"Църквата" на хълма Царевец - Св. Възнесение Господне

Започната от ѣ, 05 Мар 2009, 12:18:37

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ѣ

**
Forum Member
Публикации: 297
Активен

Става въпрос ето за тази "църква". Не ми се даваха 4 лв., за да заснема по-подробно стенописите, но по памет ще цитирам последния коментар в книгата за впечатления оставена в "храма".

Чувството за национална гордост, което ме бе обзело при посещението на Царевец, се изпари при вида на тези ужасни стенописи. Те са гавра с това свято за всеки българин място.

Попитах и лелките на входа на крепостта, какъв им е замисъла и те смутено ми отговориха, че стенописите изразявали "идеите на авторите".

Ето някакво инфо от интернет:

ЦитатВъзстановяването на Патриаршеската църква бе извършено въз основа на данните от археологическите проучвания и сведенията от средновековните документи (карти, миниатюри) и след общественото обсъждане на направените на място макети.

Декоративно-художественото оформяне на интериора на Патриаршеската църква е дело на художника Теофан Сокеров. Тъй като Патриаршеската църква е пълна реконструкция, тя не е стенописана по църковния канон. Църквата представлява храм паметник, в който чрез средствата на съвременното монументално изкуство - мащабни фигурни композиции, художникът проследява възхода на политическото и културното развитие на средновековната българска държава. Особена роля за емоционалното възприемане на стенописите и цялостната атмосфера в интериора на Патриаршеската църква играят специалното осветление и озвучаване.

Реализацията на стенописите е дело освен на художника Теофан Сокеров и на неговите помощници художниците Иван Иванов, Иван Василев, Кольо Йончев и Найден Найденов.

Малко снимки от интернет:

http://www.pravoslavieto.com/poklonnichestvo/starite_bg_stolici/Tarnovo/sv_vaznesenie.htm

Рядко ходя на църква и по-скоро гледам на църквите, като паметници на културата, но тази комунистическа гавра ме изуми. И още повече ме изумява бездействието на БПЦ.

Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.

Сосипатор

Registered user
Senior Member
Публикации: 824
Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Активен
Това не е църква, а гадост.

Аз също се бех залитал, влизам вътре, търся иконата да целуна, гледам нема иконостас, вътре некво сатанинско. Лелката ми вика това не е църква, а един вид храм на българщината. Тогава ми прекипе, почнах да псувам и да плюя, и си направо избягах от там. Лелката сред две-три майни и на нея и на "авторите" стратегически избра мълчанието като се отказа да ми обяснява какво представлявала тази гнусота.

БПЦ требе категорично да се изяви против тая мерзост. Или да бъде преправено тая сатанинска сграда в православен храм, или да бъде срутено. Иначе си е гавра и ебавка и с верата и с българщината. Бългращината е православие, не некви сурогати тип Светлин Русев.

ѣ

**
Forum Member
Публикации: 297
Активен
Абе требе, ама това църквище е издраскано преди повече от 20 години, а бпцто мълчи като гъз. Но наистина, гаврата е страшна. Направо ми се съсипа настроението от тая комунистическа изродщина.

Сосипатор

Registered user
Senior Member
Активен
Цитат на: Шум - 05 Мар 2009, 22:23:06
Направо ми се съсипа настроението от тая комунистическа изродщина.

Разбирам те напълно какво искаш да кажеш. Повярвай ми, на мен също ми се доповръща. Това обаче съм го чувал и от други. (Имам предвид душевното въздействие което предизвиква интериора на  "църквата")

Балкани

Hero Member
Публикации: 1 076
  1. nori_ivanova@hotmail.com
Локация: София
Активен
Какво друго могат да извършат безродниците и безверници  - комунисти...гаврят се с всичко Българско, гаврили са се и продължават да го правят.

И аз тази есен ходих на Царевец, и аз се бях залетяла да влеза в църквата да запаля свещ за България и да се преклоня пред някоя старинна икона или стенопис...влизам вътре и гледам някакви изродски драсканици в типичен чифутски стил...ни икони, ни стенописи, ни свещи :kill:
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, драго,
а вий... вий сте идиоти!

Сосипатор

Registered user
Senior Member
Активен
"Художника" който е драскал тия гадости и така жестоко се е изгаврил с българщината и православието ако е още жив, да се намери и да му се търси наказателна отговорност за стореното.

Бай Иван

Hero Member
Публикации: 1 280
Зодия: Scorpio Scorpio
Активен
Верно е, неканонични рисунки и .... гадост в крайна сметка.

stas

**
Forum Member
Публикации: 196
Активен
Цитат на: Шум - 05 Мар 2009, 22:23:06
Абе требе, ама това църквище е издраскано преди повече от 20 години, а бпцто мълчи като гъз. Но наистина, гаврата е страшна. Направо ми се съсипа настроението от тая комунистическа изродщина.

До колкото знам, бпцто не  мълчи като гъз, а постоянно прави постъпки, това ''църквище'' да влезе в диоцеза на Великотърновска епархия, но всички които са били до сега на власт все са отказвали. ;)

А сграда не е освещавана, което пък показва, че не е храм на БПЦ а само една постройка.
Рисунките вътре май, че са от масона сатанист Светлин Русев, но не съм напълно сигурен.
"Вярвам, Господи, помогни на неверието ми!" (Марк. 9:24).

Бай Иван

Hero Member
Публикации: 1 280
Зодия: Scorpio Scorpio
Активен
Точно, а БПЦ-то вместо да мълчи, нека да си търси правата върху имотите.

Hatshepsut

Perfectionist
Administrator
*
Veteran
Публикации: 7 068
Локация: България
Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
Зодия: Sagittarius Sagittarius
Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Активен
Смятам, че реставрацията на патриаршеската църква "Възнесение Господне" на хълма Царевец не е достатъчна, а трябва да се възстановят и останалите сгради на Патриаршеския комплекс, такива, каквито са били по време на могъществото на Второто Българско Царство. Възстановяването на такива обекти би спомогнало за повишаване на националното самочувствие на българите, тъй като запазените замъци от българското Средновековие са изключително малко на брой.

Графична реконструкция на Патриаршеския комплекс:

Similar topics (3)

Отговори: 1
Прегледи: 1518

Отговори: 0
Прегледи: 1029

Отговори: 0
Прегледи: 1334