Българска култура и духовност > Наука и образование

Янка Такева - председателят на Синдиката на българските учители

<< < (3/3)

HighVoltage:
България е сред челните места по училищен тормоз
https://dariknews.bg/novini/obshtestvo/bylgariia-e-sred-chelnite-mesta-po-uchilishten-tormoz-2000572
България е сред първите десет държави по индикатор "училищен тормоз". Това показва международно изследване, проучващо поведението и здравето при децата в училищна възраст. Изследването обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада. В България е било извършено сред 4796 ученици от 5,7 и 9 клас в 163 училища.


Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст, каза доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН. Момчетата причиняват тормоз по-често от момичетата - 15 на сто, показват данните. Най-малък е делът на българските ученици от всички участници в изследването, които смятат, че съучениците им са мили и услужливи.

Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14- 15-годишна възраст, каза още доц. Василева, но отбеляза, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство. Близо половината от 15-годишните момчета споделят, че са имали сексуален контакт, докато делът на момичетата е 21 на сто. Всяко трето дете посочва, че първият сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.
------------------
Всяко  четвърто дете се страхува да ходи на училище, много малко деца споделят на родителите си за това че имат проблеми от такова естество,също талкова малко от случаите, които биват регистрирани от учителите.
Проблема с детската агресия не идва от семейството както твърдят масово  психолозите, а от обществото и от липсата на адекватна реакция на институцията УЧИЛИЩЕ, която се 'бори' за всеки сополанко в класовете си и омеква пред всеки властимащ родител, най - вече ако е и дарител.
Липсата на срам във хората също дава своята лепта, преди един родител дори такъв без особен престиж, казваше на детето си: "Не прави така, че ме излагаш", значи тогава е имало някакъв колективен морал, обществото е имало съпротивителни сили срещу простаците, избягвало ги е и по този начин ги е осъждало.

Някои съществени примери за истинско насилие в училище:
12.10.2016 Четирима младежи пребиха ученик в Пазарджик
13.12.2016 Момичета пребиха своя съученичка.
02.2017г.11-годишно дете почина след побой в училище. Случая от 52-ро столично училище.
03.2017 След системен тормоз, момче бива бито до степен да е със счупени ребра, учителката отказва да се намеси във тази вражда, ясно е защо. Директорът на училището в Самоков научава от медиите за случая.
15.03.2017 Бой в училище пред учителкаПрофесионалната гимназия „Димитър Маринов” в монтанската община Вълчедръм.
06.2017г.12-годишно момче е в болница след бой в училище, Габрово.
10.2017г. 16-годишен е в болница след бой в училище, Исперих.


03.05.2017г. 14-годишно дете почина след сбиване със свой съученик, инцидентът от Славяново, Плевенско.
01.2018г. Масов бой между шестокласници в Бургас.
01.2017г. Дете в болница след сбиване в училище. Две тийнейджърки са се сбили в училище „Христо Ботев“ в Кубрат
04.2018г. Агресия заради момче прояви седмокласничка от Основно училище „Васил Левски” в Ловеч. Това стана известно от социалните мрежи, където две клипчета на ситуацията предизвикаха множество коментари.
25.04.2018. Димитровград, след удар в корема шестокласник в болница.
06.2018 Видеоклип, на който се вижда насилие в училище отново разбуни духовете в интернет. Боят е между две момичета и е станал в салона по физическо.
22.06.2018 бой между ученици в столично училище, ж.к.”Младост”
-----------

Разбира се тормоза е съвсем друго нещо. Той навярно няма как да влезе в новините, но е също толкова пагубен, вероятно се упражнява всеки ден над по-беззащитните деца.

Разбира се този пост е подходящ и за "Деградация на българското общество".


HighVoltage:
Вече имаме подписан колективен трудов договор и учителските заплати стават 1500лв., честито!  :drink:

Очертаната работна седмица на учителите в първите 2 минути от това видео:

  :eusa_clap:

Най - добре да се почива всеки ден в трудовата седмица :laugh-1:

HighVoltage:
На учителя с любов

Българските първолаци най-скъпи на родителите си в целия EС

Нужни са средно по 200 лева от семейния бюджет за най-основните неща

Вече тече трескава подготовка за купуването на основните ученически пособия. Ученическата раница струва между 50 и 250 лева. Родителите са склонни да дават повече пари, ако са сигурни, че е щадяща за гърба на детето.

Цената на несесера заедно с нужните моливи, гумички и тетрадки може да стигне 60 лева. 40 лева пък струва комплектът за рисуване. А разходите за спортен екип и ученическа униформа стигат и 200 лева.

За сравнение – почти същата сума за първокласник дават и родителите в Швеция, Финландия и Германия – и докато у нас, 100 евро са около 20% от средния ни доход, то този разход в другите страни е само около 3-4%.

Освен ученическите пособия, голяма част от родителите трябва харчат пари и за униформа.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/balgarskite-parvolacheta-naj-skapi-na-roditelite-si-v-celija-es.html

------------------

Ааааааааааа това е само началото, все пак още преди 15.09. за родителите на всеки първолак ще има среща, на която ще им се сервира колко трябва да платят за допълнителни пособия и належащи ремонти.
Абе качествена е услугата, за това така  :wink-2:

генерал Жеков:
Другата интересна част от същото уравнение са "малцинствата".Българската държава плаща същите тези 200лева,за да бъде пригодено циганчето към училищната обстановка.Резултата обаче е доста странен-циганчето не само,че не използва тези пособия,а дори не стъпва в класната стая.Неговите многобройни бащи,майки,чичовци,братя и т.н,обаче,трябва да се изхранват,получават помощи от държавата,като не се поставя условие за определен труд за тези пари.Така,цялата система работи против Българските деца и ги демотивира да постигат успехи,независимо дали услугата "предлагана" от образоватилната система е добра или не-това е друг въпрос

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Премини на пълна версия