Българският националистически форум

България и българите => Българските общности в чужбина => българите в Гърция => Темата е започната от: Пламен в Март 30, 2008, 21:40:04

Титла: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Пламен в Март 30, 2008, 21:40:04
През миналата нощ злосторници са подпалили олтара на новоосветената българска църква в Атинския квартал "Агии Анаргири" (св. Безсребреници). Изгоряло е напрестолното евангелие, две икони и други свещени предмети, намирали се върху светия престол, съобщи кореспондент на БНР в гръцката столица. Въпреки това днес там е била отслужена св. Валисиева литургия за Кръстопоклонна неделя. Полицията е започнала разследване за палежа. На място сутринта са дошли представител на посолството ни и кметът на района.

Построеният в 20-те години на миналия век храм "Св. Мироносици" е бил изоставен през последните 10 години от енорията в квартала, понеже бил построен нов и по-голям храм. През минала година Атикийската митрополия го предостави за нуждите на нашите сънародници, които живеят и работят в Атина. С усърдието на студента в Атинския университет йеромонах Атанасий Султанов и на българското посолство, както и със средствата, отпуснати от Дирекция "Вероизповедания" на МС, храмът беше ремонтиранпрез м. февруари т. г. и на 9 март беше извършено обновлението му от епископ на Гръцката църква.

Йеромонах Атанасий е на щат в Гръцката църква, макар да е български клирик от Старозагорска епархия. Идеята за български храм е негова и на посолството ни. От Св. Синод не са изпратили свой представител при обновлението на храма, научи Двери.бг.
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Инжинер Донев в Март 30, 2008, 23:08:22
Не мога да кажа че със сигурност са гърци. Това че е станало в гърция е ясно но все пак... Защо точно нашата църква ще горят? Защо не горят албанските квартали в Атина а са се захванали с нашата християнска църква?

По скоро си задавам въпроса кои народ е толкова лицемерен че е готов да изгори самия свети престол?
И още... Кои народ има да ни отмъщава за нещо съвсем наскоро случило се, в сътрудничество с Хърватия и Унгария?
Аз не знам кои е/ Само разъждавам
Гърците са дебили но те не горят престоли. Те горят книги на български и мацат стрнописите с блажна боя за да не личи езика на стенопис... но Светия ПРестол??? С коктеил молотов? По такъв начин?
Едва ли?

Но имаше едни други. Които псуваха бога. И най звучната псувня им е "йебам ти богородица, йебам ти и богу".

както казах
предположения...
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Пламен в Март 30, 2008, 23:25:02
Гърци са, страхуват се от възраждането на българщината в Гърция и са изпаднали в истерия техните шовинистични кръгове, същите които пишат по стените "смърт за българите" и "българите вън от Македония".
Това мръсно племе требва да бъде избито!
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Инжинер Донев в Март 30, 2008, 23:32:15
А какво стана с българската църква в кукуш? а? ;)

да не би и тя да е запалена и изгорена? Или май не е изгорена, а са замацани българските надписи> ;)

Това е сръбско отмъшение. Но индирекно.
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Пламен в Март 30, 2008, 23:49:22
Това са коренно различни случаи извършени от съвсем различни кръгове в съвсем различни периоди. Смешно е да се правят такива сравнения.
Извършителите са гърци и тоя случай требва да се популяризира именно като посегателство на гърците срещу българщината за да се противодейства на нарастващата гъркофилия в България. Всека подобна новина требва да се използва за антигръцка пропаганда. За целите на антисръбската такава има достатъчно материал, нема нужда да се носи от 9 кладенеца вода. ;)

Дори да приемем на теория че извършителите са сърби, това е без значение. След като е удобен случай да се удари по гъркофилията - требва да се представи като гръцко посегателство.
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Инжинер Донев в Март 31, 2008, 00:04:44
За целите на антисръбската такава има достатъчно материал, нема нужда да се носи от 9 кладенеца вода. ;)
Както и за антигръцката.
Цитат
Дори да приемем на теория че извършителите са сърби, това е без значение. След като е удобен случай да се удари по гъркофилията - требва да се представи като гръцко посегателство.

Истината винаги е от значение. Друг е въпроса в кои момент как да ни смужи

В момента обаче трябва да работим заедно с гърция, искаме или не по две направления:

1) Против Турция.
2) Против Македонизма като идеология.
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Пламен в Март 31, 2008, 00:16:00
Против Гърция слабо се пише и говори, информацията често се скрива на високо ниво, а точно от антигръцка пропаганда имаме нужда сега. Подобни новини требва да се оползотворяват максимално, а не да си измисляме ненужни предположения за "сръбска намеса".
Гърците са ни актуални врагове, не по-малки от сърбите, турците и македонистите. В момента те извършват най-големия геноцид срещу нашия етнос, в сравнение с останалите ни врагове. Следователно требва да се насади омраза у българското население към това гнусно племе, каквато омраза има и срещу турците.
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: FELDMARSCHALL в Март 31, 2008, 00:28:37
Проблема е че с Гърция в момента не можем да се борим така ефикасно както
срещу жалката Сърбия.
С Гърция за съжаление сме заедно в два съюза - НАТО и ЕС, и всяко търсене на конфликт
от наша страна ще навреди на България, защото неминуемо т.нар. Велики сили ще заемат
страната на гърчолята... по субективни причини!! :(
А и с Гърция може да си сътрудничим против турците и македонизма! Трябва да сме лицемери като тях и въпреки омразата да работим заедно в тези направления, които посочи и Ташко! ;) Бъдете хитри! 8)
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Пламен в Март 31, 2008, 00:49:49
Не става въпрос за търсене на конфликт. Конфликтите нема да са от полза срещу нито една държава и могат само да ни навредят на тоя етап. Ако защитата правата на етническите българи в Егейска Македония е "започване на конфликт" от наша страна, тогава нека има конфликт! Ако убиват твой роднина не можеш да си затваряш очите и да се подмазваш на убийците, защото така било по-изгодно на тоя етап. До кога ще си затваряме очите?
Гърците унищожават всичко българско в Егейска Македония и създават помашка нация и език в Тракия. Те са ни врагове, винаги са били такива и ще бъдат докато съществуват. След 10 години вече ще е късно да търсим българи в Северна Гърция, защото нема да има нито един човек, който да се счита за такъв или да говори български. Или сега, или никога. От фиромец българин става лесно, но от грък е невъзможно.

Требва да поставим условия на гърците да признаят нашето малцинство там, да му позволят свободно да изучава български език, да участва в български сдружения и да има свои медии. Требва да се работи за автономия на Егейска Македония и Беломорска Тракия! Вече сме в НАТО и ЕС и гърците не могат да ни наложат вето, както се опасяваха нашите политици преди години и се оправдаваха с това на въпросите "защо не защитаваме правата на българите в Е. Македония".
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: FELDMARSCHALL в Март 31, 2008, 00:53:31
В момента не сме 1912г. и не сме от позицията на силата за да поставяме условия на когото и да било!
Това са фактите за съжаление!
Единствено жалката сервия ни е по-силите да се справим с нея и да си вземем Поморавието! Както и сръбската провинция ФИРОМ имаме шанс да присъединим източната й част! Това е.
Дано следващите правителства да са малко по националноотговорни иначе ще си караме в същото русло! :(
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Пламен в Март 31, 2008, 01:09:48
В момента не можем да си върнем абсолютно нищо, нито поморавието, нито повардарието...
Това което требва да направим е да започнем процеси на ребългаризация във Фиром, И. Сърбия и С. Гърция. Това което зависи от нас сега е да спрем обезбългаряването и да започне ребългаризацията - бавно но сигурно. Друго не можем да постигнем. И вече след години, като настъпи удобния момент можем да мислим за пропагандиране на сепаратизъм в тия територии, автономизация и/или присъединяването им към България.
А условия винаги можем да поставяме. Виж Гърция как клекна и от противници на АЕЦ Козлодуй станаха негови защитници, тъй като усетиха че ще им спрем кранчето и остават на тъмно. Всичките им реки минават през нас. Ако решим имаме право да отклоним определен процент от водите и те да останат на сухо, което ще доведе до катастрофални последствия за Гърция.
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: FELDMARSCHALL в Март 31, 2008, 01:29:24
Като спомена водите и реките. Проектът Горна Арда, дето турция натиска да го започнем, ще означава
те да ни контролират водите и да построят язовир на българо-турската граница... откъдето ще държат и кранчето! :o
Пълна идиотщина и самоубийство ще е ако допуснем този проект да се осъществи! :kill:
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Валентин в Март 31, 2008, 08:38:08
Цитат
От храмът не е откраднато нищо
Сн.: BulPhoto
Запалиха българска църква в Атина
31 март 2008 / News.dir.bg
В Атина изгоря част от олтара на Българския православен храм "Св. Иван Рилски".
Храмът бе открит само преди три седмици. С разрешението и благословията на митрополията на област Атика на сънародниците ни бе предоставен старият енорийски храм на енорията "Св. Мироносици и Никодим" в община "Агии Анаргири" в гръцката столица, недействал през последните 10 години.
По първоначални сведения пожарът явно е предизвикан умишлено, съобщи БНТ. Подпалвачите са проникнали в храма през единия от страничните на олтара прозорци, след като са прерязали желязната му решетка.
Изгорени са Светото Евангелие, покривките на Светата трапеза и две от дарените на храма икони, намиращи се пред иконостаса, като още няколко са повредени.
Впечатление прави, че е запалено най-свещеното място на храма – Светия престол, където без засегнатите вещи не може да бъде служена литургия. Не са откраднати намиращите се в касата на храма пари и църковна утвар. Уведомени за случая от българската православна общност, на мястото пристигнаха представители на българското посолство и кметът на местната община.

http://dnes.dir.bg/2008/03/31/news2832959.html (http://dnes.dir.bg/2008/03/31/news2832959.html)

МАЙКА  ИМ  ЦИГАНСКА! :devil:
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: skadansk в Март 31, 2008, 09:41:08
Не говори така, че току виж се появили сега 100 интелектуалци да ревнат за братския по кръв и вяра гръцки народ  :-[
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Nordwave в Март 31, 2008, 18:29:38
В Атина изгоря част от св. олтар на българския православен храм "Св. Иван Рилски". Храмът бе открит на 9 март.
С разрешението и благословията на митрополията на област Атика на сънародниците ни бе предоставен старият енорийски храм на енорията "Св. Мироносици и Никодим" в община "Агии Анаргири" в гръцката столица, недействал през последните 10 години.

По първоначални сведения пожарът явно е предизвикан умишлено, съобщи БНТ. Подпалвачите са проникнали в храма през единия от страничните на олтара прозорци, след като са прерязали желязната му решетка.

Изгорени са напрестолното Евангелие, други свещени предмети от св. Престол и две от дарените на храма икони, намиращи се пред иконостаса, като още няколко са повредени.

Впечатление прави, че е запалено най-святото място на храма – светият Престол, където без засегнатите вещи не може да бъде отслужена св. литургия. Не са откраднати намиращите се в касата на храма пари и църковна утвар. Уведомени за случая от българската православна общност, на мястото пристигнаха представители на българското посолство и кметът на местната община. http://pravoslavie.bg
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Димитър Списаревски IYI в Март 31, 2008, 22:19:35
Гнусни фанариотски гадове!!!Да са живи и здрави ама до утре мамицата им ГРЪЦКА!!!!
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Хитлер в Април 02, 2008, 17:12:52
Боклуци смотани.....няма да има кой да ревне за братската кръв-те отдавна показаха,че я нямат......

Смърт за всички небългарски говеда....
Титла: Re: Подпалиха новоосветения български храм в Атина
Публикувано от: Елиан Райков в Април 07, 2008, 10:38:08
Мюсюлчаните палят и унищожават църквите ни в косово и турция аз обаче не помня българи да са унищожили джамия ама като си намеря лимонки ще дойде и тоя ден.


Ходихме до сало воден ра разходка с колата.
Хора там няма българи.
А над селото се извисява ЪБгредната джамия.
метална искована джамия с лампи около оста и,и огромни грамофони се едно за аларма от втората световна хяхяхя

Като спомена водите и реките. Проектът Горна Арда, дето турция натиска да го започнем, ще означава
те да ни контролират водите и да построят язовир на българо-турската граница... откъдето ще държат и кранчето! :o
Пълна идиотщина и самоубийство ще е ако допуснем този проект да се осъществи! :kill:


няма да го допусна тоя път направи влизам с ретник в парламента!