Author Topic: Българското образование  (Read 32376 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline penko

• Registered user
  • Senior Member
Re: Българското образование
« Reply #45 on: 10 Dec 2010, 19:41:49 »
  Отдавна  изгубихме  битката  за  България , а  тя  се  печели  в  училищата .   
 :write:   Tова е резултата от великата ни учебна програма която  има  стратегия  да  опростачи  новите поколения  българи - лично  аз съм  минал през  тази месомелачка  за  мозъци и това  е  пълен  абсурд  което  се  учи  във  училище  . Повечето  стари хора  на  които  съм  коментирал това  не  вярват  че  така  се  промиват  мозъците  на  техни  внуци .   

Едно  от  абсурдите  на  учебната  българска  система  .

Например  по  история  -  До 6 клас се учи българска  история    като само  една  точка  от  урока  се  споменава  за  Левски - дори  не  се  пише  за  прословутото  тефтерче на  Левски  във  по късни  години научех  за  него от  документалните  филми по  телевизията .

7 клас .по история  се  учи  световната  история  след  христа  . 

8 клас . по история  се  учи  световната история и цивилизации  преди  христа  .   

И  така  нататък  , от  цялата  велика  българска  учебна  програма  като  си  вземеш  дипломата  накрая  до  такава  степен  ти  е  размътен мозъка  че  забравяш  коя  година  е  основана  българската  държава  .  Става  мозъка  ти  като  манджа  със  захар  и  ходиш  като  ударен  самолет  цяло  лято   докато  мозъка  ти  се  възстанови  до  следващото  промиване  . -  Това  е  абсурд  което  става  със  българските  деца   

Сега  съм  чувал  от  колежки  които  имат  деца  и  се  оплакват  че  учебния  материал  е  преместен  и  збит  със  още  3 години  надолу  това  ме  шокира  още  повече  - ако  така  продължи  не  виждам  какво  качествено  обучение  може  да  има  в  училище  - така  образование  не  се  прави  всичко  си  има  граници  в  този  живот  , претоварената  учебна  програма  води  до  обратния  ефект  и  то  се  вижда - децата  са  като  опитни  зайчета  със  което  група  малоумни  професори  си  правят  експерименти  .

Offline генерал Вазов

• Banned
  • Hero Member
  • *
  • Religion: Atheism Atheism
  • Politics: None None
« Reply #46 on: 10 Dec 2010, 22:39:39 »
Ако бяха приели На Сендов образователната система навремето, сега щяхме да имаме най-умните ученици в света...

Offline penko

• Registered user
  • Senior Member
« Reply #47 on: 10 Dec 2010, 23:28:24 »
7 клас .по история  се  учи  световната  история  след  христа  .

пример  ;-)  Ай  де   иди  обясни  на  10 годишни  деца  каква  е  разликата  между  готиката  и  барока  през  средните  векове  на  Европа  и  започват  да  хвърчат  2 - ки  ей  така  да  си  разстилаш  по  земята  -  бъди  горд  че  си  българин  бау-л , бау-л   :-D

Offline omerzen

• Premium user
  • Hero Member
  • *
  • R.I.P. 2015
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
« Reply #48 on: 10 Dec 2010, 23:34:46 »
Ако бяха приели На Сендов образователната система навремето, сега щяхме да имаме най-умните ученици в света...
Каква е тази образователна система на академик Сендов? Би ли пояснил?
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.

Offline Hatshepsut

• Perfectionist
  • Administrator
  • Veteran
  • *
    • Български Националисти
  • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
  • Зодия: Sagittarius Sagittarius
  • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
  • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
« Reply #49 on: 11 Dec 2010, 06:26:06 »
Отдавна  изгубихме  битката  за  България , а  тя  се  печели  в  училищата .    

7 клас .по история  се  учи  световната  история  след  христа  .  

8 клас . по история  се  учи  световната история и цивилизации  преди  христа  .  

Да не би да имаш някаква грешка?
Античната история ВИНАГИ се изучава преди средновековната, тоест би трябвало да се учи в 7ми, а не в 8ми клас.

7 клас .по история  се  учи  световната  история  след  христа  .

пример  ;-)  Ай  де   иди  обясни  на  10 годишни  деца  каква  е  разликата  между  готиката  и  барока  през  средните  векове  на  Европа  и  започват  да  хвърчат  2 - ки  ей  така  да  си  разстилаш  по  земята  -  бъди  горд  че  си  българин  бау-л , бау-л   :-D

Пак питам, да не би да имаш предвид осми клас? В осми клас учениците са на 14-15 години и не би трябвало да имат проблем с усвояването на материала по Средновековна обща история  8-)

P.S. По мое време античната история се учеше в пети клас, а средновековната - в шести клас  :-)
« Last Edit: 11 Dec 2010, 06:39:20 by Hatshepsut »

Offline Absinthia

• Forum Member
  • **
  • Зодия: Cancer Cancer
« Reply #50 on: 11 Dec 2010, 08:58:38 »
На мен ми е най близък спомена за това така, че ще изкажа може би най достоверното мнение, хах. В 6ти клас се изучава нова история, а в 7ми - праистория.
Аз лично учих по тези два учебника:

Това наистина е доста голям парадокс. От Хитлер и Сталин отиваме директно на първобитните хора... :-D
В 8ми клас учих средовековна история и от там нататък нещата придобиват смисъл. В 9ти се учи от ренесанс до Първа световна война. И съответно в 10ти се учи нова история. В 11 има се учи изцяло история на България от създаването.
Нямам представа каква е новата програма, но може би са променили нещата, макар че съм сигурна, че в 7 все още учат антична история.

Offline Франкист

• банкетен революционер
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
« Reply #51 on: 11 Dec 2010, 09:05:25 »

Съгласен съм!

Аз си пазя още разни учебници от неговата система,тогава когато излезе ми изглеждаха доста странно в нтерерс на истината.
Сега се опитват с това предучилищно обучение да се доближат до системата "Сендов",тъй като по тази система обучението започваше от 5 или 6 годишни деца, ама нищо няма да стане.

Като цяло идеята на системата е не безмозъчното назубряне на учебния материал( да речем таблицата за умножение в момента продължава да се назубря от 3/4 от децата) , а по-скоро развитие на мисловния процес и логическо мислене.Цялата система доколкото си спомням беше за начален курс (до 4-ти клас).

Неговата система беше изтествана за 1-2 години,мисля избирателно по училищата...но така и всичко приключи -Никоя експлоататорска държава не иска интелегентен народ( мисля това го знаете).

п.п.Акад.Благовест Сендов,независимо от това че е член БСП е един от най-ерудираните и интелигентни хора били начело на държавата (ама какво от това де) - Освен създаването на образователната система "Сендов", той е и един от създателите на първите ЕИМ(електронно-изчислителни машини ) в България,както и на много от езиците за тях.

Offline Hatshepsut

• Perfectionist
  • Administrator
  • Veteran
  • *
    • Български Националисти
  • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
  • Зодия: Sagittarius Sagittarius
  • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
  • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
« Reply #52 on: 11 Dec 2010, 11:01:58 »
На мен ми е най близък спомена за това така, че ще изкажа може би най достоверното мнение, хах. В 6ти клас се изучава нова история, а в 7ми - праистория.
Аз лично учих по тези два учебника:

Това наистина е доста голям парадокс. От Хитлер и Сталин отиваме директно на първобитните хора... :-D
В 8ми клас учих средовековна история и от там нататък нещата придобиват смисъл. В 9ти се учи от ренесанс до Първа световна война. И съответно в 10ти се учи нова история. В 11 има се учи изцяло история на България от създаването.
Нямам представа каква е новата програма, но може би са променили нещата, макар че съм сигурна, че в 7 все още учат антична история.

В шести клас се учи Нова българска история, а в седми, осми, девети и десети - съответно История на Стария свят, средновековна, нова и най-нова обща история. Българската и общата история са си отделни направления, затова такъв преход от шести към седми клас не е нещо необичайно.

В шести клас обучението по история е естествено продължение на учебната програма за V клас. То надгражда системния курс по българска история, като обхваща времето от началото на ХVІІІ до края на ХХ век. Водещата концепция при структуриране на програмата е разкриването на промяната на традиционното българско общество в модерно чрез конкретни факти, явления и процеси.
Следвайки историческата реалност, историографската практика и дидактическите изисквания, програмата съдържа два водещи акцента: история на Българското възраждане (ХVІІІ-ХІХ в.) и история на модерната българска държава (кр.ХІХ-нач.ХХІв.). Чрез това деление се обособяват началният и интензивният период на реализиране на модернизационните тенденции в българското общество, които с известна асинхронност се вписват в контекста на европейската история.

http://www.paideiafoundation.org/mce/file/VI%20klas%20istoria_ZP.pdf
« Last Edit: 20 Oct 2011, 16:49:20 by Hatshepsut »

Offline генерал Вазов

• Banned
  • Hero Member
  • *
« Reply #53 on: 11 Dec 2010, 12:01:18 »

Съгласен съм!

Аз си пазя още разни учебници от неговата система,тогава когато излезе ми изглеждаха доста странно в нтерерс на истината.
Сега се опитват с това предучилищно обучение да се доближат до системата "Сендов",тъй като по тази система обучението започваше от 5 или 6 годишни деца, ама нищо няма да стане.

Като цяло идеята на системата е не безмозъчното назубряне на учебния материал( да речем таблицата за умножение в момента продължава да се назубря от 3/4 от децата) , а по-скоро развитие на мисловния процес и логическо мислене.Цялата система доколкото си спомням беше за начален курс (до 4-ти клас).

Неговата система беше изтествана за 1-2 години,мисля избирателно по училищата...но така и всичко приключи -Никоя експлоататорска държава не иска интелегентен народ( мисля това го знаете).

п.п.Акад.Благовест Сендов,независимо от това че е член БСП е един от най-ерудираните и интелигентни хора били начело на държавата (ама какво от това де) - Освен създаването на образователната система "Сендов", той е и един от създателите на първите ЕИМ(електронно-изчислителни машини ) в България,както и на много от езиците за тях.

Имам честта да познавам академик Сендов, все пак бяхме колеги  :-) една поправка, Сендов никога не е  бил член на БСП, той беше от т.нар. гражданска квота на БСП. На него баща му е " враг на народа" . Сендов заедно с академик Кирил Боянов създадоха първия компютър в България. Първата международна връзка с оптичен кабел между БАН и мисля че, Полската академия на науките.  Само да кажа, че по Сендовската система се учеше програмиране в 5 клас( говорим за 80-те години, когато обикновеното американче или русначе в 5 клас не знаеше думата компютър)

Ето тук намерих едно много добро обяснение за това Що е то "Проблемна група по образованието"

http://estranged-privacy.blogspot.com/2007/08/blog-post_05.html

Offline опълченец

• Registered user
  • Senior Member
  • Зодия: Aries Aries
« Reply #54 on: 11 Dec 2010, 19:40:05 »
През далечните години назад, ние учениците още в първи клас знаехме да четем и пишем, а таблицата за умножение и основните математични действия още в 4-ти клас заехме ги наизус. Кокто вече знаехме основните физични и химични закони. Също имахме и основен поглед върху българската история.
Айде бе, не се ли изхварляш малко?!
Тогава Столетов, наший генерал,
ревна гороломно: "Млади опълченци,
венчайте България с лаврови венци!
на вашата сила царят повери
прохода, войната и себе дори!"

Offline генерал Вазов

• Banned
  • Hero Member
  • *
« Reply #55 on: 11 Dec 2010, 22:13:18 »
Не че разбирам от образование и педагогика, но се изумявам като чувам че ученици от 7 клас не знаят да пишат или не знаят таблицата за умножение. През далечните години назад, ние учениците още в първи клас знаехме да четем и пишем, а таблицата за умножение и основните математични действия още в 4-ти клас заехме ги наизус. Кокто вече знаехме основните физични и химични закони. Също имахме и основен поглед върху българската история.

таблицата за умножение приятелче се учи във втори клас. Ти да не си учил в помощно училище???

Offline eдин Бългaрин

• Banned
  • Senior Member
  • *
  • Копам османската сгур
  • Religion: None None
« Reply #56 on: 11 Dec 2010, 22:28:14 »
Такива статистики са си стъкмистики и нищо не значат.
Това, че във фейсбук и вбокс е пълно с кретени и ненормалници, не значи, че всички деца или повечето от тях са неграмотни. Означава просто, че фейсбук и вибокс са средище на неграмотници и простаци.
Умните и грамотните деца може също да писъстват, ама не се надпреварват да пускат малоумни клипове, да пишат неграмотни коментари и пр.
Някой има интерес да изкара младото поколение много по-просто, отколкото е. Мисля, че същият този има интерес да не се казва нищо лошо за "добрите" цигани и турци.
Истината има качеството да бъде винаги сурова. Може и да не е най-доброто, което ти се иска да чуеш. Но тя си е истина.
------------------------------
комунист = интернационалист = глобалист = евроатлантик = боклук

Offline Губернатора

• Forum Member
  • **
  • Губернатор на 51-вия щат на СЕЩ
« Reply #57 on: 11 Dec 2010, 22:30:38 »
А ти вярваш ли си? Всички грамотни не ползвали фейсбук :-D
Да живее българо-американската дружба между народите!
Да живее международното положение!
Да живее НАТО!
Да живеят Съединените Европейски щати! 8-)

Offline eдин Бългaрин

• Banned
  • Senior Member
  • *
  • Копам османската сгур
« Reply #58 on: 11 Dec 2010, 22:32:57 »
А ти вярваш ли си? Всички грамотни не ползвали фейсбук :-D

Не четеш внимателно, май.
Истината има качеството да бъде винаги сурова. Може и да не е най-доброто, което ти се иска да чуеш. Но тя си е истина.
------------------------------
комунист = интернационалист = глобалист = евроатлантик = боклук

Offline omerzen

• Premium user
  • Hero Member
  • *
  • R.I.P. 2015
« Reply #59 on: 11 Dec 2010, 23:06:20 »
Не че разбирам от образование и педагогика, но се изумявам като чувам че ученици от 7 клас не знаят да пишат или не знаят таблицата за умножение. През далечните години назад, ние учениците още в първи клас знаехме да четем и пишем, а таблицата за умножение и основните математични действия още в 4-ти клас заехме ги наизус. Кокто вече знаехме основните физични и химични закони. Също имахме и основен поглед върху българската история.

таблицата за умножение приятелче се учи във втори клас. Ти да не си учил в помощно училище???
Сигурно сме били в различни класове.   :-)
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.