много заради популярността си, което автоматично прави тази система и най-желаната от хакерите. Но често причините са и в самата и незащитена природа. Всички ваши действия се изпълняват с възможно най-големите права за достъп. Това значи, че всеки нежелан софтуер, домогнал се до машината ви, автоматично придобива същите права. За да се защитите, вие трябва да си инсталирате най-малкото:

а) защитна стена (firewall) – първа стъпка към защита. Често след инсталирането и сте затрупани от куп въпроси на кои точно програми да разреши достъп до Интернет, локална мрежа и т.н.;

б) антивирусна програма – наистина хубавите са платени. Знам, може да се открадне, но необходимо ли е?

в) антиспам програма – има толкова много, че си е цяло приключение да се намери най-подходящата;

г) програма за защита от троянски коне, червеи и други гадини, изплъзващи се от обхвата на горните две.

Сложно звучи осигуряването на защита нали? Е, така си е. Като имате предвид, че по-горе са споменати само началните стъпки за защита. Спор няма… освен ако не ползвате Линукс!

Линукс на практика не е застрашен от зловреден софтуер. Там дори няма нужда от никакви допълнителни защитни програми. Антивирусна програма не ви трябва! Защо това е така ли? Ами заради сигурната система за разпределяне на правата на потребителите. В Линукс нормалното използване на компютъра за ежедневни нужди е напълно откъснато от системните му настройки. Всяка външна програма, опитваща да се промъкне докато вие работите, ще удари на камък поради липсата на правомощия да пипа където не и е работата. И това не е сигурност само на думи. Бидейки с отворен код, Линукс е под постоянно зорко наблюдение на хиляди кадърни и бързо реагиращи програмисти. По този начин много малко време минава от откриване на някаква потенциална заплаха и “запушването” и. Макар и теоретично да е възможно вирус или друг лош софтуер да пробие и съсипе сериозно Линукс система, на практика това е толкова рядко, че ако чуете за подобен случай – обадете се. Така на въпроса “Необходима ли ми е в крайна сметка допълнителна защита при Линукс?”, отговорът е – “Да… Ако сте неизлечим параноик!”

 2. СТАБИЛНА КАТО СКАЛА СИСТЕМА

И на вас ви се е случвало нали? Тъкмо работите по важен документ и ненадейно се появява неприятен син екран, Windows забива или просто се рестартира. Свиква се, знам… но дали е необходимо да хабите ценно време и нерви заради срив в системата без никаква видима причина? Ами не е. Стабилността е друга отличителна черта на Линукс. Компютри с Линукс може да не бъдат изключвани с години! И това не е потенциална възможност, а реален факт. Особено силно важи това за сървъри, при които всяко спиране може да бъде критично. Дори да нямате сървър, защо да не се възползвате от това? Няма значение, че повечето от вас няма да оставят компютрите си включени с години. Все пак мисля, че е редно от мен да зависи кога искам да си изключа компютъра нали?

3. НЕ ПЛАЩАТЕ НИЩО

Хм, може би си мислите, че не сте платили нищо за Windows? Ако наскоро сте си взели нов компютър с предварително инсталиран Windows, то вие вече сте го платили. Средната цена на Windows е около 1/4 от цената на всеки нов компютър. Освен… ако не притежавате нелегално копие. Тогава вие сте крадец! Не звучи приятно нали? И не е. Тогава
 защо е необходимо да плащате между 200 и над 400 лв. за Windows, в зависимост от версията, когато може да използвате Линукс. Линукс е безплатна операционна система. Напълно безплатна, като това някой да ви черпи бира. За бизнеса има и нейни платени варианти, но в повечето си варианти тя е безплатна. Всъщност единствените разходи, които реално ще направите за да се сдобиете с Линукс са тези за празен диск, на който да си го запишете. Но ако си поръчате безплатна версия на Убунту например, дори и това няма да платите! Как е възможно това? Нима всички тези кадърни разработчици са дотолкова глупави, че да дават труда си без пари? Не са. Линукс е свободен за употреба, но това не значи, че при желание фирми и компании не могат да предлагат ПЛАТЕНА поддръжка; да създават ПЛАТЕН софтуер; да предлагат ПЛАТЕНО обучение…

4. ПЪЛНА СВОБОДА

Представете си, че след време Microsoft изчезне? Знам, няма да е днес, но след 5-10 години? И по-големи фирми са изчезвали в миналото… Или пък компанията реши да увеличи неколкократно и без това високите цени на продуктите си? Какво може да направите вие за да се защитите? Нищо! Дайте си сметка, че вие и/или бизнесът ви в основата си зависят от продуктите на ЕДНА компания, от поддръжката на ЕДНА компания; IT разходите ви за основен софтуер зависят от ЕДНА компания. На практика това е положението, пред което са изправени повечето потребители на Windows, независимо дали го осъзнават или не. Преминаването към Линукс премахва подобна зависимост. Защо? Защото Линукс и софтуерът с отворен код са свободни. Това значи, че притежават свободен лиценз. Този лиценз позволява на всеки заинтересован да разглежда, модифицира и препредава програмният код, стига да спазва тази свобода. При това положение ако определен софтуер или компания изчезне, интелектуалното и наследство остава на разположение на обществото. Тогава поддръжката може да бъде продължена от друг, кода да бъде променени проекта да продължи да съществува.

5. ГОТОВА ЗА РАБОТА СИСТЕМА ВЕДНАГА СЛЕД ИНСТАЛАЦИЯ

Получавате нов компютър с предварително инсталиран Windows или пък сами си го инсталирате. И след това какво следва? Ааа, ами то няма офис пакет – я да си купя (или открадна) или пък да тегля безплатна алтернатива и да си я инсталирам. Ха, с какво да си отворя този PDF? Явно ще ми трябва програма и за това. То май ми трябва и архиватор -
 иначе как да отворя тези получени по пощата RAR архиви? Уфф, май трябваше да започна с антивирусната програма…откъде по дяволите сега да си изтегля? И с какво да си отворя този филм, че да ми се покажат пустите субтитри? И още и още… Позната картинка нали? Ако намерите кой да ви свърши тази работа, няма проблем. Но ако не ви откликнат на молбата, трябва сами да минете през този малък ад, докато нагодите системата си за ОСНОВНИ ЕЖЕДНЕВНИ нужди. Да не говорим за по-специализирани такива.

Това още едно проклятие на Windows, от което Линукс е свободен в голяма степен. Всяка съвременна версия на Линукс след инсталирането си разполага с готов за употреба софтуер за:

- Преглед и редактиране на графични изображения;

- Аудио/Видео поддържащи повечето от разпространените формати;

- Стабилен Интернет браузър, чат клиент, пощенски клиент;

- Офис пакет поддържащ форматите на Microsoft Office, PDF четец;

- Архиватор поддържащ най-разпространените файлови формати като ZIP, RAR, 7Z и др.

Наличието на горните и още един куп други програми спестява наистина много време, което може да използвате за да си вършите работата или забавлявате, вместо безумно да ровите, теглите и инсталирате нов софтуер.

6. ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ИНСТАЛИРАНЕ И ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ НА СИСТЕМАТА

Знам, сега някои от вас ще се сетят за Windows Update. Даа, има такава програма. Но с нея има един малък проблем… тя отговаря само и единствено за осъвременяването на Windows и евентуално Office. А кой трябва да се грижи за пакета от десетки други програми на компютъра? Ами вие. Или някой друг, на когото плащате да върши това. А ако ви трябва нова програма? В такъв случай първо трябва да се поровите в Интернет, да намерите страницата и, изрично да проверите дали е съвместима с вашата версия на Windows и чак тогава да я изтеглите и инсталирате. Като след това важи гореспоменатото обгрижване за бъдещи нейни актуализации. Звучи тромава процедура и си е такава. Спасението е да преминете към Линукс. Във всички варианти на Линукс има програма, която е своеобразен център за инсталиране и актуализиране на софтуер. При това на ВСЕКИ един софтуер, който е наличен в и за системата. Този център разполага с база от всички програми, които са съвместими с ТОЧНО ВАШАТА версия на Линукс, така че няма възможност да се сбърка нещо. Нов софтуер може да си изберете като просто прегледате удобно създадените категории (напр. Графика, Интернет, Офис) или като търсите по име. Самото изтегляне и инсталиране е напълно автоматизирано и вашето участие се свежда на практика до прост избор на конкретния софтуер.

7. МОДЕРНА РАБОТНА СРЕДА БЕЗ НУЖДА ОТ ГОЛЕМИ ИНВЕСТИЦИИ В ХАРДУЕР

Windows Vista/7… Тези дни на мода са лъскавите работни среди, с ефекти, отчасти триизмерна графика и въобще всякакви други екстри, който не е сигурно дали повишават работоспособността, но затова пък със сигурност са радост за окото. Може би и на вас ви се иска да им се порадвате като бял човек. Обаче често има малко пречки:

- Лелее, много скъпа тая Vista/7, бе! Има-няма 400лв. Множко ми се виждат за едни ефекти. Ааа, ще си я открадна аз и съм готов. Ама то пък сега трябва да намеря и добре изпиратствана версия, защото пустите му Microsoft все затягат мерките.

- Еее, разочарован съм! Взех си миналата година бюджетен компютър, с 512 мегабайта памет, и вградена видеокарта. С Windows XP си ми работеше… Но защо сега Vista/7 ме уверява, че за да и се порадвам ми трябва чисто нов компютър, при това с МИНИМУМ гигабайт памет и видеокарта като за геймъри? Има ли изход?

Има. За разлика от Windows, новите версии на Линукс не са задължително свързани със завишаване на системните изисквания. В края на краищата, целта на софтуера и операционната система е да стават по-използваеми, а не да продават нов хардуер. Последна версия на Линукс често е възможно да бъде инсталирана на компютър, който започва да остарява дори за старичкият вече Windows XP. Като това не значи, че ще получите орязана по някакъв начин функционалност. Напротив – често ще получите функционалност надвишаваща тази на Windows XP и неотстъпваща на тази във Vista, а също така и визуален облик надхвърлящ този на Windows XP/Vista Home Edition и и дори способен да надмине Vista/7 Ultimate! Съдете сами – триизмерна среда, хващащи окото ефекти и красив външен вид са постижими на компютър с 512 мегабайта памет, процесор от 1 гигахерц (и нагоре) и вградено видео на Intel.

8. КОМПЮТЪРЪТ Е ОТНОВО ПЕРСОНАЛЕН

Как изглежда Windows-ът ви? Като се изключат различните картинки и наличните няколко теми, видът и функционалността са едни и същи на различните компютри. Промените които може да направите са ограничени до вижданията за разнообразие на разработчиците, независимо дали това ви харесва или не. В интерес на истината за нещо толкова просто като поставяне на собствена тема, ще ви се наложи да замените системен файл на Windows, с променен и то често от неизвестен източник. И тук не става въпрос единствено за темата. Ограниченията по отношение на самата работа среда, като менюта, поведение, навигация, известяване на потребителя, са дори още по-големи. Това е така защото Windows разполага само с една графична обвивка, в лицето на Windows Explorer. Коренно различна е ситуацията в Линукс света. Тук възможните работни среди са буквално десетки, някои от тях силно различаващи се едни от други. Допълнително към това и възможностите им за контрол и настройка са почти неограничени, особено като се вземе предвид това, че са с отворен код и може свободно да бъдат модифицирани. Затова – изберете Линукс и нека компютърът ви бъде отново ПЕРСОНАЛЕН.

9. РЕШАВАЙТЕ ПРОБЛЕМИТЕ СИ КАТО ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА

Неминуемо ви се е случвало да срещнете неочакван проблем с работата на дадена програма. Или пък да искате функция, която тя не притежава. Какво може да направите в този случай? Ако използвате Windows то тогава почти нищо. Разбира се, можете да изпратите доклад за грешка на Windows при работа с програмата Х… но нали не вярвате наистина, че може да промените предварително начертаните корпоративни планове за развитието на Windows? Или пък да изпратите доклад за грешка на разработчиците на самата програма? Да, но кои точно са те, какво точно да изпратите и къде? И след всичко това ще има ли резултат? Можете само да се надявате. Или да преминете на Линукс. Тогава ви гарантирам, че ще усетите реално предимствата на идеята за отворен и свободен софтуер. Зад всяка Линукс дистрибуция стои екип от десетки, стотици и дори хиляди разработчици, а това гарантира бързо разглеждане и отстраняване на грешките. Освен това избирайки определена Линукс дистрибуция, вие ставате част от нейната общност и може съвсем свободно да ползвате форумите, дискусионните групи и въобще всякакви форми на групово познание събрано и споделено от обикновените потребители. Така вероятността да намерите друг, който е имал подобен проблем и решението му, е наистина голяма. Нали не забравих да спомена – всичко това е съвсем, съвсем БЕЗПЛАТНО? Като част от общността вие ще имате силата заедно с другите участници да повлияете на бъдещото развитие на отделни програми и на операционната система като цяло. И това не са празни приказки. Именно свободата и общността правят Линукс толкова гъвкава, динамична и постоянно развиваща се операционна система.

10. БЪДЕТЕ ПАТРИОТ

Не, не се шегувам. Замисляли ли сте се къде отиват парите ви, които давате за Windows и други продукти на Microsoft? Или за голяма част от комерсиалните програми? Повечето от парите, които давате отиват извън страната, дори извън континента, често в Америка. По този начин похарчените от вас пари не допринасят много за развитието на собствената ви страна. Дори по отношение на IT компаниите, специалистите и програмистите, това не е добре, тъй като в крайна сметка тяхната работа се свежда само до предлагане на услуги, конфигуриране, поддръжка и промени в строго определени граници. От друга страна избирането на Линукс и свободен софтуер не ви коства нищо, а и по този начин МЕСТНИ компании, IT специалисти, програмисти ще могат СВОБОДНО да предлагат услуги, поддръжка, обучение съобразени с изискванията на разнообразен кръг от потребители. По този начин като страничен резултат от прехода към Линукс, особено на корпоративно ниво, средствата, които отделяте за горните нужди ще са от полза за собствената ви страна.Решението оставям на вас. Аз за себе си съм избрал Линукс и отворен софтуер. Не защото Microsoft са зли, не защото продуктите има са отчайващо лоши, а защото ми харесва идеята да имам свобода на избор и да мога да спестя средства, без да губя нищо от това.http://skss.learnfree.eu/archives/20
За национално могъща и социално справедлива България
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Какво е Linux?
« Reply #94 on: 13 Mar 2012, 06:06:04 »

http://skss.learnfree.eu/archives/20

Тази статия е от 21 юни 2007 г. и някои от постановките в нея вече не са актуални.


Изследвания посочват, че Windows XP със Service Pack 2,  с активна връзка към Интернет, има среден период на заразяване с вирус около 40 минути! И при това без никакво действие от ваша страна, необходимо е само да има активна връзка!!!

Тук ми се струва, че авторът послъгва  :huh-1:
Подобен проблем съм имал само при Windows XP без никакъв Service Pack. При Windows XP със Service Pack 2 има опасност от заразяване с вируси, но не е чак толкова голяма. Аз също съм хващал вируси, когато бях със Service Pack 2, не мога да го отрека. Да не забравяме обаче, че от aприл 2008 г. има Service Pack 3 за Windows XP, както и по-нови Critical и Security Updates.


а) защитна стена (firewall) – първа стъпка към защита. Често след инсталирането и сте затрупани от куп въпроси на кои точно програми да разреши достъп до Интернет, локална мрежа и т.н.;

Аз карам с вградената в Windows XP защитна стена, никога не съм инсталирал и нямам намерение да инсталирам друга, защото нямам никаква необходимост за това.


в) антиспам програма – има толкова много, че си е цяло приключение да се намери най-подходящата;

Подобни програми никога не съм използвал, затова не ме вълнува коя е най-подходящата от тях.


И на вас ви се е случвало нали? Тъкмо работите по важен документ и ненадейно се появява неприятен син екран, Windows забива или просто се рестартира.

Да, случвало ми се е, най-вече под Windows 98, но вече не използвам тази операционна система.
Под Windows XP също ми се е случвало, макар и рядко. След последната инсталация от януари 2011 г. не съм виждал прословутия "син екран на смъртта".
Авторът на статията е пропуснал да напише обаче, че в преобладаващите случаи причините за появата на синия екран са не в операционната система, а в "задклавиатурното устройство", т.е. некомпетентността на потребителя  :whistle:
 

Получавате нов компютър с предварително инсталиран Windows или пък сами си го инсталирате. И след това какво следва? Ааа, ами то няма офис пакет – я да си купя (или открадна) или пък да тегля безплатна алтернатива и да си я инсталирам. Ха, с какво да си отворя този PDF? Явно ще ми трябва програма и за това. То май ми трябва и архиватор -
 иначе как да отворя тези получени по пощата RAR архиви? Уфф, май трябваше да започна с антивирусната програма…откъде по дяволите сега да си изтегля? И с какво да си отворя този филм, че да ми се покажат пустите субтитри? И още и още… Позната картинка нали? Ако намерите кой да ви свърши тази работа, няма проблем. Но ако не ви откликнат на молбата, трябва сами да минете през този малък ад, докато нагодите системата си за ОСНОВНИ ЕЖЕДНЕВНИ нужди. Да не говорим за по-специализирани такива.

Ако авторът на статията разсъждава по подобен начин, значи смята потребителите за малоумници.
Никакъв "ад" не е това - да си инсталираш няколко програми, което отнема не повече от 1-2 часа, включително с драйверите.

Дойдохме си на думата - ДРАЙВЕРИТЕ...

Аворът на статията добре е наредил суперлативите, но май не е засегнал този въпрос, а той е най-важния. Ако не можеш да си подкараш някое от хардуерните устройства, каква ти е ползата от безплатната операционна система?
Да, в операционната система има вградени драйвери, но дали те могат да ви свършат работа? Примерно ако вградения драйвер за видеокартата може да ви даде изображение 1024х768 пиксела, а вашият монитор е с резолюция 1600х900 пиксела, може да се досетите каква ще е картината на вашия монитор  :tounge:
« Last Edit: 13 Mar 2012, 07:29:39 by Hatshepsut »
 

Offline Nacional-Radikal

 • Premium user
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 684
 • Gender: Male
Re: Какво е Linux?
« Reply #95 on: 13 Mar 2012, 11:22:16 »
Дойдохме си на думата - ДРАЙВЕРИТЕ...

Аворът на статията добре е наредил суперлативите, но май не е засегнал този въпрос, а той е най-важния. Ако не можеш да си подкараш някое от хардуерните устройства, каква ти е ползата от безплатната операционна система?
Да, в операционната система има вградени драйвери, но дали те могат да ви свършат работа? Примерно ако вградения драйвер за видеокартата може да ви даде изображение 1024х768 пиксела, а вашият монитор е с резолюция 1600х900 пиксела, може да се досетите каква ще е картината на вашия монитор  :tounge:

Явно не си в час изобщо! Никакъв проблем с каквато и резолюция да е екрана.Просто си има допълнителни драйвъри които само трябва да се изтеглят.Става за минутка и е  прекрасно обяснено кое как се прави.Няма у-во което да неработи под Линукс...просто няма.Изобщо от писаното по-горе от теб е ясно,че явно си лично заинтересован от Уиндоус,вероятно с това ти е свързан бизнеса,няма лошо.Просто се поинетресувай повече за различните дистрибуции Линукс,за да не се изказваш неподготвен! Бъдещето е в операционните системи с отворен код,който по-рано го разбрал,толкова по-добре за него !Редактирано от модератор: Корекция на таговете на цитата.
« Last Edit: 13 Mar 2012, 13:55:17 by Hatshepsut »
За национално могъща и социално справедлива България
 

Offline Nacional-Radikal

 • Premium user
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 684
 • Gender: Male
Re: Какво е Linux?
« Reply #96 on: 14 Mar 2012, 11:22:34 »
Унгария е поредната страна, оценила предимствата на свободния софтуер. От април 2012 публичните администрации пристъпват към използването само на отворени стандарти за техните електронни документи. Същата промяна очаква и училищата, на които лицензите за Microsoft Office изтичат на първи март и правителството заяви, че вече няма да бъдат подновявани.
Във връзка с новата ИТ политика, администрациите са задължени да приемат и обработват документи в свободен формат, а също и да предоставят всичките си официални документи в такъв формат.
Правителството препоръчва на публичните организации да преминат към използването на свободни офис пакети (като например Libre Office – б. а.), а ако това е невъзможно, ще се наложи да представят икономически и технически основания в своя подкрепа.
По отношение на училищата, правителството е уверено, че нуждите им могат да бъдат задоволени чрез използването свободен и софтуер със свободен код.

Остава да се надяваме, че рано или късно подобно нещо ще се случи и у нас…
За национално могъща и социално справедлива България
 

Offline Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,365
 • Thanked: 1 times
 • Gender: Male
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Какво е Linux?
« Reply #97 on: 13 Jun 2012, 07:00:18 »


 Ubuntu (в превод от езика Зулу - "човечност към другите") е съвременна Linux дистрибуция, разработвана от Canonical и Ubuntu Foundation. Първата версия излиза на 20 октомври 2004 година и е базирана на една от най-големите Linux дистрибуции Debian. За разлика от всички други Debian деривати Ubuntu изпреварва родителя си и оглавява челните позиции - по популярност, брой изтегляния и други. Към 2010 година са отчетени 12 милиона потребители. За сравнение - Red Hat Linux за момента има 24 милиона потребители. Ubuntu e базиран на Debian GNU/Linux, използва графичната среда Unity и включва в себе си много съвременни приложения. Едни от по-известните внедрени в Ubuntu приложения са офис пакетът Libre Office, браузърът Mozilla Firefox, редакторът на изображения GIMP, Empathy - програма за размяна на бързи съобщения, Gwibber - социален клиент, включен в 12.04, Totem - възпроизвеждане на филми, музика и др., Rhythmbox - Мощен музикален плейър.

GIMP е премахнат от основният пакет програми след версия 10.04.

След първоначалната инсталация потребителят на Ubuntu получава изчистен работен плот без икони. Всички основни програми са достъпни от менюто Applications или Програми. Потребителят има контрол над средата и лесно може да я настройва. Налични са преводи на 40 езика включително и български.

В Ubuntu се използва инструмента sudo, за да се придобият аминистраторски/root права над системата. Във файловата система с администраторски права може да влезете, просто като отворите файловият мениджър Nautilus като администратор с командата sudo nautilus, написана в терминала. С инсталацията на един - единствен пакет - ubuntu-restricted-extras се инсталират всички необходими кодеци, шрифтовете за MSOffice и други полезни приложения. Ако не го направите, след пускането на първата песен или видео, системата сама ще ви уведоми кои кодеци са и нужни и ще ви предложи да ги свали и инсталира. Същото се отнася за функцията "Инсталиране на допълнителни драйвъри", чрез която системата тества хардуера ви и при необходимост сваля и инсталира драйвърите, които поради авторски права и ограничения не са могли да бъдат включени в инсталационният диск.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_Linux
« Last Edit: 01 Oct 2016, 19:55:16 by Hatshepsut »
 

Offline rado84

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Posts: 142
 • Gender: Male
 • Компютърен маниак
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
 • Politics: None None
Re: Какво е Linux?
« Reply #98 on: 01 Feb 2015, 14:21:38 »
Единствената наистина добра дистрибуция на Линукс беше, е и си остава Федора. Пробвал съм какви ли не дистрибуции и само Федора се представи перфектно.
 

Offline Цар Борис три

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 242
Re: Какво е Linux?
« Reply #99 on: 24 Apr 2015, 21:26:36 »
Линукс е безплатна операционна система, която почти всичко е безплатно. Няма нужда да използвате антивирусна програма защото, за ЛИНУКС няма вируси. Няма да има цепене или ерори, или забиване.

МИНУСИ
Ако сте геймър тази операционна система не е за вас. В Линукс е трудно да се играе тези игри които играете на Уиндоус. Има програма за подкарване на игри и програми които са за Уиндоус може някои да ги подкарате и на Линукс с тази програма - (WINE), но няма да ви вървят така гладко както при Уиндоус.
« Last Edit: 01 Oct 2016, 19:55:32 by Hatshepsut »
СЛАВЯНСТВО И СЛАВЯНИ НЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ И НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ТО Е БИЛО ИЗМИСЛЕНО ОТ ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА ( РУСИЯ ) ПО ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ
БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИ
БОГ ТАНГРА - НЯМА ТАКЪВ НЕ СЪЩЕСТВУВА ТАКЪВ БОГ
БЪЛГАРИЯ НЕ Е СЪЗДАДЕНА 681 == БЪЛГАРИЯ Е СЪЗДАДЕНА 165 ГОДИНА ОТ АВИТОХОЛ ===
“РУСИЯ, ТАЗИ РАЗВРАТНИЦА И МНИМА ЗАЩИТНИЦА НА СЛАВЯНСТВОТО, ТЯ УПОТРЕБЛЯВА ОЩЕ ПО-РАДИКАЛНИ СРЕДСТВА, ЗА ДА ЗАТРИЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКИТЕ КОЛОНИИ!” ХРИСТО БОТЕВ (в.“Знаме“ 04.04.1875г.)
 

Offline Цар Борис три

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 242
Re: Какво е Linux?
« Reply #100 on: 28 Apr 2015, 15:04:41 »
Приятели днес сме 28 Април 2015 излезна новия Дебиян Джеси (Debian 8.0 ,,Jessie") http://distrowatch.com/?newsid=08914

[size=10ptПроектът Debian обяви пускането на Debian GNU / Linux 8.0, с кодово име "Джеси". Новият стабилна версия е първото съобщение Debian да използвате systemd като софтуера по подразбиране първоначален. Той предлага поддръжка за два нови архитектури, arm64 и ppc64el, като се отказва подкрепа за архитектури IA-64 и Sparc. Debian Джеси кораби с GNOME Shell 3.14 по подразбиране десктоп среда и редица код втвърдяване характеристики на които са добавени към процеса на изграждане. "След близо 24 месеца непрекъснато развитие на проекта Debian е горд да представи своето ново (кодово име" Джеси ") стабилна версия 8, която ще се поддържа за следващите 5 години." Джеси може да бъде изтеглен в няколко издания, включително пълен набор DVD, едно CD образ, набор от живи DVD образи с популярните десктоп среди, и минимална "нетната-инсталирате" изображение.[/size]

« Last Edit: 01 Oct 2016, 20:10:11 by Hatshepsut »
СЛАВЯНСТВО И СЛАВЯНИ НЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ И НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ТО Е БИЛО ИЗМИСЛЕНО ОТ ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА ( РУСИЯ ) ПО ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ
БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИ
БОГ ТАНГРА - НЯМА ТАКЪВ НЕ СЪЩЕСТВУВА ТАКЪВ БОГ
БЪЛГАРИЯ НЕ Е СЪЗДАДЕНА 681 == БЪЛГАРИЯ Е СЪЗДАДЕНА 165 ГОДИНА ОТ АВИТОХОЛ ===
“РУСИЯ, ТАЗИ РАЗВРАТНИЦА И МНИМА ЗАЩИТНИЦА НА СЛАВЯНСТВОТО, ТЯ УПОТРЕБЛЯВА ОЩЕ ПО-РАДИКАЛНИ СРЕДСТВА, ЗА ДА ЗАТРИЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКИТЕ КОЛОНИИ!” ХРИСТО БОТЕВ (в.“Знаме“ 04.04.1875г.)
 

Offline rado84

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Posts: 142
 • Gender: Male
 • Компютърен маниак
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
 • Politics: None None
Re: Какво е Linux?
« Reply #101 on: 16 May 2015, 13:36:03 »
Линукс вече не е това, което беше. В наши дни всичко се копира, няма вече индивидуалност. От Мухъл направиха един нещастен и некадърен браузър, наречен Погром и веднага всички се юрнаха да си правят браузърите като техния. Мозила, Опера, чух, че и Сафари са го докарали дотам - всичките ги направиха да изглеждат и да се държат като мизерния Погром. С Линукс е същата история - Убунту пуснаха страничен панел вляво на екрана и веднага всички други дистрибуции станаха огледални копия на Убунту с минимална или никаква възможност да се къстъмизира или премахне изцяло тъпата лента. :( Като гледам и Дебианът от горната снимка не остава по-назад.
 

Offline Ненчо

 • Junior Member
 • *
 • Posts: 35
 • Gender: Male
Re: Какво е Linux?
« Reply #102 on: 02 Oct 2015, 04:11:41 »
Не зная момчета как да ви кажа, но данните показват, че в миналото, в настоящето и в бъдещето Уиндоуз ще остане най-популярната Операционна Система.

Защо е така, това е работа на бизнесмени, реклама, потребителски интереси и други подобни.

Ще е добре да погледнете и какво казват специалистите, защото Уиндоуз съвсем не е в челната тройка на най-уязвимите Операционни системи. :)

MOST VULNERABLE OPERATING SYSTEM

« Last Edit: 02 Oct 2015, 04:14:50 by Ненчо »
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Какво е Linux?
« Reply #103 on: 01 Oct 2016, 20:02:03 »
Linux дистрибуции, които приличат на ОС Windows

Когато някой Windows потребител реши да премине към Linux, най-често избира Linux дистрибуция, която прилича на Windows 7 или Windows XP.

Това е съвсем разбираемо, понеже разликите между Windows и Linux са наистина огромни. Потребителите много по-лесно се ориентират в средата на познат интерфейс. Това е съвсем логично и всички статистики и изследвания показват, че хората наистина търсят в Google предимно дистрибуции на Linux, които приличат на Windows и по-точно, на Windows 7 и Windows XP.
Има много Linux дистрибуции, които приличат на Windows, а тук ще разгледаме някои от тях, в които са положени специални усилия за максимална прилика с ОС Windows.
Трябва да отбележим, че много Linux потребители буквално презират идеята за разпространение на Linux чрез имитация на Windows интерфейса. Но преходът от Windows към Linux не минава гладко за всички. Основната причина за това е, че за много потребители опитът за ползване на компютъра се базира на Windows и често адаптирането към Linux изисква известни усилия. И ако външният вид и интерфейсът могат да помогнат, защо да не се възползваме?
 
Chalet OS

Ако Windows 10 ви е накарала да преминете към Linux или поне да опитата тази ОС и сте почитател на класическия външен вид и меню на Windows 7, то Chalet OS може да е точно за вас. Тази операционна система предлага комфорта и уютния интерфейс на Windows 7, съчетани със стабилност, гъвкавост, безопасност и другите удивителни свойства на Ubuntu 16.04.
Обърнато е особено внимание, Chalet OS да бъде интуитивно позната на Windows потребителите. Налична е и помощ, в която са описани промените, които са направени, за да се постигне същия външен вид, като на Windows 7.Създателите на Chalet OS много добре разбират, че преходът от Windows към Linux може да отблъсне потребителите, които през целия си живот са виждали само ОС Windows. Ето защо те са променили някои от стандартните приложения, за да направят прехода съвсем лесен.

За тази цел се използва специалната програма Style Changer, в която са вградени на практика всички теми, предлагани за Windows. Всичко става само с един клик. А ако искате още настройки - има ги. Това си е Linux.В Style ChangerChalet OS е вграден интересния инструмент Start Point, на който всеки би трябвало да обърне внимание. Този софтуерен инструмент може да придвижи начинаещите на светлинни години напред.Ако искате да разберете как са игрите в Linux - погледнете Start Point. Необходима е по-голяма производителност и по-бърза работа? Отново Start Point. Изобщо, Start Point е пътеводител по приложенията в Linux. Тази програма постепенно става все по-популярна и е едно от най-добрите неща в Chalet OS.

Chalet OS съвсем не е създадена само за миграция от Windows към Linux. Това е едно готово решение за дома и бизнеса.

Zorin OS

Смяната на операционната система всъщност е промяна на навиците и машиналната памет, създадена при използването на предишната ОС и това може да бъде неприятно и образно казано, огромна бариера при адаптацията към нова ОС. Механичното натискане на горещи клавиши, проверката за вируси и какво ли още не.Zorin OS е специална Linux дистрибуция, която прилича на ОС Windows и по външен вид, и по интерфейс. Запитване сред Linux потребителите относно каква ОС e най-добре да се използва след Windows показва, че най-честият отговор е Zorin OS.

Инсталираният софтуер е подбран по такъв начин, че доколкото е възможно, интуитивно да замести Windows. Няколко игри, плеър, графичен редактор, уеб-браузър, офис-пакет и други, дават възможност за лесно изпълняване на ежедневната работа.
Подобно на много Linux дистрибуции и тук има Software Center за изтегляне и инсталиране на приложения с един-два клика. Предварително са инсталирани Wine и PlayOnLinux, които дават възможност за стартиране на почти всички програми и игри за Windows.
Свършена е наистина много работа и това е една много добра операционна система.
 
Kubuntu

Ако сте се замисляли за преход към Linux, няма как да не сте чували за Ubuntu. Действително, Ubuntu е един отличен начин за започване на пътешествието по Linux. Но опитайте Kubuntu, вместо Ubuntu, която използва Unity.
Kubuntu е навярно най-интересната дистрибуция и предлага една елегантна и полирана KDE среда.Ubuntu има малко по-различен десктоп от Windows и някои други различия, които затрудняват начинаещите. Но ако работите с Kubuntu, менюто и индикациите на десктопа ще бъдат познати, което дава една комфортна среда за начинаещите, а и не само на тях.

Всичко работи плавно и удобно, менюто е класическо, инсталирането и премахването на програмите е лесно. Препоръката на по-опитните Linux потребители е след Windows, най-добре да се започне с Kubuntu, понеже това е официална Ubuntu дистрибуция, на която много от останалите Linux системи се базират.


Linux дистрибуциите за Windows потребители правят прехода към свободната операционна система по-лесен. Това е един нелош начин за вникване във философията на Linux, която печели все повече почитатели.

https://www.kaldata.com/IT
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Какво е Linux?
« Reply #104 on: 10 Dec 2016, 19:25:05 »
Миналата година бях решил да стана софтуерен праведник и си бях инсталирал Линукс - Kubuntu 15.04 64-bit.
Компютърът ми тогава беше с едноядрен процесор 2 GHz и 4 GB RAM.
И така, издържах само 3 дни, впечатленията ми не са добри, като изключим програмата Ocular, която ми хареса, и разбира се офис-пакета Libre Office (който използвам и под Windows)  :huh-1:
Компютърът ми зареждаше изключително бавно и като отварях едновременно по 2-3 прозореца увисваше... А най-голямата изгъзица беше, че в диалоговите прозорци Open/Save As няма "Thumbnail view", същата функционалност я има още в Windows 2000...
Програмите за музика и филми бяха пълна скръб, а за редактиране на снимки и картинки така и не видях дали има нещо и какво е то. Само да не ми препоръчате GIMP-a, него съм го пробвал под Windows и е пълен боклук!

И така, дали има Linux-програми, които са на нивото на следните:
- Photoscape
- MS Office Picture Manager
- Essential PIM
- Windows Movie Maker
- Potplayer
- AIMP

Бъдете така добри да не ми препоръчвате Линукс дистрибуции отпреди 10 години, при положение че на компютъра ми вървят гладко най-новите версии на Windows   :smiley-1:

Има една българска поговорка "От кон - на магаре", а смисълът ѝ е, че ако си свикнал да яздиш кон и после се качиш на магаре усещането не е кой знае колко приятно  :tounge: Ако някай не е работил с компютър и започне с Линукс, може и да му хареса, но след като съм работил с Windows ХР и Windows 7 не мога да възприема сурогатите... може би защото съм доста претенциозен към операционните системи и софтуера  :nerd-1:
« Last Edit: 11 Dec 2016, 20:06:34 by Hatshepsut »
 

Tags: