Author Topic: Протести срещу недостатъчното пари за българското образование и наука  (Read 4156 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Искандер

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 395
 • Gender: Male
 • Religion: None None
http://news.ibox.bg/news/id_90750506


Факелно шествие "в чест" на проектобюджет 2008

Гражданското движение за защита на науката и образованието(организация на преподаватели и учени), студентската и ученическа организация "Призив" и сдружението на учители "Инициатива за промяна", организират факелно шествие днес от 18.00 часа от НДК до пл. "Ал. Невски"(или мястото на събиране на учителите) в подкрепа на един приемлив бюджет за образование и наука през 2008 г.

В отворено писмо до всички учени, преподаватели във ВУЗ-ове, студенти, учители,ученици и целия български народ от Гражданското движение напомнят, че днес бюджетът за 2008 година на съвета на тристранната коалиция ще бъде внесен в Народното Събрание.

В него се предлагат точно същите проценти от БВП за образование (4.2%)
и наука (0.4%), каквито са и през тази 2007 година, но с увеличения на заплатите на всички от 50% до 100% спрямо тази година.

Учените предупреждават, че ще бъдат изхвърлени на улицата десетки хиляди преподаватели, учени и учители, студентските такси ще се увеличат сериозно (вероятно удвоят или утроят), така че на останалите в системата да се дадат увеличенията.

По думите им така нито образованието, нито науката ще са станали по-приоритетниза нашето правителство, защото делът им в общия продукт остава същия, но някои прости синдикални искания ще бъдат задоволени, за сметка на:

    * Много по-малко преподавателивъв ВУЗ-овете
    * Още по-високи студентски такси
    * Изгонване и на последните ни останали учени в чужбина (България е с
      най-нисък брой на учени на глава от населението в ЕС - 2,8 на 1000
      човека срещу над 13 на 1000 във Финландия например)
    * Намаляване на броя на учителите- явно се гони съотношение ученик -
      учител, надвишаващо 18/1, което е твърде по-голямо от средното в ЕС -
      15/1, и сегашното в България - 13/1.
    * Увеличаване на учениците в паралелките от 20 в паралелка към 35 в
      паралелка. (поради намалелия брой учители) и съответно понижаване на
      нивото на преподаване
    * Закриване на много от училищата по селата - а оттам и
      обезлюдяването на съответните райони.

Учителите, които отстояват (заедно с нашите движения, профсъюзите, Съюза на Учените и други организации) 5% за образование и 0,8 % за наука в новия бюджет, са вече твърде уморени от дългия протест.

Исканията за 5% от БВП за образование и 0.8 % от БВП за наукав новия бюджет са изключително скромни и минимални за европейска страна, смятат учените.

Според тях ако предложения днес бюджет на Орешарски бъде приет, можем да се простим с идеята да получим нормално образование в България и да имаме сериозни научни изследвания - и последните учени-ентусиасти ще избягат в чужбина, предупреждават учените.

Те призовават да бъдат прекратени занятията днес от 17.00 ч.учителие, студенти, учени да се съберат18.00 ч. пред НДК.

„Вземете факли, свещи и запалки с вас! Вземете най-вече вашите студенти
и докторанти. Те са нашето бъдеще! Разкажете им ИСТИНАТА!", се казва още в отвореното писмо.

 :down: :down: :down: :down: :down: :down: :down: :down: :down: :down: :down: :down: :down:
« Last Edit: 27 Oct 2016, 15:01:31 by Hatshepsut »
Ако аз загубя, това не означава, че не е трябвало да се победи.
 

Offline MAGADAN

 • Banned
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 594
 • Gender: Male
Държавите с националноотговорни правителства ИНВЕСТИРАТ в образование и наука. Стратегията на
нашите управници е да ни държат у тиквите чрез хаос в образованието и постепенно задушаване на науката. От нашите действия днес зависи как ще живеят децата и внуците ни. Всеки да направи своя избор.
 

Offline Мамарчев

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 591
 • Gender: Male
 • Зодия: Taurus Taurus
                                               Нов налог бистри ГЕРБ - 2% „данък училище”
 
Д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО

Най-новата икономическа идея на ГЕРБ отново разбуни духовете. Като всяка предходна. До 2% върху доходите да отиват в кметството, където учи детето ни.

Идеята на заместник финансовия министър Владислав Горанов за „данък училище” има смисъл – след като тези средства ще се пренасочат от държавата, в общините. Но тя създава излишно напрежение и трябва да бъде обяснена добре. За да не остават хората с впечатлението, че парите ще се вземат от техния джоб.

Тази идея дава и опасен симптом на дневния ред на обществото ни. Защото икономическата и финансова криза притискат всички ни, но всички отдавна би следвало да са наясно, че социалната и демографска кризи са далеч по-опасните. Според статистиката през последната година около 30% от децата не завършват 8-ми клас, а голяма част от завършващите училище са неграмотни. Потресаваща статистика! Но никой не търси причините за това?

Къде е просветното министерство, регионалните му инспекторати, общините и училищата? Кой е отговорен за отпадането на учениците? И защо не се замислим, че един такъв данък би демотивирал още повече родители да не пращат децата си на училище?

Всички деца се раждат готови за учене и добър живот, но някъде по пътя на тяхното израстване в детската градина или училище естествената им потребност за учене бива унищожавана. И време е образователната система да бъде стимулираща за децата ни. Толкова просто, а се оказва толкова сложно.

А трябва да се търсят начини методи и форми, за да се привличат и задържат в образователната система все повече деца. Един такъв данък в тази тежка икономическа и финансова криза едва ли е най-удачният вариант за събиране на средства и стимулиране на родителите да изпращат децата си на училище. Отношението към ученето и училището на цялото общество не бива повече да бъде експериментаторско.

Искрено се надявам разумът у управляващите да надделее. Трябва да мотивираме и стимулираме децата си да  учат и да се ограмотяват! Просто няма друг начин.

 
http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=672:-2-&catid=1:latestnews
БОГ, НАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ!!!
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Протест на учени от БАН в Деня на народните будители


Научни работници излизат на протестно шествие в Деня на народните будители заради недостатъчното пари за наука, съобщи президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов пред Нова телевизия. Манолов заяви, че средната заплата на професор в БАН е по-ниска от средната за страната. Шествието ще се състои на 1-ви ноември и ще започне в 11:00 часа от сградата на БАН пред Народното събрание, ще премине през Министерския съвет, паметника Левски и паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Очаква се в недоволството да се включат около 2 000 души. В разчетите за 2017 година финансовото министерство е заложило 5 милиона лева за увеличение на заплатите на учените. Синдикатите определят сумата като подигравка.

https://frognews.bg/news_121790/Nauchni-rabotnitsi-na-protest-v-Denia-na-narodnite-buditeli/
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Бедни будители от БАН поискаха още 12 млн. лв. за наука


В Деня на народните будители учени от Българската академия на науките и от Селскостопанската академия излязоха на протестно шествие в столицата. Те настояват за повече пари за наука в бюджета за догодина и за достойно заплащане на труда им. Ръководството на БАН поиска 12 млн. лева допълнително за следващата година, за да се повишат заплатите на учените, но правителството е в състояние да отдели 5 млн. лв. От синдикатите КНСБ и "Подкрепа" определиха увеличението като "крайно недостатъчно".

Протестиращите поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в София.

Шествието започна в 11.00 часа от сградата на БАН на площад "Народно събрание", премина по булевард "Цар Освободител", през министерството на образованието и МС, премина по "Дондуков", булевард "Васил Левски". Протестиращите бяха разочаровани от факта, че пред просветното министерство никой не излезе, за да вземе техните искания. Те казаха, че това означава, че просветното министерство не работи за развитието на българската наука. След това учените се отправиха по булевард "Дондуков" към паметника на Васил Левски.

Учените казаха, че заплащането в БАН и Селскостопанската академия е с двеста лева по ниско от средната работна заплата за страната и определиха това като срам и позор. Синдикатите, КНСБ и "Подкрепа", които са организатори на демонстрацията, настояват през следващите пет години за БАН и Селскостопанската академия да бъдат отделени 0,05 процента от брутния вътрешен продукт на страната, което при сегашното му ниво означава 44 милиона лева допълнително за наука. Те предупредиха още, че младите учени все по често избират да напуснат България заради ниското заплащане. Протестът продължава при засилено полицейско присъствие, въпреки това протестът преминава спокойно.

Това, което тази година се дава по отношение на БАН, представлява само кръпки по някои неотложни проблеми. Сумарно ще се съберат 10 милиона, но това не са пари за наука, не са пари за изравняване на заплатите. Ситуацията в БАН остава такава, че средната работна заплата на хората е около 200 лв. по-ниска от средната за страната, а в Селскостопанската академия – 250 лв., каза за БНР заместник-председателят на БАН Дамян Дамянов по повод протеста.

Дамянов изтъкна, че младите учени не остават у нас заради чувствително по-ниските заплати спрямо колегите си в други страни. Дори когато участват по европейски проекти за наука, възнаграждението им също се различава, допълни той.

https://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Bedni-buditeli-ot-BAN-poiskaha-oshte-12-mln-lv-za-nauka-snimki_638944.html#ad-image-10
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Близо 1000 учени от БАН протестират в София с искане за повече пари за наука


Около 1000 души се събраха на откритото Общо събрание на БАН на площад "Княз Александър Първи" в София. Целта е публично да бъде обсъдено бъдещето на Академията.

След като прозвуча националният химн, започна заседанието на Общото събрание на БАН с една точка в дневния ред – бюджета на Академията и нейното бъдеще.

Изчерпахме нормалния диалог с политиците, които вземат решения, каза проф. Лъчезар Аврамов, организатор на събитието и член на Съвета на настоятелите на БАН.

Предложеният за 2017 година бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури, дори не покрива абсурдно ниското трудово възнаграждение, което е с 200 лева под средната заплата за страната, смятат учените. Те са единодушни, че за наука у нас не се говори, а тя може да даде много на икономиката ни и че у нас се обучават кадри, които отиват в чужбина, защото в България нямат реализация.

Позицията на просветното министерство е, че в проектобюджета за 2017 година са предвидени 5 милиона лева повече за БАН, или има ръст на парите с 6,8 процента. Още 350 милиона лева ще влязат в науката по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", като по-голямата част от тези средства щели да влязат именно в Академията.

Сред протестиращите днес бяха и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми.

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обясни какви са исканията им:

Не смятам, че тези промени, които стават в момента, биха могли да решат проблемите на българската наука. Малки изменения в бюджета не решават проблемите на българската наука и на БАН в частност. Това, което ние очакваме, е една дългосрочна последователна политика в подкрепа на науката, а тя не става с визия за 2- или 4-годишен мандат. Днешното събрание има за цел да получи подкрепа от обществото, от медиите, да се чуят публично нашите проблеми.

Цялото интервю с професор Евелина Славчева можете да чуете в звуковия файл.

http://bnr.bg/horizont/post/100761215/ucheni-ot-ban-protestirat-v-sofia-s-iskane-za-poveche-pari-za-nauka