Author Topic: Будизъм  (Read 2853 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Будизъм
« on: 01 Aug 2017, 15:48:08 »
Будисти от цял свят се събраха в Плана планина

Поводът - освещаване на първия у нас монумент, символизиращ просветлението на Буда


Будисти от цял свят се събраха в Плана планина. Поводът е освещаване на първия у нас монумент, символизиращ просветлението на Буда. Специално за събитието в страната ни пристигнаха и едни от най-известните тибетски учители - Лама Шераб Гялцен и Лама Оле Нидал.

За освещаването на монумента пристигна и Марко от Ел Салвадор. „Пристигнах, за да видя "ступата".  Пътувам навсякъде по света, където чуя, че ще се откриват подобни монументи на вярата и се радвам, че и България вече си има такъв”, сподели той."Ступата" е знак, че самият Буда започва да живее тук, на това място, обясни Лама Шераб.

„Причината да се изгради подобна "ступа" е, за да напомня на хората за техните неограничени възможности”, уточни Лама Оле Нидал.

 Веднъж осветено, мястото се смята за  източник на позитивна енергия. Около него се обикаля и медитира. Според традицията монументи като този изпълняват желания, но само на хората с добри намерения.

 Да си пожелае нещо няма търпение и Никола - будист от вече 10 години. „Този символ е нещо уникално и за мен беше важно да присъствам на неговото освещаване”, сподели той.

https://nova.bg/Ступа София е изградена в Ретрит център Плана през лятото на 2015 г. от практикуващите на Диамантения път на будизма.

Ступата е специален будистки монумент, напомнящ на съществата за съвършената природа на ума, която е присъща на всички. Тя символизира тялото на Буда в медитация и това е отразено в нейната вътрешна и външна структура.

Смисълът на ступите по света

Будистките ступи символозират съвършената хармония на вселената. Те не са просто постройки от бетон и камък, а са проявление на радостта, че могат да носят полза на всички същества, чрез развиване на съчувствие и мъдрост.

Тяхната жива енергия прониква навсякъде, за да дава мир и любов на хората и планетата. Според традицията ступите носят щастие, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти.

Според будистките учения има осем вида ступи. Всеки от тях представя важно събитие от живота на Буда Шакямуни. Ступата на Просветлението (Чан Чуб Чьортен на тибетски), от който вид е и Ступа София, символизира постигането от Буда на Просветлението – природата на напълно пробудения ум.

Всеки от осемте различни видове ступи се изгражда според много прецизни инструкции, при което трябва да се изпълнят точни пропорции и конструкция. Ступите се активират от квалифицирани лами чрез мощни церемонии.

Още при първото си посещение в Ретрит център Плана, Лама Оле Нидал казва, че там трябва да се построи Ступа на Просветлението и посочва нейното разположение.

По-късно и друг специален гост - Шераб Гялцен Ринпоче дава благословията си за ступата, като в последствие приема да бъде духовен и практически ръководител на нейното изграждане и откриване.

Вдъхновени от техните думи и подкрепа, българските практикуващи от Диамантения път на будизма заедно с международната сангха започнаха подготовката за Ступа София през 2013г. Активната фаза на строеж бе през лятото на 2015 г. Тя завърши с церемонията по откриването й на 14 август 2015 г., когато Шераб Гялцен Ринпоче и Лама Оле осветиха Ступа София.

Върху открито плато в Плана планина, където прекрасна 360 градусова гледка разкрива планините Витоша, Рила, Пирин и Стара Планина, се намира Ретрит център Плана. На това място бе изградена Ступа София през 2015 г.

Мотивацията за намиране на ретрит център близо до милионния град идва от Лама Оле и насоките му, че такива центрове са много важни за съвременните хора, които имат нужда от спокойни и лесно достъпни места сред красива природа, за да усъвършенстват медитационната си практика.

След появата на прекрасни знаци по време на търсенето, земята е открита в Плана планина. Ретрит центърът и неговата околност носят белезите на благоприятно разположение според традицията на линията Карма Кагю.

Развитието на центъра започва от една красива поляна, върху която постепенно израстват гомпа (зала за медитация), къща за сангхата, къщи на ламите и кулминацията – Ступа София. Този принцип на развитие, типичен за всички центрове на Диамантения път, се осъществява с участието на всички практикуващи, симпатизанти на центъра, спонсори и множество малки дарения от всички ангажирани с идеята.

http://www.diamondway.bg/?page_id=9030
« Last Edit: 26 Jul 2018, 09:35:53 by Hatshepsut »
 

 

Балканския будизъм

Started by truthisbest

Replies: 2
Views: 1732
Last post 25 Feb 2022, 20:01:11
by truthisbest